Μέχρι τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953, 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τις φυλακές και τα στρατόπεδα εργασίας των διαβόητων "γκούλαγκ". Οι κρατούμενοι χρησιμοποιήθηκαν σαν πηγή άμισθης εργασίας για να χτίσουν τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας όπως το σιδηροδρομικό σύστημα, τα ορυχεία χρυσού και τις βιομηχανίες ξυλείας. Εκατομμύρια άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Σιβηρία, εξαντλημένοι από το κρύο, την πείνα και την εξοντωτική εργασία. Οι περισσότεροι ήταν αθώοι.
Το 1937 ο Στάλιν εξαπολύει τις λεγόμενες "εθνικές επιχειρήσεις", με τις οποίες στρέφεται ενάντια στις μικρές εθνότητες που κατοικούν στη Σοβιετική Ένωση. Η "ελληνική επιχείρηση" ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου του 1937. Στα πλαίσιά της, ο Στάλιν ξεριζώνει από τις εστίες τους 200,000 Πόντιους, εκτελεί 21 χιλιάδες και στέλνει στα στρατόπεδα εργασίας τρεις χιλιάδες ανθρώπους ελληνικής καταγωγής που ζουν στη Σοβιετική Ένωση. Οι καταδικασμένοι είναι όλοι προστάτες οικογενειών. Οι ελληνικές κοινότητες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα αφανίζονται.
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την έναρξη της "ελληνικής επιχείρησης", ο Τάσος Τέλλογλου ταξιδεύει στη Σιβηρία, στους τόπους όπου λειτούργησε η «μηχανή εξόντωσης των ανθρώπων» του σοβιετικού καθεστώτος, με οδηγό τον Ιβάν Τζουχά, έναν συγγραφέα ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς και οι δύο θείοι του Τζουχά έπεσαν θύματα των σταλινικών διώξεων. 70 χρόνια μετά, ο Τζουχά επιστρέφει στον τόπο όπου κάποτε λειτούργησαν τα στρατόπεδα για να βρει απαντήσεις. Ακόμα, η Κατερίνα Λομβαρδέα ταξιδεύει στις εστίες των Ελλήνων της Ρωσίας και μιλά με τους Έλληνες που επέζησαν και τις οικογένειές τους για τη φρίκη των στρατοπέδων. Τέλος, "Οι Φάκελοι" φέρνουν αντιμέτωπο τον Ιβάν Τζουχά με την κόρη του Νικολάι Γεζώφ, του υπουργού ασφάλειας του Στάλιν, που σφράγισε με την υπογραφή του την καταδίκη του παππού του Τζουχά.
H ντιρεκτίβα 50125 είναι η οδηγία που εκδίδει ο Στάλιν τον Δεκέμβριο του 1937 και την υπογράφει ο υπουργός ασφαλείας του, Νικολάι Γεζώφ. Με αυτήν διατάσσεται η έναρξη της «Ελληνικής Επιχείρησης» και δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για τη σύλληψη των Ελλήνων που κατοικούν στη Σοβιετική Ένωση. Αποτέλεσμα της οδηγίας είναι να εκτελεστούν επί τόπου περίπου είκοσι χιλιάδες και να σταλθούν στα σοβιετικά στρατόπεδα εργασίας τρεις χιλιάδες Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης. Σχεδόν όλοι όσοι συλλαμβάνονται είναι προστάτες οικογενειών.
Η ντιρεκτίβα αποχαρακτηρίστηκε στις 12 Απριλίου του 2006, χάρη στις προσπάθειες του ερευνητή των σταλινικών διωγμών και Έλληνα στην καταγωγή Ιβάν Τζουχά.http://macedonia-greece.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου