Τρίτη 12 Μαΐου 2009
Ποιο περιεχόμενο απαγορεύει ο Blogger-Ενας οδηγός που όλοι χρειαζόμαστε.
Η δημιουργία ενός ιστολογίου στο Blogger προϋποθέτει την de facto προσχώρηση σε μια σύμβαση, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελεί και η Πολιτική περιεχομένου. Σύμφωνα με αυτούς τους δεσμευτικούς συμβατικούς όρους, οι παρακάτω κατηγορίες αφορούν περιεχόμενο το οποίο επιφέρει την λύση της σύμβασης και μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της παροχής υπηρεσίας από το Blogger.com:
- Πορνογραφικό και χυδαίο περιεχόμενο (ο χρήστης πρέπει να ορίσει ως ιδιωτικό το περιεχόμενο σε μορφή εικόνων και βίντεο με γυμνό, σεξουαλικό υλικό ή άλλο περιεχόμενο που θεωρείται ακατάλληλο από τη Google).
- Παιδοφιλία, αιμομιξία, κτηνοβασία: οι χρήστες δεν πρέπει να τις προάγουν.
- Εμπορική πορνογραφία: ο χρήστης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το blogger για την εκμετάλλευση τέτοιου υλικού
-Παιδική πορνογραφία: μηδενική ανοχή της Google. Καταγγέλει στις αρχές οποιoδήποτε χρήστη δημοσιεύει ή διανέμει παιδική πορνογραφία.
Προσβλητικό περιεχόμενο: Οι χρήστες απαγορεύεται να δημοσιεύουν υλικό που εγείρει μίση και στοχεύει συγκεκριμένες ομάδες με βάση τη φυλή ή την εθνική καταγωγή, την θρησκεία, το βαθμό ικανότητας, το φύλο, την ηλικία, την ιδιότητα του απόστρατου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα.
Βίαιο περιεχόμενο: Οι χρήστες απαγορεύεται να δημοσιεύουν άμεσες απειλές για άσκηση βίας έναντι μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων.
Πνευματικά δικαιώματα: προβλέπεται μια ειδική διαδικασία γνωστοποίησης των παραβάσεων.
Ιδιωτικές και εμπιστευτικές πληροφορίες: δεν επιτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους.
Πλαστοπροσωπία: δεν επιτρέπεται όταν έχει σκοπό την πρόκληση σύγχυσης ή παραπλάνησης
Παράνομη χρήση υπηρεσιών: κάθε αντίθετη στο νόμο χρήση του blogger μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία εκ μέρους της εταιρίας στις αρχές.
Ανεπιθύμητη αλληλογραφία, κακόβουλοι κώδικες και ιοί: δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους ως περιεχόμενο του blogger.
Αυτοί οι συμβατικοί όροι δεσμεύουν τον χρήστη των υπηρεσιών, ως προς το περιεχόμενο που αναρτά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον δεν προσκρούουν στο ελληνικό δίκαιο. Η αναφορά μου σε "μη πρόσκρουση" δεν είναι τυχαία: προφανώς δύο συμβαλλόμενοι μπορούν να συναποφασίσουν οτιδήποτε. Ούτε παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης κανενός, αφού οι παραβατικές συμπεριφορές που αναφέρονται πιο πάνω δεν συνιστούν κατ' αρχήν εκδηλώσεις της έκφρασης, αλλά ποινικά αδικήματα.
Μια ειδική περίπτωση είναι η απαγόρευση του hate speech, το οποίο όμως είναι εύλογα συμβατό ως επιλογήενός επιχειρηματία, προκειμένου να αποφύγει πιθανές διαμαρτυρίες από άτομα ή ομάδες. Είναι μεν μια συμβατική ρήτρα που επεμβαίνει μεν στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά ο ειδικός δεσμός χρήστη με Βlogger επιτρέπει αυτήν την αυτοδέσμευση, λόγω της εναλλαξιμότητας που παρέχει η νομοθεσία: αφού δεν απαγορεύεται κατά τ' άλλα (με την εξαίρεση των ενημερωτικών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών), ο λόγος που "στοχοποιεί" ομάδες με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά (πέραν των περιπτώσεων φυλετικού ρατισμού για τον οποίο υπάρχει νομοθεσία), ο συμβατικός περιορισμός δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.
Πρόβλημα με το Σύνταγμα παρουσιάζουν οι περιπτώσεις "καταγγελίας παραβατών στις αρμόδιες αρχές", αφού ο πάροχος μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας δεν έχει άνευ ετέρου δικαιώματα κατά βούλησιν (ή κατά "Πολιτική") χρήσης πληροφοριών που καλύπτονται από το απόρρητο. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα.
H Πολιτική Περιεχομένου αποτελεί ένα μέρος των Όρων Χρήσης Υπηρεσιών Βlogger. Οι όροι αυτοί δεσμεύουν τον χρήστη έναντι της Google, η οποία διατηρεί πλήρη ευχέρεια να τερματίσει την παροχή των υπηρεσιών της, αν κάποιος παραβιάζει αυτούς τους όρους.
Συνεπώς, ως δεσμευτικός συμβατικός όρος, η απαγόρευση του hate speech αναπτύσσεται ως υποχρέωση του χρήστη του blogger έναντι της Google. Η συμβατική απαγόρευση δεν αναπτύσσει όμως δικαιώματα για τρίτους, αφού η Google σπεύδει να διευκρινίσει ότι αποτελεί διακριτική της ευχέρεια αν θα ασκήσει τις συμβατικές της δυνατότητες.
Αναρτήθηκε από e-Lawyer
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου