Δύο μεγάλες δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, που προέρχονται από το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιακώβου (17ος αιώνας) στο κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο, και είχαν συληθεί μετά την τουρκική εισβολή, κατασχέθηκαν από την αστυνομία της Ελβετίας, ύστερα από έρευνα σε αποθήκη του Ρώσου συλλέκτη, Alexander Khochinskiy, στην Ζυρίχη. Τις εικόνες είχε εντοπίσει πριν από περίπου δύο χρόνια ο βυζαντινολόγος, δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου. Στη συνέχεια έγινε καταγγελία και δόθηκαν στοιχεία για τις εικόνες στο Γραφείο της Ιντερπόλ Κύπρου, απ΄ όπου διαβιβάσθηκε η υπόθεση στην αντίστοιχη υπηρεσία της Ελβετικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με το Γραφείο Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας Κύπρου οι δύο εικόνες είναι έργα του κρητικού αγιογράφου Μελετίου και χρονολογούνται στο 1620. Έκτοτε και ως την τουρκική εισβολή, κοσμούσαν το μικρό τέμπλο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιακώβου.
Στη μία εικόνα διαστάσεων 110Χ128 εκατ. εικονίζεται ο Χριστός «ο Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Μέγας Αρχιερεύς», ένθρονος, καθώς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ενδεδυμένος με αρχιερατικά άμφια και μίτρα. Με το δεξί υψωμένο χέρι ευλογεί, ενώ με το αριστερό στηρίζει ανοικτό ευαγγέλιο. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Χριστό, έχει υψωμένο το δεξί του χέρι και δείχνει προς το Θεάνθρωπο, ενώ με το αριστερό χέρι κρατεί ράβδο και ανοιχτό ειλητάριο. Στο κάτω μέρος της εικόνας, κάτω από τα πόδια του Προδρόμου, υπάρχει η υπογραφή του ζωγράφου και η χρονολογία με κόκκινα κεφαλαία γράμματα: «ΧΕΙΡ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΙΤΟΣ ΑΧΚ(=1620) Χ(ριστο) Υ». Μ(ηνος) Αυγούστου).
Η εικόνα της Παναγίας έχει διαστάσεις 114Χ134 εκατ. Η Παναγία είναι μία παραλλαγή του τύπου της Οδηγήτριας. Ένθρονη, σε μετωπική στάση, βλέπει μπροστά και κρατά με το αριστερό της χέρι τον Χριστό. Δεξιά και αριστερά από το κεφάλι της Παναγίας εικονίζονται, σε μικρό μέγεθος, από τη μέση και πάνω, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Όρθιος στα αριστερά της Παναγίας και στραμμένος προς αυτήν, εικονίζεται ό Ευαγγελιστής Ιωάννης. Στα χέρια του κρατά ανοικτό Ευαγγέλιο, στις σελίδες του οποίου αναγράφονται οι δύο πρώτοι στόχοι του Ευαγγελίου του: «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ...».
Τις εικόνες αυτές παρουσίασε σε Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1976, ο βυζαντινολόγος και πρώην διευθυντής τού Τμήματος Αρχαιοτήτων Αθανάσιος Παπαγεωργίου. Σημειώνεται ότι το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιακώβου στο κατεχόμενο Τρίκωμο έχει
μετατραπεί σε γραφείο Τουρισμού.
Hellenic Business
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου