Περισσότερες από 20 πτήσεις τσάρτερ προγραμματίζει η ΕΛ.ΑΣ., μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να απελάσει 1.500 παράνομους μετανάστες, κυρίως Πακιστανούς και Αφρικανούς, που ήδη κρατούνται. Το... ταξιδιωτικό αυτό γραφείο της αστυνομίας επιδοτείται από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και άνοιξε δουλειές μετά το διπλωματικό παρασκήνιο που αναπτύχθηκε με χώρες που υποχρεώθηκαν να δεχτούν υπηκόους τους.
*Ο αριθμός τους μπορεί να φαίνεται μικρός, όμως, για τις υπηρεσίες αλλοδαπών είναι τεράστιος, αφού τόση προβλέπεται και η συνολική χωρητικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που πομπωδώς αναγγέλθηκαν αλλά δύσκολα θα λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο. Τουλάχιστον θα αποδεσμευθούν, έτσι, θέσεις από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα υποδοχής...
*Για τις αεροπορικές απελάσεις η ΕΛ.ΑΣ. θα χρειαστεί να επιβιβάσει επίσης στα αεροπλάνα περίπου 800 αστυνομικούς ως συνοδούς ασφαλείας των πτήσεων.
Εθελοντικές απελάσεις
Πέρα από τις απελάσεις το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει τον επαναπατρισμό άλλων 1.500 αλλοδαπών, κυρίως Αφγανών, που εκλιπαρούν γι' αυτό, αποκλεισμένοι στην Ελλάδα. Αυτοί οι «εθελοντές» επιδοτούνται από την Ε.Ε.με ειδικό πριμ επανεγκατάστασης στην πατρίδα τους.
*Κατά τα άλλα η αποτελεσματικότητα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας είναι πρακτικά ανέφικτη, αφού πρέπει να συγκεντρωθούν (και να υπάρχει δυνατότητα να απελαθούν) οι περίπου 300 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα στην χώρα.
*Τα παραπάνω μέτρα έχουν κυρίως αποθαρρυντικό χαρακτήρα, αφού θα συνοδεύονται από σκληρές νομοθετικές τροποποιήσεις στην ποινική μεταχείριση των διακινητών τους, αλλά και από τις διαδικασίες-εξπρές με προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου.
Στο εξής η αξιολόγηση θα γίνεται μόνο σε μία βαθμίδα, με στόχο να μην κυκλοφορούν με χαρτιά «γραφειοκρατικής νομιμότητας» χιλιάδες αλλοδαποί μέχρι να απορριφθούν τελεσίδικα οι αιτήσεις τους σε δύο ή τρία χρόνια.
*Οσο για τα περιβόητα στρατόπεδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα κεντρικό θα υπάρξει στην περιοχή της Εύβοιας, ώστε να διευκολύνονται διαδικασίες με πρεσβείες και υπουργεία και δύο προωθητικά στην περιοχή μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
*Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τήρησης των συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία, καθοριστική αναμένεται να είναι η επικείμενη σύνοδος κορυφής. Αν οι γείτονες δεν αλλάξουν στάση, η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης θα αποδειχθεί μάταιη, όπως και οι συλλήψεις ατόμων από χώρες που δεν έχουν προϋποθέσεις επιστροφής.
*Από το 2002 και μέχρι χθες έχουν υποβληθεί στην Τουρκία 4.482 αιτήσεις για επανεισδοχή 66.768 ατόμων και υπήρξαν μόνο 984 θετικές ανταποκρίσεις, που αφορούσαν 2.278 άτομα. Για περίπου 10.000 περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές αγνοήθηκαν πλήρως.
*Οι Τούρκοι παραλαμβάνουν πίσω πιο εύκολα Ιρακινούς, Ιρανούς και Σύριους, διότι συνορεύουν με αυτές τις χώρες και επιδοτούνται με 71 ευρώ για κάθε έναν.
Enet.gr
Το σκηνικό Σαρκοζιοποίησης της πολιτικής σίγά -σιγά κτίζεται!
ΑπάντησηΔιαγραφή