Πανάρχαια γνώση θαμμένη σε σπηλιές
Μοναδικά ευρήματα αποτελούν οι χειρόγραφοι κυλινδρικοί πάπυροι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από ένα βοσκό, το 1947, σε διάφορες σπηλιές στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας.
Έκτοτε άρχισε η αρχαιολογική και επιστημονική ταξινόμηση των πανάρχαιων αυτών χειρογράφων με ειδικούς ερευνητές, που αποκρυπτογράφησαν τα κείμενα με σημαντικό περιεχόμενο για το Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό.
Η ανακάλυψη αυτών των χειρογράφων προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά, ταυτόχρονα, και αντιπαραθέσεις μεταξύ ακαδημαϊκών, θρησκευτικών και πνευματικών ανθρώπων.
Βέβαια, τα κείμενα αυτά έχουν, θα λέγαμε, ανατρεπτικό χαρακτήρα με παγκόσμιες προεκτάσεις. Το 1991, η βιβλιοθήκη του Χάντιγκτον στην Καλιφόρνια, άφησε ελεύθερη τη φωτογράφηση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, κάνοντας έτσι ένα βήμα στην ευρύτερη πληροφόρηση. Σημειώνουμε ότι στη βιβλιοθήκη αυτή υπάρχει μονάχα ένα μέρος από το συνολικό όγκο των κειμένων.
Μοναδικότητα
Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία σχετικά με το θέμα, είναι και το έργο «Αποκαλύπτοντας τα 50 χειρόγραφα-κλειδιά» της Νεκράς Θάλασσας, των καθηγητών Robert Eisenman και Michael Wise (Εκδόσεις Έσοπτρον). Αρκετά διαφωτιστικά είναι και τα προλεγόμενα του Μ. Σ. Μεγαλομμάτη, που προλογίζει την ελληνική έκδοση. Διερωτάται λοιπόν: «Πού οφείλεται ο τόσος θόρυβος, ο οποίος προκλήθηκε γύρω από τα χειρόγραφα του Κουμράν από τότε που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα; Είναι δικαιολογημένος; Έχει προκληθεί κάτι το αντίστοιχο σε άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των ανατολιστικών επιστημών; Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό; Η απάντηση μπορεί να είναι άμεση. Υπάρχει μια μοναδικότητα στην περίπτωση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τη δεδομένη μοναδικότητα του κάθε γεγονότος…».
Αδημοσίευτα για 35 χρόνια
Ασφαλώς το έργο των δύο καθηγητών έχει να προσφέρει πάρα πολλά στη σύγχρονη γνώση, μιας και τα τελευταία χειρόγραφα παρέμειναν αδημοσίευτα για 35 ολόκληρα χρόνια.
Από το πρώτο κεφάλαιο διαβάζουμε: «Προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν συναντούμε σ’ αυτά τα κείμενα το δόγμα για τους δύο Μεσσίες που τονίζεται σε μερικά από τα κείμενα που ανακαλύφθηκαν στην πρώτη περίοδο της έρευνας στο Κουμράν, όπως και στο κείμενο της Δαμασκού που βρέθηκε σε δύο αντίγραφα, στα τέλη του περασμένου αιώνα, στην Γκανιζά του Καΐρου ή στον κανόνα της κοινότητας από το Σπήλαιο…».
Παράδοξο και μυστηριώδες
Οι θεολόγοι, οι ερευνητές, οι αρχαιολόγοι, κ.ά. προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες. Καθόλου εύκολη υπόθεση. Στα χειρόγραφα αυτά υπάρχει κάτι το παράδοξο και μυστηριώδες.
Ίσως και οι αντιφάσεις με τις καθιερωμένες αντιλήψεις να πυροδότησαν αντιδικίες και αντιπαραθέσεις. Από τη σελίδα 181, του βιβλίου «Αποκαλύπτοντας τα 50 χειρόγραφα-κλειδιά της Νεκράς Θάλασσας», διαβάζουμε ένα μικρό μέρος των κειμένων:
«Απόσπασμα 1. Στήλη (1)… Και Θεός των θεών για όλη την αιωνιότητα. Και εκείνος θα λάμψει ως ένα φως επάνω σας και Εκείνος θα αποκαλύψει το μεγάλο Του όνομα (2) και θα Τον γνωρίσετε, γιατί Εκείνος είναι ο αιώνιος Θεός και ο Κύριος όλης της δημιουργίας, και ο Άρχων (3) όλων των πραγμάτων, ρυθμίζοντάς τα σύμφωνα με τη βούλησή Του».
Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας έγιναν ήδη σταθμός στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Τα κείμενα αυτά είναι αυθεντικά και έχουν να δώσουν πολύτιμες γνώσεις. Γι’ αυτό και ο Βολταίρος έλεγε κάποτε: «Αγάπα την Αλήθεια, μα έχει συγκατάβαση και στην πλάνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου