Ο κ. Πάγκαλος περιέγραψε μια τριπλέτα αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, που πραγματικά έχει μεγάλο πολιτικό βάθος και, αν η κυβέρνηση τη χειριστεί σωστά, μπορεί να της εξασφαλίσει πολιτική κυριαρχία ετών.
Οι αλλαγές που περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είναι οι εξής:
- Κατάργηση του σταυρού προτίμησης (δεν μίλησε για μικτό σύστημα, το γνωστό “γερμανικό”, μίλησε για κατάργηση του σταυρού προτίμησης)
- Κατάργηση της βαθμιαίας εισόδου στο Δημόσιο, από “πόρτες” εκτός ΑΣΕΠ και
- Νέα Διοικητική δομή της χώρας με συνένωση Δήμων και αιρετή περιφέρεια.
“Όλα αυτά” πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, “θα γίνουν μέσα στο 2010″ και ακολούθως αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες για την εξέλιξη της πολιτικής ζωής.
Αν δει κανείς συνολικά αυτή την ατζέντα, θα συμφωνήσει νομίζω ότι πρόκειται για μια συνεκτική πολιτική πρόταση, η οποία απαιτεί από την αντιπολίτευση μια συνεκτική αντιπρόταση, αν η ΝΔ δεν συμφωνήσει στις αλλαγές. Ποιο είναι το “ζουμί” αυτής της πρότασης;
Ο πολιτικός απεμπλέκεται από τη διαδικασία σταυροδοσίας και την “εξάρτηση” από το πολιτικό κόστος και το πολιτικό χρήμα, την ώρα που το κλέισιμο των θυρών στο Δημόσιο πέραν του ΑΣΕΠ εκ των πραγμάτων μειώνει και τη λαϊκή πίεση προς τον αντιπρόσωπο μιας περιοχής στο Κοινοβούλιο, ενώ η νέα Διοικητική Δομή θα μεταφέρει πόρους κι αρμοδιότητες στις αιρετές Περιφέρειες και τους νέους μεγαλύτερους Δήμους.
Από την άλλη, αυτό που δεν είπε ο κ. Πάγκαλος είναι ότι αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν υγιείς και διαφανείς εσωκομματικές διαδικασίες για την επιλογή των προσώπων που θα γίνονται από το κάθε κόμμα κεντρικά. Εδώ θα δοκιμαστούν οι αντοχές των κομμάτων. Αλλά αυτά θα λειτουργήσουν στην επόμενη εκλογική μάχη, που ακόμα αργεί.
Οι αποκαλύψεις Πάγκαλου εγείρουν ερωτήματα: Είναι τα πολιτικά κόμματα έτοιμα να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο; Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει αυτά τα σχέδια του Παπανδρέου; Η Νέα Δημοκρατία έχει, ή μπορεί να διαμορφώσει άμεσα μια πειστική αντιπρόταση, που να δείχνει και την πολιτική διαφορά ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας;
Η περίοδος ευφορίας της Ρηγίλλης από τη νίκη Σαμαρά τελειώνει. Κι έρχεται η ώρα των πολιτικών θέσεων, ιδιαίτερα στη βαριά κυβερνητική ατζέντα για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιπροτάσεις και την έναρξη του σχετικού διαλόγου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου