100 Έλληνες παθαίνουν καθημερινά εγκεφαλικό, αντιμετωπίζοντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους. Ένα στα πέντε αγγειακά επεισόδια αποδίδεται στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας της καρδιάς.
Αυτό δήλωσαν ο...
καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παναγιώτης Βάρδας και ο υπεύθυνος της μονάδας οξέων αγγειακών επεισοδίων του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κ. Κώστας Βέμμος, με αφορμή διεθνές συμπόσιο με θέμα “Κολπική μαρμαρυγή και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια”.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει, σχηματίζοντας θρόμβους.
Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στον κόλπο της καρδιάς μετακινούνται, φράσσοντας κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου και προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή έχουν από τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στα άτομα με μαρμαρυγή, το επεισόδιο είναι βαρύτερο και έχει διπλάσια θνησιμότητα σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή.
Στους θρόμβους των αγγείων και τη σχέση τους με καρδιαγγειακά επεισόδια αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας κ. Αντώνης Παπαγεωργίου, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας, το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως την Κυριακή στην Αθήνα.
Ο κ. Παπαγεωργίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κράμπες» στις γάμπες και στους γλουτούς, λέγοντας ότι ενδέχεται να υποκρύπτουν περιφερική αγγειακή νόσο. Η πιθανότητα αυξάνεται όταν ο πόνος επιδεινώνεται με την άσκηση και «περνά» ύστερα από ένα έως δύο λεπτά ανάπαυσης. Η διάγνωση και αντιμετώπισή της πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου