Απάνθρωπη και θλιβερή χαρακτήρισε την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας Λέων, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β'.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία και απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως γνωρίζει το πρόβλημα της καταστροφής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο πολύ καλά και εξέφρασε μεγάλη λύπη, σημειώνοντας πως είναι απίστευτο πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Ξέρουμε ότι έχουν καταστρέψει τα αρχαιολογικά κτίρια, ότι έχουν κλέψει έργα τέχνης τα οποία έχουν πωλήσει στην αγορά και μερικά από αυτά τα έργα, εικόνες ή ψηφιδωτά, έχουν με κάποιο τρόπο έλθει πίσω στην Εκκλησία της Κύπρου», ανέφερε.
Βεβαίως, τέτοια καταστροφή του πολιτισμού είναι θλιβερή, είναι κάτι που προκαλεί λύπη, είναι απάνθρωπη, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη θέση του σε σχέση με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως όταν μιλάμε για το Κυπριακό ασφαλώς συζητούμε και για τη λύση του. Εάν η λύση ήταν εύκολη θα την είχαν ήδη βρει, είπε, σημειώνοντας πως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 36 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να πει για πόσα ακόμα χρόνια θα υπάρχει.
Ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πρόβλημα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλάβει τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και η Ευρώπη ως οικογένεια να μπορεί να κατανοήσει πόσο αδύνατο είναι ένα μέρος της να είναι κατεχόμενο.
Είπε πως χρειάζεται να υπάρχει ελπίδα, προσθέτοντας πως «χρειάζεται να εργαστούμε για αυτό», δηλαδή να γίνονται συνομιλίες επί του θέματος και να λαμβάνονται υπόψη οι διάφορες απόψεις.
Εξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος και η Τουρκία να μην είναι μόνες και να λάβουν τη διεθνή βοήθεια που χρειάζονται.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα παρέμβασης της Κυβέρνησης της Φινλανδίας όσον αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως οι Φιλανδοί γενικώς γνωρίζουν την κατάσταση στην Κύπρο και οι Φιλανδοί που είναι στο Ευρωκοινοβούλιο και υπάλληλοι στην ΕΕ ξέρουν για τα θέματα αυτά.
Πρόσθεσε πως ωστόσο φαίνεται ότι η παρέμβαση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να προέλθει από τις μικρές χώρες αλλά τις μεγάλες δυνάμεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της επίσκεψής του και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που τον προσκάλεσε στο νησί μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία.
Είπε πως ανεπίσημα έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο άλλες δυο φορές αλλά σε αυτή την επίσκεψή του επισκέφθηκε μέρη στα οποία δεν έχει ξαναπάει.
Ανέφερε πως κατά τις επαφές του στο νησί συζήτησε και το Κυπριακό όπως και τα θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως και τοπικά.
Είπε πως εκτιμά πολύ αυτή την καλή σχέση που, όπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί μεταξύ της φινλανδικής και της κυπριακής Εκκλησίας, σημειώνοντας πως «η Εκκλησία μας είναι έτοιμη να έχει σχέσεις και συνομιλίες με τον οικουμενικό χώρο και με όλες τις τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες».
Πρόσθεσε πως η αυτόνομη φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία μεγαλώνει συνεχώς και συμμετέχει σε όλα τα θρησκευτικά συνέδρια.
Είπε, εξάλλου, πως ως Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν καλές σχέσεις με τις αρχές του κράτους της Φινλανδίας, την Κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας.
Αναφερόμενος στο ιεραποστολικό έργο της φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε πως αυτό αφορά κυρίως την Αφρική, αλλά και γενικά μέρη όπου σημειώνονται καταστροφές, όπως πρόσφατα στην Αϊτή.
Ανέφερε, τέλος, πως στη Φινλανδία υπάρχει ένα φόρουμ των επικεφαλής των θρησκειών και ομολογιών όπως του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ, της Ρωμαιοκαθολικής, της Λουθηρανικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου