Περισσότεροι από 200.000 νέοι άνεργοι πιθανόν να προστεθούν εφέτος στους υπάρχοντες, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται 60.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research από τις 11 ως τις 26 Μαρτίου για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε δείγμα 635 επιχειρήσεων. Με αφορμή τη εύρεση των δυσάρεστων ευρημάτων της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος επανέφερε τη γνωστή πρότασή του για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της απασχόλησης (εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών), θεωρώντας προφανώς ότι για να μην έλθει κύμα απολύσεων πρέπει να μειωθεί η εργάσιμη εβδομάδα, ζητώντας να μετατραπεί ο ΟΑΕΔ σε ταμείο αλληλεγγύης.
Για να υποστηρίξει τις απόψεις του. ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έφερε το«γερμανικό υπόδειγμα» ,την εφαρμογή δηλαδή αυτής της θέσης στη Γερμανία.Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν, όπως έγινε γνωστό προσφάτως, κάνουν κατάχρηση του νόμου. Ακόμα, ο κ. Μίχαλος βρήκε την ευκαιρία να «αποκηρύξει» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, να κατηγορήσει μερίδα της αντιπολίτευσης ως «επιεικώς απαράδεκτη» για την εκλογολογία που καλλιεργεί και ζήτησε την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα του πρώην υπουργού κ. Α. Παυλίδη.
Από την έρευνα «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις» προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (75%) συνεχίζει να εκτιμά πως θα χρειαστούν δύο-τρία χρόνια για την έξοδο από την κρίση, αλλά στην Ελλάδα η κρίση είναι λιγότερο έντονη απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες.
Οι κλάδοι των κατασκευών, του εμπορίου, του τουρισμού αλλά και της βιομηχανίας είναι αυτοί που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, πλήττονται περισσότερο. Αντιθέτως, η ναυτιλία, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο το γεγονός ότι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη και σε αυτούς θα επένδυε μακροπρόθεσμα η πλειονότητα των επιχειρηματιών.
Ακόμα, το 60,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κρίση έχει επηρεάσει τη δική του επιχείρηση «αρκετά» και «σε πολύ μεγάλο βαθμό», το 52% διαπιστώνει μείωση στη ζήτηση προϊόντων ή υπηρεσιών και το 41,7% θα απολύσει και μάλλον θα απολύσει εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008 αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκέπτονται να μειώσουν το προσωπικό τους λόγω της κρίσης από 38% σε 41,7%.
Όπως είναι φυσικό, η κρίση έχει προκαλέσει μείωση ρευστότητας, μείωση κερδών, μείωση τζίρου, αύξηση αναγκών δανεισμού και αδυναμία κάλυψης ταμειακών αναγκών. Η εταιρεία, κάνοντας αναγωγή στις καταγεγραμμένες επιχειρήσεις που υπάρχουν στο μητρώο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (818.000), εκτιμά ότι περισσότερες από 38.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, περισσότερες από 134.000 παρουσιάζουν ζημιές και περίπου 192.000 σκέπτονται να μειώσουν το προσωπικό τους. Οπως εκτιμά ο κ. Μίχαλος, «τα στοιχεία αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη της ανεργίας ως το τέλος του έτους».
Σε ανάλυση που έκαναν τα στελέχη της Κάπα Rresearch, αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες ζητούν μέτρα, οποιαδήποτε μέτρα, σε μια λογική «κάντε κάτι». Με βάση τα ευρήματα της έρευνας οι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης την ενίσχυση του κρατικού ρόλου στις αγορές και των ελεγκτικών μηχανισμών λειτουργίας των αγορών, την ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενίσχυση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας μέσω επιδομάτων και φορολογίας Επιθυμούν ακόμα τη διόρθωση των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των υψηλών οικονομικά στρωμάτων και τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας,. Η πρόταση του κ. Μίχαλου για μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών βρίσκεται στη τελευταία θέση
ΠΗΓΗ HELLENIK BUSINESS