http://eglimatikotita.blogspot.com/
Βγάλτε τα συμπερασματά σας,και δείτε τις διαφορές
που έχουμε σε κοινά θέματα .......
Σύλληψη για παράνομη παραμονή και εργοδότηση
23 αλλοδαποί συνελήφθησαν από την Αστυνομία για παράνομη παραμονή και απασχόληση στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, συνελήφθηκαν 5 εργοδότες για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας της Αστυνομίας, για σύλληψη αλλοδαπών, που διαμένουν ή και εργάζονται στην Κύπρο παράνομα, ως επίσης και για παράνομη είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνελήφθησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο συνολικά 23 αλλοδαποί, από τους οποίους 15 για παράνομη παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και 8 για παράνομη απασχόληση.
Εξάλλου, σχετικά με υποθέσεις παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, συνελήφθηκαν πέντε εργοδότες για διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Σήμερα αποφασίστηκε πως θα συσταθεί άμεσα μια ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, με στόχο την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που εγκρίθηκε το Μάιο του 2009 και η οποία αφορά τις κυρώσεις για τους εργοδότες που παρανομούν.
Σημείωσε πως με αυτή την οδηγία, οι κυρώσεις γίνονται ακόμη πιο αυστηρές και προνοεί ακόμα και τον αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις μεγάλων επιχειρήσεων που εργοδοτούν παράνομα.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι αυτή η ομάδα θα ολοκληρώσει τις εργασίες της πριν από το τέλος του 2009.
Για το ίδιο θέμα, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε πως αυτό το οποίο συμφωνήθηκε συνολικά και συλλογικά είναι ότι πρώτον πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία δίνονται εγκρίσεις για την απασχόληση αλλοδαπών οικιακών βοηθών στην Κύπρο και δεύτερο, να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των οικιακών βοηθών, των όρων απασχόλησης και της μισθοδοσίας τους και των κατ’ οίκων φροντιστών.
«Εμείς λέμε ότι άλλο είναι η οικιακή βοηθός και άλλο ο κατ’ οίκον φροντιστής, ο οποίος έρχεται για να στηρίξει για παράδειγμα ένα ανάπηρο άτομο. Πρέπει και τα προσόντα να είναι διαφορετικά και το πλαίσιο εργασίας να είναι διαφορετικό άρα και η ανταμοιβή αυτού του ατόμου να είναι διαφορετική», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι γι’ αυτά τα ζητήματα το Υπουργείο Εργασίας μαζί με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης έχουν αναλάβει να καταθέσουν εντός του φθινοπώρου ολοκληρωμένη εισήγηση ενώπιον της Υπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει ακολούθως να τύχει και της τελικής έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπουργός Εσωτερικών – Λαθρομετανάστευση από κατεχόμενα και Τουρκία
Σε ερώτηση αναφορικά με το ποια άλλα μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μέσω των κατεχομένων αλλά και μέσω Τουρκίας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε πως τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου αντιμετωπίζονται στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής, «όπως άλλωστε τα αντιμετωπίζει και η ΕΕ».
Επ’ αυτού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Οκτώβριο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι μέσα από την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση ασύλου, το Υπουργείο Εσωτερικών κατόρθωσε να περιορίσει την κατάχρηση του ασύλου.
«Το κίνητρο που χρησιμοποιούσαν αρκετοί παράνομοι που εισέρχονταν μέσω των κατεχομένων, κατορθώσαμε να το περιορίσουμε στο ελάχιστο», είπε, σημειώνοντας πως «από τις 8.500 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούσαν το 2008, σήμερα οι αιτήσεις είναι κάτω από 2.000».
Πρόσθεσε πως με τα στοιχεία που έχει μέχρι σήμερα ενώπιον του το Υπουργείο Εσωτερικών για το 2009, «έχει περιοριστεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έρχονται μέσω των κατεχομένων, όπως επίσης και οι αιτητές ασύλου», καθώς «ενώ τον περασμένο χρόνο υπήρξαν περίπου 3.500 αιτητές ασύλου οι οποίοι ήρθαν από τα κατεχόμενα, για τους πρώτους μήνες του 2009 οι αιτητές ασύλου από τα κατεχόμενα ήταν λιγότεροι από 700».
Επεσήμανε παράλληλα πως σε επίπεδο ΕΕ, η Κύπρος έχει κατορθώσει να αναδείξει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για παράνομη μετανάστευση, υπενθυμίζοντας την αναφορά που υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, η οποία κάνει λόγο για την ανάγκη επανέναρξης διαλόγου με στόχο μια Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
«Αρα», πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή θέτουμε την Τουρκία, που είναι και υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, μπροστά στις ευθύνες της αλλά θέτουμε και την ΕΕ μπροστά στις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την Τουρκία και το γεγονός ότι λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για την παράνομη μετανάστευση».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι σε επίπεδο ΕΕ η Κύπρος ανέδειξε και το γεγονός ότι τα μεσογειακά κράτη δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από την παράνομη μετανάστευση, αλλά και από τα κατά καιρούς κύματα προσφύγων είτε από την Ασία είτε από την Αφρική, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά, τον περασμένο Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο να καταθέσει πακέτο συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο έτσι ώστε να υπάρξει, όπως είπε, και πιο ισομερής καταμερισμός των βαρών, αλλά και περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη μέλη.
Η γνώμη μου είναι οτι η Κύπρος σε θέματα διαβίωσης των νομίμων πολιτών της είναι ετη φωτός μακριά απο εμάς. Και ας είναι το 1/10 της Ελλάδας.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη
"ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ μπορεί να τον εξοντώσουν, αλλά..."
-
*Γιώργος Χρ. Αναγνωστάκος*
H διαγραφή Σαμαρά έχει πολλές αναγνώσεις.
Επιβεβαιώνει τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της ΝΔ, που βέβαια δεν
υπάρχει μόν...
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου