ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΡΑΓΚΑ ΝΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ,Η ΟΠΟΙΑ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ,ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΔΕΧΟΝΤΑΙ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ;;;
Αποχή από το Χ.Α. συνιστούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι στους πελάτες τους. Συστάσεις, που αποτυπώνονται καθημερινά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που δέχονται συνεχείς πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Τουλάχιστον μέχρις ότου ηρεμήσει η κατάσταση στην αγορά ομολόγων, η Credit Suisse συστήνει διακριτική αποχή από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή κανείς ξένος οίκος δεν εκδίδει πλέον σύσταση «αγοράς» για εγχώρια τράπεζα κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο οπότε και ξεκίνησε το ράλι.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά την τελευταία ανάλυση της Citigroup, ενώ αρνητική ήταν και η εκτίμηση της Credit Suisse, που κατέταξε την Ελλάδα στην προτελευταία θέση με κριτήριο την αξιολόγηση κινδύνου. Από τη μία πλευρά η Citigroup χαμηλώνει τον πήχη για Εθνική (σε 25 από 30 ευρώ), Alpha Bank (σε 10 από 14 ευρώ), Eurobank (σε 9 από 12 ευρώ), Κύπρου (σταθερή στα 7 ευρώ) και Πειραιώς (στα 10 από τα 13 ευρώ) διατηρώντας σύσταση αγοράς μόνο για την Κύπρου, «καθώς έχει περιορισμένη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και χαμηλό δανεισμό από την ΕΚΤ».
Ο αμερικανικός οίκος βασίζει την υποβάθμιση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως στην οικονομική αβεβαιότητα για την οικονομία της χώρας αλλά και στην επιβάρυνση του κόστους χρηματοδότησης που προκαλεί η διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων. Από την άλλη, η Credit Suisse θεωρεί τη χώρα μας υψηλότερου κινδύνου ακόμη και από την Ουγγαρία, χώρα που πρόσφατα απειλήθηκε επίσημα με χρεοκοπία και αναγκάστηκε να προσφύγει στις... δαγκάνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εν τω μεταξύ, όμως, ήδη με βάση τις τιμές της περασμένης εβδομάδας η αποτίμηση των πέντε ομίλων έχει περιοριστεί σε 24,4 δισ. ευρώ με την Εθνική να έχει κεφαλαιοποίηση 10,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank με 4,2 δισ. ευρώ (έχοντας ξεπεράσει την Eurobank των 4,1 δισ. ευρώ), την Κύπρου στα 2,8 δισ. ευρώ και την Πειραιώς στα 2,6 δισ. ευρώ. Η συνολική συμμετοχή των ξένων υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει στο 40% (9,7 δισ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία). Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σε μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Ομως, υπάρχουν ακόμα μετοχές στα χέρια βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.
ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΥΧΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΝΤΟΜΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ...
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου