Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Bugatti Veyron vs McLaren F1 -ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

Τα πρώτα σχόλια στην ομιλία Παπανδρέου

hgetiΠρώτες σκέψεις του Γιώργου Γιαν., λίγα λεπτά μετά το τέλος της ομιλίας Παπανδρέου:

1. Αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε τη μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών των Υπουργείων για φέτος. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα είχε η προσπάθεια, ξέρω πως σε ένα, πολύ μεγάλο υπουργείο αυτό σήμαινε εξοικονόμηση του… δυσθεώρητου ποσού των δυο εκατομμυρίων ευρώ (περιλαμβανομένων και των επιχορηγούμενων ΝΠΔΔ!!!). Σήμερα ο ΓΑΠ τα ξαναεξήγγειλε ως ένα από τα μέτρα που θα μας σώσουν.

2. Διπλογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία, ενιαία αρχή πληρωμών (τη θεσμοθέτησε ο Παπαθανασίου), διεθνή λογιστικά πρότυπα υπάρχουν ήδη. Δεν “δουλεύουν”. Το θέμα ήταν όχι να τα εξαγγείλει πάλι, αλλά να μας εξηγήσει τον μηχανισμό να δουλέψουν. Δεν το έκανε. Αντίθετα, τα παρουσίασε ως “νέα” κι αυτό δείχνει κάτι.

Τα μισά ισχύουν ήδη αλλά δεν εφαρμόζονται. Δεν μας εξήγησε πώς θα γίνει να εφαρμοστούν. Αρκέστηκε να τα παρουσιάσει ως νέα.

Ανήγγειλε αύξησε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 3 δισεκατομμύρια, ίσως και 3,5. Τόσο, χοντρικά, προσδοκά να εισπράξει από την αύξηση των εσόδων. Κι αν δεν του “κάτσουν” τα έσοδα, τι γίνεται;

Για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν είπε τίποτα. Όμως, εκεί είναι ο όγκος! Όταν λέει άνω των 2000 τι εννοεί; Μικτά; με επιδόματα; χωρίς επιδόματα; Θα ανακοινωθεί. Δηλαδή, κιχ…

Με καθυστέρηση απαράδεκτη. Η ΝΔ είχε 250 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ προς κατάργηση. Γιατί ο ΓΑΠ δεν ξεκινάει από εκεί το νήμα, με 50 πρώτα, μέχρι να δει ποια θα αφαιρέσει και ποια θα προσθέσει;

Για το ασφαλιστικό, διάλογος! Και μετά τόσες εβδομάδες δεν ξέρουμε τις σκέψεις της Κυβέρνησης!
Όσο για τους χρόνους; Με εξαίρεση το ασφαλιστικό, όπου δεν έχουμε περιεχόμενο… κανένα χρονοδιάγραμμα!

Η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων γίνεται αντικείμενο ενός διαλόγου για να διαπιστωθεί η σκοπιμότητά τους. Η φορολογία (δεν μιλάω για τα μπόνους) αυξάνεται σε μια κοινωνία και οικονομία “στεγνή” ήδη, από πόρους. Κανένα μέτρο δεν παρουσιάστηκε κοστολογημένο.

Ποιες θα είναι οι φορολογικές κλίμακες; Πόσα υπολογίζει να εισπράξει από γονικές παροχές και φόρους κληρονομιάς; Πόσα χρόνια θα διαρκέσει το πάγωμα προσλήψεων; Τι θα γίνει με τους Οργανισμούς των Υπουργείων; Πόσο θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες;

Εντέλει, πάλι ξεγλίστρησε, αλλά από την πραγματικότητα δεν θα ξεφύγει. Δυστυχώς γι αυτόν και για μας. Όταν επί δίμηνο ο πρωθυπουργός της χώρας φωνάζει “χρεοκοπία, χρεοκοπία, χρεοκοπία κι όταν φορτώνει τις χρήσεις του 2009 και του 2008 με έξοδα και προικίζει του 2010 με έσοδα κανονικά, δηλαδή του 2010, οι δανειστές από έξω λένε: Για να το λέει ο πρωθυπουργός τους, έτσι θα είναι! Και μας ταράζουν στο “σπρεντ” και τη σφαλιάρα στην επιτήρηση.

Ο ΓΑΠ έφτιαξε το βρόγχο να κρεμαστεί αυτός κι εμείς μαζί του.

Και για μας, εντάξει, αλλά γι αυτόν ανησυχώ…

http://tapragmata.gr/?p=1308

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Έλεγχος Πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σ' όσους παρατυπούν

Ενιαία διαχείριση της περιουσίας των ταμείων

Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων...



...Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους

Κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων

Ενιαία αρχή πληρωμής στο δημόσιο στα μέσα του 2010

Δημιουργία σώματος ελεγκτών εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Παρουσία ορκωτών λογιστών στα ασφαλιστικά ταμεία

Φορολόγηση των μπόνους των τραπεζικών στελεχών με συντελεστή 90%

Μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Μείωση στους μισθούς στελεχών που προκαλούν

Αναστολή προσλήψεων το 2010 με εξαίρεση την παιδία, υγεία, ασφάλεια

Περικοπή των επιδομάων στο δημόσιο κατά 10%

Μείωση του ελλείμματος στο 4% το 2010

πηγη

« Καποδίστριας 2 »: Τον Μάρτιο τού 2010 , ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΤΑΙ η Ελλάς !!!




Τη δέσμευση ότι επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη τής χώρας που θα προκύψει από τον «Καποδίστρια 2» και με αιρετές περιφέρειες επανέλαβε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του Καποδίστρια ΙΙ.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις τής Επιτροπής που θα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων αλλά και τις αρμοδιότητές τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο (18-20/1 στην Αθήνα), ενώ η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων και των περιφρειών (οι νομαρχίες θα μετατραπούν σε νομαρχιακά διαμερίσματα) θα ξεκινήσει αμέσως μετά προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει η αυτοδιοίκηση gr ο «Καποδίστριας ΙΙ» θα βασισθεί στη μελέτη τού ΙΤΑ που σημαίνει ότι οι δήμοι θα μειωθούν από 1034 σε 380 με 400, ενώ
αναμένεται να μειωθεί και ο αριθμός των 13 περιφερειών, οι οποίες αποκτούν πλέον αναβαθμισμένο ρόλο καθώς ο περιφερειάρχης θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5214

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ:
Πέντε - έξι υπερπεριφέρειες θα δημιουργηθούν πάνω στο πτώμα τής... «Ελληνικής Δημοκρατίας», με αναβαθμισμένες εξουσίες και αιρετούς Περιφερειάρχες - «αρχηγούς» των... «μίνι - κρατών» !!!



stop έβαλαν οι Άγγλοι....




ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΒΑΖΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με την υποδοχή μεταναστών εισηγείται η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία, μειώνοντας τον αριθμό των επαγγελμάτων όπου θα είναι δυνατή η πρόσληψη εργατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέτοντας όρια στον αριθμό των ξένων που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα με φοιτητική βίζα.

Αυτό προέκυψε από την πρώτη περί μετανάστευσης ομιλία του Γκόρντον Μπράουν από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί από δύο εβδομάδες σε ένα μήνα το διάστημα εντός του οποίου θα ενημερώνεται το κοινό για τα υπάρχοντα κενά στην αγορά εργασίας, ώστε να διεκδικήσουν πρόσληψη ήδη εγκατεστημένοι στη Βρετανία εργάτες προτού μπορέσουν να διεκδικήσουν την αντίστοιχη θέση μετανάστες. Ο Μπράουν εκφώνησε την ομιλία του σε συγκέντρωση, στο Δυτικό Λονδίνο, ύστερα από δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι οι Εργατικοί χάνουν ψήφους είτε προς την αποχή, είτε προς ακραία κόμματα λόγω των θέσεών τους για τη μετανάστευση.

πηγή


Εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Αγγλία

και δεν μας ενδιαφέρει πόσους λαθρομετανάστες έχουμε και πόσοι

καθημερινά αποβιβάζονται.

Εμείς θα μοιράσουμε άδειες παραμονής και Ιθαγένεια

σε όλους.

Εμείς θα τους ασφαλίσουμε θα τους δώσουμε συντάξεις

και σπίτια.

Όταν το χρήμα τρέχει από τα μπατζάκια μας τι έχουμε να φοβηθούμε;

Οι Άγγλοι είναι φουκαράδες και προσέχουν για να έχουν.

Αθηναίος

4,1ΕΚ.ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ,ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟ ΟΠΟΙΙΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...


ΕΑΝ ΕΔΙΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ...

Περίπου 384.000 ευρώ για απρόβλεπτα έξοδα, 76.800 ευρώ για καφέδες, 405.000 ευρώ για αμοιβές τρίτων, 8.000 ευρώ για γραφική ύλη και 180.000 ευρώ για σχεδιασμό, δημιουργία και παραγωγή έντυπου υλικού.
Οι περίεργες χρεώσεις δεκάδες και τα ερωτηματικά που προκύπτουν ακόμα περισσότερα γύρω από το κόστος, αλλά και τις διαδικασίες διοργάνωσης του, διήμερης διάρκειας, 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ Μετανάστευσης, ο προϋπολογισμός του οποίου εν τω μέσω της δεινής δημοσιονομικής περιόδου ξεπέρασε τα 4,1 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 και 5 Νοεμβρίου. Συμμετείχαν αποστολέ από 250 χώρες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε απόν τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και μέλη της νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο το «φαραωνικών προδιαγραφών» συνέδριο φαίνεται ότι ήταν μια ακόμα από τις «παρακαταθήκες» της κυβέρνησης της ΝΔ και συγκεκριμένα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Η επιχείρηση «Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης» φαίνεται ότι προετοιμάστηκε με μεγάλη μεθοδικότητα ήδη από το 2008 αλλά ανακόπηκε αιφνιδίως λόγω αλλαγής της κυβέρνησης....η οποια βεβαια εκανε πραξη ολα εισαι ετοιμασει η ΝΔ...ΠΗΓΗ

"Στάθμευσε στην διάβαση των αναπήρων ο Ανάπηρος"




"Στάθμευσε στην διάβαση των αναπήρων ο Ανάπηρος!
Στο mail που σας αποστέλλω, επισυνάπτονται δύο φωτογραφίες από αυτοκίνητο το οποίο έχει παρκάρει σε διάβαση πεζών και αναπήρων επί της Οδού Χαλκίδος στα Άνω Πατήσια.
Η πρώτη σου σκέψη είναι, ακόμα ένα «γαϊδούρι» που δεν σέβεται τους...
ανάπηρους. Μετά από εξωτερικό έλεγχο του αυτοκινήτου, παρατηρείς ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ανήκει σε ανάπηρο (!) – φέρει το γνωστό σήμα.
Χάλασε ο κόσμος.
Με εκτίμηση,
Αγανακτισμένος πολίτης"

ΒΟΥΛΓΑΡΑ 26 ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΧΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΣΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ


Συνελήφθη 26χρονη Βουλγάρα για κλοπές από θαλάμους ασθενών.
Από έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι η 26χρονη τους τελευταίους δύο μήνες έκανε 7 κλοπές από θαλάμους ασθενών στο Ναυτικό...
Νοσοκομείο. Η γυναίκα άρπαξε χρηματικά ποσά και διάφορα αντικείμενα των ασθενών.

Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος για το νερό World Water War


Ένα πολύτιμο αγαθό - ένα μπουκάλι νερό - φυλάσσεται σε μία βαλίτσα, την οποία διεκδικούν πολλοί. Η μεταφορά της προκαλεί μία σειρά από δολοφονίες αυτών που την μεταφέρουν, πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της.

Η ιδέα αυτή αποτέλεσε την υπόθεση μίας μονόλεπτης κινηματογραφικής προβολής, δύο φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνή διαγωνισμό για το περιβάλλον «Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο», που διοργανώθηκε στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου.



Πρόκειται για τους φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου, Στέλιο Αλεξανδράκη και Μενέλαο Παμπουκίδη, που συμμετείχαν με την ταινία «3ος Παγκόσμιος Πόλεμος». Η ταινία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 210 άλλες ταινίες από χώρες όλου του κόσμου και περιοχές που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές.

«Η έλλειψη νερού στο μέλλον θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και μαχών μεταξύ των λαών. Το μπουκάλι με το νερό χρησιμοποιείται στην ταινία με μία δόση ειρωνείας για να δείξει την αξία του, ενώ στις δολοφονίες εμπλέκονται άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, που αποδεικνύει τη διάσταση του προβλήματος» δήλωσε ο Στέλιος Αλεξανδράκης.
Η ταινία θα προβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.
http://1minutetosavetheworld.com

Αντιδράσεις και πορεία για την επιλογή Δραγώνα ως Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας



Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο της κυρίας Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, ύστερα από την επιλογή της κυρίας Δραγώνα ως Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου.
Ιδού μερικές από τις ανιστόρητες απόψεις της...
Μερικά απ΄ όσα γράφει στο βιβλίο της «Τι είν΄ η Πατρίδα...
μας;»
1) Η Ελληνική Εθνική Ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού (σελ. 16)
2) Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά την σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον Νεοελληνικό μας Πολιτισμό (σελ. 81), κι όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες!… (σελ. 82).

3) Ένδειξη ρατσισμού και στείρου εθνοκεντρισμού είναι και ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες ήσαν πάντα οι αδικημένοι της Ιστορίας (σελ. 84) κι ότι για τις ήττες και τις καταστροφές που υποστήκαμε, φταίνε πάντα οι Μεγάλες Δυνάμεις.

4) Κλασική ένδειξη ρατσισμού είναι και η γνωστή ρήση «Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί τρώγανε βελανίδια!» (σελ. 85). Ψιλο-ρατσισμός είναι επίσης το να ισχυρίζεσαι πως είμαστε οι συνεχιστές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

5) Εθνικιστικές τάσεις κρύβει και η επιθυμία να διδάσκεται στην μέση εκπαίδευση η αρχαία Ελληνική Γλώσσα (σελ. 86), ενώ το να μιλάμε για απόλυτη ομοιογένεια του πληθυσμού της Ελλάδος και να αποσιωπούμε την ύπαρξη χιλιάδων Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις επί 450 χρόνια είναι καθαρός ρατσισμός! (σελ. 95).

6) Ρατσιστικό είναι και το να ανησυχούμε για την ύπαρξη πολλών ξένων μεταναστών στην χώρα μας, ή το να λέμε ότι «σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε Έλληνα στην Ελλάδα», ή ότι «πρέπει να κρατήσουμε την εθνική μας ομοιογένεια και να μην διαβρωθούμε εθνολογικά»! (σελ. 96).
Εξ ίσου ρατσιστικό είναι το να λέμε ότι το κέντρο της Αθήνας αλβανοκρατείται ή ότι «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές»! (σελ. 9).

Το ίδιο συμβαίνει κατά την κ. Δραγώνα, αν τολμήσουμε να πούμε πως με την είσοδο των Ξένων Μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνεται η εγκληματικότητα και η ανεργία των Ελλήνων! (σελ. 100).

http://news24gr.blogspot.com/

Οι ΗΠΑ και εμείς, μύθοι και πραγματικότητα

Του Αλέξανδρου Κωστόπουλου

Ποια είναι η χώρα που «αγαπάμε να μισούμε» ως λαός; Η χώρα της οποίας την εξωτερική πολιτική κατακρίνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και η αμετροέπεια αποτελεί το βασικό συστατικό που χαρακτηρίζει την εικόνα που έχουμε για αυτήν; Αναμφίβολα οι ΗΠΑ. ʼλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως δε σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι που γέννησε έναν ιδιόμορφο τύπο αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σήμερα, μοιάζει να πνέει ένας νέος άνεμος στις διμερείς σχέσεις. Ένας άνεμος που ξεκίνησε με την εκλογή στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, του Μπαράκ Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος δημιούργησε προσδοκίες ανά τον πλανήτη για μια αλλαγή σελίδας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Προσδοκίες που όπως ήταν φυσικό αφορούν και τα καίρια ζητήματα της ελληνικής διπλωματίας. Ιδίως σε μια χρονική στιγμή που και η Ελλάδα προχώρησε σε μια δική της σχεδόν σαρωτική αλλαγή σελίδας.


Εύλογα, γεννάται λοιπόν το ερώτημα μήπως ήλθε η ώρα να κάνουμε μία γενικότερη θεώρηση και ίσως αναθεώρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πέρα από τους μύθους ή το παρελθόν, θέτοντάς τες σε νέες βάσεις; Ταυτόχρονα, οφείλουμε να επανεξετάσουμε και το ευρύτερο θέμα των διεθνών σχέσεων και στρατηγικών συμφερόντων στη περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε όσα ακούστηκαν για τις πρόσφατες επιτυχίες της Τουρκικής διπλωματίας και το «σκοτεινό ρόλο» της Αμερικής. Τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το εάν η προσέγγιση με τη Ρωσία στο ζήτημα των αγωγών ήταν ορθή, όχι τόσο σε σχέση με το πραγματικό οικονομικό συμφέρον αλλά περισσότερο με το ενδεχόμενο να κλονιστεί η θέση της Αμερικής στην γεωστρατηγική εξίσωση των Βαλκανίων με ότι αυτό θα επέφερε στα ελληνικά συμφέροντα.



Είναι όμως αυτή η στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στις διεθνείς σχέσεις ή στην όποια αμερικανική εξωτερική πολική; Μήπως για μία ακόμη φορά δίνουμε λάθος απαντήσεις σε λάθος ερωτήματα. Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι στη Ελλάδα λησμονούμε συχνά ότι εκείνο που κινητροδοτεί μία χώρα στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα και δη, μία μεγάλη δύναμη όπως οι ΗΠΑ, δεν είναι ο συναισθηματισμός αλλά τα εθνικό συμφέρον.



Με δεδομένο, δε, ότι στη περίπτωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων έχουμε να κάνουμε με χώρες που τις διέπουν ιστορικοί και πολυδιάστατοι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και συμμαχίας, θα έλεγα ότι τέτοιου είδους μανιχαϊστικές αντιλήψεις είναι αναχρονιστικές και ενδεχομένως επικίνδυνες. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να εξετάσουμε τα δομικά συμφέροντα της χώρας μας και πως αυτά είτε δεν τα έχουμε αξιοποιήσει ή η αξιοποίησή τους ήταν προς εντελώς λάθος κατεύθυνση.



Ας πάρουμε για παράδειγμα το ελληνικό λόμπυ στην Αμερική του οποίου η σημερινή κατάσταση του, μόνο μοχλό εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων δεν θυμίζει. Κατακερματισμός, προσωπικές ατζέντες, πολυδιάσπαση στόχων και έλλειψη σαφούς και συντονισμένης στρατηγικής είναι η εικόνα που το χαρακτηρίζει. Αντίστοιχα, οφείλουμε να επαναχαράξουμε τη στρατηγική προώθησης της χώρας μας από τους εκάστοτε κυβερνητικούς φορείς. Προσωπικές επιδιώξεις προβολής ή και ψηφοθηρίας είχαν τόσα χρόνια ως αποτέλεσμα επιπόλαιες, χωρίς στόχευση ενέργειες με μηδενική τις περισσότερες φορές πολιτική, επιχειρηματική ή έστω επικοινωνιακή κεφαλαιοποίηση.
Αν ανατρέξουμε στο παράδειγμα του τουρισμού, την για πολλούς βαριά εθνική βιομηχανία, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προσελκύσουμε στη χώρα μας τους ομογενείς ή τους τόσους φιλέλληνες; Γιατί δεν αναπτύσσουμε στοχευόμενες δράσεις προβολής του τουρισμού σε ειδικά κοινά που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ; Γιατί δεν δαπανούμε τους λιγοστούς πόρους στο να φέρουμε διαμορφωτές των τάσεων στη χώρα μας και να δομήσουμε ένα δίκτυο αποτελεσματικών πρεσβευτών με πολλαπλές υπεραξίες; Γιατί δεν στηρίζουμε τέλος τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού ώστε να βγουν και να πουλήσουν το προϊόν τους και αντ’ αυτού στέλνουμε τους Υπουργούς τουρισμού σε πολυτελή ταξίδια.



Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τη προσέλκυση επενδύσεων και τις εξαγωγές, μέχρι το πολιτισμό και τη παιδεία, η χώρα μας κινείται δυστυχώς με ένα τρόπο που την απομονώνει, καταπνίγοντας τις όποιες προοπτικές υπάρχουν στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Μήπως η λάθος εικόνα και αντίληψη που έχουμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μας εμποδίζει να σκεφτούμε ορθολογικά; Μήπως υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι μας χρωστάνε κάτι; Ας σκεφτούμε καλύτερα. Ας δούμε τι ευκαιρίες «κρύβουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη χώρα μας και ας τις κεφαλαιοποιήσουμε με δυναμισμό, συνέπεια και σοβαρότητα. Με ρεαλιστική διάθεση, χωρίς αγκυλώσεις και βαρίδια. Με γνώμονα να ανακαλύψουμε και να διαμορφώσουμε τις ευκαιρίες και όχι ψάχνοντας να βρούμε εχθρούς ή δικαιολογίες για τις δικές μας αστοχίες ή αδυναμίες.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να ξεπεράσει δογματισμούς και παρωχημένες αντιλήψεις, τη στιγμή που οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν άλλες χαμένες ευκαιρίες.
Γράφει ο/η Greek American News Agency

Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια…


gapeec45

Η επιστήμη και όλοι εμείς, αναλυτές της οικονομίας ή όχι, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ο Γιώργος Παπανδρέου μας έχει αφήσει άφωνους και μακάρι ο άνθρωπος να ξέρει τι κάνει και οι επικριτές του να πάνε να πέσουν από την Ακρόπολη.

Τι μας είπε;: «Που τα είδατε εσείς τα μέτρα, ποιος σας είπε ότι.......

....θα πάρουμε σκληρά μέτρα» και μας άφησε όλους άναυδους. Οι οικονομολόγοι, οι αναλυτές και όλοι εκείνοι που τις τελευταίες εβδομάδες έλεγαν ότι η οικονομία μπορεί να σωθεί αν ληφθούν επώδυνα μέτρα για όλους, τρέχουν τώρα να σκίσουν τα πτυχία τους.

Σε μια εντυπωσιακή, πράγματι, συνέντευξη ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει όλα αυτά τα μέτρα που ακούγονται και που αγγίζουν την φτωχολογιά. Επομένως, να μην περιμένουμε ιρλανδικά μοντέλα με πάγωμα μισθών για 3-4 χρόνια αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημοσίου είναι χαμηλόμισθοι.

Να μην περιμένουμε σκληρά μέτρα για τα ακίνητα διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν ένα σπιτάκι, άντε και ένα πατρικό.

Να μην περιμένουμε επίσης κατάργηση του 14ου μισθού ούτε αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες διότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Επομένως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί με μοντέλο α λα ελληνικά. Όπως είπε «θα πονέσουν εκείνοι που πρέπει να πονέσουν».

Μίλησε ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά για νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής αφού βγήκε ενισχυμένη και με τους κοινοτικούς εταίρους στο πλευρό τους. Άρα όσα μας έσερναν επί μέρες για χρεοκοπία, για ΔΝΤ και για ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων για όλους, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε.

Το μόνο που είπε είναι ότι τα μέτρα που είχαν σχεδιάσει σε βάθος 2ετίας – 4ετίας θα γίνουν πιο γρήγορα. Πράσινη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων ώστε να ξοδεύουν περισσότερα και να κινούν την αγορά κ.λπ. θα πρέπει να γίνουν απλά πιο γρήγορα. Ακόμη και για το ασφαλιστικό είπε ότι θα γίνουν αλλαγές με κατάργηση των προνομίων των ολίγων προς όφελος των πολλών.

Υποστήριξε τέλος ότι δεν τίθεται θέμα αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της χώρας ούτε φυσικά έξοδο από την ευρωζώνη.

Όσοι άκουγαν εκείνη την ώρα τον Γ. Παπανδρέου έμειναν άναυδοι. Στις περισσότερες εφημερίδες η πρώτη σελίδα γύρω στις 4 το απόγευμα ήταν έτοιμη και οι τίτλοι έλεγαν ότι έρχονται επώδυνα μέτρα που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Στις μέσα σελίδες μάλιστα οι δημοσιογράφοι παρέθεταν λίστα με τα σκληρά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ξαφνικά όλα τούμπα, η πρώτη σελίδα άλλαξε και το Σάββατο πολλές εφημερίδες θα βγουν με τίτλους όπως… Ο Γιώργος νικητής στις Βρυξέλλες, ο… Άγιος Γεώργιος εξολόθρευσε το τέρας των Βρυξελλών και άλλα τέτοια.

Μην εκπλαγείτε επίσης αν δείτε εφημερίδες που έκλεισαν την Παρασκευή νωρίτερα να έχουν ρεπορτάζ που θα μιλά για σκληρά μέτρα. Που να ήξεραν τι κεραυνός θα τους έλθει από τις Βρυξέλλες.

Κι επειδή κυκλοφορεί πολύ στα δημοσιογραφικά γραφεία, έκπληκτος φαίνεται να είναι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που μάλλον αισθάνεται ότι τον άδειασε ο πρωθυπουργός καθώς ο υπουργός Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες τα μέτρα – σοκ και τελικά ο Γ. Παπανδρέου το… έριξε στο τσάμικο.

Επικαλούμαστε, λοιπόν, την ευφυΐα των αναγνωστών μας για να απαντήσουμε στο δίλημμα της αρχής του κειμένου. Ή ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει κάποιο οικονομικό μοντέλο που θα απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή της εθνικής κυριαρχίας ή ο κ. Παπανδρέου δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Οι Βρυξέλλες και οι αγορές πιέζουν για μέτρα τύπου Ιρλανδίας και ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια οικονομική πολιτική που μοιάζει ανέφικτη. Εκτός βεβαίως και αν άλλα λέει κεκλεισμένων των θυρών και άλλα δημοσίως.

Και όπως μαθαίνουμε οι ξένοι καραδοκούν. Μια ακόμη υποβάθμιση από την S&P τον Γενάρη και καήκαμε.

Αλλά δεν πειράζει. Με την ελπίδα ζούμε σ’ αυτή τη χώρα.

Οικονομικός


ΧΡΩΣΤΑΣ 300 ΕΥΡΩ ΠΑΣ ΦΥΛΑΚΗ-ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Συνέλαβαν πολίτη για χρέη 300 ευρώ προς το δημόσιο! - Την ίδια ώρα αποφυλακίζουν εμπόρους ναρκωτικών

Την ώρα που με το νέο νομοσχέδιο αποφυλακίζονται οι έμποροι ναρκωτικών, στο Ηράκλειο Κρήτης συνέλαβαν και φυλάκισαν έναν άνθρωπο για χρέη προς το δημόσιο που ήταν 300 ευρώ! Δεν το γνώριζε ούτε ο ίδιος αλλά όταν μπήκε στην μέση να χωρίσει δύο που καυγάδιζαν και πήγε στο Α.Τ να καταθέσει τον...

κράτησαν για να περάσει από το αυτόφωρο για χρέη που είχε και ήταν μόλις 300 ευρώ. Πριν μια εβδομάδα έβγαλαν τον νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Να αποφυλακίζονται δηλαδή 3.000 έμποροι ναρκωτικών!
Κάντε ρυθμίσεις και για τον κόσμο που περνάει αυτόφωρο με το παραμικρό χρέος.