Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!!!


ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Mosab Yousef, γιος του Hassan Yousef κορυφαίου στελέχους και συνιδρυτή της Χαμάς, ήταν μεγάλος πράκτορας για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Το γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του και προκαλεί πολλές συζητήσεις αλλά και πανικό στη Χαμάς...

Μέσα από τη θέση που είχε ο Mosab ενημέρωνε τους Ισραηλινούς για επικειμένες επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς , προλαμβάνοντας έτσι πολλές από αυτές.

***ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥΣ,Η,ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ.

Εγώ, ο ιός. Γιατί είμαστε άνθρωποι μόνο κατά το ήμισυ!

Oταν, το 2001, το ανθρώπινο γονιδίωμα αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν η έλλειψη γονιδίων: εκεί που αναμέναμε περί τις 100.000 δεν βρέθηκαν περισσότερα από 20.000. Μια μεγαλύτερη έκπληξη ήλθε από την ανάλυση των αλληλουχιών η οποία αποκάλυψε ότι αυτά τα γονίδια δεν αντιπροσώπευαν παρά το 1,5% του γονιδιώματός μας. Αυτό επισκιάζεται από DΝΑ ιικής προέλευσης το οποίο φτάνει το 9% του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τεράστια κομμάτια του γονιδιώματός μας αποτελούνται από μυστηριώδεις ιικής φύσεως αλληλουχίες που ονομάζονται μεταθετά στοιχεία, κομμάτια εγωιστικού DΝΑ που φαίνεται ότι δεν έχουν καμία άλλη λειτουργία παρά να δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους. Αυτές αποτελούν το 34% του γονιδιώματός μας. Στο σύνολό τους, τα ιικού τύπου στοιχεία του γονιδιώματός μας αντιστοιχούν στο μισό DΝΑ μας. Κάποτε αυτό είχε θεωρηθεί άχρηστο, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι ένα μέρος του παίζει βασικό ρόλο στη βιολογία μας. Οσο για την προέλευση και τη λειτουργία του υπολοίπου, απλούστατα δεν γνωρίζουμε.

Ετσι, το ανθρώπινο γονιδίωμα παρουσιάζει ένα παράδοξο. Πώς ήρθε αυτό το ιικό DΝΑ; Τι ρόλο έχει παίξει στην εξέλιξή μας και πώς επιδρά στη φυσιολογία μας; Προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να διερευνηθεί η καταγωγή του γονιδιώματός μας- μια ιστορία φανταστικότερη από ό,τι θα είχαμε μαντέψει, με τους ιούς να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που θα πιστεύαμε. Συχνά οι ιοί συσχετίζονται με επιδημίες και υψηλή θνησιμότητα, ευλογιά, γρίπη, ΑΙDS. Υποστηρίζω ότι αυτοί οι λοιμώδεις ιοί αλληλεπιδρούν επίσης με τους ξενιστές τους με έναν πιο ανεπαίσθητο τρόπο και πως, μέσω της συμβίωσης, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των ξενιστών τους. Σήμερα έχουμε ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτό είναι αλήθεια, και πειστικότατες ενδείξεις ότι οι ιοί έχουν αλλάξει την ανθρώπινη εξέλιξη.


Οι ιοί ως σύντροφοι

Η συμβίωση λειτουργεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα βιολογικής οργάνωσης. Στο ένα άκρο της κλίμακας βρίσκεται η απλή ανταλλαγή μεταβολιτών. Ενα καλό τέτοιο παράδειγμα είναι οι συνεργασίες μεταξύ μυκήτων και ριζικών συστημάτων φυτών, οι οποίες παρέχουν στο φυτό μέταλλα και στον μύκητα σάκχαρα. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι συμπεριφορικού τύπου συμβιώσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων είναι οι σταθμοί καθαρισμού, όπου θαλάσσιοι θηρευτές κάνουν ουρά προκειμένου μικρά ψάρια και γαρίδες να καθαρίσουν το στόμα τους από παράσιτα και υπολείμματα τροφής.

Η συμβίωση μπορεί επίσης να λειτουργήσει και στο γενετικό επίπεδο, όπου οι συνέταιροι ανταλλάσσουν γονίδια. Ενα καλό τέτοιο παράδειγμα είναι το θαλάσσιο σαλιγκάρι Εlysia chloroticaτο οποίο απομονώνει χλωροπλάστες από τα φύκη που καταναλώνει και στη συνέχεια τους μεταφέρει σε κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματός του, όπου του παρέχουν θρεπτικά υλικά. Το γονιδίωμα του σαλιγκαριού περιέχει επίσης γονίδια τα οποία έχουν προέλθει από τα φύκη, καθώς οι χλωροπλάστες των φυκών δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά.

Το γονιδίωμα του σαλιγκαριού μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ένα μείγμα μυκητιακών και σαλιγκαρίσιων γονιδίων.

Αυτή η ιδέα της γονιδιακής συμβίωσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν την προέλευση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, καθώς ισχύει και για ιούς και για τους ξενιστές τους. Οι ιοί είναι υποχρεωτικά παράσιτα.

Δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μό νο στα κύτταρα των ξενιστών τους, έτσι ο κύκλος ζωής τους περιλαμβάνει τη δημιουργία στενών συνεταιριστικών σχέσεων. Υπό αυτή την έννοια οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών και ξενιστών μπορούν να θεωρηθούν συμβιωτικές.

Για πολλούς ιούς, όπως π.χ. ο ιός της γρίπης, αυτές οι σχέσεις είναι παροδικές. Αλλά κάποιοι προκαλούν μόνιμες λοιμώξεις, καθώς δεν αφήνουν ποτέ το σώμα του ξενιστή τους. Τέτοιου είδους μακρόχρονες σχέσεις αλλάζουν τη φύση της συμβίωσης καθιστώντας πιθανότερη την αμοιβαιότητα. Η διαδικασία αυτή συχνά ακολουθείται από μια αναγνωρίσιμη φάση την οποία έχω ονομάσει «επιθετική συμβίωση».


Κουνέλια και άνθρωποι

Ενα παράδειγμα επιθετικής συμβίωσης αποτελεί η επιδημία μυξωμάτωσης μεταξύ των κουνελιών της Αυστραλίας, τη δεκαετία του 1950. Το ευρωπαϊκό κουνέλι εισήχθη στην Αυστραλία το 1859, ως πηγή φαγητού. Χωρίς φυσικούς θηρευτές, οι πληθυσμοί τους εμφάνισαν εκρηκτική ανάπτυξη με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών. Το 1950, κουνέλια μολυσμένα με τον μυξοϊό απελευθερώθηκαν εσκεμμένα στο περιβάλλον. Σε διάστημα τριών μηνών, το 99,8% των κουνελιών της Νοτιοανατολικής Αυστραλίας ήταν νεκρά.

Παρά το γεγονός ότι η επιδημία μυξωμάτωσης δεν είχε σχεδιαστεί ως ένα εξελικτικό πείραμα, είχε εξελικτικές συνέπειες. Ο φυσικός ξενιστής του μυξοϊού είναι το βραζιλιάνικο κουνέλι, στο οποίο δεν προκαλεί παρά ήσσονος σημασίας δερματικά εξανθήματα. Τώρα, το ίδιο συμβαίνει και με τα κουνέλια της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας επιλέχθηκαν οι ιοί με τη γενετική ποικιλομορφία που τους επέτρεπε να επιβιώσουν από τη λοίμωξη. Ετσι, τους μαζικούς θανάτους του λοιμού ακολούθησε η συνεξέλιξη και τώρα κουνέλια και ιός συνυπάρχουν σε μια μη παθογόνο αμοιβαιότητα.

Φανταστείτε τώρα έναν αντίστοιχο ιό να πλήττει ένα πρώιμο ανθρώπινο πληθυσμό στην Αφρική. Η επιδημία θα ακολουθούσε παρόμοια πορεία, με τον λοιμό να ακολουθείται από μια περίοδο όπου οι επιζήσαντες συνεξελίσσονται με τον ιό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό έγινε κατ΄ επανάληψη κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πότε και μέσω ποιων λοιμωδών παραγόντων. Ακόμη και σήμερα, οι ιικές λοιμώξεις μεταβάλλουν τον ρου της ανθρώπινης εξέλιξης. Παρά το γεγονός ότι η φάση του λοιμού αμβλύνεται από ιατρικές παρεμβάσεις στην πανδημία του ΑΙDS, παρατηρούμε φαινόμενα επιλεκτικής πίεσης τόσο στους ανθρώπους όσο και στους ιούς. Παραδείγματος χάριν, το ανθρώπινο γονίδιο ΗLΑ-Β παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση στην μόλυνση από τον ιό ΗΙV-1 και διαφορετικοί αλληλόμορφοι εμφανίζουν ισχυρή συσχέτιση με την εξέλιξη της νόσου. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι διαφορετικοί αλληλόμορφοι του ΗLΑ-Β γονιδίου ασκούν επιλεκτική πίεση στον ιό, ενώ οι συχνότητες του ΗLΑ-Β στον πληθυσμό είναι πολύ πιθανό να επηρεάζονται από αυτόν. Πρόκειται για συμβιογένεση εν δράσει.


Τίνος είναι το γονιδίωμα;

Πώς μας φέρνει αυτό κοντύτερα στην κατανόηση της σύνθεσης του ανθρώπινου γονιδιώματος; Ο ΗΙV-1 είναι ένας ρετροϊός, μια ομάδα RΝΑιών που μετατρέπει το RΝΑ του σε DΝΑ πριν το εντάξει στα χρωμοσώματα του ξενιστή του. Αυτή η διαδικασία, η οποία είναι γνωστή ως ενσωμάτωση (endogenisation), μετατρέπει έναν μολυσματικό ιό σε έναν μη μολυσματικό ενδογενή ρετροϊό (Ηuman non-infectious endogenous retrovirus, ΗΕRV).

Η ενσωμάτωση επιτρέπει στους ρετροϊούς να φέρουν τη γενετική συμβίωση σε ένα νέο επίπεδο. Συνήθως πρόκειται για μια επιμήκυνση του κανονικού λοιμώδους κύκλου του ιού, όταν για παράδειγμα αυτός μολύνει κύτταρα του αίματος. Οταν όμως συμβεί ο ιός να ενσωματωθεί σε ένα χρωμόσωμα στα ωάρια ή στα σπερματοζωάρια του ξενιστή, μπορεί να αποτελέσει μέρος του γονιδιώματος των επόμενων γενιών.

Τέτοιου είδος ενσωμάτωση έχει λάβει χώρα κατ΄ επανάληψη στην εξέλιξή μας και αποτελεί την πηγή του ιικού DΝΑ στο γονιδίωμά μας. Το ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει χιλιάδες ΗΕRV προερχόμενα από 30-50 διαφορετικές οικογένειες ιών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για την κληρονομιά που μας άφησαν οι επιδημίες που έπληξαν το ανθρώπινο είδος καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας μας. Με άλλα λόγια, είμαστε οι απόγονοι των επιζησάντων μιας βασανιστικής, αν και βίαια δημιουργικής, σειράς ιικών επιδημιών.



100 χρόνια αγώνας για τα κοάλα

Ενσωμάτωση συμβαίνει αυτή τη στιγμή καθώς μια ρετροϊική επιδημία έχει πλήξει τα κοάλα της Αυστραλίας. Ο ρετροϊός ΚoRv εμφανίστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια και έχει ήδη εξαπλωθεί στο 75% των κοάλα, σκοτώνοντας πλήθος ζώων ενώ ταυτόχρονα περνά στα αναπαραγωγικά κύτταρα των επιζώντων.

Οι ρετροϊοί δεν έχουν το μονοπώλιο στην ενσωμάτωση. Πρόσφατα εντοπίστηκαν γονίδια ενός bornavirus στα γονιδιώματα πολλών θηλαστικών, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου. Πρόκειται για τον πρώτο μη ρετροϊό που εντοπίζεται στο γονιδίωμα ενός ζώου. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, αυτός εισέβαλε στα αναπαραγωγικά κύτταρα του προγόνου των θηλαστικών πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια. Αναμένονται πολλές ακόμη τέτοιες ανακαλύψεις, οι οποίες πιθανόν θα δώσουν μια εξήγηση για την προέλευση του μυστηριώδους μισού του ανθρωπίνου γονιδιώματος.

Η ικανότητα των ιών να ενώνονται γενετικά με τους ξενιστές τους έχει ξεκάθαρη εξελικτική σημασία. Για τον ξενιστή σημαίνει νέο υλικό για εξέλιξη. Αν συμβεί ο ιός να έχει μεταφέρει ένα χρήσιμο γονίδιο, η φυσική επιλογή θα δράσει πάνω του και, ως να ήταν μια χρήσιμη μετάλλαξη, θα το διασπείρει στον πληθυσμό. Θα μπορούσε άραγε ένα ιικό γονίδιο να είναι χρήσιμο σε ένα θηλαστικό; Μη στοιχηματίσετε εναντίον αυτής της ιδέας. Οι ρετροϊοί έχουν μια μακρά συνεξελικτική σχέση με τους ξενιστές τους, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν αναπτύξει την ικανότητα να χειρίζονται τις άμυνες των ξενιστών για τους δικούς τους στόχους. Είναι λοιπόν αναμενόμενο τα γονίδια των ιών που μολύνουν ανθρώπους να είναι συμβατά με την ανθρώπινη βιολογία.

Αυτό ισχύει και για το ρυθμιστικό DΝΑ. Ενας ιός που ενσωματώνεται στα αναπαραγωγικά κύτταρα δεν φέρνει μόνο τα γονίδιά του αλλά και τις ρυθμιστικές περιοχές του γονιδιώματός του οι οποίες ελέγχουν αυτά τα γονίδια. Τα ιικά γονιδιώματα περικλείονται από περιοχές που ονομάζονται μακρές τελικές επαναλήψεις (Long Τerminal Repeats, LΤR) οι οποίες περιέχουν σειρά αλληλουχιών ικανών να ρυθμίσουν τόσο τα ιικά όσο και τα γονίδια του ξενιστή. Επί παραδείγματι, πολλά LΤR περιλαμβάνουν θέσεις πρόσδεσης ορμονών των ξενιστών τους, οι οποίες πιθανότατα εξελίχθηκαν στην προσπάθεια του ιού να ξεγελάσει τις άμυνες του ξενιστή.

Οι ρετροϊοί μπορούν να ενσωματωθούν κατ΄ επανάληψη μέσα στο γονιδίωμα του ξενιστή, οδηγώντας σε βαθμιαία συγκέντρωση ακόμη και 1000 ΕRV. Ενσωμάτωση τέτοιας έκτασης παρέχει τη δυνατότητα συμβιωγενετικής εξέλιξης. Οταν τα ΕRV έχουν πια ενσωματωθεί στο ανθρώπινο γονιδίωμα, η φυσική επιλογή θα δράσει επάνω τους, πετώντας αυτά που είναι επιζήμια για την επιβίωση του ξενιστή, αδιαφορώντας για αυτά που είναι ουδέτερα και επιλέγοντας δυναμικά εκείνα τα σπάνια που ενισχύουν την επιβίωσή του.

Οι περισσότερες ενσωματώσεις θα είναι αρνητικές ή δεν θα έχουν καμία επίδραση. Το ανθρώπινο γονιδίωμα βρίθει τέτοιων απομειναριών, τα οποία συχνά δεν είναι παρά τμήματα γονιδίων ή απλών μεμονωμένων LΤR. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και την ύπαρξη των μεταθετών στοιχείων (retrotransposons) τα οποία εμφανίζονται με δύο τύπους: μακρά και κοντά στοιχεία τα οποία αποτελούν αποδομημένα τμήματα αρχαίων ιών.


Οι ιοί προστατεύουν τον πλακούντα!

Οσο για τη θετική επιλογή, αυτή μπορεί να διαπιστωθεί από την αναζήτηση ιικών γονιδίων ή ρυθμιστικών περιοχών που έχουν διατηρηθεί και αποτελούν πια μέρος του ανθρωπίνου γονιδιώματος, και γνωρίζουμε πολλές τέτοιες αλληλουχίες. Οι πρώτες που ανακαλύφθηκαν αποτελούν τα απομεινάρια ενός ρετροϊού που έπληξε το γονιδίωμα των πρωτευόντων θηλαστικών περίπου πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια και έδωσε γένεση σε αυτό που ονομάζουμε οικογένεια W των ΕRV. Το ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει περί τις 650 τέτοιες ενσωματώσεις. Μια από αυτές εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 7 και περιέχει ένα γονίδιο που ονομάζεται syncytin-1. Το γονίδιο αυτό κωδικοποιούσε αρχικά για μια πρωτεΐνη του ιικού περιβλήματος, η οποία σήμερα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη λειτουργία του ανθρώπινου πλακούντα. Η έκφραση του γονιδίου syncytin-1 ρυθμίζεται από δύο LΤR, το ένα προέρχεται από τον αρχικό ιό και το άλλο από έναν δεύτερο ιό που ονομάζεται ΜaLR. Ετσι, διαθέτουμε μια αμιγώς ιική γενετική μονάδα η οποία παίζει ζωτικότατο ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ακόμη, ένα γονίδιο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ανθρώπινου πλακούντα, το syncytin-2, έχει προέλθει από ιό και το ίδιο ισχύει για τουλάχιστον άλλα έξι τα οποία συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του. Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ΗΕRV παίζουν ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη. Το αναπτυσσόμενο ανθρώπινο έμβρυο εκφράζει γονίδια από δύο διαφορετικές κλάσεις ΗΕRV και μάλιστα σε μεγάλα ποσά, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία τους παραμένει άγνωστη. Ακόμη περισσότερο, έχει διαπιστωθεί ότι η άρση της δράσης μιας κατηγορίας μεταθετών στοιχείων με φαρμακευτική παρέμβαση σε έμβρυα ποντικού αναστέλλει την ανάπτυξή τους οριστικά. Το παραπάνω εύρημα είναι δηλωτικό του ρόλου του μεταθετού στοιχείου στην πρώιμη ανάπτυξη των θηλαστικών.


«Ιικά» ρυθμίζεται και ο εγκέφαλος

Φαίνεται επίσης ότι τα ΗΕRV παίζουν ρόλο και στην κανονική κυτταρική φυσιολογία. Ανάλυση της έκφρασης των γονιδίων του εγκεφάλου έδειξε ότι πολλές οικογένειες ΗΕRV λαμβάνουν μέρος στην κανονική λειτουργία του οργάνου. Π.χ., τα γονίδια syncytin-1 και syncytin-2 εκφράζονται εκτενώς στον εγκέφαλο, αν και η λειτουργία τους δεν έχει διευκρινιστεί.

Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το 25% των ανθρώπινων ρυθμιστικών αλληλουχιών περιέχει ιικά στοιχεία, πυροδοτώντας την υπόθεση ότι τα ΗRV συμβάλλουν καθοριστικά στη γονιδιακή ρύθμιση. Υποστηρικτικά αυτής της άποψης είναι ευρήματα που δείχνουν ότι LΤR συγκεκριμένων ΗΕRV εμπλέκονται στη μεταγραφή σημαντικών πρωτεϊνών. Π.χ., το γονίδιο της β-αιμοσφαιρίνης, το οποίο κωδικοποιεί για ένα από τα δύο συνθετικά της αιμοσφαιρίνης, είναι μερικώς υπό τον έλεγχο ενός LΤR με ρετροϊική προέλευση.

Η απάντηση στο παράδοξό μας είναι τώρα ξεκάθαρη: το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει εξελιχθεί σαν μια holobiontic μονάδα σπονδυλοζώων και ιών. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι ερευνητές που έχουν κάνει τις ανακαλύψεις που περιγράψαμε παραπάνω σχεδιάζουν τώρα ένα πλήρες ερευνητικό πρόγραμμα που θα διερευνήσει τη συμβολή των ιών στην ανθρώπινη βιολογία.

Σημειωτέον δε, ότι αυτή η virolution (δηλαδή «ιο-εξέλιξη») συνεχίζεται ακόμη. Ο ΗΙV ανήκει σε μια κατηγορία ιών οι οποίοι ονομάζονται lentiviruses. Ως πρόσφατα οι βιολόγοι πίστευαν ότι οι εν λόγω ιοί δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη ενσωματωθεί στα γενετικά κύτταρα κουνελιών και λεμουρίων. Αυτό σημαίνει ότι και ο ΗΙV-1 έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στα ανθρώπινα γενετικά κύτταρα, και ίσως οδηγήσει την ανθρώπινη εξέλιξη σε απροσδόκητες κατευθύνσεις. Είναι ένας λοιμόςγια μας, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη βιολογία των απογόνων μας.

Ο Frank Ryan είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και συγγραφέας του βιβλίου «Virolution».

Πέντε μεγάλα αινίγματα της αρχαιολογίας που ζητούν απαντήσεις από τη σύγχρονη επιστήμη



Τουταγχαμών


Το DΝA μίλησε και έριξε φως, την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα πανάρχαιο μυστήριο. Ο θρυλικός Τουταγχαμών, ο φαραώ με το χρυσό προσωπείο, πέθανε στα 19 του χρόνια από έναν πραγματικά καταραμένο συνδυασμό:μια σπάνιακληρονομική ασθένεια των οστών, ένα σπασμένο πόδι και το τσίμπημα ενός κουνουπιού που τον μόλυνε με ελονοσία. Αυτό έδειξαν οι γενετικές εξετάσεις στο μουμιοποιημένο σώμα του 3.300 χρόνια μετά τον θάνατό του. Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι η επιστήμη του 21ου αιώνα θα δώσει την απάντηση και σε άλλα μεγάλα αινίγματα της αρχαιολογίας, γρίφους που παραμένουν άλυτοι εδώ και αιώνες. Και δεν μιλάμε για θεωρίες και υποθέσεις, όπως για το πού βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα, αλλά για χειροπιαστά ευρήματα και μνημεία, όπως ο Δίσκος της Φαιστού, το Στόουνχετζ, τα τεράστια αγάλματα στη Νήσο του Πάσχα, τα γεωγλυφικά της Νάσκα στο Περού και οι στρογγυλές μπάλες στην Κόστα Ρίκα. Ποιοι τα έφτιαξαν, πώς και, κυρίως, γιατί; Τι σκοπό εξυπηρετούσαν; Είναι μυστήριαπου αντιστέκονται πεισματικά στη μία και μοναδική ερμηνεία. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα τα λίγα πράγματα που ξέρουμε για αυτάαπλώς εξάπτουν περισσότερο τη φαντασία...


Για τον Τουταγχαμών η ώρα της αλήθειας άργησε αλλά ήλθε χάρη στις πιο εξελιγμένες μεθόδους γενετικού ελέγχου. Αναλύοντας το DΝΑ από 11 μούμιες για να εξετάσουν τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις για πιθανές γενετικές ανωμαλίες και ασθένειες και βρήκαν τελικά τι σκότωσε τον έφηβο φαραώ το πολύ μακρινό έτος 1324 π.Χ.

Τα επιστημονικά ευρήματα διηγούνται μια θλιβερή ιστορία: σακάτης εκ γενετής εξαιτίας των αιμομικτικών γάμων στη βασιλική οικογένεια, ο Τουταγχαμών ήταν κουτσός, καμπούρης και φιλάσθενος. Επασχε από μια γενετική ασθένεια που καταστρέφει τα κύτταρα των οστών, το λεγόμενο σύνδρομο Κohler ΙΙ, και από δυσμορφία στα πόδια.

Τα κατάγματα στο μουμιοποιημένο σώμα του έδειξαν ότι είχε ένα ατύχημα λίγο πριν από τον θάνατό του, ίσως κάποια πτώση από άρμα. Και τότε ήλθε η χαριστική βολή: πιθανότερη αιτία θανάτου ήταν ένα κουνούπι μολυσμένο από το παράσιτο Ρlasmodium το οποίο προκαλεί την ελονοσία. Επιπλέον οι ερευνητές από την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γερμανία έφτιαξαν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας του Τουταγχαμών, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν ήταν γιος της πανέμορφης Νεφερτίτης, η οποία υπήρξε σύζυγος του πατέρα του, του φαραώ Ακενατών.

Ιατρικό ανακοινωθέν εκπληκτικής ακρίβειας, αν αναλογιστεί κανείς ότι η νεκροψία έγινε 33 αιώνες μετά τον θάνατο. Και, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλοι επιστήμονες είδαν με σκεπτικισμό τη διάγνωση. Το συμπέρασμα ήταν βεβιασμένο, είπαν στο περιοδικό «Νature». Κάποιοι λένε ότι οι παραμορφώσεις στα οστά του Τουταγχαμών μπορεί να οφείλονται στη διαδικασία της ταρίχευσης, ενώ άλλοι ότι η απουσία εσωτερικών οργάνων στις μούμιες αφήνει πάντα ερωτηματικά ως προς τα συμπεράσματα για την αιτία του θανάτου.

Αλλά αν η μούμια του Τουταγχαμών αποκάλυψε τελικά κάποια από τα μυστικά της, υπάρχουν πέντε μυστήρια της αρχαιολογίας που προκαλούν ακόμη τη σύγχρονη επιστήμη να βρει όλες τις απαντήσεις:

1. Το Στόουνχετζ
Αστρονομικό κομπιούτερ ή κέντρο θεραπείας;

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=13859849&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Παρατηρητήριο άστρων ή λατρευτικό κέντρο θεραπείας, κάτι σαν μια Λούρδη στην προϊστορική Βρετανία; Το Στόουνχετζ συνεχίζει, εδώ και 4.000 χρόνια, να κεντρίζει τη φαντασία με τα μυστήρια και την απόκοσμη έλξη του. Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, βρετανοί αρχαιολόγοι άρχισαν ανασκαφές με σκοπό να απαντήσουν για ποιον λόγο κατασκευάστηκε και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε το διάσημο μνημείο.

Η πρώτη ανασκαφή μέσα στον κεντρικό δακτύλιο επικεντρώνεται σε ένα μικρό κομμάτι χορταριασμένης γης, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στους μεγάλους μονόλιθους και στους μικρούς γαλαζωπούς λίθους από το ορυκτό δολερίτη. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως κρύβει το μυστικό για τη σημασία του Στόουνχετζ.

Για τις προϊστορικές φυλές της Νότιας Βρετανίας, η τοποθεσία στην πεδιάδα του Σάλισμπερι ίσως ήταν ιερός τόπος θεραπείας, ένας ναός αφιερωμένος στον Ηλιο με μαντείο όπως αυτό των Δελφών. Ισως πάλι η σημασία του να ήταν καθαρά αστρονομική, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες.

Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, ο ήλιος ανατέλλει από ένα σημείο πιο βόρεια από κάθε άλλη ημέρα μέσα στον χρόνο. Στα ερείπια του Στόουνχετζ η ανατολή του θερινού ηλιοστασίου εμφανίζεται στον ορίζοντα σε ευθυγράμμιση με την ογκώδη κύρια πέτρα του μνημείου.

Αυτό είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Στόουνχετζ. Μετρώντας τον αριθμό των ημερών μεταξύ των ετήσιων αυτών ευθυγραμμίσεων, θα μπορούσαν να έχουν ένα πρακτικό ημερολόγιο και να προβλέπουν ακόμη και τις εκλείψεις.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι ακριβείς κινήσεις του ήλιου και της σελήνης απεικονίζονται στην αρχιτεκτονική δομή του Στόουνχετζ. Ο αριθμός των ογκόλιθων στους ποικίλους δακτυλίους του μνημείου αντιπροσωπεύει συγκεκριμένους αριθμούς ημερών ή ετών στους κύκλους.

Ερευνητές προβάλλουν τώρα την άλλη άποψη, ότι το Στόουνχετζ ήταν λατρευτικό κέντρο. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους ανθρώπους της παλαιολιθικής εποχής να συγκεντρώνονται σε έναν ιερό τόπο, ίσως στη διάρκεια εκλείψεων, ηλιοστασίων και ισημεριών, για λατρευτικές τελετουργίες. Οι καθηγητές Τιμ Ντάρβιλ και Τζεφ Γουέινραϊτ, οι οποίοι ηγούνται της νέας ανασκαφής, πιστεύουν ότι το Στόουνχετζ χτίστηκε αρχικά ως ένα μεγάλο κέντρο θεραπείας, το προϊστορικό αντίστοιχο της Λούρδης ή του Σαντιάγο δε Κομποστέλα. Οι δύο αρχαιολόγοι λένε ότι το μνημείο ήταν το μεγαλύτερο κέντρο θεραπείας και ότι προσήλκυε τεράστιο αριθμό προσκυνητών από όλη τη Βρετανία αλλά και από την ηπειρωτική Ευρώπη. Σε ανασκαφές έχουν βρεθεί πάμπολλα μικρά και εξωτικά ευρήματα από την προϊστορική Ευρώπη, ακόμη και από τη Μεσόγειο. Το Στόουνχετζ ίσως εκτελούσε και χρέη μαντείου, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους προσκυνητές.

2. Ο Δίσκος της Φαιστού

Ποιος θα σπάσει τον κώδικα;

Ο Δίσκος της Φαιστού

Κάποιοι λένε ότι τα 45 μυστηριώδη σύμβολα είναι λέξεις σε ένα ποίημα ηλικίας 4.000 ετών. Αλλοι πιστεύουν ότι είναι ιερό κείμενο, μαγική επιγραφή, παρτιτούρα αρχαίας μουσικής ή το αρχαιότερο σύστημα στίξεως στον κόσμο.

Υπάρχει και κάποιος αμερικανός ιστορικός της Τέχνης, ο Τζερόμ Αϊζενμπεργκ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σύμβολα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε επειδή απλώς πρόκειται για... φάρσα. Ισχυρίζεται ότι το κείμενο δεν είναι του 1700 π.Χ., αλλά μια πλαστογραφία που ξεγέλασε τους πάντες από το 1908, όταν το «ανακάλυψε» στο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού ο ιταλός αρχαιολόγοςΛουίτζι Περνιέ. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, ο Περνιέ εζήλωσε τη δόξα του σερ Αρθουρ Εβανς και θέλησε να εντυπωσιάσει τον κόσμο με ένα εύρημα ανάλογο του ανακτόρου του Μίνωα.

Γεγονός είναι ότι ο δίσκος που εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ηρακλείου είναι ένα πήλινο αντικείμενο με διάμετρο 16 εκατοστών, καλυμμένο και στις δύο πλευρές με αυτά τα τόσο περίεργα σύμβολα σε σπειροειδή φορά.

Οι χαρακτήρες έχουν αποτυπωθεί στον πηλό με μια σειρά από διαφορετικές ανάγλυφες σφραγίδες, μία για κάθε σύμβολο. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι μπορεί να ήταν από τις πρώτες φορές στην Ιστορία που χαράχτηκε επιγραφή με τη βοήθεια κινητών χαρακτήρων- σε μια διαδικασία τόσο επαναστατική που βρήκε συνέχεια στην τυπογραφία μόνο αιώνες αργότερα. Ως σήμερα έγιναν εκατοντάδες προσπάθειες για την αποκρυπτογράφηση του κειμένου, όμως κανείς δεν το έχει διαβάσει και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το περιεχόμενό του.

Κατά καιρούς έχει ακουστεί πλήθος ερμηνειών, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, ύμνο, κατάρα, κείμενο με μαγικό περιεχόμενο, τελετουργικό ερωτικό τραγούδι, εγχειρίδιο σεξουαλικών στάσεων, απόδειξη γεωμετρικού θεωρήματος, λατρευτικό κείμενο προς τα άστρα, μινωικό ημερολόγιο, κείμενο διδασκαλίας της ανάγνωσης, αστρονομικός χάρτης με σύμβολα ή και πίνακας για επιτραπέζιο παιχνίδι.

Ακόμη και η προέλευσή του αμφισβητείται. Είναι από την Κρήτη ο δίσκος ή έφθασε στη Φαιστό από τα ανατολικά; Και φυσικά δεν λείπουν όσοι πιστεύουν ότι τον έφτιαξαν εξωγήινοι.

3. Τα αγάλματα στη Νήσο του Πάσχα

Προκάλεσαν οικολογική καταστροφή;

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=13859827&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Θέαμα μοναδικό και ανεξήγητο είναι τα περίφημα «moai», 1.000 τεράστια πέτρινα αγάλματα ύψους 4,5-20 μέτρων που όρθωσαν οι φυλές στις οποίες χωριζόταν η τοπική κοινωνία από τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν κατοικήθηκε για πρώτη φορά το νησί, μάλλον από Πολυνησίους.

Εδώ το μυστήριο είναι διπλό. Πρώτον, τι συμβόλιζαν τα αγάλματα; Ηταν πρόγονοι, προύχοντες των φυλών ή μήπως όλοι οι κάτοικοι έπρεπε για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο να φτιάξουν και να στήσουν από ένα τέτοιο άγαλμα; Και, δεύτερον, μήπως η εμμονή τους για την κατασκευή αυτών των μνημείων προκάλεσε το τέλος του ίδιου του πολιτισμού τους, εξαντλώντας κάθε φυσικό πόρο στον ανταγωνισμό για όλο και περισσότερα αγάλματα;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει γιατί οι κάτοικοι κατασκεύαζαν με τέτοια μανία τα αγάλματα. Αλλά ξέρουμε ότι καθένα λαξευόταν στο λατομείο και όταν τελείωνε, το μετακινούσαν κυλίοντάς το στο έδαφος επάνω σε γιγαντιαίους κορμούς φοινίκων. Στους δρόμους τους οποίους ακολουθούσαν έχουν βρεθεί σπασμένα κομμάτια από αγάλματα.

Με προσομοιώσεις σε υπολογιστές, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα άγαλμα μεσαίου μεγέθους θα μπορούσε να μετακινηθεί από το λατομείο σε μια απόσταση 10 χιλιομέτρων σε λιγότερο από πέντε ημέρες, από περίπου 70 άτομα. Δοκίμασαν τη θεωρία με επιτυχία σε ένα πείραμα με αντίγραφο αγάλματος.

Οι κάτοικοι του νησιού τοποθετούσαν τα αγάλματα στη σειρά, επάνω σε μεγάλες βάσεις. Αλλα κοιτούσαν προς τη θάλασσα και άλλα προς την ενδοχώρα. Γιατί; Αλλο ένα αναπάντητο ερώτημα. Φαίνεται πάντως ότι επί αιώνες ο ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο και το καλύτερο άγαλμα ήταν η κύρια έκφραση αυτού του πολιτισμού. Ωσπου κάτι πήγε πολύ στραβά.

Οταν ανακάλυψαν το νησί οι πρώτοι Ευρωπαίοι, στις αρχές του 18ου αιώνα, απόρησαν πώς αναπτύχθηκε πολιτισμός σε μια τέτοια έρημη χώρα. Αυτό το μυστήριο λύθηκε αργότερα, όταν δείγματα από τους ηφαιστειακούς κρατήρες έδειξαν ότι το νησί ήταν κάποτε δασωμένο με τεράστιους φοίνικες, οι οποίοι εξαφανίστηκαν.

Τα δέντρα τα έκοψαν για ξυλεία, πολλά για να φτιάξουν τους κυλίνδρους και τους μοχλούς με τους οποίους μετακινούσαν τα αγάλματα. Χωρίς φυτά, το έδαφος άρχισε να διαβρώνεται και οι καλλιέργειες δεν επαρκούσαν για να τους θρέψουν όλους. Οι κάτοικοι άρχισαν έναν σκληρό εμφύλιο για τα λιγοστά αγαθά που είχαν απομείνει. Πιθανολογείται μάλιστα ότι οι νικητές έτρωγαν τους νεκρούς εχθρούς- τα οστά που βρέθηκαν στο νησί είναι αποδείξεις κανιβαλικών πρακτικών. Τελικά ένας πολιτισμός και οι κοινότητες που αναπτύσσονταν ακατάπαυστα επί 300 χρόνια κατέρρευσαν, αφήνοντας μόνο ένα πράγμα πίσω τους: τα τεράστια αγάλματα που μπορεί να προκάλεσαν το τέλος.

4. Τα γεωγλυφικά στη Νάσκα

Μονοπάτια για τελετουργικές λιτανείες;

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=13859848&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Είναι τα πιο διάσημα γεωγλυφικά στον κόσμο. Εχουν εμπνεύσει δεκάδες θεωρίες για επισκέψεις από εξωγήινους πολιτισμούς και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στην ομώνυμη έρημο του Περού. Αλλά γιατί τα έφτιαξαν; Τι σκοπό εξυπηρετούσαν αυτές οι 13.000 γραμμές στο έδαφος που σχηματίζουν 800 γιγαντιαία σχέδια, πολλά μήκους 200 μέτρων;

Απεικονίζουν ανθρώπους, ζώα (αράχνες, πιθήκους, κόνδορες) ή απλά γεωμετρικά μοτίβα και κάνουν την έρημο να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Αν και τα δύο τρίτα των γραμμών έχουν χαραχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ορατά από οποιοδήποτε επίπεδο, πλήρη εικόνα έχουμε μόνο από τον αέρα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες τα χρονολογούν την περίοδο 200 π.Χ.-700 μ.Χ. Εχουν συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ χωρίς κανείς να ξέρει τον πραγματικό λόγο για τον οποίον κατασκευάστηκαν, ούτε γιατί απλώνονται σε μια τόσο μεγάλη έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι θεωρίες είναι πολλές από τότε που ανακαλύφθηκαν ξανά, από αέρος, το 1962. Ο Εριχ φον Ντένικεν έβλεπε στα γεωγλυφικά διάφορα σημάδια που θα βοηθούσαν για την προσγείωση Αγνώστου Ταυτότητας Ιπταμένων Αντικειμένων. Αλλοι, όπως ο περουβιανός αρχαιολόγος Τζόνι Ισλα, ο οποίος χαρτογράφησε την περιοχή με τρισδιάστατο ηλεκτρονικό μοντέλο, πιστεύουν ότι τα περίφημα σχήματα ήταν μονοπάτια σχεδιασμένα για μαζικές τελετουργικές λιτανείες.

Λέει ότι βωμοί και αφιερώματα θα πρέπει να υπήρχαν στις άκρες των γεωγλυφικών. Εκεί θα γίνονταν προσφορές στους θεούς που, όπως πίστευαν οι ιθαγενείς, παρατηρούσαν τα πάντα από ψηλά.

Για τους γεωλόγους, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υφή του εδάφους, η οποία είναι πολύ συμπαγής σε σχέση με τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν γραμμές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα γεωγλυφικά πατήθηκαν από χιλιάδες πόδια και στερεοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια λιτανειών προς τιμήν των θεών.

Φαίνεται επίσης ότι περί το 600 μ.Χ. το κλίμα άλλαξε. Οι βροχές σταμάτησαν και η κοιλάδα έγινε έρημος. Η Νάσκα εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της. Οταν επέστρεψαν ύστερα από αιώνες, οι ιθαγενείς είχαν ξεχάσει τον πολιτισμό και τα αρχαία μυστικά των προγόνων τους.

5. Οι γιγάντιες μπάλες της Κόστα Ρίκα
Τέλειες σφαίρες από βράχια

Οι γιγάντιες μπάλες της Κόστα Ρίκα

Περισσότερες από 1.000 τεράστιες και αρχαίες πέτρινες σφαίρες, «bolas grandes» όπως τις λένε στην Κόστα Ρίκα, είναι διάσπαρτες στο δέλτα του ποταμού Ντικίς. Οι περισσότερες έχουν διάμετρο τεσσάρων μέτρων και ζυγίζουν περισσότερο από 20 τόνους. Ο κόσμος έμαθε για αυτές τη δεκαετία του 1930, όταν η περιοχή αποψιλώθηκε για να δημιουργηθούν φυτείες με μπανάνες. Από τότε κανείς δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα ποιος τις έφτιαξε: η φύση ή ο άνθρωπος; Είναι λείες, με σχήμα απολύτως σφαιρικό και λαξεμένες από ένα κάθε φορά συμπαγές κομμάτι βράχου. Η γεωλογική τους προέλευση είναι άλλο ένα μυστήριο, διότι το πέτρωμα από το οποίο είναι φτιαγμένες δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Οι επιστήμονες τις έχουν συγκρίνει με πέτρινες μπάλες που υπάρχουν στο Μεξικό, οι οποίες όμως δεν έχουν το ίδιο τέλειο σχήμα και φινίρισμα. Κάποιοι θεωρούν πιθανόν ότι οι ανώνυμοι γλύπτες της Κόστα Ρίκα εμπνεύστηκαν από τους μεξικανικούς σφαιρικούς βράχους οι οποίοι έχουν φυσική, ηφαιστειακή προέλευση.ΠΗΓΗ

Μητέρα Αλ. Γρηγορόπουλου: "ΗΘικός αυτουργός ο Κούγιας"




ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ


Ένταση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, κατά τη διάρκεια κατάθεσης της μητέρας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βέρτζιν Τσαλικιάν. Λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση της μητέρας, ο Α. Κούγιας δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν προτίθεται να κάνει ερωτήσεις στην κα Τσαλικιάν, ως...



...ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου».

Η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου κ. Τσαλικιάν κατέθεσε για την όχι επιθετική προσωπικότητα του παιδιού της και ανέφερε ότι ποτέ δεν συκοφαντήθηκε κάποιος τόσο πολύ, όσο το παιδί της, μετά τη δολοφονία του από αυτούς τους δολοφόνους.


Στο άκουσμα της λέξεις δολοφόνοι η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου ανακάλεσε την κα Τσαλικιάν στην τάξη λέγοντας της ότι μέχρι να βγει η απόφαση, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν την ιδιότητα του δολοφόνου».

Η κα Τσαλικιάν επέμεινε στην άποψή της μάλιστα συμπλήρωσε ότι θα αποκαλέσει ηθικό δολοφόνο του παιδιού μου τον Α. Κούγια.

Στο σημείο αυτό, ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς να κάνει σχόλιο, αποχώρησε από την αίθουσα.

Piigs

Photobucket

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οταν η δρυς πεφτει κατω , ο καθενας μπορει να κοβει ξυλα. Στο κομβικο αυτο εθνικο σημειο δεν μπορω με ακριβεια να διακρινω τι με πληγωνει περισσοτερο, η ανεχεια που ερχεται φουλαριστη η η περιφρονηση με την οποια μας λουζουν οι αλλες χωρες. Αυτο το " δαχτυλο " του γερμανικου περιοδικου FOCUS , κολλημενο με φοτοσοπ στο αθωο χερι της Αφροδιτης της Μηλου, ο ορθιος παραμεσος που υπονοει τα γνωστα σε ολους, δεν ηταν απλη ασεβεια , ιστορικη ασεβεια, ηταν η συμπυκνωση , σε ενα γαμημενο δαχτυλο, μιας περιφρονησης που δεν αντεχεται με καμια λογικη επεξεργασια. Χτες το βραδυ που το ειδα, νομιζω οτι μπηκα αυτοματα στη συναισθηματικη κατεδαφιζουσα διαδικασια που νοιωθει ο καθε παριας, ο τσιγγανος, ο μεταναστης της Ευρωπης. Ειχα την ευκαιρια να εχω πληρη την εμπειρια ενος αποκληρου , με ο' τι αυτη συνεπαγεται στις ανθρωπινες κοινωνιες. Γιατι αλλο να παρατηρεις , κι αλλο να σου συμβαινει . Εντελως αλλο , το ομολογω.

Η πρωτη αντιδραση ειναι να θυμωσει κανεις. Ο προεδρος της Βουλης εκανε ηδη επισημη κινηση διαμαρτυριας. Αλλα πως να το πω, ο θυμος δεν με εκτονωνει. Ουτε οι βρισιες. Η αισθηση κατωτεροτητας ανωτερη απο ολα τα συναισθηματα. Η αισθηση της ηττας . Κι υστερα πως να εχει αντικρυσμα ο θυμος κατα των αλλων οταν ξερεις , και ολοι ξερουμε, οτι πρωτοι οι ιδιοι οι Ελληνες , δεν υψωσαν μονο κατα της πατριδας τους αυτο το δαχτυλο, αλλα το εβαλαν μια χαρα ανεμελα και στη θεση που υπονοειται. Χωρις να συνεκτιμησουν τις συνεπειες . Αποφασιστικα και χωρις καμια αιδω. Εδω και καποια , πολλα χρονια. Παρα την κλασσικη τους υστερια περι αγαπης προς την πατριδα.

Διαβαζω οτι ολα τα κρατη εχουν κανει τη λεγομενη " δημιουργικη λογιστικη " , αρα ολα τα κρατη ειναι απατεωνες. Γιατι μ' αυτην την εννοια ονομαζομαστε τωρα απατεωνες. Ειναι σα να ακουω τους γερμανους φορολογουμενους πολιτες να λενε : " να τους χρηματοδοτησω εγω ; Γιατι τι φταιω ; Οχι δεν θα παρω..." Κι δικιο εχουν . Εδω στη χωρα μας η μια κοινωνικη ομαδα στρεφεται κατα μια αλλης γιατι παιρνει καμια εκατοστη ευρω περισσοτερα. Γιατι να ειναι ευγενικοι οι ξενοι; Με ποια λογικη;

Καταλαβα επισης οτι αυτη η ομοβροντια υποτιμησης μας εχει και ωραιους κερδοσκοπικους στοχους. Τον πεσμενο τον εκμεταλλευεσαι , δεν το βοηθας. Ετσι λεει η Νεα Νοοτροπια. Τον Αλβανο εργατη τον ξεζουμιζεις στα ημερομισθια της πλακας, δεν του δινεις δωρεαν κομματι ψωμι. Και μη θεωρειτε καθολου υπερβολικο αυτον τον παραλληλισμο. Η τυχη ταφερε ετσι που αυτη τη στιγμη ειμαστε ενας ωραιος " Αγιος Παντελεημονας " της Ευρωπης " . Η εκει θα μεινουμε η θα ξεφυγουμε. Το πως , να το ψαξουμε και να το βρουμε. Οχι πια κλαψουρισματα αλλα. Ποτε δεν βρισκεις διεξοδο μονο μ' αυτα.

{ORESTIS }

Διαμαρτυρία....και διαμαρτυρία....



H μια πλευρά....
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Αμερικής την
Τετάρτη 24/2/2010 στις 7 μ.μ.

Αγαπητέ συμπολίτη,
*Είμαστε ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων που κατοικούμε γύρω από την πλατεία Αμερικής, στην Κυψέλη και γενικότερα στις περιοχές του 6ου διαμερίσματος που όπως φαίνεται έχει σχεδιαστεί από τους κυβερνώντες μας να αλωθεί, να χάσει την...


ελληνική ταυτότητά του από λαθρομετανάστες κάθε εθνικότητας που συρρέουν ανεξέλεγκτα κατά χιλιάδες την τελευταία δεκαετία. *Η κεντρική λεωφόρος της περιοχής μας, η οδός Πατησίων με θέα τον Παρθενώνα μας, οι πλατείες μας , οι δρόμοι μας έχουν μετατραπεί από παράνομους εμπόρους σε ένα υπαίθριο παζάρι, κάκιστης αισθητικής. Εκατοντάδες προκλητικοί Ασιάτες, Αφρικανοί, Πακιστανοί απλώνουν τα σεντόνια τους έξω από τα καταστήματά μας που κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Στη θέση τους ανοίγουν λαθρομετανάστες καταστήματα, οι περισσότεροι χωρίς άδειες που τις περισσότερες φορές πίσω από τη νόμιμη ταμπέλα κρύβονται προσφιλείς τους παράνομες δραστηριότητες (ναρκωτικά, πορνεία), διανυκτερεύοντας όλη τη νύχτα.

Ολόκληρο το 6ο διαμέρισμα είναι πλέον ένα γκέτο από αμέτρητους και μη καταγεγραμμένους λαθρομετανάστες που κατουρούν και αφοδεύουν όπου βρουν, στις πλατείες μας, στις πόρτες μας και ενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες. Τίθεται σοβαρότατος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Κάθε δρόμος μας, κάθε πλατεία μας, είναι δικό τους σημείο αναφοράς.

Εμείς παρακολουθούμε ανήμποροι αυτό το οικτρό θέαμα της πλήρους απαξίωσης της κάθε γειτονιάς μας μη έχοντας συμπαράσταση από κανένα φορέα της πολιτείας. Τα ακίνητα μας πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί, βιώνουμε απεγνωσμένοι την καθημερινότητά μας, απογοητευμένοι για το μέλλον.

Έχει άραγε τέτοια δικαιώματα μια Προεδρευόμενη Δημοκρατία, να φέρνει δηλαδή την πλήρη καταστροφή σε συνοικίες του 6ου διαμερίσματος και την απόγνωση στους κατοίκους της;

Η επιστέγαση όλων των προηγούμενων υπαρχόντων προβλημάτων (συγκοινωνιακό, νέφος, τσιμεντοποίηση, έλλειψη πρασίνου), ήταν η πλήρης γκετοποίηση της περιοχής μας. Δυστυχώς δεκάδες πολιτιστικοί φορείς ψυχορραγούν στις γειτονιές μας, θέατρα, πνευματικά κέντρα κλπ. λόγω μη προσέλευσης κόσμου στις τριτοκοσμικές γειτονιές μας που τα μαχαίρια βγαίνουν τόσο εύκολα !

*ΦΤΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΙΑ είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε πέρα από τις επιθέσεις που δεχόμαστε ότι είμαστε ρατσιστές και φασίστες. *

*ΦΤΑΝΟΥΝ οι υποσχέσεις και οι φθηνές δικαιολογίες. *

*ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απογκετοποίηση της περιοχής μας , με την καταγραφή των αλλοδαπών και τον καταμερισμό τους ισομερώς σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου & ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ των Ελλήνων που δυστυχώς για το κέρδος νοικιάζουν τα διαμερίσματα και τις υπόγειες αποθήκες τους αλλάζοντας χρήση, σε 20 και 30 άτομα.*

*ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τον τερματισμό της παράνομης κατάληψης της Δημοτικής αγοράς Κυψέλης & την αξιοποίηση της από το Δήμο*

*ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απόσυρση του αντισυνταγματικού
λαθρομεταναστευτικού ν/σ & τη διενέργεια δημοψηφίσματος - Πολιτικά δικαιώματα μόνο σε Έλληνες πολίτες *

*ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ για μια αξιοπρεπή ζωή στην πόλη μας!!!!!!

*ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
"Κίνηση πολιτών του 6ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων."

http://troktiko.blogspot.com/2010/02/6_20.html -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η άλλη πλευρά.....

"Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα μίσους της Τετάρτης 24/2 στις 7 μ.μ. Να απομονώσουν τις «σειρήνες» του ρατσισμού. Να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας από τους αρμόδιους φορείς, μακριά από αυτοδικίες και τραμπουκισμούς. Πιστεύουμε πως αν η αστυνομία τηρήσει απέναντι στους ακροδεξιούς στάση ανοχής και συγκάλυψης, αντίστοιχη με τη στάση που κράτησε στον Άγιο Παντελεήμονα επί μακρά περίοδο, είναι πολύ πιθανό να συμβούν σοβαρές βιαιοπραγίες. Εφιστούμε την προσοχή προς κάθε κατεύθυνση, πως αν την Τετάρτη πειραχτεί έστω και μια τρίχα μετανάστη ή ντόπιου κατοίκου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα φέρει ακέραια την ευθύνη.

Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» - ΣΥΡΙΖΑ 6ου Διαμερίσματος - Οικολόγοι Πράσινοι της περιοχής - Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος - Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» 6ου Διαμερίσματος - Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη – Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων
Πόλης και Ενεργών Πολιτών - Ενεργοί πολίτες της πλατείας Αμερικής"
Διαβατήριο - Διαδικτυακό περιοδικό για μετανάστες Ελληνοαλβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Σωκράτης: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------
Υπάρχει όμως και η τρίτη πλευρά που λέει ....
Μακριά τα κόμματα από όλα αυτά....
Ο Άγιος Παντελεήμονας η Πλατεία Αττικής και γενικά το Κέντρο
της Αθήνας έχουν υποβαθμιστεί .
΄Οσοι ζούν και περπατάνε σε αυτούς τους δρόμους γνωρίζουν.....
Κανένας δεν μπορεί να κάνει τα κομματικά του παιχνίδια
επάνω σε αυτούς που έχουν το πρόβλημα.
Και το πρόβλημα έχει όνομα εκτός από διεύθυνση....
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!
Οι πολυκατοικίες των περιοχών αυτών έχουν καταντήσει στάβλοι
εστίες μολύνσεων και στην καλύτερη περίπτωση παράνομοι οίκοι
ανοχής αποθήκες ναρκωτικών κ.λ.π.
Οι κάτοικοι μόλις πέφτει το σκοτάδι δεν κυκλοφορούν στον δρόμο
εκτός από αυτούς που έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής.
Πότε θα τους προστατέψει η Πολιτεία;
Μετά το Πάσχα είπε ο αρμόδιος Υπουργός.
Ποιό.... δεν διευκρίνισε....
Το φετεινό;
Των Ορθοδόξων....των Καθολικών...των Παλαιοημερολογιτών;

Είχε καταπιεί 123 προφυλακτικά με 1.7 κιλά κοκαΐνης!


Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά όπως φάνηκε στην ακτινογραφία το στομάχι του εμπόρου ναρκωτικών από τη Νιγηρία ήταν γεμάτο με προφυλακτικά (123!) τα οποία περιείχαν κοκαΐνη ποσότητας 1.7 κιλών!
Και δεν ήταν μόνος του... Οι 3 συνταξιδιώτες του είχαν και αυτοί γεμάτα τα στομάχια τους με κοκαΐνη, αλλά ήταν λιγότερο ριψοκίνδυνοι και είχαν καταπιεί 1.3 κιλά συνολικά.
Οι τέσσερις τους είχαν φροντίσει να λιπάνουν τα προφυλακτικά με σαπούνι για να μπορούν να τα καταπιούν ευκλότερα, αλλά ακόμη κι ένα να άνοιγε θα ήταν θανατηφορο.
Τα τέσσερα "βαπόρια από τη Νιγηρία" είχαν προορισμό τη Γενεύη και προσπάθησαν να διασχίσουν τα γαλλοελβετικά σύνορα, αλλά τα ονειρά τους βούλιαξαν στο συνοριακό έλεγχο.
http://thenewsbus.blogspot.com/2010/02/123-13.html

ΔΕΝ είναι ένα απλό ηλιοβασίλεμα...... Η φωτογραφία του αιώνα.




Ότι και να πεις για αυτή τη φωτογραφία θα είναι πάντα λιγότερο της αξίας της. Φαινομενικά είναι μια απλή όμορφη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος. Ίσως κάποιος σκεφτεί τη Σαντορίνη και πει οτι έχει δει καλύτερα ηλιοβασιλέματα... Και όμως εγώ θα εξακουθώ να πιστεύω οτι είναι η καλύτερη φωτογραφία του αιώνα. Αναμφίβολα έχει μια ομορφιά και το χρωματικό φάσμα έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική. Αυτό που την κάνει τη φωτογραφία του αιώνα είναι το τι χρειάσθηκε για να βγει αυτή η εικόνα. Για να τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία χρειάσθηκε όλη σχεδόν η τεχνολογική προοδος της ανθρωπότητας. Μια εικόνα που σχεδόν συνεργάστηκαν όλες οι επιστήμες. Ατελείωτες ώρες έρευνας και επιστημονικών μελετών αποτελούν το υπόβαθρο της.

Η εικόνα είναι το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Αρη. Ο ήλιος στον κόκκινο πλανήτη φαίνεται 2/3 πιο μικρός απ' ότι στη γή, γιατί βρίσκεται πιο μακριά. Την τράβηξε το ρομπότ Spirit που έχει σταλεί να εξερευνήσει τον Άρη, από το χείλος του κρατήρα Gusev.

Προωθούν διχοτόμηση του Αιγαίου με διπλωματικό τρόπο


  • Εκβιάζουν την Ελλάδα για πιθανή συμπλοκή με την Τουρκία
  • Θέλουν να δώσουν την διαφύλαξη του Αιγαίου σε... μεσάζοντες
Περαιτέρω πιέσεις προς την Αθήνα προδικάζονται μέσω «εντατικοποίησης» των προσπαθειών της Ουάσιγκτον, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, γιατί -όπως εξηγείται σε ημιεπίσημη αμερικανική έκθεση- κινδυνεύουν από ανεπιθύμητες περιπλοκές τα ευρύτερα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά γεωπολιτικά συμφέροντα.
Βερσμπάου - Ράσμουσεν Οι σχετικές υποδείξεις γίνονται σε έκθεση της χρηματοδοτούμενης από το αμερικανικό Πεντάγωνο εταιρείας RAND, στην οποία επισημαίνεται η αυξημένη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα - στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο / Κεντρική Ασία και Περσικό- κι αποφαίνεται πως σε όλες αυτές τις περιοχές «η συνεργασία της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της αμερικανικής πολιτικής».
«Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη συνοχή του και στην αποστολή του στο Αφγανιστάν και στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διχάζουσα κρίση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην έκθεση της RAND που κατ' ουσίαν αναζητεί τρόπους βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Πίεση για Άγκυρα
Εξ αντικειμένου αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αγκυρας στα ζητήματα του ενδιαφέροντός της προκειμένου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία, και αυτό είναι διάχυτο στην έκθεση της RAND, η οποία μιλάει και για «παρασκηνιακή» και όχι δημόσια πίεση στην Ευρώπη για να δεχθεί τη γείτονα στους κόλπους της.
Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως η προτεινόμενη αυξημένη παρέμβαση της Ουάσιγκτον και στο Αιγαίο θα περνά πρωτίστως μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων και οι πιέσεις θα κατευθύνονται προς Αθήνα.
Η γενόμενη, δε, συνάρτηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο με τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα εξεύρεση λύσης στο Αιγαίο, κάτι που, κατά πληροφορίες της «Ε», έχει μετ' επιτάσεως εισηγηθεί η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.
Οπως λέγεται εγκύρως, κατά την παρουσία του στην Αθήνα τον Νοέμβριο, για την τακτική συνάντηση της Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικής Επιτροπής (HLCC) ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Βερσμπάου «χειρίστηκε» τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο ως «διμερή ζητήματα» και πρότεινε ΝΑΤΟϊκή λύση.
Κατά τον κ. Βερσμπάου, θα ήταν επιθυμητό για το «καλό της Συμμαχίας» να βρεθεί διευθέτηση ΝΑΤΟϊκή που να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, και με αυτό το σκεπτικό οι ασκήσεις στο Αιγαίο να μπουν κάτω από ΝΑΤΟϊκό μανδύα.
Κάτι, τέτοιο, βέβαια, όπως λέγεται εγκύρως, θα έθετε την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο κάτω από ΝΑΤΟϊκή κάλυψη κι έτσι, θα ανέθετε στη Συμμαχία ντε φάκτο ρόλο μεσολαβητή.
Οπως σημειώνεται από ενημερωμένο παράγοντα, οι Αμερικανοί που προσεγγίζουν τις διαφορές στο Αιγαίο με τις βολικά απλοποιημένες υποδείξεις του στιλ «βρείτε τα», φέρεται να εξεπλάγησαν όταν άκουσαν στην Αθήνα πως τα ζητήματα αυτά, αν και εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζονται ελληνοτουρκικά, δεν είναι διμερή γιατί οι κρατικές υποστάσεις Ελλάδας και Τουρκίας διέπονται από συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί και λειτουργούν erga omnes (έναντι πάντων) κι έχουν καθολική ισχύ και όχι διμερή.
Συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή η κατά την αμερικανική αντίληψη διμερής διευθέτηση, γιατί αυτό (σ.σ. όπως γίνεται εμφανές και με το πνεύμα της έκθεσης της RAND) εκ των πραγμάτων θα σήμαινε υποχωρήσεις για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο διευθετήσεις ΝΑΤΟϊκές προς όφελος πρωτίστως των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων.
Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Ε», στην ίδια λογική φέρεται να 'χει κινηθεί και σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος εν χορώ με τους Αμερικανούς (Βερσμπάου) υπαινίσσονται και υποδεικνύουν έναν «οδικό χάρτη» («road map») στα ελληνοτουρκικά ζητήματα του Αιγαίου.
Εξάλλου, στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις κι αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο».
Κίνδυνος εμπλοκής
«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ιμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του '96», σημειώνεται.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα «οι Ην. Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο», λέγεται από τη RAND και σημειώνεται πως ο αριθμός των παραβιάσεων και επεισοδίων έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό τα τελευταία χρόνια (σ.σ. παρέχονται στοιχεία αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών που ανέρχονται σε 161 φορές το πρώτο εξάμηνο του 2009 και ελληνικών παραπόνων για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά).
Από Αμερικανό παράγοντα με διαχρονική αντίληψη των πραγμάτων σημειώνεται πως με την τακτική αυτή η Αγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα διάλογο και συνεννόηση, γιατί γνωρίζει πως εκεί θα βρει «ανταπόκριση» λόγω της χρησιμότητάς της στους Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς.
Ας σημειωθεί ότι προ μηνών αμερικανικοί κύκλοι διέψευδαν κατηγορηματικά πως η Ουάσιγκτον προέβη σε διαβήματα προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις υπερπτήσεις της πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τις τουρκικές αρχές (σ.σ. ο πρέσβης τους στην Αγκυρα Τζέφρι), πως ουδέποτε ο Φιλ Γκόρντον, υφ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκά, είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις (σ.σ. ένα άλλο δείγμα της «αγωνίας» τους να μην «παρεξηγηθούν» από τους Τούρκους).ΠΗΓΗ

1924:Ανεξαρτησία στη Μακεδονία και στη Θράκη, ο Ανθελληνισμός του Κομμουνισμού .


«Ανεξαρτησία στη Μακεδονία και στη Θράκη: Η ντόπια κεφαλαιοκρατία… καταπιέζει τις εθνικές μειονότητες στη Μακεδονία και στη Θράκη… η ελληνική πλουτοκρατία καταδυναστεύει ένα μέρος του μακεδονικού και θρακικού λαού, κρατώντας με το σίδερο και τη φωτιά τη μακεδόνικη και θρακική χώρα στην υποταγή της. Δίχως την καταπίεση του μακεδονικού και θρακικού λαού, δίχως την καταπίεση των ξένων εθνών, της είναι αδύνατο να δυναμώσει επάνω μας τον κοινωνικό της ζυγό. Η ντόπια μπουρζουαζία είναι εθνικός δυνάστης και καταπιεστής του μακεδονικού και θρακικού λαού και συγχρόνως ο κοινωνικός δυνάστης της εργατικής τάξεως και των φτωχών αγροτικών και προσφυγικών μαζών. Αν δεν συντρίψουμε τον εθνικό ζυγό της ντόπιας μπουρζουαζίας που βαρύνει στη Μακεδονία και στη Θράκη, δεν μπορούμε να τσακίσουμε τον κοινωνικό ζυγό της ίδιας μπουρζουαζίας που βαρύνει επάνω σε μάς. Δεν μπορούμε αλλιώτικα να γλιτώσουμε από τους κατακτητικούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ξεσπούν εις βάρος μας εν όσω εξακολουθεί η σημερινή κατάσταση του διαμελισμού και της καταπιέσεως της Μακεδονίας και Θράκης από τη Βαλκανική και Τουρκική μπουρζουαζία.
Να γιατί αγωνιζόμαστε εναντίον των εξοπλισμών, εναντίον των πολέμων που προετοιμάζει η κεφαλαιοκρατία, εναντίον της εθνικής καταπιέσεως και του βιαίου εκπατρισμού. Να γιατί αγωνιζόμαστε για την ένωση των τριών τμημάτων της Μακεδονίας και Θράκης και για ενιαία και ανεξάρτητη κρατική τους ύπαρξη…

Ζήτω η εργατοαγροτική επανάσταση της Βουλγαρίας! Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη!
Ζήτω η Ομοσπονδία των Βαλκανικών εργατοαγροτικών δημοκρατιών!
Ζήτω η Παγκόσμιος Προλεταριακή επανάσταση.

Αθήναι 3 Δεκεμβρίου 1924

blackblogofcommunism.wordpress.com/2010/02/17/1924-ανεξαρτησία-στη-μακεδονία-και-στη-θρ/

Δείτε τους Ανθέλληνες και σημερινούς αγωνιστές υπέρ της διαλύσεως της Ελλάδος δια μέσω των λαθρομεταναστών, από τότε εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες εξαπάτησης των ανθρώπων με δημαγωγίες, από τότε προωθούσαν τα ανθελληνικά σχέδια με ανύπαρκτες μπουρζουάζιες, και ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑ μα οι ίδιοι είναι η ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑ, όπως ο χριστιανισμός έχει κατασκευάσει τον διάβολο και τον Σωτήρα έτσι και οι κομμουνιστές οι ίδιοι είναι το κεφάλαιο και οι ίδιοι εμφανίζονται σωτήρες των εργαζομένων μα η τακτική όπως βλέπετε είναι αρχέγονη του Αβραάμ η ίδια ;;;
Από τότε οι αριστερο κομμουνιστές έκαναν τα πάντα για να διαλύσουν την Ελλάδα, φυσικά το μεγαλύτερο μερίδιο

Αλλάζει στάση η Μόσχα στο Μακεδονικό;


Ίσως το πιο σημαντικό θέμα το οποίο συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους Ρώσους αξιωματούχους στην Μόσχα να ήταν ακριβώς το θέμα εκείνο που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν αναφέρθηκε σε καμιά ανακοίνωση, το θέμα της ονομασίας της «Μακεδονίας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τουλάχιστον θα είχε κάθε λόγο να θέσει το θέμα στους συνομιλητές τους καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Μόσχα σταδιακά αλλάζει την στάση της στο ζήτημα αυτό. Μέχρι σήμερα η ρωσική θέση στο θέμα αυτό ήταν ανάλογη με την θέση των ΗΠΑ: Ότι δηλαδή σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για μια ονομασία για διεθνή χρήση (π.χ. «Βόρεια Μακεδονία») η Ρωσία θα υιοθετούσε αυτή την νέα ονομασία έναντι της σημερινής συνταγματικής ονομασίας. Όμως ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα σχετικά με την ρωσική στάση.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η Ρωσία θα συνέχιζε να αναγνωρίζει την γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία για διεθνή χρήση στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Η πιο πρόσφατη ένδειξη για την αλλαγή πλεύσης της Μόσχας έγινε στην 43 Διάσκεψη του Μονάχου που πραγματοποιήθηκε από τις 5-7 Φεβρουαρίου. Στη Διάσκεψη που είχε φέτος ως θέμα τον πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρευρέθησαν άνω των 300 πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανοφ με τον Πρόεδρο Ιβανοφ της πΓΔΜ. Στην συνάντηση αυτή ο Ρώσος αξιωματούχος φάνηκε να διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του ότι ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών της στον ΟΗΕ η Ρωσία θα συνέχισε να αναγνωρίζει την γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης:
«Στην μακρά συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ιβανοφ, ο Πρόεδρος Ιβανοφ εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεχιζόμενη αναγνώριση της χώρας με την συνταγματική της ονομασία, από την ημέρα της ανεξαρτησίας της κάτι που αναγνωρίζεται από την Μακεδονική κοινή γνώμη».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιβανοφ συμφώνησε ότι οι γενικές σχέσεις είναι καλές και επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντοτε αναγνώριζε την συνταγματική ονομασία του Μακεδονικού κράτους και ότι αυτή η στήριξη θα συνεχισθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα αυτό τον καιρό στα Ηνωμένα Έθνη»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ελλάδα υποεκπροσωπείτο στην Διάσκεψη του Μονάχου –μονό ο Έλληνας πρέσβης στην Γερμανία ήταν παρών.

newstime

Ο Δαλάι Λάμα άνοιξε λογαριασμό στο Twitter


Στην κοινότητα των μικρο-μπλόγκερ προσχώρησε ο Δαλάι Λάμα αποκτώντας λογαριασμό στο Twitter. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ δέχθηκε περισσότερες από 60.000 επισκέψεις χρηστών μόλις 24 ώρες μετά τη δημιουργία του λογαριασμού του.

Ο λογαριασμός του Δαλάι Λάμα (http://twitter.com/DalaiLama) «άνοιξε» τη Δευτέρα μετά από μία συνάντηση στο Λος Αντζελες ανάμεσα στον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών και έναν εκ των ιδρυτών του Twitter, τον Έβαν Γουίλιαμς.

«Συνάντησα στο Λος Αντζελες τον Δαλάι Λάμα. Τον συμβουλεύσαμε να χρησιμοποιεί το Twitter. Γέλασε» σχολίασε μετά από τη συνάντηση του με τον Δαλάι Λάμα ο Έβαν Γουίλιαμς στο λογαριασμό του στο Twitter.

Αποκαθιστώντας τον ακρωτηριασμό της Αφροδίτης της Μήλου


Το θέμα με τα ανθελληνικά δημοσιεύματα έχει δύο πτυχές: η μία είναι η επικοινωνιακή και είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να δίνει έναν τεράστιο αγώνα εμφανιζόμενος σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και σε διάφορα πολιτικά fora για να πείσει ότι η Ελλάδα προσπαθεί και σοβαρεύεται. Η άλλη πτυχή είναι η νομική και αναλύεται σε περισσότερα σκέλη.

Το ένα σκέλος είναι κατά πόσον τα δημοσιεύματα αυτά έχουν όντως επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα αιτιώδους συνάφειας και -φυσικά- απόδειξης. Λαμβάνονται άραγε υπόψη οι θέσεις του κάθε δημοσιογράφου ή άλλου μεμονωμένου οικονομολόγου που τυχαίνει να είναι "διαβαστερές" σε μια συγκυρία κατά την οποία όλοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μίασμα και το σημείο "G" του P.I.G.S.? Kι αν ναι, σε τι ποσοστό συνέβαλαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα σε μια μετρήσιμη πτώση της πιστοληπτικής ικανότητας στον διεθνή "Τειρεσία"; Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καλύτερα να μην ασχοληθεί κανείς.

Το άλλο σκέλος είναι αυτό με την Αφροδίτη της Μήλου, για την δημιουργία της οποίας, σύμφωνα με κάποιες πηγές, είχε ποζάρει η γνωστή εταίρα Φρύνη (που είχε ένα πρόβλημα με την Δικαιοσύνη και ο συνήγορός της το έλυσε με εξωνομικό και επικοινωνιακό τρόπο: αφαιρώντας τα ρούχα τηςμπροστά στον Άρειο Πάγο). Το γερμανικό περιοδικό Focus προσθέτει λοιπόν στην Αφροδίτη ένα από τα χαμένα της χέρια, για να αποδώσει μια άσεμνη χειρονομία (στην αργκό λέγεται "κωλόχερο").

Έτσι το νομικό ερώτημα είναι εάν έχει το δικαίωμα ένα περιοδικό να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε ένα ελληνικό άγαλμα, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού. Μήπως τελικά αυτή η εικόνα αφορά συνιστά ύβρι για όλους τους Έλληνες και συνεπώς υπάρχει προσβολή μας λόγω εθνικής καταγωγής, άρα τίθεται ζήτημα εφαρμογής του ν.927/1979; Μήπως τελικά αυτή είναι η περίφημη "κερκόπορτα" όλων όσοι είναι αντίθετοι στην αντιρατσιστική νομοθεσία και τελικά έρθουν οι ίδιοι οι διωχθέντες για ρατσισμό να αξιώσουν δικαστηριακά το σεβασμό τους ως Έλληνες, ζητώντας λ.χ. με ασφαλιστικά μέτρα την απαγόρευση του εν λόγω περιοδικού;

Τα δικαστήριά έχουν αποκλείσει τέτοιου είδους παρερμηνείες, τασσόμενα παραδοσιακά υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και θεωρούν ότι τα έργα της αρχαίας τέχνης ή ακόμα και τα θρησκευτικά σύμβολα μπορούν να "αγγίζονται" από τους σύγχρονους σχολιαστές.

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του 1235/2005 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ταινίας "Αλέξανδρος" του Όλιβερ Στόουν. Εναντίον της προσέφυγαν ορισμένοι πολίτες με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την απαγόρευσή της, επειδή κατά τη γνώμη τους η ταινία προσέβαλε τον Μέγα Αλέξανδρο, ένα εθνικό σύμβολο. Η απόφαση αναφέρει:

"Στο σενάριο της ταινίας, σε ορισμένες σκηνές ο Μέγας Αλεξανδρος, που δεν αποτελεί σύμβολο ή έμβλημα κυριαρχίας του ελληνικού κράτους, κατά την έννοια του άρθρου 181 ΠΚ, όπως εσφαλμένα θεωρούν οι αιτούσες, εμφανίζεται να έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις. [...] ανεξάρτητα των όποιων αντιφάσεων προς τις γραπτές μαρτυρίες για δραματουργικούς λόγους, στο συνολικό αποτέλεσμα, ως έργο τέχνης, δεν αποτελεί απειλή για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και για τη νεότητα, ούτε προσβάλλει την προσωπικότητα των αιτουσών σε οποιαδήποτε εκδήλωση και έκφρανση [...]. Η αναφορά στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία δεν είναι το καθοριστικό θέμα της ταινίας, επιτρέποντας στο θεατή ακόμη και να την αγνοήσει, δεν αποβλέπει σε φτηνό σκανδαλισμό αυτού (θεατή), ικανό να εξάψει τη φαντασία του και τα ακτώτερα ένστικτα, με κατεύθυνση την προώθησή του στην ακολασία και ενδεχομένως, σε αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις."

Τα ίδια και στις υποθέσεις Μ εις τη Νιοστή (βιβλίο Μ.Ανδρουλάκη) και της ταινίας Κώδικας Da Vinci: οι Χριστιανοί δεν προσβάλλονται επειδή κάποια πρόσωπα της θρησκείας τους παρουσιάζονται σε διαφορετικό πλαίσιο. Το ίδιο και στην υπόθεση κατοίκων Λέσβου κατά της ΟΛΚΕ για την λέξη "Λεσβία": η τοπική καταγωγή δεν είναι στοιχείο της προσωπικότητας είπε το Δικαστήριο (βλ. εδώ).

Για να επιστρέψω όμως στον πολιτικό χειρισμό, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι κι αυτός ενδέχεται να έχει ορισμένες νομικές προεκτάσεις. Διαβάσαμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον Πρέσβη της Γερμανίας για το θέμα των ανθελληνικών δημοσιευμάτων. Το ερώτημα είναι εάν η παρέμβαση που ζητείται σε ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ή όχι μια παρέμβαση στην ελευθερία του λόγου. Υπάρχει φυσικά μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο lobbying και στην παρέμβαση του κράτους στην ελευθερία του λόγου: στην πρώτη περίπτωση διαμορφώνεις ένα κλίμα, ενώ στην δεύτερη επιβάλλεις μια απόφαση που έχεις λάβει ως εξουσία.

Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει νομολογήσει ορισμένες φορές ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους, όταν τοποθετούνται σε ζητήματα που μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα, ακριβώς επειδή οι κατώτεροί τους υπάλληλοι ενδέχεται να εκλάβουν τις απόψεις τους ως εντολές ή κατευθυντήριες γραμμές, στο πλαίσιο της διοικητικής ιεραρχίας. Έτσι, σε ένα ζήτημα ελευθερίας έκφρασης, οι γερμανικές αρχές θα πρέπει, εάν αποφασίσουν να χειριστούν το ζήτημα, να αποφύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις ή παρεμβάσεις και να θέσουν απλώς το θέμα της κάλυψης - ενδεχομένως- της άλλης πλευράς (δηλ. των επιχειρημάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης). Αλλά αυτό είναι ένας χειρισμός που φυσικά δεν αρκεί για να αφαιρέσει την Αφροδίτη της Μήλου με άσεμνη χειρονομία από το εξώφυλλο ενός περιοδικού. Οπότε το θέμα επανέρχεται στην πραγματική του διάσταση που ανήκει στην αρμοδιότητα των ειδικών της επικοινωνίας. Μπορούν άραγε αυτοί να "αποκαταστήσουν" τον ακρωτηριασμό της Αφροδίτης της Μήλου; ΠΗΓΗ