Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΓΕΡΙΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΧΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ


Μεγάλη συμμορία Αλγερινών που είχαν κάνειδεκάδες ληστείες, μικροκλοπές και κλοπές αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, ξεσκέπασε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Συγκεκριμένα χθες συνελήφθησαν 35 Αλγερινοί και άλλοι 12 συμπατριώτες τους, στην οδό Σαχτούρη κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, έξω από το διαμέρισμά τους....

Οι συλληφθέντες που οι ηλικίες τους είναι από 18 έως 30 ετών διέπρατταν καθημερινά κλοπές σε βάρος πεζών, έκαναν διαρρήξεις σε αυτοκίνητα και άρπαζαν τσάντες. Τα κλοπιμαία τα συγκέντρωναν στο διαμέρισμα τους και τα πουλούσαν στην περιοχή της Ομόνοιας.

Σε έρευνα που έγινε στο διαμέρισμα τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά κλοπιμαία αξίας τουλάχιστον 5.000 ευρώ,πολλά δολάρια, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια και ταυτότητες.Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί από την Αστυνομία 160 περιπτώσεις.

policenewsgr

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΚΟΛ!!

Στον Ιορδάνη ποταμό που βαπτίσθηκε ο Χριστός, καταλήγουν ακατέργαστα λύµατα από το Ισραήλ,

Στον Ιορδάνη ποταμό που βαπτίσθηκε ο Χριστός, καταλήγουν ακατέργαστα λύµατα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, καθώς και λιπάσµατα και µικροβιοκτόνα! ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ;

Αφωνοι μένουν οι προσκυνητές που συρρέουν κατά χιλιάδες στον ιερό ποταμό. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στους πιστούς την πρόσβαση σε αυτό το κοµµάτι του ποταµού για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Τα πρώτα αποτελέσματα από δείγµατα που ελήφθησαν πρόσφατα έδειξαν υψηλά επίπεδα µη επεξεργασµένων αποχετευτικών λυµάτων και γεωργικών απορροών. Ωστόσο, το αίτηµα του υπουργείου Υγείας για οριστικό κλείσιµο ή περιορισµό της πρόσβασης στην περιοχή είναι αµφιλεγόµενο, δεδοµένου ότι παραµένει ηµιτελές ένα έργο εξωραϊσµού αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Ας μην παραβλέπει κανείς οτι ο Ιορδάνης ποταμός είναι το τρίτο σπουδαιότερο για τη χριστιανοσύνη µέρος στους Αγίους Τόπους, µετά τον Πανάγιο Τάφο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήµ και τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέµ. Περίπου 100.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης, για να βαφτιστούν στα ύδατα που θεωρούν ιερά ή για να πάρουν µαζί τους κάποιο δείγµα. Το µέρος όπου γίνονται οι βαφτίσεις είναι µοιρασµένο µεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας και η ισραηλινή πλευρά βρίσκεται εντός κλειστής στρατιωτικής ζώνης. Στην περιφραγµένη είσοδο υπάρχει ειδική σήµανση που προειδοποιεί τους πιστούς όχι μόνο για τη µόλυνση αλλά και για νάρκες. Οι πιστοί συνοδεύονται από ενόπλους, ενώ κόκκινες και λευκές ταινίες έχουν τοποθετηθεί απα γορεύοντας την είσοδο στο νερό. Το παράδοξο είναι ότι επισκέπτες από την πλευρά της Ιορδανίας, λίγα µέτρα πιο πέρα, είναι ελεύθεροι να µπουν στο ποτάµι. Στον ποταμό καταλήγουν ακατέργαστα λύµατα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, καθώς και λιπάσµατα και µικροβιοκτόνα.ΠΗΓΗ

Είναι δεξιός....είναι κομμουνιστής......φάτονε........



Βρέθηκε μπροστά μου αυτή φωτογραφία από τα Δεκεμβριανά του ΄44.
Αστυνομικοί και διαδηλωτές στην Αθήνα...........
Ο εμφύλιος ή συμμοριτοπόλεμος σε όλο του το μεγαλείο.
Η Αθήνα χωρισμένη στα δύο με τα αδέρφια χωρισμένα και με τα όπλα
στραμένα από Έλληνες σε Έλληνες.
Τα έχω ξαναγράψει....συνέχεια αναρωτιέμαι για ένα μόνο πράγμα........
"Γιατί το ΚΚΕ ήθελε να καταλάβει με την βία την Εξουσία...."
Ακούω διάφορα και κουνάω απλά το κεφάλι μου.
Τέλος πάντων η ανάρτηση αυτή ανέβηκε για την φωτογραφία εποχής....
Οι αστυνομικοί με μπότες και τα ελφιλντ στα χέρια.......
Φαίνονται φοβισμένοι κοιτάζοντας το πλήθος..........
Το μακελειό θα άρχιζε............
Είναι κομμουνιστής....φάτονε τον αλήτη.....είναι δεξιός δοσίλογος
κόφτου τον λαιμό του κερατά.........
Αστυνομικός είναι....εκτελέστε τον στην Ούλεν......

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ!!

Η σχεδιάστρια μόδας Χαρά Λεμπέση στο Βελιγράδι


Δημοσιεύτηκε Αννυ Τζοτζαδίνη

xaraΕπίσημη πρόσκληση για τα Fashion Events «Belgrade Fashion Nights 2010» και «Greek Fashion Night 2010» δέχτηκε η Χαρά Λεμπέση, από τον Έλληνα Πρέσβη του Βελιγραδίου, Δημοσθένη Στοΐδη, σε συνεργασία με τη διοργανώτρια εταιρεία Fabrica.

Οι «Νύχτες Μόδας στο Βελιγράδι» είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια με στόχο την παρουσίαση και προβολή ταλαντούχων σχεδιαστών από όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.). Μεγάλα ονόματα του διεθνούς χώρου, όπως Sergio Rossi, Emporio Armani, Dior, Gattinoni, La Perla, Thierry Mugler, Calvin Klein, Max Mara, Gaspard Jurkievich και Jose Miro, έχουν παρουσιάσει τις συλλογές τους στα «Belgrade Fashion Nights».

Για το 2010, μετά την παρουσίαση της Ιταλίας με εκπρόσωπο την Blumarine, σειρά είχε η Ελλάδα την οποία εκπροσώπησε η Χαρά Λεμπέση παρουσιάζοντας την συλλογή της Fall-Winter 2010-11.

Η συλλογή επιβλητική χαρακτηρίζεται πολυτελής και minimal με γραμμές και υφάσματα που ρέουν στο σώμα με έμφαση στην δομή & τις υφές. Τα παπούτσια ήταν special support από τον Vassilis Emanuel Zoulias.

Την επίδειξη μόδας παρακολούθησαν εκλεκτοί καλεσμένοι από τον χώρο της πολιτικής και των Media καθώς και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι από τον τύπο τα περιοδικά και την τηλεόραση οι οποίοι κάλυψαν την εκδήλωση.

GIORGOS ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ(ΑΝΔΡΕΑΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Ντοκουμέντα της Κόκκινης Γραμμής του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας και του Ονόματος, που θα συγκλονίσουν και θα συγκινήσουν τον αγωνιζόμενο Παγκόσμιο Ελληνισμό, την ώρα που θλιβεροί ηγετίσκοι, προσπαθούν να παραδώσουν τα ιερά και τα όσια του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας! Η Εθνική Διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι εντολή και πηγή έμπνευσης, γενναιότητας, ανδρείας και θάρρους! Ας την ακολουθήσουμε! Ακόμη και όσοι ξεστράτισαν... εδώ θα βρουν τον εαυτό και το στίγμα τους!
http://www.noiazomai.net

ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50 ΚΑΙ 60 ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΧΕ ΕΛΠΙΔΑ..











...ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ!!!!

ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline
«Η μαζική διαμονή ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πλήθος αλλοδαπών χωρίς έγγραφα παραμονής, σε μισθωμένα διαμερίσματα της περιοχής δημιουργούν συνθήκες που υπερβαίνουν κάθε στοιχειώδες ανεκτό όριο για την αξιοπρεπή διαβίωση προσώπων». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν κλιμάκιά του, αλλά και συνάντηση που είχε με πολίτες, περιοίκους, επαγγελματίες, εκπροσώπους φορέων, τους διοικητές αστυνομικών τμημάτων και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καταστημάτων και ασφαλείας του Δήμου Αθηναίων...


Όπως σημειώνει η Αρχή στο πόρισμά της, εκατοντάδες κάτοικοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας κατήγγειλαν στον Συνήγορο του Πολίτη πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τη ραγδαία υποβάθμιση της περιοχής αυτής και ειδικότερα στο εσωτερικό του δακτυλίου που σχηματίζουν οι οδοί Μενάνδρου, Γερανίου, Κλεισθένους, Αγίου Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Σωκράτους και Ευριπίδου.

Τα βασικά ζητήματα που θίγει στο πόρισμα είναι η αποκατάσταση συνθηκών ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στην περιοχή, η προστασία της δημόσιας υγείας και η τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ προσθέτει ότι θα ακολουθήσει και νέα παρέμβασή του για άλλα ειδικότερα ζητήματα τα οποία αφορούν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και άπτονται της εν γένει ποιότητας ζωής των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δεσμεύεται ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία της πρόσκλησης των αρμόδιων φορέων σε κοινή συνάντηση εργασίας εντός του Οκτωβρίου 2010, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους για την ανάληψη από μέρους τους των αναγκαίων μέτρων προς επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, και την πορεία υλοποίησης τους.

Πέρα από τη συστηματική υποβάθμιση της διαβίωσης, η αρχή τονίζει ότι «η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο αφ' ενός με την ελλιπή τήρηση όρων υγιεινής και καθαριότητας, αφ’ ετέρου με την περιορισμένη συνδρομή που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και καθαριότητας του κεντρικού κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην περιοχή παρατηρείται συστηματική και ανέλεγκτη εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών και εν γένει παραβατικότητα και εγκληματικότητα «του δρόμου».

Παρατηρείται επίσης οργανωμένη εγκληματικότητα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κυρίως γυναικών αλλοδαπής προέλευσης. Η δημόσια τάξη και ασφάλεια διακυβεύονται αφ' ενός από τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας που φέρονται να επικρατούν στη περιοχή, αφ’ ετέρου από την ανεπαρκή αστυνόμευση. Αυτό δημιουργεί ένα κοινωνικό «ηθικό πανικό», αύξουσες τάσεις εθνοφυλετικής και κοινωνικής μισαλλοδοξίας, αλλά και ευνοϊκές συνθήκες για τη δράση ακραίων πολιτικών ομάδων με ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις".

Τα προβλήματα της περιοχής του ιστορικού κέντρου εξαρτώνται άμεσα από:
* Την αμηχανία της διοίκησης, αλλά και του νομοθέτη μπροστά στον πολύ μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά», που διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας και στο απόλυτο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
* Την ανεπάρκεια σχεδιασμού και την παντελή έλλειψη μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης στον αστικό ιστό πληθυσμών με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά.
* Τα γενικότερα προβλήματα σχεδιασμού, αποτελεσματικής υλοποίησης αλλά και κοινωνικής συναίνεσης ως προς τα μέτρα καταπολέμησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στήριξης των τοξικοεξαρτημένων και χωροθέτησης σχετικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την Αρχή, τα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και σύνθετα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και μεσοπρόθεσμων πολιτικών και ειδικών χειρισμών από τις αρμόδιες αρχές, τόσο της κεντρικής διοίκησης, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός των φορέων προς εξεύρεση λύσεων. Ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει ότι το ζήτημα του συντονισμού και του ελέγχου υλοποίησης των επιμέρους δράσεων και η εποπτεία της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιο ήδη υφιστάμενο πολιτειακό φορέα ή αρχή και πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πλούσια εμπειρία από την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει ότι η παρούσα κατάσταση καθιστά επιβαλλόμενη τη λήψη άμεσων μέτρων για:

* Την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με την εφαρμογή ειδικού αστυνομικού σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις τοπικές συνθήκες. Απολύτως αναγκαία κρίνεται η αναβάθμιση της αμεσότητας της αστυνομικής παρέμβασης σε προβληματικές καταστάσεις και στις κλήσεις θυμάτων. Επίσης, να συγκροτηθεί το προβλεπόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας, η θητεία του οποίου έχει λήξει από τον Ιούνιο 2009.
* Την ειδική μέριμνα των αλλοδαπών, οι οποίοι διαβιούν στην περιοχή, με τη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών όσο το επιτρέπει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων θα συμβάλει η ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διαδικασία ασύλου.
* Την αναγνώριση ειδικού καθεστώτος διαμονής, στους αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν από την χώρα. Είναι απαραίτητη η αναγνώριση στα πρόσωπα αυτά ειδικού καθεστώτος προσωρινής παραμονής στην χώρα, για όσο διάστημα δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν νομίμως από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό, θα αναδυθεί από την «αφάνεια» αυτός ο πληθυσμός και θα καταστεί - πέραν των άλλων-δυνατή και η αναγκαία καταγραφή του.

Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΚΙΝΑ...





Η Ελευθερία δεν είναι μόνον ζωή δίχως πόλεμο, τονίζει ο Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής

Γιώργος Μπίστης | Ουάσιγκτον


Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τίμησε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος ολοκληρώνει επιτυχημένη τετραετή θητεία στην Ουάσιγκτον και επιστρέφει τον Αύγουστο στην Λευκωσία για να αναλάβει νέα καθήκοντα.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο για τον Κύπριο Πρέσβη και την σύζυγό του Careen Kakouris, η οποία ανέπτυξε στο πλευρό του αξιοσημείωτη δράση για την προώθηση του Κυπριακού, διοργάνωσαν από κοινού η ΑΧΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, ΑΗΙ, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και στοχεύει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, το Αμερικανικό παράρτημα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ΣΑΕ, και το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, που είναι μια ομπρέλα κάτω από την οποία δρουν πολλές ομογενειακές ομοσπονδίες στο δυτικό ημισφαίριο.



Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Nicholas Karacostas, μιλώντας από του βήματος της εκδήλωσης, επισήμανε ότι ο Πρέσβης κύριος Κακουρής, στην τετραετία που πέρασε, πέτυχε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στα θέματα της Κύπρου και ιδιαίτερα στις καταστροφές που έχει υποστεί η Κυπριακή θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Ο ομογενής αξιωματούχος πρόσθεσε πως για τον Ανδρέα Κακουρή το Κυπριακό ήταν και παραμένει θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής καθώς επίσης και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Nicholas Karacostas διακήρυξε ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα έχει για πάντα ανοιχτή την πόρτα της σε αυτόν και την οικογένειά του κι ακόμα ότι η ΑΧΕΠΑ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου μέχρις ότου υλοποιηθεί η προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κατά τον ίδιον, ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της ομογένειας προς όφελος της Κύπρου, ήταν η εκστρατεία που πραγματοποίησαν διάφορες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της ΑΧΕΠΑ, και που απέληξε στο να ακυρώσει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Jennifer Lopez την προγραμματισμένη επαγγελματική εμφάνισή της σε ξενοδοχείο του βόρειου τμήματος της Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα.


Επίσης η ΑΧΕΠΑ συνέβαλε στο να αυξηθεί στους 159 ο αριθμός των Αμερικανών βουλευτών που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών και Κυπριακών θεμάτων στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον κύριο Καρακώστα στόχος της οργάνωσής του είναι τα μέλη της ομάδας αυτής να αυξηθούν σε 218 βουλευτές στο νέο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό που το οποίο θα αναδειχθεί από τις εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι με 218 βουλευτές επιτυγχάνεται πλειοψηφία στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, τα οφέλη που ένα τέτοιο επίτευγμα δυνητικά θα είχε για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι έκδηλα.

Ο Basil Mossaidis, Διευθυντής της AXEΠΑ, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο μέρος του προγράμματος, τόνισε μεταξύ άλλων την άριστη συνεργασία που συνεχίζεται ανάμεσα στην οργάνωσή του και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον από την εποχή της ιδρύσεως του τελευταίου. Το Ελληναμερικανικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε λίγο μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο από τον Eugene Rossides, που είχε διατελέσει υφυπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεως Ronald Reagan, με κύριο στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε τότε για την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου ηγείτο ομογενειακής διαδήλωσης εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης Jimmy Carter για άρση του Αμερικανικού εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ο κύριος Ρωσίδης είχε πει ότι δεν θα επαναπαυθεί μέχρις ότου φύγουν τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Τήρησε την υπόσχεσή του αναπτύσσοντας επί τριάμισι δεκαετίες δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Nicholas Karacostas

Ο Eugene Rossides μίλησε εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου για το έργο που πρόσφερε ο απερχόμενος Κύπριος πρέσβης κατά την θητεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον παρουσίασε στο κοινό ο Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Nick Larigakis, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης διάφορες εκλεκτές προσωπικότητες της Ουάσιγκτον για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, περιλαμβανομένων του πρώην Γερουσιαστή και μεγάλου φιλέλληνα Paul Sarbanes, του επίσης ομογενή νυν βουλευτή Zack Space, Δημοκρατικού από το Οχάιο, της κ. Σοφίας Φιλιππίδου, Συμβούλου της Ελληνικής Πρεσβείας, η οποία εκπροσώπησε τον Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, που βρίσκεται τούτες τις μέρες στην Αθήνα, και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας, Συνταγματάρχη Ταξιάρχη Σαρδέλη.

Οι κύριοι Rossides και Larigakis τόνισαν ιδιαίτερα μια πτυχή της προσωπικότητας του Πρέσβη Ανδρέα Κακουρή την οποίαν είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από άπειρες συζητήσεις που έχουνε κάνει μαζί του, ιδιαίτερα σε πολύωρα αεροπορικά ταξίδια που πραγματοποίησαν για συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις. Τον χαρακτήρισαν σαν άνθρωπο που παρά την μεγάλη μόρφωσή του και τα πολλά επιτεύγματά του ποτέ δεν καυχήθηκε γι αυτά κι αντίθετα επέδειξε ταπεινότητα κι έκανε τους τριγύρω του να νοιώθουν άνετα μαζί του, να τον αγαπούν και να θέλουν να τον βοηθήσουν. Δεν ήθελε να επιβάλει τις απόψεις του επικαλούμενος το υψηλό αξίωμα του Πρέσβη που κατέχει. Ήθελε να πείθει μόνον με επιχειρήματα. Το πάθος του ήταν και παραμένει να δει την Κύπρο ελεύθερη.



Ο Ted Spyropoulos, Συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για την Περιφέρεια Αμερικής και ένας από τους τέσσαρες διοργανωτές του αποχαιρετιστήριου δείπνου για το ζεύγος Κακουρή, δεν κατάφερε την τελευταία στιγμή να έλθει από το Σικάγο στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στην εκδήλωση. Απέστειλε όμως ευχετήριο μήνυμα που διαβάστηκε στο κοινό από τον Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Αλλά ο Paul Kotrotsios, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν ο 4ος χορηγός του δείπνου, ταξίδεψε οδικώς από την Φιλαδέλφεια, όπου εδρεύει η γνωστή εφημερίδα του Hellenic News of America, και μετέφερε αυτοπροσώπως τις ευχές όλων των ομογενειακών ομοσπονδιών τις οποίες εκπροσωπεί προς τον Πρέσβη Ανδρέα Κακουρή και την σύζυγό του.

Άλλες προσωπικότητες της ομογένειας που είδαμε στο δείπνο ήταν ο Tim Maniatis, Πρόεδρος της οργάνωσης National Hellenic Society, o Jim Marketos, Πρόεδρος του Ιδρύματος ΑΗΙ, ο Andrew Kaffes, Πρόεδρος εταιρείας δημοσίων σχέσεων με μακρά δράση υπέρ της ΑΧΕΠΑ και της θυγατρικής οργάνωσής της Κόρες της Πηνελόπης, οι διακεκριμένοι δικηγόροι Nick Karambelas και George Horiates, ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ike Gulas, που ταξίδεψε από την Αλαμπάμα ειδικά για να παρευρεθεί, η Christine Warnke, αξιωματούχος μεγάλης εταιρείας δημοσίων σχέσεων της Ουάσιγκτον και γνωστή φιλάνθρωπος, ο εν αποστρατεία Συνταγματάρχης και μέλος του Προεδρείου της ΑΧΕΠΑ Nicholas Vamvakias καθώς επίσης και πολλοί άλλοι.



Έκδηλα συγκινημένος από την απέραντη αγάπη με την οποία η ομογένεια αγκάλιασε τον ίδιον και την οικογένειά του, ο Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής ευχαρίστησε τους τέσσαρες διοργανωτές της εκδήλωσης τονίζοντας πως η μεταξύ τους ενότητα είναι ότι πιο ελπιδοφόρο μπορούσε να περιμένει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά κι ενωμένοι πρέπει να παραμείνουμε όλοι μέχρις ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη στην Κύπρο. Γιατί, όπως επεξήγησε, ειρήνη δεν είναι μόνο ζωή δίχως πόλεμο, αλλά είναι ζωή με δημοκρατικούς θεσμούς, κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό του Νόμου.

Καταλήγοντας ο Πρέσβης κύριος Κακουρής υπενθύμισε πως οι γονείς του τον βάφτισαν Ανδρέα προς τιμήν του Αγίου για τον οποίον έχει χτιστεί το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία Κύπρου. Για τούτο, τόνισε, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για το Κυπριακό «μέχρις ότου χτυπήσουν ελεύθερα οι καμπάνες του Αποστόλου Ανδρέα».

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης έλυσε τη σιωπή του για τα γεγονότα του ’74: «Με εξαπάτησαν οι ΗΠΑ»!!!


Καταλογίζει ευθύνες στους Αμερικανούς ότι ψευδώς καθησύχαζαν πως οι Τούρκοι θα αποχωρούσαν σε λίγα 24ωρα από την Κύπρο, αλλά και στους επιτελείς του στρατού ότι απέφυγαν τον πόλεμο με την Τουρκία. «Με εξαπάτησαν ο Σίσκο και ο Κίσινγκερ για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο». Μ΄ αυτά τα λόγια ο ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης, γνωστός και ως «ο αόρατος δικτάτορας» της απριλιανής Χούντας, έλυσε τη σιωπή του για τα γεγονότα του ΄74, που οδήγησαν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Σε συνέντευξή του στον Γιώργο Φράγκο, που λήφθηκε στο μικρό κελί που του έχει διατεθεί στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού τον Ιούλιο του 2009 και δημοσιεύτηκε χθες, στην ελληνική εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», ο Δημήτρης Ιωαννίδης, στα 87 του χρόνια, εμφανίστηκε οργισμένος για την στάση που τήρησε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Ιωαννίδης ξεκινά την αφήγησή του από την κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974 στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, παρόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας Κυπραίου και Λατσούδη και των αρχηγών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εκεί όπου παρόντες ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Χένρι Τάσκα, και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σίσκο. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να αποκοιμίσουν την Αθήνα, ενώ συνεχιζόταν η τουρκική εισβολή. «Ο Σίσκο, που πήρε το λόγο αμέσως μετά την είσοδό του στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του Πενταγώνου όπου συνεδριάζαμε, μας ζήτησε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Μας διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι αυτός και ο Κίσινγκερ θα έπειθαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα επόμενα 24ωρα, αφήνοντας μια δύναμη περίπου 1.500 ανδρών για ενίσχυση της ΤΟΥΡΔΥΚ και της τόνωσης του ηθικού των Τουρκοκυπρίων. Γι΄ αυτό και μας κάλεσε να αποφύγουμε κάθε πολεμική ενέργεια».


Ήθελε πόλεμο
Όπως περιέγραψε στο δημοσιογράφο, στο σημείο αυτό παρενέβη ο ίδιος και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι είπε απευθυνόμενος στην αμερικανική πλευρά: «Μας εξαπατήσατε, όπως κάνατε και προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο έκτος στόλος θα περιπολούσε στα στενά της Μερσίνας, ώστε να αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια». Ο Ιωαννίδης θυμάται ότι αμέσως σηκώθηκαν τόσο ο Γκιζίκης όσο και ο Κυπραίος και απευθυνόμενοι στους δύο Αμερικανούς στα αγγλικά, τους προειδοποίησαν ότι αν οι Τούρκοι δεν αποχωρούσαν άμεσα, η Ελλάδα θα έφευγε από το ΝΑΤΟ και θα «κήρυττε τον πόλεμο στην ‘Αγκυρα». «Αμέσως έπεισα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γρηγόριο Μπονάνο, να κηρύξουμε γενική επιστράτευση. Παράλληλα, αποφασίσαμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που το ίδιο βράδυ έβγαζε το 353/74 ψήφισμα, να κληθούν όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου». Όπως ανέφερε ο Ιωαννίδης, ο ίδιος διέταξε τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πέτρο Αραπάκη, να στείλει αμέσως τα μισά υποβρύχια που βρίσκονταν στα Δωδεκάνησα στην Κύπρο και να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, ενώ πρότεινε επίσης να κηρυχτεί η «Ενωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, «διατύπωσαν δισταγμούς τόσο ο Μπονάνος, που ακόμη πίστευε στη μεσολάβηση των Αμερικανών όσο και ο Γκιζίκης. Αλλά και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας, Παπανικολάου, όταν του ζήτησαν να στείλουμε τα Φάντομ που είχαμε και να διαλύσουν τους εισβολείς, άρχισε τις αναλύσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών».


«Θα κερδίζαμε»
Ο Μίμης Ιωαννίδης διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα θα κέρδιζε τον πόλεμο, εάν ερχόταν αντιμέτωπη με τον τουρκικό στρατό. «Οι συσχετισμοί στην ποιότητα των όπλων, ιδιαίτερα στην αεροπορία και στο ναυτικό, ήταν συντριπτικά υπέρ μας. Ακόμη και στον στρατό ξηράς, όπου η Τουρκία υπερτερούσε τρία προς ένα, δεν είχαμε ουσιαστικό πρόβλημα λόγω του περιορισμένου μετώπου στον Έβρο. Εξάλλου, εμείς είχαμε καλύτερα άρματα μάχης, τα γαλλικά ΑΜΧ, που ήταν πιο σύγχρονα και γρήγορα από τα αμερικανικά Μ-47 που διέθεταν, είναι αλήθεια, σε μεγάλους αριθμούς αυτοί. Επιπλέον, οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί είχαμε πολεμική εμπειρία από την περίοδο 1946-΄49, ενώ οι Τούρκοι είχαν να πολεμήσουν από το ΄22. Η κρίσιμη διαφορά ήταν στην ψυχοσύνθεση των δύο λαών. Ο Έλληνας στρατιώτης εκείνης της εποχής ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και είχε υψηλότερο ηθικό από τον αντίστοιχο Τούρκο. Τα 22 Φάντομ που μόνο εμείς τότε διαθέταμε θα δημιουργούσαν υπεροχή στον αέρα και θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία. Απ΄ ό,τι θυμάμαι, πετούσαν με επιχειρησιακή ταχύτητα 700 χλμ. την ώρα και ήταν απείρως γρηγορότερα από τα F-104, F-100 και F-84 που είχαν οι Τούρκοι. Το ίδιο συντριπτική κρίνει και τη διαφορά των δύο στρατών στο Ναυτικό. «Πρέπει να ΄χαμε δύο-τρία αντιτορπιλικά περισσότερα από τους Τούρκους, αλλά το παιχνίδι θα κερδιζόταν από τα υποβρύχια και τις γαλλικές πυραυλάκατους που μόλις είχαμε παραλάβει. Είχαμε οχτώ γερμανικά υποβρύχια, από τα οποία τα τέσσερα ήταν σύγχρονα τύπου 2009, ενώ αυτοί κάτι απομεινάρια αμερικανικά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Μπορούσαμε να διαλύσουμε τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Θυμάμαι ότι τα υποβρύχια του Αραπάκη απείχαν περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Πάφο και τα Φάντομ βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στη σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου στο γραφείο του Γκιζίκη είπα στον Αραπάκη να βουλιάξει όλα τα τουρκικά πλοία που ήταν έξω από το λιμάνι της Κερύνειας και στον Παπανικολάου να στείλει από την Κρήτη τα πρώτα έξι Φάντομ και να βομβαρδίσουν οτιδήποτε τουρκικό εκινείτο πάνω στο νησί». Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν έγιναν όλα τα παραπάνω, ο Ιωαννίδης επικαλείται προδοσία του από τους αρχηγούς των επιτελείων. «Μας πρόδωσαν, δεν το κρύβω, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων και ο Γκιζίκης. Όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, οι τρεις αρχηγοί, μαζί με τον Μπονάνο και τον Γκιζίκη, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ενώ ο Αραπάκης διέταξε τα υποβρύχια να γυρίσουν πίσω και να μην σηκωθεί ούτε ένα αεροπλάνο. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όπως ενημερώθηκα από τον αρχηγό του Στρατού αντιστράτηγο Γαλατσάνο, ο Αραπάκης πρότεινε κι οι άλλοι συμφώνησαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς».


Zωντανό τον Μακάριο
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της συνέντευξης όπου ο Ιωαννίδης μιλά για την οργάνωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, εναντίον του Μακαρίου. «Σε καμία περίπτωση (σ.σ.: δεν τον ήθελαν νεκρό) γιατί έτσι θα κλονιζόταν το έρεισμα της Ένωσης, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι περισσότεροι Κύπριοι ήταν μακαριακοί. Η διαταγή που είχα δώσει προσωπικά στον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν να συλληφθεί ο Μακάριος ζωντανός». Ο Ιωαννίδης αναφέρει, ακόμα, ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ, «που δεν έβλεπε με καλό μάτι τον Μακάριο», του είχε προτείνει να «φιλοξενηθεί» για ένα διάστημα σε μοναστήρι του Αγίου Όρους.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 960081
ΠΟΛΙΤΗΣ – 26/07/2010, Σελίδα: 7 ΠΗΓΗ