Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

The New York Times
Χημικά εργοστάσια και βιομηχανίες χάλυβα, οι πάλαι ποτέ ατμομηχανές της ουκρανικής οικονομίας, απολύουν χιλιάδες εργάτες. Πόλεις ολόκληρες περνούν μέρες χωρίς θέρμανση ή νερό, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ απειλείται η λειτουργία του μετρό του Κιέβου. Οι ουρές επεκτείνονται στις τράπεζες, το νόμισμα αποδυναμώνεται σταθερά και μια κυβερνητική χρεοκοπία μοιάζει πλέον εξαιρετικά πιθανή.
Η Ουκρανία, που κάποτε θεωρούνταν παγκόσμιο σύμβολο μιας νεοπαγούς δημοκρατίας με ελεύθερη αγορά, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και απειλεί να...συμπαρασύρει άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Οι αιφνίδιες, βίαιες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται επίσης προ των πυλών. Την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο πολλοί άνθρωποι μιλούσαν για τη διογκούμενη οργή σχετικά με την κρίση, ενώ εκφράζονταν απαξιωτικά για την κυβέρνηση, η οποία είναι περισσότερο απασχολημένη με τις έριδές της παρά με τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Απαλλαγείτε από όλους», έγραφε το σύνθημα, που κρατούσε ο Βασίλι Κιριλιούκ, άνεργος υδραυλικός, ο οποίος συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών. «Θα υπάρξει εξέγερση, οι πολίτες έχουν αγανακτήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
0 29χρονος Ουκρανός στεκόταν στην ίδια κεντρική πλατεία, στην οποία τα πλήθη πραγματοποίησαν την «Πορτοκαλί Επανάστασή» τους πριν από πέντε χρόνια. Τότε ήταν ένθερμος υποστηρικτής των διαδηλωτών, που έφεραν στην εξουσία τη φιλοδυτική κυβέρνηση. Σήμερα ο ίδιος και μερικές δεκάδες ακόμη που έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία απαιτούν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση οι ηγέτες της «Πορτοκαλί Επανάστασης».
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι διεθνείς ηγέτες ανησυχούν για την οικονομική κρίση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ουκρανία, που αριθμεί 46 εκατ. κατοίκους και κατέχει μία στρατηγικής σημασίας θέση στο χάρτη. Μια μικρή χώρα, όπως η Λεττονία ή η Ισλανδία είναι άλλο ζήτημα και άλλο είναι η κατάρρευση της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να κλονίσει την πενιχρή επενδυτική εμπιστοσύνη που έχει απομείνει στην ανατολική Ευρώπη.
Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παρέμβαση της γειτονικής Ρωσίας, η οποία διατηρεί στενούς εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Επιπλέον, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως παράδειγμα για τις συνέπειες που έχει η μετεξέλιξη πρώην σοβιετικών δημοκρατιών σε δυτικά μοντέλα ελεύθερης αγοράς.
Το γεγονός ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη διεφάνη ήδη τον Ιανουάριο, όταν η Ουκρανία ενεπλάκη σε διένεξη με τη Ρωσία για τα χρέη του Κιέβου προς τη Μόσχα για το φυσικό αέριο και τη μεταφορά του στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Κρεμλίνο έκλεισε τις στρόφιγγες για αρκετές ημέρες και ορισμένες χώρες της Ευρώπης έμειναν χωρίς θέρμανση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου