Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.

Η Ελλάδα έχει αποστείλει περί τους 130 άνδρες στο Αφγανιστάν. Η αποστολή είναι γνωστή ως Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) και απαρτίζεται από άνδρες του Πεζικού, του Μηχανικού, των Καταδρομών και άλλων μονάδων.

Τα παλικάρια αυτά βρίσκονται εκεί υπερβαίνοντας το καθήκον της υπεράσπισης της πατρίδος. Όπως και να έχει, η διένεξη με τους Ταλιμπάν δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα. Στην περίπτωση της αποστολής της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Θα περιμέναμε λοιπόν ότι το Ελληνικό κράτος θα παρείχε στους άνδρες της ΕΛΔΑΦ κάποιες βασικές υπηρεσίες. Θα σταθώ σε δύο σημεία: τα Αλεξίσφαιρα γιλέκα, και το Internet.

Αλεξίσφαιρα γιλέκα

Ακόμη και οι άνδρες των καταδρομών οι οποίοι εκτελούν επικίνδυνες αποστολές παροχής προστασίας, είναι εφοδιασμένοι με τα παλαιά αλεξίσφαιρα τύπου M69, γνωστά από την χρήση τους στον πόλεμο του Vietnam. Οι Έλληνες στρατιώτες αναγκάζονται να εφοδιάζονται σύγχρονα γιλέκα από την ντόπια αγορά με δικά τους έξοδα. Το γιλέκο μαζί με τις προστατευτικές πλάκες κοστίζει περί τα 250-300 ευρώ στο Αφγανιστάν. Ο μέσος όρος των μηνιαίων απολαβών υπαξιωματικού στις Ειδικές δυνάμεις αγγίζει τα 700 ευρώ.

Η περίπτωση των γιλέκων ίσως ακολουθεί την γνωστή φράση από την εποχή της Ελληνικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο: «Ο ελληνικός στρατός είναι παντού ίδιος σε εμφάνιση». Τότε, υπό αυτό το σκεπτικό, συνέβαινε το εξής "τραγικό". Οι άνδρες της επίλεκτης Ζ´ ΜΑΚ, οι οποίοι εντός Ελλάδος έφεραν ντουφέκια Μ16 και Μ4, εξοπλίζονταν με το υποδεέστερο ντουφέκι G3. Στο Κοσσυφοπέδιο οι καταδρομείς ανελάμβαναν όλες τις δύσκολες αποστολές και έφεραν εις πέρας το μεγαλύτερο μέρος του έργου της Ελληνικής Ταξιαρχίας ΕΛΔΥΚΟ.

Internet

Οι Αμερικανοί, και αποστολές άλλων χωρών, παρέχουν στους άνδρες τους υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μέσα από αυτό μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου και υπηρεσίες διαδικτιακής τηλεφωνίας.

Ο Ελληνικός στρατός δεν παρέχει καμία τέτοια υπηρεσία με αποτέλεσμα οι Έλληνες στρατιώτες να είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν κάρτες και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο της παραπλήσιας Ιταλικής μονάδας. Ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος από την Ελλάδα με δικό του άνθρωπο στην μονάδα είναι μέσω ένος Ελληνικού τηλεφωνικού αριθμού ο οποίος συνδέεται με τους θαλάμους της ΕΛΔΑΦ στο Αφγανιστάν.

Συνήθως οι αποστολές στο Αφγανιστάν διαρκούν έξι μήνες. Η δωρεάν παροχή internet (ίσως από την Cosmote) θα ωφελούσε το έργο των ανδρών μας και θα καθιστούσε την παραμονή τους στην απομακρυσμένη αυτή χώρα λιγότερο δυσβάσταχτη για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.
Read more...
Αναρτήθηκε από Ελληνόψυχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου