Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Σε 73 χώρες έχει εξαπλωθεί η γρίπη των χοίρων

Η γρίπη Η1Ν1 έχει πλέον εξαπλωθεί σε 73 χώρες με 25.288 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον Απρίλιο που αναγνωρίστηκε ο νέος ιός, δείχνουν τη Δευτέρα τα νεώτερα επίσημα στοιχεία.
Η παγκόσμια εξάπλωση της ίωσης πληροί πλέον το βασικό επίσημο κριτήριο για να κηρυχθεί κατάσταση πανδημίας, δηλαδή την εξάπλωση και πέρα από την γεωγραφική περιοχή όπου πρωτοαναγνωρίστηκε, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Αμερική. Ωστόσο η η νέα γρίπη αποδεικνύεται σχετικά ήπια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6.
Η επιτροπή ειδικών που γνωμοδοτεί στον ΠΟΥ εκτίμησε την Παρασκευή ότι η σοβαρότητα της ασθένειας και οι επιπτώσεις σε φτωχές χώρες είναι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμώνται στη λήψη αποφάσεων για την αλλαγή επιπέδων συναγερμού.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΠΟΥ εκδίδει τώρα νέο απολογισμό για την εξάπλωση του ιού τρεις φορές την εβδομάδα, αντί σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, οι νεκροί της νέας γρίπης αυξήθηκαν στους 139 έπειτα από την επιβεβαίωση 14 ακόμα θανάτων.
Συνολικά 27 θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ μεταξύ 13.217 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ανησυχητική η κατάσταση και στην Αυστραλία που κατέγραψε ακόμα 175 περιστατικά, ανεβάζοντας το σύνολο στα 1.051. Στη Χιλή, επίσης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 411.
Η κατάσταση στην Αυστραλία και τη Χιλή παρακολουθείται προσεκτικά δεδομένου ότι στο νότιο ημισφαίριο αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης, η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη νέα γρίπη στον οργανισμό των ασθενών και να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων τύπων του ιού.
Από ένα κρούσμα αναφέρουν για πρώτη φορά και τα Νησιά Κέιμαν, η Ντομίνικα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη λίστα των χωρών με κρούσματα πέρασαν επίσης το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο με δύο περιστατικά της γρίπης των χοίρων.
Ορισμένες χώρες έχουν πάψει να παρακολουθούν τα νέα κρούσματα ενώ άλλες δεν τα αναφέρουν σε καθημερινή βάση, διευκρινίζει ο ΠΟΥ.
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου