Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Παράταση αγωνίας για το θρίλερ στο "Ελενα

"31/7/2009Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου που έκανε στο μαιευτήριο «Ελενα» κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι λεχώνες που νοσηλεύονται στο μαιευτήριο περιμένουν με μεγάλη αγωνία τα αποτέλεσμα που θα βάλουν τέλος στο θρίλερ που εκτυλίσσεται εδώ και σαράντα μέρες στο νοσοκομείο, όπου έχει ήδη πεθάνει μια 45χρονη μαία, μητέρα δύο παιδιών, ενώ δεκαεπτά εργαζόμενοι έχουν εκδηλώσει αλλεργικά συμπτώματα, όπως κάψιμο στο λαιμό, βήχα και δύσπνοια. Το κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ τις τελευταίες μέρες κυριολεκτικά «χτένισε» όλους τους χώρους του νοσοκομείου, από το υπόγειο, τα εργαστήρια και τα ασανσέρ έως και τον τελευταίο όροφο του κτιρίου.

Μάλιστα, οι γιατροί δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας πήραν δείγμα και από τον εσωτερικό αέρα του νοσοκομείου, όπως είπε στην «Espresso» ο γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων Στέργιος Χαχάμης: «Ευτυχώς, χθες δεν παρουσιάστηκε άλλο κρούσμα με τα γνωστά αλλεργικά συμπτώματα» είπε ο κ. Χαχάμης και συνέχισε: «Στη σύσκεψη που είχαμε σήμερα το πρωί (σ.σ.: χθες) αποφασίσαμε ομόφωνα να μην κλείσει το νοσοκομείο. Εμείς ως σωματείο θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και ειλικρινά θέλουμε να καθησυχάσουμε τους εργαζομένους αλλά και τους ασθενείς, γι' αυτό λέμε “όχι” στον πανικό. Ωστόσο, είμαστε σε διαρκή επιφυλακή μέχρι να μας ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του έλεγχου που έγινε από το κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ, για να μάθουμε επιτέλους τι συμβαίνει».

Χθες, μετά τη σύσκεψη όλων των εργαζομένων, εκπρόσωποι του σωματείου είχαν μια δεύτερη συνάντηση με τη διοικητή του νοσοκομείου Φιλιάνα Χωματά, η οποία τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει στο θεραπευτήριο από το κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που έχουν αναστατώσει το δημόσιο μαιευτήριο: «Η διοικητής μάς διαβεβαίωσε ότι τα αποτέλεσμα θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα και θα μας ανακοινωθούν για να ξέρουμε τι γίνεται. Μάλιστα, όπως μας δήλωσε, έχουν πάρει δείγματα απ’ όλους τους χώρους του κτιρίου, ακόμη και από τον εσωτερικό αέρα του νοσοκομείου, για να βρεθεί η ρίζα του κακού». Θυμίζουμε ότι τα πρώτα αλλεργικά κρούσματα σε εργαζομένους είχαν παρουσιαστεί πριν από σαράντα μέρες περίπου, όμως τότε οι περισσότεροι δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Στις 15 Ιουλίου, η 45χρονη μαία Μ.Ν. που εργαζόταν στον 6ο όροφο παρουσίασε συμπτώματα αλλεργικού σοκ και μέσα σε μιάμιση ώρα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο νοσοκομείο, παρ’ όλο που είχαν σπεύσει όλοι οι γιατροί να της προσφέρουν βοήθεια. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια ήταν τα αίτια θανάτου της άτυχης εργαζόμενης καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις: «Μας είπαν ότι αυτές αργούν έως και πέντε εβδομάδες για να βγουν» είπε στην «Espresso» ο κ. Χαχάμης.

Το θλιβερό αυτό γεγονός είχε συγκλονίσει όλο το προσωπικό που, όπως είχε καταγγείλει τότε στην «Espresso» (στο δημοσίευμα της 21ης Ιουλίου), υποπτευόταν τα κλιματιστικά μηχανήματα γιατί δεν γινόταν σωστά ο καθαρισμός τους. Το μυστήριο, που εξελίχθηκε σε θρίλερ, συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες που συνολικά δεκαεπτά εργαζόμενοι παρουσίασαν αλλεργικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί εκ των οποίων να μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Σωτήρια» για τις πρώτες βοήθειες. Αυτό το γεγονός κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας που έδωσε εντολή σε κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ προκειμένου να γίνει έλεγχος.


ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ ΠΗΓΗ http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου