Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

H απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το ΠΒ Λόφων


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Πεδίο Βολής Λόφων στη Φλώρινα (βλ.Ποιους εξυπηρετεί η απομάκρυνση του Ελληνικού Στρατού από την εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Φλώρινας;). Για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων είχαν καταθέσει πανομοιότυπη ερώτηση και τρεις βουλευτές του ΚΚΕ τον προηγούμενο μήνα αλλά λόγω ιδιαίτερης αδυναμίας του γράφοντα στο ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις καταγγελίες του για ..."χρήση πυρηνικών όπλων", έπρεπε να έχει τη τιμητική του: Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 1806/01-12-2009 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κουράκης, με θέμα το πεδίο βολής στη Φλώρινα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έθεσε υπ’ όψιν μου το Γ.Ε.Σ., πρόκειται για ενεργό μόνιμο Πεδίο Βολής που μόνο το 2% των εκτάσεων που καταλαμβάνει είναι ιδιωτικές. Το μείζον μέρος των εκτάσεων (7.425 στρέμματα) ανήκει στο δημόσιο.
Είναι σε λειτουργία από το 1986, και σύμφωνα με το Γ.Ε.Σ. τηρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Ε.Σ. η λειτουργία του Πεδίου Βολής – Ασκήσεων «Λόφων» ουδέποτε μέχρι τώρα διεκόπη από την Στρατιωτική Υπηρεσία. Σε όλο το διάστημα από το 2004 μέχρι και σήμερα εκτελούνται σ’ αυτό ασκήσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γ.Ε.Σ. και τους προγραμματισμούς των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Σχηματισμών.
Ήδη έδωσα σαφείς εντολές στο Γ.Ε.Σ. ώστε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης βολών να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όπως, αποκοπές δρομολογίων, επάνδρωση παρατηρητηρίων, τοποθέτηση τμημάτων ασφαλείας, με σκοπό την απομόνωση του Πεδίου Βολής και την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, πριν τη χρησιμοποίησή του, να εκδίδονται όλες οι προβλεπόμενες αγγελίες, για την προειδοποίηση των κατοίκων.
Κατά το παρελθόν, εξετάσθηκε από επιτροπή, η δυνατότητα μεταφοράς του Πεδίου Βολής σε άλλο κατάλληλο χώρο, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Η υπό απαλλοτρίωση έκταση των 3.910,137 τ.μ., αφορά αποκλειστικά την περιοχή των στόχων, η οποία λόγω της ιδιαιτερότητας της, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Υπηρεσία για λόγους ασφαλείας. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται το Γ.Ε.Σ. προς το παρόν.
Για το ζήτημα της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΕΕΔ, το ΥΠΕΘΑ είχε διευκρινίσει πρόσφατα ότι δε χρησιμοποιούνται:
Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 748/06-11-2009 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας, με θέμα τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έθεσαν υπ’ όψιν μου τα Γενικά Επιτελεία στην παρούσα χρονική στιγμή δεν χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επίσης, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, δεν προκύπτει αποθήκευση των εν λόγω πυρομαχικών από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.
Εξαίρεση, διαχρονικά, αποτέλεσε η προμήθεια από το Πολεμικό Ναυτικό κατά το έτος 1990 αριθμού πυρομαχικών για το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS PHALANX με κεφαλή απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Το 1993 με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των όπλων C.I.W.S PHALANX από 4 σε 19, έγινε νέα προμήθεια πυρομαχικών. Τα νέα πυρομαχικά είχαν διατρητική κεφαλή βελτιωμένου τύπου σε σχέση με τα προηγούμενα (Βολφράμιο – Tungsten – αντί των υφισταμένων έως τότε DU) και παρουσίαζαν καλύτερη βαλλιστική συμπεριφορά, μεγαλύτερη αντοχή / σκληρότητα μετάλλου και διπλάσια κινητική ενέργεια. Για το λόγο αυτό όλες οι επόμενες προμήθειες, μέχρι σήμερα, έγιναν σε τέτοιου είδους πυρομαχικά.
Τα φυσίγγια με κεφαλή απεμπλουτισμένου ουρανίου (Depleted Uranium – DU) έχουν τεθεί εκτός σχεδιασμού φόρτου και εκπαιδεύσεως των πολεμικών πλοίων του Π.Ν. από το 1998. Στην παρούσα φάση τα φυσίγγια αυτά ευρίσκονται αποθηκευμένα σε υπόγεια πυριταποθήκη και έχουν καλυφθεί από φύλλα μολύβδου.
Ήδη ζητήθηκε η συνδρομή του Κέντρου ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για μετρήσεις ακτινοβολίας από τα ανωτέρω πυρομαχικά κατά την διάρκεια αποθηκεύσεως, μεταφοράς και φορτώσεως στο σύστημα για πιθανό κίνδυνο του προσωπικού του Π.Ν από έκθεση στην εν λόγω ακτινοβολία.
Από μετρήσεις που διεξήχθησαν από την Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) στους χώρους αποθηκεύσεως (πυριταποθήκες) αλλά και κατά την διαδικασία φορτώσεως στο όπλο, η έκθεση του προσωπικού του Π.Ν εξαιτίας της ραδιενέργειας των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι κατά πολύ μικρότερη του ετήσιου ορίου του 1 msv (1000 μSv) που ισχύει με βάση τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας για τον γενικό πληθυσμό. Κατόπιν των ανωτέρω δεν υφίσταται πρόβλημα από την αποθήκευση εν λόγω πυρομαχικών.

strategy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου