Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ξεκινά η φορολόγηση των τραπεζών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει...


BAND_AID_copy

Τη φορολόγηση των τραπεζών σκέφτεται σοβαρά πλέον η Γαλλία, στη βάση του ανταλάγματος για την κρατική οικονομική βοήθεια που παρείχε στις τράπεζες εν μέσω κρίσης. Στην Ευρώπη έρχεται 2τη αφού η Γερμανία έχει ήδη διαβουλευτεί μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση με σκοπό την αποταμίευση χρημάτων και την επένδυσή τους στο μέλλον για τη διάσωση τραπεζών υπό χρεοκοπία. Σε μια τέτοια περίπτωση, διασφαλίζεται ο καταθέτης ο οποίος δε θα χρειαστεί να ξανακληθεί να πληρώσει...

δια της κρατικής βοήθειας το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο της τράπεζας με την οποία συναλάσσεται.

Να συμπληρώσουμε ότι ο Ομπάμα ήδη φορολόγησε τις τράπεζες με τη μέθοδο της έκτακτης εισφοράς έναντι 117δις δολλαρίων και η Βρετανία αναμένεται να πράξει κάτι αντίστοιχο στο προσεχές μέλλον, συνδυαστικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Τέτοιες κινήσεις βρίσκουν σύμφωνη την ευρύτερη αριστερά στην Ευρώπη η οποία ακόμη αναρωτιέται πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί που προκάλεσαν την οικονομική κρίση με τις απερίσκεπτες συναλλαγές τους να κάνουν τώρα τους αδιάφορους και να αφήνουν το κράτος να λύσει τα προβλήματα...ή αν προτιμάτε πιο λαϊκιστί, "να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση".

Το γεγονός αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και σίγουρα θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης των οικονομικών αναλυτών στον επόμενο προϋπολογισμό. Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη νέα τούτη οικονομική παράμετρο, όχι ως αποταμίευση χρημάτων αλλά ως νέα έσοδα που θα υποστηρίξουν την έξοδό μας από την οικονομική δίνη στην οποία βρισκόμαστε.

Εν κατακλείδι, θα είναι μία απόφαση της κυβέρνησης που θα βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (όπως και η φορολόγηση της εκκλησίας) που εναγωνίως αναζητά αυτούς που πήραν τα λεφτά με μια θηλιά στο χέρι και το μίσος φυλαγμένο καλά στις άδειες τσέπες.

Συμπερασματικά, αναμένατε εξελίξεις επί του θέματος που θέτει το epikairo και μάλιστα συντόμως καθότι δε βρίσκουμε κάποιον ουσιαστικό λόγο να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία τέτοια απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου