Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πολιτικό λάθος της Ε.Ε. θεωρεί την παρέμβαση του ΔΝΤ ο Ανρί Μαλόζ



http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=177096


Πολιτικό λάθος της Ε.Ε. χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Ανρί Μαλόζ, το γεγονός ότι επέτρεψε την παρέμβαση του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί έδειξε σε όλους την αδυναμία της να παρέμβει και να αντιμετωπίσει μόνη τέτοιου είδους κρίσεις.

Ο κ. Μαλόζ, που ήταν ένας εκ των ομιλητών της σημερινής δεύτερης και τελευταίας ημέρας των εργασιών του συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES), στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, αρκεί, όπως είπε, η κυβέρνηση να κάνει σωστές επιλογές, δηλαδή να προχωρήσει σε περικοπές εκεί που πρέπει και σε επενδύσεις εκεί που, επίσης, πρέπει να γίνουν. «Δεν χρειάζεται πανικός. Τέτοιο δημόσιο χρέος είχαν πολλές χώρες της Ε.Ε. αλλά πάντα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο ίδιος είπε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις όσων πιστεύουν ότι εξαιτίας της κρίσης η Ε.Ε. έχασε μια δεκαετία ανάπτυξης. Κατά την δική του εκτίμηση, χάθηκαν το πολύ 2-3 χρόνια και ό,τι ήταν να γίνει το 2015 θα γίνει το 2018.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο συνέδριο έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της νεανικής επιχειρηματικότητας είπε μεταξύ άλλων πως:

«Οι νέοι επιχειρηματίες και οι ακτιβιστές είναι οι βασικοί εταίροι μας στην προσπάθειά μας. Οι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να δείξουν το δρόμο για την κοινωνική εταιρική υπευθυνότητα. Ανταγωνιστικότητα σήμερα σημαίνει συνεχής καινοτομία» […] «Βοηθήστε μας να αλλάξουμε μέσω της καινοτομίας. Δουλέψτε μαζί μας για να μετατρέψουμε την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για θετική αλλαγή».

Στο μεταξύ, υπέρ της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων να μετακινούν τα στρατηγία τους εντός της Ε.Ε. τάχθηκε ο Στέφανος Μάνος, μιλώντας στο συνέδριο. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «αν γινότανε πιο εύκολο, οι επιχειρήσεις να μπορούν να μετακινούν τα στρατηγία τους εντός της Ε.Ε. θα υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των κυβερνήσεων για το ποιά θα τις κρατήσει».

«Κι αυτό θα είχε επίπτωση σε όλα, θα είχε διορθωτική επίδραση στην ηλιθιότητα των κυβερνήσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας το σκεπτικό του αναφέρθηκε σε αυτό που συμβαίνει ήδη στην ναυτιλία. «Οι μοναδικές ελληνικές επιχειρήσεις που ανθίζουν, δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας, κυρίως στη ναυτιλία, γιατί εκεί αν η κυβέρνηση σε πιέσει, απλά αλλάζεις σημαία και πας αλλού. Επειδή όμως είναι τόσο εύκολο να φύγουν οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις είναι πιο λογικές απέναντί τους».

«Γι' αυτό», όπως είπε, «πρέπει να διευκολυνθεί η μετακίνηση των στρατηγείων των επιχειρήσεων από μια χώρα στην άλλη, για να ισχύσει το ίδιο και εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου