Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Πανόραμα φοροδιαφυγής

Μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων που κρύβουν τις αμοιβές τους για να εισπράττουν ακόμα και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στα προάστια της Αττικής που δεν δηλώνουν τις πισίνες ή που συνεχίζουν να χρωστούν στην Εφορία. Νυχτερινά κέντρα που εμφανίζουν «κεσάτια» επικαλούμενα την οικονομική κρίση.

Η φοροδιαφυγή περνάει την καλύτερή της εποχή στην Ελλάδα της τρόικας -αν και σύμφωνα με το Μνημόνιο προσβλέπουν σε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Οι εκτιμήσεις μελετητών ανεβάζουν τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αν πιανόταν θα εισέφερε κατά 9 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ στα έσοδα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Η Eurostat υπολογίζει μόνο τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ στο 30%, δηλαδή για κάθε 2 ευρώ που εισπράττονται έχει χαθεί 1 ευρώ ακόμη. Οι ευφυείς φοροφυγάδες έχουν στήσει μέχρι και επιχειρήσεις-μαϊμού μέσω των οποίων προμηθεύονται τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια για τη μείωση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και του τελικού φόρου. Το έργο τους συντρέχουν κατά περίπτωση και επίορκοι εφοριακοί ανά την Ελλάδα έναντι αδράς αμοιβής.

Τρέχουν 70 διασταυρώσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει δισεκατομμύρια φορολογικών εσόδων. Το έργο έχουν αναλάβει το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η τελευταία «τρέχει» πάνω από 70 διαφορετικά είδη διασταυρώσεων οικονομικών δεδομένων και πληροφοριών με συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας, που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία και από καταγγελίες πολιτών.

Περίπου 25 από αυτές τις διασταυρώσεις είναι πάγιες και λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται σε ειδικά κριτήρια κινδύνου και έντασης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες ή ομάδες φορολογούμενων.

Στα άμεσα σχέδια είναι η κεντρική διαχείριση των δεδομένων από τη ΓΓΠΣ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα επιβολής ακόμα και προστίμων (σ.σ. θα ρυθμιστεί με νομοθετική διάταξη), απεγκλωβίζοντας τις εφορίες από το έργο αυτό. Από την άλλη, θα υπάρξει και η δυνατότητα ελέγχου των ίδιων των εφοριών, δηλαδή κατά πόσο αποδίδουν έργο μέσω των διασταυρώσεων. *



Επιχειρηματικά στελέχη: golden boys έπαιρναν επίδομα αλληλεγγύης

Συνέβη και αυτό. Στελέχη επιχειρήσεων να εισπράττουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι διασταυρώσεις που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, της οποίας προΐσταται ο Διομήδης Σπινέλλης, αφορούν την επιχειρηματική αμοιβή. Χιλιάδες μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων δεν τη δηλώνουν, γλιτώνοντας έτσι όχι μόνο τον φόρο εισοδήματος, αλλά και την έκτακτη εισφορά, ενώ ορισμένοι εξ αυτών, εμφανίζοντας χαμηλό εισόδημα, πήραν ακόμα και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό καταδεικνύουν οι διασταυρώσεις των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας διετίας 2009-2010 (οικονομικά έτη) που είχαν υποβάλει τα στελέχη με τις αντίστοιχες δηλώσεις φόρου των επιχειρήσεων. Η ασυμφωνία στα νούμερα υποψίασε τη ΓΓΠΣ και δόθηκε εντολή ενδελεχούς ελέγχου. Ετσι, βρέθηκαν μπροστά σε υψηλά αμειβόμενα στελέχη που έκλεβαν φόρους και εισοδήματα.

Μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων: σειρά για 10 προάστια της Αττικής

Μετά τους 990 Μυκονιάτες και Σαντορινιούς, σειρά πήραν οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε 10 προάστια της Αττικής. Ιδιοκτήτες ακινήτων σε Εκάλη, Κηφισιά και άλλες περιοχές με ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας θα κληθούν στο προσεχές διάστημα να περάσουν από την Εφορία για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Οσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίσουν ό,τι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης: την κατάσχεση και τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη τους, καθώς το Δημόσιο φαίνεται πλέον αποφασισμένο να μη χαρίσει ούτε ένα ευρώ. «Οσο αυξάνει η πίεση τόσο αυξάνει και η ανταπόκριση», δήλωνε στην «Ε» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Η ΓΓΠΣ έχει εντοπίσει και 26.165 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα 519 εκατ. ευρώ από κεφάλαιο, τα οποία δεν εξοφλούσαν παρότι είχαν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 5,2 δισ. ευρώ.

Αποδείξεις: ξεφουσκώνει το «κίνημα»

Το κίνημα των αποδείξεων φαίνεται να εξασθενεί στην πράξη, λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και του ενδιαφέροντος μόνο από φορολογούμενους που έχουν μεγάλα εισοδήματα και ως εκ τούτου υποχρεούνται να μαζέψουν πολλές αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τα ταξί και τα βενζινάδικα, όπου στην καλύτερη περίπτωση παίρνουν απόδειξη σχεδόν 1 στους 10 πελάτες. Κι όσο κι αν το υπουργείο θέλησε να φοβίσει τους επιχειρηματίες κλείνοντάς τους τα μαγαζιά (σ.σ. 10 καταστήματα, μεταξύ αυτών και κέντρα διασκέδασης) στις αρχές Ιουλίου, εν τούτοις οι επιτηδευματίες δεν φαίνεται να πτοούνται, καθώς η μη έκδοση αποδείξεων ανθεί.

ΦΠΑ: και αντιστροφή των πληρωμών

Η μεγαλύτερη κλοπή που γίνεται αφορά τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ακόμα και πλαστά-εικονικά τιμολόγια για να αντιστρέψουν την πληρωμή του ΦΠΑ σε επιστροφή ή δεν υποβάλλουν καν δήλωση απόδοσης φόρου. Δεν είναι τυχαία η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους πριν από κάθε επιστροφή, αν και η έλλειψη ρευστότητας ανάγκασε την πολιτική ηγεσία να άρει προσωρινά τους ελέγχους για επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 30.000 ευρώ.

«Πόθεν έσχες»: αυτά είναι για... άλλους

Εφοριακοί και τελωνειακοί που παραλαμβάνουν μεν τις δηλώσεις εισοδήματος των φορολογούμενων ή επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους ξεχνούν να τις υποβάλουν ή τις αποστέλλουν καθυστερημένα, αλλά... ξεχνούν να υποβάλουν τις δικές τους φορολογικές δηλώσεις. Προφανώς επωφελούνται της θέσης τους ή επιδιώκουν να κρύψουν την πραγματική περιουσία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι 70 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών βρέθηκαν με τεράστια ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 800.000 έως 3 εκατ. ευρώ ο καθένας -αν και το μέσο δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Εισόδημα: επικερδείς «αφηρημάδες»

Η παραβατική συμπεριφορά των φορολογούμενων διαφαίνεται καταρχήν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Πλασματικές δαπάνες που αποσκοπούν στη μείωση του τελικού φόρου, εισοδήματα που «ξεχνούν» να τα δηλώσουν, ακίνητα ή αυτοκίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώνουν την απόκτηση ή την κατοχή τους προκειμένου να γλιτώσουν από το τεκμήριο. Δεν λείπουν και περιπτώσεις φορολογουμένων που δηλώνουν μέρος της κύριας κατοικίας ως βοηθητικό χώρο για να γλιτώσουν την τεκμαρτή δαπάνη. Αλλά και φορολογούμενοι που συνεχίζουν επί χρόνια να δηλώνουν ως προστατευόμενα τα ενήλικα παιδιά τους για να επωφελούνται του αυξημένου αφορολόγητου ορίου. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των 178.000 μισθωτών, μεταξύ αυτών και δημοσίων υπαλλήλων, που δεν είχαν υποβάλει δήλωση εισοδήματος το 2009, αποκρύπτοντας εισοδήματα άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Επαγγελματίες: το πάρτι συνεχίζεται

Γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες πολυπληθείς ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών όχι μόνο εισπράττουν αδρές αμοιβές από τους πελάτες τους, αλλά στην πλειονότητά τους τα ποσά αυτά είναι «μαύρα». Ποιος άλλωστε δεν έχει περάσει από γραφείο δικηγόρου χωρίς να πάρει απόδειξη πληρωμής ή δεν έχει δώσει φακελάκι σε γιατρό για κάποια επέμβαση; Στους 150 γιατρούς του Κολωνακίου που έπαιζαν το κρυφτούλι επί μήνες με το ΣΔΟΕ, καθώς έκλειναν τα ιατρεία τους ή τα δούλευαν μεταμεσονύχτιες ώρες, προστέθηκαν μετέπειτα και 12 ορθοπεδικοί για τους οποίους διενεργήθηκε δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου «De Puy».

Δεν τους έφταναν οι αδρές αμοιβές, αλλά συμμετείχαν σε υπερτιμολογήσεις ιατρικών υλικών εισπράττοντας το κατιτίς τους ή εμφάνιζαν να χρησιμοποιούν μέχρι και 2 ή 3 ανταλλακτικά από το ίδιο υλικό στην ίδια εγχείρηση. Και στις δύο υποθέσεις οι ελεγκτικές αρχές έφτασαν μέχρι το κλείσιμο των ιατρείων ή το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύοντας και τις καταθέσεις τους. Μόνο στο σκάνδαλο «De Puy» ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 30 εμπλεκόμενων γιατρών.

Τσιγάρα: με πλαστές ταινίες

Στα αρνητικά των αυξήσεων ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καπνά, εκτός της μείωσης της κατανάλωσης προστίθεται και το λαθρεμπόριο. Λαθραία τσιγάρα με πλαστές ταινίες που εισάγονται στη χώρα ως εμπορεύματα σε κοντέινερ. Τον περασμένο Απρίλιο, το ΣΔΟΕ εντόπισε περισσότερα από 500.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα σε εμπορευματοκιβώτιο στον χώρο του ΣΕΜΠΟ Πειραιά, προερχόμενο από τη Μαλαισία. Τον ίδιο μήνα είχε πιαστεί και πλοίο με ουκρανική σημαία στον Θερμαϊκό με περισσότερα από 1 εκατ. πακέτα τσιγάρα.

Καύσιμα: αυξημένο το κίνητρο

Η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας προκαλεί διαρροές φόρου που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και με την αποφυγή πληρωμής φόρου. Εμποροι πετρελαιοειδών και πρατηριούχοι καυσίμων κλέβουν τους φόρους είτε με εικονικά τιμολόγια είτε με νοθεία είτε με παράνομες εισαγωγές καυσίμων.

Επιχειρήσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων: στήσιμο ειδικών επιχειρήσεων

Μέχρι και αυτό εφηύρε ο νους του Ελληνα φοροφυγά. Στήνουν επιχειρήσεις με μοναδικό αντικείμενο εργασιών την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, με τα οποία προμηθεύουν νόμιμες επιχειρήσεις για να περιορίζουν τα καθαρά φορολογητέα κέρδη τους. Περισσότερες από 2.200 τέτοιες εταιρείες εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο από τη ΓΓΠΣ. Στις Αχαρνές και στα Τρίκαλα τον περασμένο Μάρτιο είχαν εντοπιστεί εταιρείες με μπλοκ πλαστών τιμολογίων, τα οποία πωλούσαν προς κάθε επίδοξο φοροφυγά.

Επίορκοι: καταγγελίες στο 1517

Σε έναν τομέα όπου ανθεί η φοροδιαφυγή δεν θα μπορούσαν να εκλείψουν φαινόμενα επίορκων υπαλλήλων. Τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Οικονομικών, μετά από καταγγελίες πολιτών (λειτουργεί σε καθημερινή βάση ο τετραψήφιος αριθμός 1517), προχώρησε σε 50 έρευνες-ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση) κατά υπαλλήλων σε 31 ΔΟΥ, 10 τελωνεία, ΣΔΟΕ, ΠΕΚ και Κτηματικές Υπηρεσίες. Καταγγελίες για χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό, μεγάλο ύψος καταθέσεων, παράνομους εκτελωνισμούς κ.λπ. Μην ξεχνάμε και την περίπτωση του υπαλλήλου της ΔΟΥ Αιγάλεω που συνελήφθη για χρηματισμό, κατόπιν καταγγελίας επιχειρηματία και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πισίνες: μόνο 324 από 16.650 που έδειξε το Google

Οι πρώτες αεροφωτογραφίες μέσω της υπηρεσίας χαρτών της μηχανής αναζήτησης Google έδειξαν 16.650 κατοίκους των βορείων προαστίων που απέκρυπταν την πισίνα τους για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια. Μόνο 324 είχαν δηλώσει τις πισίνες τους. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΓΓΠΣ έδωσε τα στοιχεία των φορολογούμενων που δήλωναν τις πισίνες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία με βάση τις αεροφωτογραφίες έχει αναλάβει να εντοπίσει σε όλη τη χώρα τούς ιδιοκτήτες αυτών που δεν τις δήλωναν.

Εμπορεύματα-μαϊμού: τι Ομόνοια - τι Ερμού

Το λαθεμπόριο, καταπώς φαίνεται, κάνει θραύση σε εποχές οικονομικής κρίσης. Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε κτίρια του κέντρου της Αθήνας τούς έχουν οδηγήσει σε εμπορεύματα-μαϊμού που έφεραν ενδείξεις επώνυμων οίκων και τα οποία καθημερινά βλέπουμε να πωλούνται στο Σύνταγμα, στην Ερμού, στην Ομόνοια και σε κάθε εμπορικό δρόμο των μεγάλων πόλεων
ΠΗΓΗ
www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=186434

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου