Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Γρίπη των χοίρων:Κρούσμα θανάτου στις Η.Π.Α

Τον πρώτο θάνατο από τη γρίπη των χοίρων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα νήπιο 23 μηνών που πέθανε στο Τέξας.

Είναι ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των χοίρων που αναφέρεται εκτός του Μεξικού, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τη νόσο. Ο αξιωματούχος δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Στις ΗΠΕ έχουν επιβεβαιωθεί 65 κρούσματα γρίπης των χοίρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήπιας μορφής.

Την ίδια ώρα η Γαλλία γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε. να ανασταλούν όλες οι πτήσεις προς το Μεξικό. Όπως είπε η υπουργός Υγείας Ροζλίν Μπασλό, το αίτημα θα υποβληθεί κατά την αυριανή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Υγείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα τρία κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, εκ των οποίων το ένα στο Λονδίνο.

Πρώτο κρούσμα και στην Αυστρία, σε μία 28χρονη γυναίκα η οποία είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Μεξικό. Η ασθενής είχε τεθεί σε καραντίνα και όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, βρέθηκε θετική στον ιό Η1Ν1. «Η νεαρή γυναίκα είναι ήδη στο στάδιο της ανάρρωσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ γνωστοποιείται ότι υπάρχουν άλλα δύο ύποπτα κρούσματα στην Αυστρία.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου μετά την εντεινόμενη ανησυχία για την ταχύτητα εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων.

Ενα από τα μέτρα αυτά είναι η εγκατάσταση σαρωτών θερμοκρασίας για τον εντοπισμό των εμπύρετων ταξιδιωτών.

Φόβοι εκφράζονται, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος του ιού θα διαφύγει από τους ελέγχους, καθώς δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός του κατά την περίοδο επώασης, η οποία διαρκεί από μία έως τρεις ημέρες.

«Οι σαρωτές δεν μπορούν να ανιχνεύσουν όλους όσους έχουν προσβληθεί (από τη γρίπη), ιδίως εκείνους που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο…Όσοι έχουν προσβληθεί πάρα πολύ πρόσφατα δεν εντοπίζονται από το σαρωτή», δήλωσε ο Μαρκ βον Ίτζσταϊν, διευθυντής του Institute for Glycomics στο Griffith University του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σύγχρονοι σαρωτές δεν μπορούν να εντοπίσουν τους προσβεβλημένους που δεν έχουν ακόμη πυρετό, έστω και εάν είναι φορείς του ιού και μπορούν να τον μεταδώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου επώασης που συνήθως διαρκεί μία ημέρα.

«Ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τη γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό εντός 12 έως 24 ώρες μετά την προσβολή του. Εάν ταξιδεύει από την Ευρώπη στην Αυστραλία, για παράδειγμα, το άτομο αναπτύσσει δυνατότητα μετάδοσης της γρίπης μέσα στο αεροπλάνο», υποστηρίζει ο Ίτζσταϊν. «Όσοι δεν έχουν προσβληθεί από το ιό θα προσβληθούν στο αεροπλάνο», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη πρόληψη είναι η «αυτοκαραντίνα», η παραμονή δηλαδή στο σπίτι και η χρήση μάσκας τουλάχιστον για επτά ημέρες.
Hellenic BUSINESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου