Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Άρειος Πάγος: Ευθύνες στις εταιρείες σεκιούριτι

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ' αριθμ. 18/2009 απόφασή της, απέρριψε αίτηση εταιρείας χρηματαποστολών, η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που την υποχρέωσε να καταβάλει αποζημίωση σε εταιρεία εκμετάλλευσης Κινηματογράφων στη Θεσσαλονίκη, για παραβίαση των όρων ασφαλιστικού συμβολαίου.

Ειδικότερα, εταιρεία που εκμεταλλεύεται αίθουσες κινηματογράφου στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπέγραψε συμβόλαιο κατά του κινδύνου μεταφοράς χρημάτων με εταιρεία που αναλαμβάνει χρηματαποστολές.

Το πρωί (11.15 π.μ.) της 8ης Απριλίου 2002, υπάλληλος της εταιρείας «σεκιούριτι» παρέλαβε από την εταιρεία Κινηματογράφων 58.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα και 260 ευρώ σε κέρματα. Τα χαρτονομίσματα τοποθετήθηκαν σε μεταλλική τσάντα και τα κέρματα σε πλαστικό δοχείο.

Ο υπάλληλος της εταιρείας έφτασε στο ειδικό αυτοκίνητο των χρηματαποστολών, όπου κουκουλοφόρος που οπλοφορούσε, τον υποχρέωσε να αφήσει στο έδαφος την τσάντα. Ο ληστής πήρε την τσάντα, επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε συνεργάτης του και εξαφανίστηκαν.

Η Ολομέλεια ΑΠ έκρινε ότι η εταιρεία χρηματαποστολών δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τα μέτρα ασφαλείας που είχαν συμφωνηθεί με το συμβόλαιο, το οποίο είχε υπογράψει με την επιχείρηση εκμετάλλευσης κινηματογράφων.

Συγκεκριμένα, δεν τήρησε τους εξής τρεις όρους: στη χρηματαποστολή χρησιμοποιήθηκε ένας υπάλληλός της, ενώ είχαν συμφωνηθεί δύο εάν το ποσό ήταν μεγάλο, το κράνος που φορούσε ο υπάλληλος δεν είχε ενδοεπικοινωνία με τα γραφεία της, όπως προέβλεπε το συμβόλαιο και η τσάντα μεταφοράς των χρημάτων δεν είχε τις συμφωνηθείσες προδιαγραφές ασφαλείας.
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου