Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Εμπάργο στο τσίρκο "Mundial" από τους Λαρισαίους...

Μπλόκο σε ιταλικό τσίρκο στήνουν σήμερα οι Οικολόγοι της Λάρισας. Καλούν τον κόσμο να μην παρακολουθήσει τις παραστάσεις του τσίρκου «Mundial», που ξεκινούν στην περιοχή του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα ζητώντας να τους δοθούν οι άδειες λειτουργίας του τσίρκου, προκειμένου να ελεγχθούν. Της Μ. Ριτζαλέου.

«Τα πιο πολλά ζώα προέρχονται από παράνομο εμπόριο ζώων, ένα από τα πιο επικερδή είδη λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Τα ζώα περνούν όλη τους τη ζωή μέσα σε άθλιες συνθήκες, με συνεχή πίεση λόγω των διαρκών παραστάσεων, στερούνται την καθημερινή άσκηση που είναι απαραίτητη για να παραμείνουν σωματικά και ψυχολογικά υγιή, ενώ δέχονται μια άθλια εκπαίδευση με χτυπήματα από αλυσίδες, μαστίγια, σίδερα, φωτιές», είπε στο «Εθνος», εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, ο Λευτέρης Σιάκης.

Οικονομικό όφελος


Οι Οικολόγοι καταγγέλλουν ότι ο Δήμος Λάρισας πήρε την απόφαση να επιτρέψει την εγκατάσταση του τσίρκου μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους και προέτρεψαν τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την άδεια λειτουργίας του «Mundial» και να πρωτοπορήσει με το να γίνει ο δήμος που θα δέχεται τσίρκο χωρίς ζώα.

Ταυτόχρονα επαναφέρουν το αίτημά τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει το σχέδιο νόμου που αναφέρεται στην απαγόρευση της εισόδου και λειτουργίας των τσίρκων με ζώα στη χώρα μας, όπως έχουν αποφασίσει αρκετοί δήμοι, πρόταση την οποία υποστηρίζουν εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς. «Αντίθετα υποστηρίζουμε τα τσίρκα χωρίς ζώα, όπου η ψυχαγωγία προέρχεται από το ξεπέρασμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Ο «δυνατότερος άνθρωπος στη Γη», η «γυναίκα-λάστιχο», οι παραδοσιακοί κλόουν και ζογκλέρ μπορούν να περάσουν θετικά μηνύματα στα παιδιά μας. Σε αντίθεση με την «αρκούδα που χορεύει» και τον «ελέφαντα που παίζει μπάλα», που το μόνο μήνυμα που περνά στα μικρά παιδιά είναι πως αν είσαι αρκετά δυνατός και βίαιος, μπορείς να κάνεις τους άλλους «να χορεύουν σαν τη μαϊμού», μας είπε ο κ. Σιάκης.

Τo άρθρο της Μ. Ριτζαλέου δημοσιεύθηκε στο Έθνος της 19/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου