Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Νέα «όπλα» κατά του καρκίνου

ΣΙΚΑΓΟ Αισιόδοξα νέα σε ό,τι αφορά τη μάχη με τον καρκίνο ανακοινώνουν αυτές τις ημέρες οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ΑSCΟ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στο Σικάγο.

Μαστός
Μία μόνο δόση ακτινοθεραπείας η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης για αφαίρεση όγκου στον μαστό δίνει εξίσου καλά αποτελέσματα με τις παρατεταμένες συνεδρίες ακτινοθεραπείας στις οποίες υποβάλλονται συνήθως οι ασθενείς. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε ύστερα από μελέτη σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού από εννέα χώρες.

Προστάτης
Η ακτινοθεραπεία μπορεί όμως να βοηθήσει και άνδρες με καρκίνο του προστάτη, στους οποίους η νόσος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται εκτός του αδένα. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψαν έπειτα από μελέτη 1.200

ανδρών με καρκίνο του προστάτη ότι στην ομάδα η οποία έλαβε συνδυασμό της συμβατικής ορμονοθεραπείας με ακτινοθεραπεία τα ποσοστά επιβίωσης επτά χρόνια αργότερα ήταν 74%, ενώ στην ομάδα που έλαβε μόνο ορμονοθεραπεία ήταν 66%.

Μυελοβλάστωμα
Πρώιμης φάσης κλινική δοκιμή σε 13 παιδιά με μυελοβλάστωμα - μια από τις πιο κοινές μορφές παιδικού καρκίνου του εγκεφάλου- του πειραματικού φαρμάκου GDC-0449 έδωσε αισιόδοξα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει δείξει στο πλαίσιο δοκιμών ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική ενάντια στο μυελοβλάστωμα αλλά και στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (καρκίνος του δέρματος) στους ενηλίκους. Σήμερα φαίνεται ότι είναι καλά ανεκτή χωρίς σοβαρές παρενέργειες και στα παιδιά. Ετοιμάζονται τώρα μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε μικρούς ασθενείς.

Πνεύμονας
Το πειραματικό φάρμακο crizotinib, το οποίο στοχεύει μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που εντοπίζεται συχνά σε μη καπνιστές με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, συρρίκνωσε τους όγκους σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που το έλαβαν.

non-Ηodgkin
Μικρή κλινική δοκιμή σε 35 άτομα με λέμφωμα non-Ηodgkin έδειξε ότι το 49% των ασθενών εμφάνισε απόκριση στο πειραματικό φάρμακο ΡCΙ-32765. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις οι όγκοι εξαφανίστηκαν, ενώ σε άλλες 15 παρουσιάστηκε σημαντική συρρίκνωσή τους.

Μελάνωμα και ήπαρ
Σημαντική αύξηση της επιβίωσης φαίνεται να προσφέρει ένα νέο σύστημα χορήγησης της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα το οποίο έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ. Το σύστημα «Ρercutaneous Ηepatic Ρerfusion» είναι σχεδιασμένο ώστε να χορηγεί πολύ υψηλές δόσεις του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου μελφαλάνη απευθείας στο ήπαρ μέσω της ηπατικής αρτηρίας. Δοκιμή σε 93 ασθενείς έδειξε ότι όσοι εξ αυτών έλαβαν τη θεραπεία τους μέσω του συστήματος έζησαν 398 ημέρες κατά μέσον όρο χωρίς επιδείνωση της κατάστασής τους σε σύγκριση με 124 ημέρες που ήταν η μέση επιβίωση χωρίς επιδείνωση του καρκίνου σε εκείνους οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με τη συμβατική μέθοδο.

ΩΟΘΗΚΕΣ
Ενα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση των καρκίνων του λεπτού εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα φαίνεται ότι μπορεί να επιμηκύνει και τη ζωή ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Το φάρμακο bevacizumab (εμπορική ονομασία Αvastin) σε συνδυασμό με τη συμβατική χημειοθεραπεία προσέφερε σε ασθενείς από τέσσερις ως έξι μήνες επιπλέον ζωής.

* Υπόσχεση για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών δίνει επίσης το πειραματικό φάρμακο ΝΚΤR-102. Σε κλινική δοκιμή σε 68 ασθενείς η πειραματική θεραπεία προσέφερε σημαντική συρρίκνωση των όγκων στο 23% των γυναικών που την έλαβαν, ενώ παράλληλα το 38% των ασθενών εμφάνισε σημαντική μείωση σε έναν βιοδείκτη του καρκίνου των ωοθηκών, τον CΑ125.

Με «σύμμαχο» τα σφουγγάρια

Ενα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που προέρχεται από θαλάσσια σφουγγάρια, το eribulin, δοκιμάστηκε σε 762 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού που δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες. Η θεραπεία αύξησε την επιβίωση για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών σε σύγκριση με άλλα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου