Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Εκδηλώσεις της 94ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας


Αθήνα
Περίπτερο ενημέρωσης για την Αρμενική Γενοκτονία της Αρμένικης Νεολαίας Ελλάδος θα είναι στην πλατέια Συντάγματος απο 22/04 έως 26/04.
Η πορεία προς την Τούρκικη πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 7μμ από την πλατεία Συντάγματος
24 Απριλίου 2009 11:00 π.μ.
Τέλεση δέησης στήν μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας στο μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Νέα Σμύρνη.
Κυριακή 26 Απριλίου στις 11πμ
Πολιτική εκδήλωση στο ΑΤΤΙΚΟΝ Κυριακή 26 Απριλίου στις 11πμ

Θεσσαλονίκη
Γιά πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις για την 94η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Αρμενική Επιτροπή Θεσσαλονίκης
Διαλέτη 4, Τ.Κ.546 21
Τηλ. 2310 275352
Φάξ 2310 263761

Πηγή:
http://www.armenians.gr

Περισσότεροι από 146.000 μετανάστες συνελήφθησαν το 2008


Περισσότεροι από 146.000 παράνομοι μετανάστες και 2.211 δουλέμποροι συνελήφθησαν το 2008 από τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση εντοπίζει σοβαρό πρόβλημα επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία.

Αν και η γειτονική χώρα έχει υπογράψει σχετικό πρωτόκολλο επανεισδοχής, ήδη από το 2002 δεν συνεργάζεται, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί στην Τουρκία 3.971 αιτήματα επενεισδοχής για 57.428 αλλοδαπούς και να έχουν γίνει αποδεκτά μόνον 7.442.

Από αυτά, λόγω καθυστερήσεων από τουρκικής πλευράς, έχουν περαιωθεί 2.182.

Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται πως έως το τέλος του 2008 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 9.071 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 645 είναι αλλογενείς αλλοδαποί και οι υπόλοιποι, ομογενείς αλλοδαποί, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (8.065) προέρχονται από τη Β.Ήπειρο.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της Ελλάδας και της ΕΕ, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής, με την απλούστευση των δικαιολογητικών.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των Ρομ και των γυναικών, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση της προαιρετικής αποτέφρωσης νεκρών ημεδαπών και αλλοδαπών, για την οποία αρμοδιότητα έχουν οι δήμοι.
Hellenic Business

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ!!


Η υπογεννητικότητα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα αποδεδειγμένα η μπύρα κάνει θαύματα.
Υπερήφανοι μπαμπάδες!!!

ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΑΝ ΚΟΣΜΗΜΑ


Η Canon Snap είναι μια μικρή ψηφιακή κάμερα που μπορεί να φορεθεί στο δάχτυλο.
Δεν είναι ασχημη ιδέα....

Η ΓΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΥΩΜΑΣΤΕ ΜΕ 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ











Ημέρα της Γης δεν είναι μόνο ένας χρόνος για να μελετηθουν οι πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον μας, αλλά και μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε την ομορφιά του κόσμου που ζούμε!!! Η παρακάτω δέκα καλλιτεχνικές ερμηνείες μας δείχνουν πως βλέπουμε με την φαντασία μας την γη που ζούμε!!

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ





Βλαντιμίρ Λένιν


Σαν σήμερα στις 22 Απριλιου του 1870 γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ηγέτης της ΡΩΣΙΑΣ
Ηταν ο πρώτος αρχηγός της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, περισσότερο γνωστή ως η Σοβιετική Ένωση.Εχει τον τίτλο ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.Μια ζωή γεμάτη εξορίες,απόπειρες δολοφονίας,κοινωνικές μεταρρυθμίσεις,Ηταν για τους Ρώσους πολίτες ο 'πατερούλης"
Στο βίντεο ακούγεται η φωνή του να μιλάει στον Σοβιετικό λαό.Απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου 1924),ήταν μόνο 54 χρονών.

ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ VS ΠΑΛΗΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ



ΠΑΛΗΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ!!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TWITTER ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ-ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ PC ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Πολλοί είναι αυτοί που πριν αγοράσουν κάποιο παιχνίδι για το PC τους θέλουν να γνωρίζουν αν ο υπολογιστής διαθέτει τα απαραίτητα για να το "τρέξει". Φυσικά ένας τρόπος για να δουν κάτι τέτοιο είναι να μπουν στην επίσημη σελίδα του παιχνιδιού και να δουν τα λεγόμενα System Requirements , δηλαδή τις απαιτήσεις που έχει το παιχνίδι όσον αφορά τους υπολογιστές (μνήμη, κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου κλπ) και να τις συγκρίνουν με τα χαρακτηριστικά του δικού τους υπολογιστή. Υπάρχει και ένας άλλος, ίσως πιο γρήγορος τρόπος.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Συλλογική αγωγή σε ασφαλιστική για τα νοσοκομειακά ασφάλιστρα

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε οτι κατέθεσε μία νέα συλλογική αγωγή κατά μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας  για τη χρήση καταχρηστικών όρων στις ασφαλίσεις νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης που επιτρέπουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Όπως επισημαίνει η καταναλωτική οργάνωση στην σχετική ανακοίνωσή της, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στον αγώνα της για διαφάνεια στην ιδιωτική ασφάλιση και αναφέρει τα εξής:
"Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία του Αρείου Πάγου, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν  να μνημονεύουν στις συμβάσεις τους συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια,  με βάση τα οποία θα επιτρέπεται να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης το ασφάλιστρο. Την υποχρέωσή τους αυτή καταστρατηγούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, περιοριζόμενες στις συμβάσεις τους σε εντελώς αόριστες αναφορές, που αφήνουν το δρόμο ανοικτό για μονομερή διαμόρφωση του ασφαλίστρου. Έτσι, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται κάθε χρόνο με σημαντικά μεγαλύτερες και συχνά πολλαπλάσιες του πληθωρισμού αυξήσεις.  Ενώ συνάπτουν μία σύμβαση για νοσοκομειακή κάλυψη που θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους, στην πορεία αιφνιδιάζονται από υπέρμετρες αυξήσεις και η εξυπηρέτηση του συμβολαίου γίνεται δυσβάστακτη.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες  είναι υποχρεωμένες, σε περίπτωση που διατηρούν την εύλογη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου, να ακολουθούν κριτήρια ευρέως προσβάσιμα στο καταναλωτικό κοινό, λ. χ. ο τιμάριθμος.
Με την παραπάνω συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την απαγόρευση τέτοιων όρων που κατά κόρον χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η απόφαση που εκδίδεται επί συλλογικής αγωγής ισχύει άλλωστε έναντι όλων των ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τους ίδιους καταχρηστικούς όρους. Η αγωγή θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 4η Μαΐου 2009.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές που διατηρούν ασφαλιστήρια συμβόλαια τόσο της παραπάνω εταιρείας (GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ) όσο και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, να επικοινωνήσουν μαζί της προκειμένου να είναι ακόμα πιο ευρύτερος και αποτελεσματικός ο παραπάνω αγώνας της."
ΠΗΓΗ

ΜΑΓΚΕΣ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ

H Toυρκία ανεκάλεσε τον πρεσβευτή της στον Καναδά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ένας αριθμός καναδών υπουργών παρευρέθη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών από την αναγνώριση απο καναδικό...



κοινοβούλιο ως γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου,μετέδωσε σήμερα το CNN Turk.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές,το CNN Turk ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ραφέτ Αγκουνάι ανακλήθηκε προσωρινά στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης σε εκδήλωση χθες το βράδυ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από την αναγνωρίση από το καναδικό κοινοβούλιο ως γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί ότι ο θάνατος περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τις τελευταίες ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν γενοκτονία

Αναρτήθηκε από troktiko

ΚΑΤΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ...

Ένα απ’ τα πιο συμπαθητικά ζώα ο γάιδαρος, είναι αγαπητός στους ανθρώπους, από αρχαιοτάτων χρόνων, όχι μόνο για την υπομονή που δείχνει στις πιο βαριές δουλειές, αλλά και για την αντοχή του.
Οι Φαραώ είχαν γαϊδάρους εξημερωμένους, που τους χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο, που τους χρησιμοποιούμε κι εμείς σήμερα.
Οι αρχαίοι, τους θεωρούσαν σαν σύμβολο πολλών αρετών και σαν ιερά ζώα. Θεωρούσαν μάλιστα, πως όταν ένας γάιδαρος γκάριζε, προτού αρχίσει μια μάχη, οι Θεοί τους προειδοποιούσαν για την νίκη. Ήταν δηλαδή ένας καλός οιωνός.

Κάποτε ο Φωκίωνας ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους Μακεδόνες του Φιλίππου, αλλά δεν ήταν τόσο βέβαιος για το αποτέλεσμα, επειδή οι στρατιώτες του ήταν λίγοι.
Τότε αποφάσισε να αναβάλει για λίγες μέρες την επίθεση, ώσπου να του στείλουν τις επικουρίες, που του είχαν υποσχεθεί οι Αθηναίοι.
Πάνω όμως, που ήταν έτοιμος να διατάξει υποχώρηση, άκουσε ξαφνικά το γκάρισμα ενός γαϊδάρου απ’ το στρατόπεδό του.
- Κατά φωνή κι ο γάιδαρος! αναφώνησε ενθουσιασμένος ο Φωκίωνας.
Έτσι διέταξε ν’ αρχίσει η επίθεση, με την οποία νίκησε τους Μακεδόνες.

Από τότε ο λόγος έμεινε, και τον λέμε συχνά, όταν βλέπουμε ξαφνικά κάποιον γνωστό ή φίλο μας, που δεν τον περιμέναμε.

ΣΤΗ ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΛΥΣΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΑΝΤΕ ΚΑΛΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!


Η χαρτοβιομηχανία Θράκης Diana έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία" . Τα αρχικά που βλέπετε στα αριστερά αντιστοιχούν στις χώρες. Το ΜΚ είναι για τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Μποϋκοτάρετε τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας! Στείλτε επίσης e-mail διαμαρτυρίας στο sales@diana.gr που μπορείτε να δείτε και παρακάτω. 'Η θα σταματήσουν αυτή την χυδαιότητα που διαπράττουν με μοναδικό σκοπό το κέρδος ή να μετακομίσουν στα Σκόπια και να πουλάνε στους Σκοπιανούς τα προϊόντα τους. Κατακλύστε τους με e-mail. Κάντε τους βούκινο!Ευχαριστούμε τον φίλο για τις φωτογραφίες. Ότι πέφτει στην αντίληψή σας σχετικά με ελληνικά προϊόντα που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "ΜΚ" παρακαλούμε να μας το στέλνετε για να σταματήσουμε να αγοράζουμε από τις συγκεκριμένες εταιρείες!

Αναρτήθηκε από HeLLeNiCReVeNgE

ΕΝΑΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ!!!


O άνθρωπος είναι εξαιρετικός ποδηλάτης αύτα που κάνει είναι πραγματικά εντυπωσιακά
θαυμάστε τον!!!

VEGAN ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ!!

ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ!!

Έξω από το ξενοδοχείο Αmaryllis in της Μενάνδρου κάθονται τρείς
χρήστες στα σκαλάκια δίπλα από την είσοδο.
Η μια είναι κοπέλα και τους δίνει 30 ευρώ που μόλις είχε πάρει από
βίζιτα (είχε βγεί από το ξενοδοχείο).
Ο ένας από τους δύο άντρες βγάζει από την τσέπη του και τα υπόλοιπα
και κάνει νόημα στον Αφγανό που περίμενε απέναντι να πάει
και η συναλλαγή γίνεται σε ελάχιστα λεπτά.
Τακτοποιήθηκαν και οι τρείς!
Μετά προχώρησαν προς την Πλατεία Θεάτρου ή Δόσης
όπως λέγεται για να "χτυπηθούν" ανενόχλητοι προσφέροντας
δωρεάν θέαμα.
Στη γωνία με τη Σοφοκλέους ακούγονται συνεχή κορναρίσματα.
Ένας ηλικιωμένος με ο αυτοκίνητό του έχει ακινητοποιηθεί
από χρήστες οι οποίοι έχουν περάσει τα χέρια τους μέσα από
το ανοικτό παράθυρο του οδηγού ζητώντας χρήματα ενώ
ταυτόχρονα του ανοιγοκλείνουν την πόρτα για να τρομοκρατηθεί.
Τελικά άνοιξαν "τα διόδια" με κάποιο χαρτονόμισμα.
Όχι δεν είδα πουθενά Αστυνομικό.
Φυσικά αν υπήρχε και συναλλαγές και χρήση θα έκαναν
αλλά τουλάχιστον δεν θα υπήρχαν "διόδια"!
Αθηναίος

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΩΙ..

Washingkton (CNN) - Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις αποκαλήψεις διαφόρων τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν επί εποχής Μπους ακόμα και τεχνικές βασανιστηρίων, που απέφεραν όμως σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους τρομοκράτες! Ο Πρόεδρος Obama πληροφορήθει γι αυτές από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Ντένις Μπλερ. Το σημείωμα του Ντένις έφθασε αργά την Τρίτη στο CNN. Πάντως ο Obama άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης σε υπαλλήλους που συνέταξαν και διέρρευσαν αυτές τις διαδικασίες!.. CapeTawn: Οι Νοτιοαφρικανοί ετοιμάζονται για εκλογικές διαδικασίες , που αναμένονται να είναι οι πιο ανταγωνιστικές από το τέλος του απαρτχάιντ.!...O Ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Manuel Rosales, που αντιμετωπίζει κατηγορίες της διαφθοράς στη χώρα του, ζητά άσυλο στο Περού!....Με μια συνέντευξή του στο BBC ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov κατηγόρησε τα μέλη του ΝΑΤΟ ως βαδίζοντα σε " μια συγκρουσιακή λογική Ψυχρού Πολέμου"!...Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και οι Παλαιστίνιοι έχουν προσκληθεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σε μια νέα ώθηση για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή!...London BBC..Εννέα από τους 11 Πακιστανούς υπήκοούς που εκρατούντο σαν ύποπτοι σε υποτιθέμενη τρομοκρατική συνωμοσία στη βόρεια Αγγλία αφέθησα την Τρίτη ελεύθεροι , σύμφωνα με την αστυνομία!...COLOMBO, Σρι Λάνκα - Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί στη βόρει ζώνη του πολέμου στην Σρι Λάνκα και αντιμετωπίζουν μια "καταστροφική" κατάσταση, αυτά δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού την Τρίτη, εν μέσω φόβων μιας τελικής επίθεσης κατά των ανταρτών Ταμίλ Τίγρης που θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των θυμάτων!....ΚΑΪΡΟ - αρχαιολόγοι κατά την διάρκεια διερεύνησης ενός παλαιού στρατιωτικού οδικού άξωνα στο Σινά, απεκάλυψαν τέσσερεις νέους ναούς 3000 ετών!...
Αναρτήθηκε από DIAPORON-BL

Οικολογική οδήγηση και στη Ελλάδα

Πριν από δύο χρόνια, μια ωραία ημέρα στη Μαδρίτη, οι επικεφαλής της τοπικής εταιρείας αστικών λεωφορείων ,αποφάσισαν να βγάλουν 1.000 οδηγούς από τους δρόμους για περίπου 8 ώρες ώστε να τους κάνουν ένα σεμινάριο για την οικολογική οδήγηση.

Το πρόγραμμα που είχε προϋπολογισμό κάτι περισσότερο από 200.000 ευρώ περιλάμβανε θεωρητικά μαθήματα αλλά και οδήγηση σε πραγματικές συνθήκες και είχε σαφείς και μετρήσιμους στόχους. Πέρα από την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών οδηγών είχε και μια ενδιαφέρουσα οικονομική διάσταση, αφού οι τεχνοκράτες κάθισαν και μέτρησαν πως με την οικολογική οδήγηση η ΕΘΕΛ Μαδρίτης θα μείωνε κατά 10% την κατανάλωση καυσίμου στα λεωφορεία της και θα εξοικονομούσε γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. Επίσης, 17 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν θα εκλύονταν ποτέ στην ατμόσφαιρα. Αυτά, στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε η οικολογική οδήγηση μόλις πριν από μερικούς μήνες, με το υπουργείο Μεταφορών να κάνει μια σχετικά μικρή καμπάνια. Σίγουρα το υπόδειγμα δεν είναι η χώρα μας, ούτε όμως και η Ισπανία, αν ψάχνετε να βρείτε τους πρώτους που στην Ευρώπη έκαναν λόγο για «πράσινη» οδήγηση (ήδη από το 1993), θα τους βρείτε στη Γερμανία.

Η οικολογική οδήγηση (τη λένε και eco-driving) δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά συμβουλών που έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και, κατ' επέκταση, τον περιορισμό των ρύπων που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο. Αρκετές συμβουλές δεν είναι παρά αποτέλεσμα εφαρμογής της κοινής λογικής, αλλά κάποιες είναι λίγο πιο σύνθετες, ειδικά αν ο κόσμος της μηχανολογίας αποτελεί άγνωστη γη για εσάς (και εμάς, μη νομίζετε).

Ο πιο απλός κανόνας της οικολογικής οδήγησης είναι... μην οδηγείτε. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αν θέλετε σώνει και καλά να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι, πάρτε ως συνεπιβάτη κάποιον που κάνει την ίδια διαδρομή με εσάς τις καθημερινές. Στη διεύθυνση www.carpooling.gr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το Ι.Χ... ρεφενέ.

Βέβαια, αν είστε από εκείνους που λατρεύουν τις μοναχικές διαδρομές, αλλά παράλληλα σας πιάνει και ένα σύγκρυο όταν διαβάζετε για την κλιματική αλλαγή, διατηρείτε τις στροφές του κινητήρα κάπου μεταξύ των 1.800 και 2.500 στροφών ανά λεπτό, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο. Οι επαΐοντες λένε πως σε αυτό το εύρος τιμών επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου, αλλά προσθέτουν πως η εξοικονόμηση δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ασφάλειας. Σε απλά ελληνικά, το να πηγαίνεις απελπιστικά αργά δεν αποτελεί λύση, αν ρίξετε μια ματιά στον κεντρικό καθρέφτη θα διαπιστώσετε πως μια τέτοια συμπεριφορά προκαλεί μποτιλιάρισμα πίσω σας. Αλλωστε, ακατάλληλη ταχύτητα δεν είναι μόνον η υπερβολική ταχύτητα.

Φυσικά, οι χρυσοί κανόνες του eco-driving περιλαμβάνουν επίσης συμβουλές για τακτικό έλεγχο της πίεσης των ελαστικών, καθώς και για μη υπερβολική φόρτωση του αυτοκινήτου. Αν το Ι.Χ. σας είναι εφοδιασμένο με υπολογιστή διαδρομής και δείκτη κατανάλωσης καυσίμου, ρίχνετέ τους μια ματιά πότε πότε ώστε να έχετε, τελικά, μια εικόνα του πόσο σας κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα οι μετακινήσεις σας. Εννοείται πως ο έλεγχος αυτός καλό θα είναι να γίνεται όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται.
Hellenic Business