Τουριστικός σοσιαλισμός

touristas.jpg

Οι ιστορικοί ερευνητές θα αξιολογούν εφεξής την πορεία των επαναστατικών κινημάτων, αφού σταθμίσουν την παράλληλη άνοδο ή την πτώση της τουριστικής κίνησης.

Και οι διεκδικήσεις των εξεγερθέντων θα δικαιώνονται ή όχι, εφόσον καταγράφεται άνοδος των αφίξεων, αλλά και των διανυκτερεύσεων, σε ποσοστό που θα καθορίζει κατ' έτος το υπουργείο Τουρισμού. Η δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία ουδόλως θα λαμβάνεται υπ' όψιν, αφού το κόστος δεν ενδιαφέρει τα ταξιδιωτικά γκρουπ. Αυτά προκύπτουν από τις κυβερνητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών και τα σχόλια μερίδας των πολιτικών συντακτών.

Πράγματι, οι επιπτώσεις των κοσμοϊστορικών επαναστάσεων στον τουρισμό ουδέποτε απασχόλησαν σοβαρά τους μελετητές. Και δικαιολογημένα πιστεύουμε ότι όλα τα σκοτεινά σημεία και τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτουν οι βίαιες αλλαγές στον ιστορικό, αλλά και στον πολιτικό τού μέλλοντος, συνοψίζονται στο εξής ένα: Πόσες κρατήσεις ματαιώθηκαν; Για τούτο, μετά τη σοσιαλιστική δημοκρατία του Ανδρέα Παπανδρέου και τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη, βαδίζουμε αναπόφευκτα προς τον τουριστικό σοσιαλισμό του κ. Γεωργίου Παπανδρέου.

Αγαπητοί αναγνώστες, για να κατανοήσουμε το νέο πολιτικό δόγμα, όπως ορίζεται από τον πρωθυπουργό, θυμίζουμε τρία φαινομενικώς άσχετα μεταξύ τους στιγμιότυπα του ανδρός: Να χορεύει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους χασάπικου, να φωτογραφίζεται συμβολικά με μια σκούπα στο χέρι και να μιλά τα ιδιότυπα ελληνικά του. Ιδού, από το πλέον υπεύθυνο πρόσωπο της χώρας, η απάντηση στο τρίπτυχο των απαιτήσεων του τουρίστα: ευγένεια, καθαριότητα και ψυχαγωγία για όλους.

Και σημειώνεται με ικανοποίηση ότι η διεθνής καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό (αναγκαία και επικείμενη) θα περιλαμβάνει «DVD με ομιλία και δηλώσεις του πρωθυπουργού». Και δεν θα μιμηθεί τον Κιμ Γιονγκ Ιλ της ζοφερής Βορείου Κορέας ο κ. Παπανδρέου, όπως λανθασμένα αγανακτεί στο «Βήμα» (16/5/2010) ο φιαλοβόλος συνεργάτης της εφημερίδας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμπνέεται από τον πρωτοπόρο πρόεδρο Ρίγκαν, που διαφήμισε τον τουρισμό των ΗΠΑ, ορίζοντας για τον εαυτό του μια ηγεμονική αμοιβή.

Και, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παραινέσεις της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»: «Προς τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου: Η σιωπή είναι χρυσός. Κάθε φορά που ανοίγεις το στόμα σου, καθιστάς δυσμενέστερη τη θέση της χώρας σου», και υπό τον φόβον μήπως επαναληφθούν (απευθυνόμενοι σε τουρίστες) τα περί «Τιτανικού» και δεύτερης Οδύσσειας, ευλόγως η καμπάνια του τουριστικού σοσιαλισμού θα στραφεί προς τους άφρονες των διαδηλώσεων και των άκαιρων διεκδικήσεων, οι οποίοι με την τυχοδιωκτική τους πολιτική ακυρώνουν τις κρατήσεις. Και τούτο ελπίζοντας ότι δεν θα ματαιωθούν τουλάχιστον οι αφίξεις προς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς Ανδρου, Ιθάκης, Τήνου, Λευκάδος, Χανίων, Σύρου, Αιγίνης, Υδρας, Σπετσών και Αγίου Μελετίου, των κάθετων οδών δηλαδή, ή παράλληλων, της Πατησίων και της Ι. Δροσοπούλου.

Και επειδή συνηθίζεται οι από DVD εκφωνούμενοι λόγοι να συνοδεύονται από μεγάλες επιτυχίες του πενταγράμμου, την ομιλία του πρωθυπουργού θα πλαισιώνει η δημοφιλέστατη φωνή του κ. Τόλη Βοσκόπουλου (κουμπάρος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και σύζυγος της τέως υφυπουργού Πολιτισμού). Και τούτο, προκειμένου ο ζωντανός θρύλος του λαϊκού πάλκου να ξοφλήσει σε είδος ένα τμήμα των 5,5 εκατ. ευρώ που χρωστάει στο Δημόσιο.

Αυτή η μουσική συνοδεία θα αρχίζει με το «Αγωνία» -περιγράφοντας τον ψυχισμό του ομιλούντος πρωθυπουργού-, θα συνεχίζει με το «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά» -ποιητικότατη αναφορά στα ταξιδιωτικά πακέτα- και, όταν ο Γιώργος μιλήσει στον τουρίστα ως άνθρωπο και ως πελάτη, ο Τόλης θα εκρήγνυται στο απαράμιλλο «Σε ικετεύω, σε ικετεύω, σε ικετεύω».

Το πρόγραμμα θα κλείνει με «Ξανθή, αγαπημένη Παναγιά», συνδυάζοντας ένα προσκύνημα στα ξωκλήσια του Αιγαίου, τη γοητεία της κ. Γκερέκου και τη σαγήνη της φοροδιαφυγής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ από την Ελευθεροτυπία.