Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

"Εκοψε" τη βοήθεια στη Ρουμανία το ΔΝΤ...


...επειδή το Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλει την απόφαση για την αποδέσμευση μίας νέας δόσης της βοήθειας που χορηγεί στη Ρουμανία, έπειτα από την ακύρωση ενός τμήματος του σχεδίου λιτότητας της κυβέρνησης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
"Αναμένοντας την εξεύρεση μέτρων αντικατάστασης, η σύνοδος του Συμβουλίου διοίκησης του ΔΝΤ", η οποία αναμενόταν να...
εγκρίνει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου την αποδέσμευση του πέμπτου τμήματος της βοήθειας του Ταμείου στη Ρουμανία, "αναβλήθηκε", αναφέρει ο διεθνής οργανισμός σε μία ανακοίνωση.
"Οι συζητήσεις για τα μέτρα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, και είμαστε βέβαιοι πως θα μπορέσουμε να υποβάλουμε πολύ γρήγορα" το θέμα εκ νέου στο Συμβούλιο διοίκησης, προστίθεται στο κείμενο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε τη Δευτέρα πως η μείωση κατά 15% των συντάξεων που προβλέφθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ έως τα τέλη του 2010 είναι "αντισυνταγματική".
Αυτό είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά ενός προγράμματος λιτότητας που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό, που ετοιμάστηκε με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού έλλειμματος στο 6,8% του ΑΕΠ.
Η Ρουμανία έλαβε την άνοιξη του 2009 τη δέσμευση διεθνών πιστωτών να της καταβάλουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.
Το ΔΝΤ δήλωσε σαφώς πως τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ της πέμπτης δόσης θα τεθούν στη διάθεση της Ρουμανίας "μόλις οι αρχές υιοθετήσουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου