Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

9 MHNΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!


Τρελαίνει κόσμο με Σισέ! -ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΥΡΑ 7 ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ


Την μεταγραφή της χρονιάς κάνει ο Παναθηναϊκός και ετοιμάζεται να... γκρεμίσει το αεροδρόμιο! Οι «πράσινοι» τα έχουν βρει σε όλα με την Μαρσέιγ στα 8εκ. ευρώ για τον Τζιμπρίλ Σισέ και αύριο το απόγευμα ο Γάλλος παιχταράς φτάνει στην Αθήνα(18:00) για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει με το «τριφύλλι»! Με το ιδιωτικό τζετ του Νικόλα Πατέρα θα έρθει στην Αθήνα! Τετραετές συμβόλαιο με αποδοχές που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ!

http://www.gazzetta.gr

Δεν ξανάγινε!

Το έλεγαν στον Παναθηναϊκό εδώ και μέρες όταν όλοι είχαν πέσει να... φάνε τον Κώστα Αντωνίου για τον μεταγραφικό σχεδιασμό και την καθυστέρηση που υπήρχε. «Κάντε υπομονή» και θα δείτε έλεγαν με πίστη.

Αυτή η πίστη μεταφράστηκε αρχικά με τους Λέτο και Κατσουράνη και ήρθε να ολοκληρωθεί με το «μπαμ» της χρονιάς και μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου. ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ! Ναι! Ο Γάλλος παικταράς, το «κανόνι» της Μαρσέιγ θα αγωνίζεται τα επόμενα χρόνια με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο Αντωνίου τα βρήκε σε όλα με την Μαρσέιγ με ένα ποσό που αγγίζει τα 8εκ. ευρώ ενώ υπάρχει και προφορική συμφωνία με τον Γάλλο. Μάλιστα, ο Σισέ το απόγευμα της Πέμπτης(18:00, ΠΥΛΗ 7) θα πατήσει Ελλάδα με το τζετ του Νικόλα Πατέρα, θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια θα ανακοινωθεί η μεταγραφή του!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «πράσινοι» θα δώσουν 8εκ. ευρώ στην Μαρσέιγ και 2,5 εκ. ετησίως για τέσσερα χρόνια στον ποδοσφαιριστή.

Το... γκρεμίζουν

Όπως είναι λογικό στις τάξεις των οπαδών επικρατεί... παροξυσμός και αύριο το «Ελευθέριος» Βενιζέλος αναμένεται να γνωρίσει... τρελές στιγμές. Εξάλλου μιλάμε για εν ενεργεία διεθνή στην εθνική Γαλλίας, στα 28 του και με απίστευτες ικανότητες στο σκοράρισμα. Ένα «θηρίο» πραγματικό που είναι σε θέση να κάνει την διαφορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τετραετές συμβόλαιο για 10 εκ. ευρώ!
Σίγουρη θεωρούν οι Γάλλοι τη μεταγραφή του Τζιμπρίλ Σισέ στον Παναθηναϊκό, με την «EQUIPE» να κάνει λόγο για μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου και όχι μόνο. Το κόστος της θα ξεπεράσει τα 8 εκ. ευρώ, με τον ποδοσφαιριστή να καρπώνεται περισσότερα από 2.5 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, γίνεται λόγος πως η πρόταση ήταν τόσο καλή που ξεπεράστηκαν οι οποίες αμφιβολίες του 27χρονου φορ για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να περάσει δυο προκριματικούς πριν βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Who is who

Ο Τζιμπρίλ Σισέ είδε το πρώτο φως στις 12 Αυγούστου του 1981 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Νιμ. Στην συνέχεια έγινε γνωστός από τα όσα έκανε με την φανέλα της Οσέρ από το 1998 μέχρι το 2004. Επόμενος σταθμός το Λίβερπουλ εκεί όπου σοβαροί τραυματισμοί δεν τον άφησαν να δείξει την πραγματική του αξία. Το 2006 επέστρεψε στην Γαλλία για την Μαρσέιγ, η οποία ένα χρόνο αργότερα αγόρασε τα δικαιώματα του. Πέρυσι αγωνίστηκε στην Σάντερλαντ ως δανεικός από τους Μασσαλούς.

Ο διεθνής άσος είχε φέτος 35 συμμετοχές και 10 γκολ στην Premiership, μία εμφάνιση κι ένα τέρμα στο Κύπελλο Αγγλίας, ενώ έπαιξε και σε δύο ματς του Λιγκ Καπ. Παράλληλα, μετρά 37 συμμετοχές και 9 γκολ με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, στην οποία όμως δεν έχει αγωνιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Η καριέρα του

1998/99-Οσέρ: 1-0
1999/00-Οσέρ: 2-0
2000/01-Οσέρ: 25-8
2001/02-Οσέρ: 29-22
2002/03-Οσέρ: 33-14
2003/04-Οσέρ: 38-26
2004/05-Λίβερπουλ: 15-4
2005/06-Λίβερπουλ: 33-9
2006/07-Μαρσέιγ: 21-8
2007/08-Μαρσέιγ: 35-16
2008/09-Μαρσέιγ: 2-0
2008/09-Σάντερλαντ: 35-10
Νίκος Αθανασίου

"Φούσκα" η γρίπη των χοίρων... Η "τρομοκράτηση" στοχεύει σε χοντρή κονόμα...


Η "γρίπη των χοίρων" με την οποία τρομοκρατούν καθ' υπερβολή καθημερινώς τον κόσμο από κάθε κατεύθυνση τα εγχώρια και παγκόσμια ΜΜΕ, έχει οπωσδήποτε την στόχευση της : "το εμβόλιο"! Και εκεί βρίσκεται η "χοντρή" κονόμα. Εδώ υπάρχουν τόσες και τόσες ασθένειες με μεγάλο αριθμό ασθενών και "κρουσμάτων" και τώρα με τη "γρίπη των χοίρων" με κρούσματα σχετικά λίγα σε παγκόσμιο επίπεδο διασπείρουν τον τρόμο και τον πανικό. Και όλα αυτά για να τα οικονομήσουν οι εταιρίες που έχουν ήδη έτοιμο και το περιβόητο εμβόλιο που θα το μοσχοπωλήσουν.
Κλείστε τα αυτιά σας στις "σειρήνες" της κονόμας. Δεν τρέχει τίποτα με το "κατασκεύασμα" τους.
Ν.Τ
πνευμονολόγος
Αναρτήθηκε από ΛΕΥΤΕΡΙΑ

ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΤΟΤΕ ΤΙ?

Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το ατύχημα στην Τουρκία,το παιδακι αυτό σ
ώθηκε επειδή κάποια άλλη δύναμη το ήθελε.Είναι απίστευτο!!

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

Φαινομενικά ευυπόληπτοι πολίτες είναι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο ευρύ κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας που εξάρθρωσε η Ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα. 39 οι εμπλεκόμενοι, εκ των οποίων οι 20 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Ληστεία-Αστυνομία

Φαινομενικά ευυπόληπτοι πολίτες είναι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο ευρύ κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας που εξάρθρωσε η Ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα.
Ενδεικτικό είναι το ότι ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ένας καθηγητής Λυκείου, ένας πυροσβέστης, ένας δικαστικός επιμελητής, ένας διευθυντής υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ και ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου ιδιωτικού δημοτικού.
Το κύκλωμα διακινούσε σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο και εξαρθρώθηκε ύστερα από συντονισμένες επιχειρήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τις γερμανικές Αρχές. Το υλικό διακινείτο από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πτολεμαΐδα, το Βόλο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Αμαλιάδα, τη Νεμέα, τη Μονεμβασιά, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκε πλήθος χρηστών που διακινούσαν μεταξύ τους τουλάχιστον δέκα αρχεία ο καθένας. Η ψηφιακή έρευνα εντόπισε τουλάχιστον 170 ηλεκτρονικά «ίχνη» ελληνικής προέλευσης, εκ των οποίων τα 39 ταυτοποιήθηκαν. Από τα 39 άτομα, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, οι 37 είναι Έλληνες (από 20 έως 56 ετών) και οι υπόλοιποι δύο είναι ένας 22χρονος υπήκοος Καζακστάν και ένας 59χρονος υπήκοος Αγγλίας.
Οι 20 από τους 39 συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ύστερα από έρευνες στα σπίτια τους, κατασχέθηκαν 87 σκληροί δίσκοι, πέντε φορητοί Η/Υ, όπως και ψηφιακοί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας 35 TB! Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το επίμαχο υλικό ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες.
πηγη msn.gr

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» βλέπουν τα Σκόπια



Σκόπια - Ειδικού συνεργάτη του Foreign Press ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ



Χαμηλές είναι οι προσδοκίες στα Σκόπια για την επίτευξη προόδου στο ακανθώδες θέμα της ονομασίας, ενόψει των επισκέψεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια (6-7 Ιουλίου) και Αθήνα (8-9 Ιουλίου) για συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Η «απαισιοδοξία» αυτή γεννάται από τη «στασιμότητα» που παρατηρήθηκε, γι΄ακόμη μία φορά, στην προχθεσινή προκαταρκτική συνάντηση που είχε στη Γενεύη ο κ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, ότι η ονομασία που συζητείται όλο και περισσότερο, είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδόνιας».

Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της χώρας, «Dnevnik»: «Το Βόρεια τσιμεντοποιήθηκε». (http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=375A451E55588A41BEC0805902CAC2B4).


Περισσότερα στο : http://www.foreignpress-gr.com/

ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!


ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ!!!

ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΠΡΩΞΕΙ!!

ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΟΔΗΓΑΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ....ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΤΙ ΛΕΤΕ?


Extreme videos

Πέντε αλλοδαποί εμπορεύονταν το ''θάνατο''

Πέντε άτομα Ιρακινής υπηκοότητας, ηλικίας 21, 22, 28 (οι δύο) και 30 ετών, συνελήφθησαν στον Άγ. Παντελεήμονα για κατοχή και εμπορία ηρωίνης.

Στην επιχείρηση που οδήγησε στην σύλληψή τους συμμετείχαν αστυνομικοί του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και της Ο.Π.Κ.Ε.

Στην κατοχή τους βρέθηκε ηρωίνη συνολικού βάρους 22,8 γραμμαρίων, χωρισμένη σε 230 αυτοσχέδιες συσκευασίες, καθώς και 380 ευρώ.
Hellenic Business

Στα 66 τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας


Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) στη χώρα μας. Για άλλους οκτώ ασθενείς κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του το πρωί της Τετάρτης, ανεβάζοντας τα περιστατικά σε συνολικά 66 εκ των οποίων τα 23 έχουν ιαθεί πλήρως.

Τα νέα κρούσματα αφορούν:

Ένα 46χρονο άνδρα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από ταξίδι στις ΗΠΑ, μία 19χρονη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από τη Μ. Βρετανία, ένα 18χρονο άνδρα, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψε από την Αυστραλία, ένα 15χρονο Αμερικανό υπήκοο που ήρθε από τις ΗΠΑ, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, ελληνικής καταγωγής, που επέστρεψαν από ταξίδι στις ΗΠΑ και ένα 12χρονο κορίτσι, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε στενή επαφή με κρούσμα από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει πως η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως, ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
axia rlus.gr

Ο ΛΕΤΟ ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ?ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΕΓΙΝΕ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ 1 ΧΡΟΝΟΥ-ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ




Το μωρό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η 16χρονη Brooke Greenberg. Υπάρχουν πολλά παιδιά που εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών δεν μεγαλώνουν όπως θα έπρεπε αλλά η περίπτωση της Brooke είναι μοναδική. Δεν έχει βρεθεί καμία γενετική ή χρωμοσωματική ανωμαλία σε αυτό το κορίτσι. Δεν έχει μεγαλώσει καθόλου, παραμένει σχεδόν ίδια από τότε που γεννήθηκε. Οι γονείς της είναι σίγουροι πως πίσω από την κόρη τους κρύβεται το μ μυστικό της αιώνιας νεότητας και οι γιατροί τώρα καλούνται να λύσουν το γρίφο.

Αμερική vs Κίνα: Η μάχη για το μέλλον του κόσμου


Όταν η Κίνα θα ξυπνήσει, ο κόσμος θα τρέμει
Ναπολέων Βοναπάρτης
Στις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ η παγκόσμια Αυτοκρατορία με επίκεντρο την Ουάσιγκτον –μια Αυτοκρατορία που είναι η πιο ισχυρή, η πιο βίαιη και ταυτόχρονα η πιο εξελιγμένη και εκλεπτυσμένη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα– απλώνει τα ορατά και αόρατα πλοκάμια της σ’ ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί αναλυτές διαβλέπουν ήδη στον ορίζοντα το τέλος της και ταυτόχρονα το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης στον πλανήτη Γη.
Η αμερικανική Αυτοκρατορία, που δεν γνωρίζει πλέον συμμάχους παρά μονάχα υποτελείς, δεν απειλείται μόνον από το αδιέξοδο του Δ’ Παγκόσμιου Πολέμου –μετά από δύο Θερμούς κι έναν Ψυχρό Πόλεμο στη διάρκεια του 20ου αιώνα– που η ίδια κήρυξε ενάντια στο φάντασμα της τρομοκρατίας. Απειλείται επίσης από το ενδεχόμενο «πληβειακών εξεγέρσεων» στο εσωτερικό της, από τους «νεοβάρβαρους» του Τρίτου Κόσμου, από το ενδεχόμενο διάσπασης σε Δυτικό (ΗΠΑ) και Ανατολικό (Ευρώπη) τμήμα, κατά τα πρότυπα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και, τέλος, από την ανάδυση μιας ανταγωνιστικής «Καρχηδόνας», που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της. Ποιος όμως έχει τα προσόντα να διαδραματίσει το ρόλο της «νέας Καρχηδόνας», που θα αμφισβητήσει την παντοκρατορία της υπερατλαντικής Νέας Ρώμης;
Μετά τη θεαματική «αποχώρηση» της Σοβιετικής Ένωσης –και της ιδεολογικής πρόκλησης του κομμουνισμού που υποτίθεται πως αντιπροσώπευε– από την παγκόσμια πολιτική σκηνή, που συνέβη εντελώς απροσδόκητα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ΗΠΑ βιάστηκαν να διαλαλήσουν περίτρανα τη μονοκρατορία τους στον πλανήτη Γη. Πάνω στη βιασύνη τους ξέχασαν βέβαια ότι ουσιαστικά είναι μια νεαρή υπερδύναμη με περιορισμένο «κύκλο ζωής». Ξέχασαν ότι μόλις μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πήραν τη σκυτάλη της οικονομικής «πλανηταρχίας» από την αποικιοκρατική Μεγάλη Βρετανία, η οποία γύρω στα 1850 «εκθρόνισε» την αυτοκρατορία της Κίνας ύστερα από 3.500 χρόνια συνεχούς πρωτοκαθεδρίας στο ζωτικό τομέα της οικονομικής παραγωγής! Μέχρι το 1500 η Κίνα ήταν η πιο τεχνολογικά και επιστημονικά εξελιγμένη χώρα στον κόσμο. Μέχρι το 1800 ήταν η πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, ενώ πάντα ήταν η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη μας. Αλλά η Ιστορία εκδικείται αυτούς που την αγνοούν. Χάρη στον δημογραφικό της όγκο, σην αλματώδη της οικονομική ανάπτυξη και με μια πολεμική μηχανή σε διαρκή εξέλιξη, η Κίνα επανέρχεται δυναμικά διεκδικώντας την επιστροφή του «θρόνου» της, τον οποίο «σφετερίστηκαν» τελευταία οι προαναφερόμενες Δυτικές χώρες, κλείνοντας έτσι μια θλιβερή παρένθεση δυο αιώνων στη συνεχή μονοκρατορία της...
Το Ξύπνημα του Κόκκινου Δράκου
Όλα τα μεγέθη που αφορούν την Κίνα είναι τεράστια. Καταλαμβάνοντας έκταση 9.561.961τ.χλμ. –σχεδόν ίση με Ευρώπης– η Κίνα είναι η 3η σε έκταση χώρα στον κόσμο, ύστερα από τη Ρωσία και τον Καναδά. Αντίθετα όμως με αυτές τις δυο χώρες του βορείου ημισφαιρίου, που διαθέτουν τεράστιες ακατοίκητες εκτάσεις, η Κίνα, με εξαίρεση το δυτικό της τμήμα, είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη χώρα (135 κατ/τ.χλμ.) ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της (350 κατ/τ.χλμ.). Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, διαθέτοντας ένα πληθυσμό που ξεπερνάει το 1.300.000.000 κατοίκους, δηλαδή το 21% του παγκόσμιου συνόλου! Παρά την αυστηρή πολιτική ελέγχου των γεννήσεων, ο κινεζικός πληθυσμός αυξάνεται κατά 12 εκατομμύρια ετησίως –μια ετήσια αύξηση μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της Ελλάδας!– πράγμα που σημαίνει ότι ως το 2012 θα κατοικούν στην Κίνα 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, Κινέζοι Χαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία (92%).
Αυτός ο τεράστιος πληθυσμιακός όγκος της Κίνας είναι φυσικό ν’ ανησυχεί όχι μόνον τους γείτονες της, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, εφόσον οι δραστηριότητες μιας τέτοιας μάζας ανθρώπων επηρεάζουν καθοριστικά την παγκόσμια ζήτηση τροφίμων, την κατανάλωση ενέργειας και το περιβάλλον. Καθώς μάλιστα και οι οικονομικές δραστηριότητες αυτής της τεράστιας πληθυσμιακής μάζας επεκτείνονται με αλματώδη ρυθμό, είναι αναπόφευκτο να οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και πρώτων υλών –κάτι που βλέπουμε ήδη με την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου στα 65 δολάρια το βαρέλι–, αλλά και σε αύξηση της κινέζικης επιθετικότητας σε γειτονικές χώρες, που έχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού πλούτου.
Η Ανάπτυξη της Κίνας Μετατοπίζει το Κέντρο Βάρους στην Ασία
Η Κίνα είναι εδώ και αρκετά χρόνια η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της διπλασιάζεται κάθε επτά χρόνια –ένας ρυθμός που κυμαίνεται μεταξύ 7-10% ετησίως! Το 2004 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με τον εκπληκτικό ρυθμό του 9,5%, ενώ για το 2005 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 8%. Αν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κινεζική οικονομία θα ανέλθει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης το αργότερο μέχρι το 2050 μ.Χ. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει ριζικά τη γεωοικονομική εικόνα του πλανήτη μας. Και αυτό γιατί δεν μιλάμε για την οικονομική ανάπτυξη ενός έθνους 125 εκατομμυρίων, όπως είναι η Ιαπωνία, ή 290 εκατομμυρίων, όπως οι ΗΠΑ, αλλά για το 1/5 της ανθρωπότητας!
Αν και οι ειδικοί προβλέπουν μακροπρόθεσμα επιβράδυνση του κινεζικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η ανοδική πορεία του «Κόκκινου Δράκου» θα συνεχιστεί. H Κίνα, η ισχύς της οποίας γιγαντώνεται με την πάροδο του χρόνου, ασκεί ήδη μια ασφυκτική πίεση στην περιφέρεια της καθώς διεκδικεί το δικό της γεωοικονομικό και γεωπολιτικό ζωτικό χώρο. Όλοι οι γείτονες της, ανεξαρτήτως μεγέθους, τρέμουν και μόνον στη σκέψη ότι ο «Κόκκινος Δράκος» μπορεί ν’ αρχίσει να βρυχάται. Σε αυτή την περίπτωση θα συμβούν ευρύτατες ανακατατάξεις στην περιοχή της Άπω Ανατολής, που ήδη συγκεντρώνει πολύ μεγάλο μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου (30%) και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα είναι το νέο οικονομικό κέντρο του πλανήτη τον 21ο αιώνα.
Αν ο Δράκος Αρχίσει να Βρυχάται…
Η Κίνα, χάρη στην οικονομική της μεγέθυνση και στην ενισχυμένη πολεμική της μηχανή που απέκτησε πρόσφατα και στόλο ανοικτής θαλάσσης, τείνει ν’ αποβάλει τον άχαρο ρόλο του «παθητικού γίγαντα», υιοθετώντας μια πιο ενεργητική, πιο επιθετική εξωτερική πολιτική. Ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, η Κίνα παραμένει η μακροβιότερη αυτοκρατορία της Γης. Και αυτή η αυτοκρατορία, μετά από μια φάση συρρίκνωσης, φαίνεται ότι έχει περάσει στη φάση της επέκτασης. Η Κίνα πιέζει ολόκληρη σχεδόν την περιφέρεια της, διεκδικώντας ότι της είχε αφαιρεθεί κατά την περίοδο της «παρακμιακής απραξίας» της (1850-1950). Η ενσωμάτωση του Χονκ Κονγκ και του Μακάο το 1997 της άνοιξε απλώς την όρεξη. Η Ταϊβάν είναι ο επόμενος στόχος. Κατόπιν έρχεται η σειρά του αρχιπελάγους της νότιας Κινεζικής Θάλασσας και κατόπιν ολόκληρη η νοτιοανατολική Ασία, ίσως και η Σιβηρία...
Η Ιαπωνία, αν και η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, είναι απλώς μια «σημαδούρα» απέναντι από τη γιγαντιαία Κίνα. Οι Σινο-ιαπωνικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν ρόδινες. Οι Κινέζοι δεν ξεχνούν την ιαπωνική εισβολή στην Μαντζουρία και στην περιοχή της Σαγκάης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν συγχωρούν τα εγκλήματα του ιαπωνικού στρατού σε βάρος του κινεζικού λαού. Η Κίνα αντιμετωπίζει την Ιαπωνία ως ιστορικό αντίπαλο και ως προέκταση της αμερικανικής δύναμης στην περιοχή. Οι Κινέζοι θεωρούν ότι απειλούνται από την ανάδυση της Ιαπωνίας ως στρατιωτικής δύναμης, γεγονός που αναμοχλεύει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Κινέζων. Στα μάτια της Κίνας οι σχέσεις που αναπτύσσει η Ιαπωνία με την Ταϊβάν αποσκοπούν στη δημιουργία ενός «Μαντζουκούο» (το προτεκτοράτο που ίδρυσαν το 1933 οι Ιάπωνες στη Μαντζουρία), δηλαδή ενός προγεφυρώματος, ενός κράτους-μαριονέτα, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τόκιο.
Η Ιαπωνία από την πλευρά της φοβάται για την ασφάλεια της από την άνοδο της Κίνας κι ανησυχεί από το ενδεχόμενο να απολέσει την πρωτοκαθεδρία της στην περιοχή. Θα αναγκαστεί έτσι να συγκλίνει όλο και περισσότερο με τα συμφέροντα των ΗΠΑ για να εμποδίσει την γεωπολιτική άνοδο της Κίνας στην Ασία. Οι Αμερικανοί θεωρούν την Ιαπωνία στενό τους σύμμαχο και θέλουν κατά κάποιο τρόπο να την αποδεσμεύσουν γεωπολιτικά από την Ασία και να τη μετατρέψουν σ’ ένα είδος ισοδύναμου της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη: σ’ έναν προνομιούχο στρατιωτικό εταίρο της Αμερικής στον Ειρηνικό, με μια αντίληψη ξεχωριστής νησιώτικης ταυτότητας, που θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον στην ανάσχεση της κινεζικής απειλής. Για να ανασχέσουν τη γεωπολιτική άνοδο της Κίνας οι Αμερικανοί ίσως μπουν στον πειρασμό να δημιουργήσουν στην ανατολική Ασία έναν αντι-κινεζικό συνασπισμό, με την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
Αρκετοί ιστορικοί βλέπουν αρκετά κοινά στοιχεία ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση της Κίνας και την αυτοκρατορική Γερμανία της δεκαετίας του 1890. Η Κίνα είναι μια ανερχόμενη δύναμη που θυμίζει αρκετά την αυτοκρατορική Γερμανία επί Κάιζερ, που ζήλευε τη Μεγάλη Βρετανία, εχθρεύονταν τη Γαλλία και περιφρονούσε τη Ρωσία. Η σημερινή Κίνα ζηλοφθονεί τις ΗΠΑ, απορρίπτει τη Ρωσία και πονοκεφαλιάζει με την Ιαπωνία, ενώ κλείνει πονηρά το μάτι της στην Ινδία. Όπως το 1890 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως 24 χρόνια αργότερα θα ξεσπούσε, εξ αιτίας της Γερμανίας, ο πολύνεκρος Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έτσι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν η Κίνα του 2030 ξεκινήσει κάτι παρόμοιο με αφορμή π.χ. την «απελευθέρωση» της Ταϊβάν. Η Κίνα το 2030 μπορεί κάλλιστα ν’ αποτελέσει την ισχυρότερη αντιαμερικανική δύναμη στον κόσμο ή να μεταμορφωθεί από τους Δυτικούς επενδυτές σ’ ένα άκακο «γιγαντιαίο Χονγκ Κονγκ».
Η Κίνα Είναι το «Κέντρο του Κόσμου»!
Η αλήθεια είναι ότι ιστορικά η Κίνα δεν υπήρξε ιδιαίτερα επεκτατική. Θα μπορούσε να κατακτήσει την Ασία αλλά δεν το έκανε. Θα μπορούσε να ανακαλύψει και να εποικίσει πρώτη την Αμερική αλλά δεν το έκανε. Το 1430 ο ναύαρχος Zheng He, αν και είχε στη διάθεση του έναν τεράστιο στόλο, έδωσε εντολή να σταματήσουν οι τεράστιες ναυτικές εκστρατείες της Κίνας, κατάργησε τον υπερπόντιο στόλο επιτρέποντας μόνο το παράκτιο εμπόριο. Η Κίνα κλείστηκε για άλλη μια φορά στον εαυτό της, τον οποίο και θεωρεί κέντρο του σύμπαντος. Πράγματι η Κίνα ονομάζει τον εαυτό της Chung-Hua, που σημαίνει «Μέσο Βασίλειο», με άλλα λόγια «κέντρο του κόσμου». Για την Κίνα ο χρόνος κυλάει με διαφορετικό ρυθμό από εκείνο της Αμερικής. Οι Κινέζοι δεν αντιλαμβάνονται το χρόνο με ημερομηνίες, αλλά τον τοποθετούν στη διάρκεια μιας δυναστείας που συμβαίνει σήμερα να είναι μια «κομμουνιστική δυναστεία» την οποία ίδρυσε ο Μάο.
Σήμερα όμως η Κίνα θέλει να βγει στ’ ανοικτά, θέλει να αποκτήσει «στόλο ανοικτής θαλάσσης» και να επεκτείνει τις ζώνες εκμετάλλευσης στις θάλασσες της νοτιοανατολικής Ασίας, διεκδικώντας το αρχιπέλαγος των νησιών Πάρασελ και Σπάρτλι.
Η Κίνα θα ήθελε πολύ να εκμεταλλευτεί και να εποικίσει τις απέραντες εκτάσεις της Σιβηρίας, που αντιπροσωπεύει ότι αντιπροσώπευε κάποτε για τους Αμερικανούς η Καλιφόρνια και η Αλάσκα μαζί: μια πηγή πρώτων υλών, μια ευκαιρία για κερδοφόρες επενδύσεις, ένα Ελντοράντο εύκολο πλουτισμό και ταυτόχρονα μια περιοχή εποίκισης για τα εκατομμύρια των Κινέζων που ασφυκτιούν. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ρωσία, αν και ισχυρή πυρηνική δύναμη, αισθάνεται ανασφάλεια και συσφίγγει τις σχέσεις της με την Αμερική και την Ευρώπη.
Η Επερχόμενη Σύγκρουση Αμερικής με την Κίνα
Η Κίνα αναδύεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, αλλά αργά, σιωπηλά και μεγαλεπήβολα, όπως ταιριάζει στην πολιτιστική της ιδιαιτερότητα. Η Κίνα κινείται αργά προς μια μετα-κομουνιστική φάση, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη οικονομική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση μιας νέας αυτοπεποίθησης και μιας νέας εθνικιστικής δύναμης. Τη δεκαετία του 1950 οι Σοβιετικοί ηγέτες καυχιόνταν ότι σε λίγα χρόνια θα «θάψουν» την Αμερική στην οικονομική πρόοδο. Οι Κινέζοι είναι πιο προσεκτικοί και δεν επιδίδονται σε μεγαλοστομίες. Αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους γείτονες της, καθώς και την Αμερικανική Αυτοκρατορία.
Όλοι αντιμετωπίζουν πλέον με καχυποψία τις ηγεμονικές τάσεις της Κίνας, που με τον αέρα της ανερχόμενης υπερδύναμης εισβάλει δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή. Δεν ανησυχούν μονάχα οι μικροί και οι μεγάλοι γείτονες της αλλά ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ, που διαβλέπουν την πρωτοκαθεδρία τους, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, να υποσκελίζεται από τη δυναμική άνοδο του «Κόκκινου Δράκου». Αν οι σημερινές τάσεις της κινεζικής οικονομίας διατηρηθούν τότε προβλέπεται πως μέχρι το έτος 2050 η Κίνα θα καταστεί υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμια υπερδύναμη, τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα, ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν περάσει σε «δεύτερο πλάνο» ως συνηθισμένη πλέον δύναμη.
Αρκετοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πάσχουν ήδη από «σινοφοβία» και προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνησή τους να ηγηθεί ενός μεγάλου αντικινεζικού συνασπισμού που θα ανακόψει την μεγαλειώδη ανάδυση της Κίνας στην ανατολική Ευρασία. Περιστασιακές εκστρατείες δαιμονοποίησης της Κίνας έχουν λάβει χώρα στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Τα δραματικά γεγονότα με τους φοιτητές στην πλατεία Τιάνανμέν το 1989 και η κατάσταση κατοχής στο Θιβέτ, θυμίζουν στους Αμερικανούς το «σατανικό» συνδυασμό της κομμουνιστικής καταπίεσης με τον αναδυόμενο κινεζικό εθνικισμό. Η αλήθεια είναι πως η σημερινή Κίνα ξεστρατίζει από το κομμουνιστικό σύστημα σ’ ένα ολιγαρχικό εθνικιστικό κρατισμό κι έτσι δεν είναι σε θέση να αποτελέσει έναν οικουμενικό ιδεολογικό πόλο, που θα αντιπαρατεθεί στις ΗΠΑ. Αντίθετα το κινέζικο σύστημα αισθάνεται ιδεολογικοπολιτικό τρωτό από τη Δύση.Το σημερινό κινεζικό σύστημα είναι ένα υβρίδιο όπου συνυπάρχουν κατάλοιπα του κομμουνιστικού δογματισμού και γραφειοκρατίας με το δυναμικό καπιταλιστικό πνεύμα, που βασίζεται στις ξένες επενδύσεις.
Στις αρχές του 1999 ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Ζανγκ Γουανιάν είχε δηλώσει πως «όντως υπάρχει η πιθανότητα να ξεσπάσει ένας πόλεμος περιορισμένης κλίμακας ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ». Ως γνωστόν το Μάιο του 1999 η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε «κατά λάθος» την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Το Πεκίνο κατηγορεί την Αμερική για τις στενές σχέσεις και τη στρατιωτική στήριξη της Ταϊβάν. Τα στενά της Ταϊβάν αποτελούν συχνά περιοχή επίδειξης της κινεζικής ισχύος.
Το Σεπτέμβριο του 1999 η εφημερίδα του κινέζικου Χονγκ Κονγκ Ta kung Pao δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Οι Πολιτισμικές Ρίζες της Σινο-Αμερικανικής Σύγκρουσης», όπου αναφέρονταν πως «η σύγκρουση ανάμεσα στον κινεζικό και τον αμερικανικό πολιτισμό είναι σε βαθύτερο επίπεδο μια σύγκρουση ανάμεσα σ’ έναν πνευματικό και σ’ έναν κοσμικό τρόπο ζωής… Ο κινέζικος πολιτισμός υπογράμμιζε ανέκαθεν την ένωση του επουράνιου με το ανθρώπινο στοιχείο… Αντίθετα με την καταναλωτική και ηδονιστική συμπεριφορά που αναδύθηκε από τον αμερικανικό πολιτισμό».
Άσχετα πάντως με τις πολιτιστικές διαφορές η οικονομία φαίνεται πως ενώνει για την ώρα αυτές τις δύο χώρες. Και οι δύο του είναι αχόρταγες για πετρέλαιο, είναι δηλαδή Oilholics. Ειδικά η Κίνα είναι εξαρτημένη από τη συνεχόμενη ροή ξένων άμεσων επενδύσεων, από την εισαγωγή πρώτων υλών, και από την ανοικτή πρόσβαση στις μεγάλες ξένες αγορές για τα φθηνά της προϊόντα. Γι’ αυτό και έχει κάθε λόγο να συνεχίσει την ειρηνική της ανάδυση και να αποφύγει τις πολεμικές περιπέτειες.
Οι Προκλήσεις στη «Μεγάλη Πορεία» της Κίνας
Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Για να παίξει όμως ρόλο παγκόσμιας υπερδύναμης ή αντίπαλου δέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσει τεράστιες στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνατότητες, ισχυρή οικονομία και οικονομική επιρροή, αλλά και εκτεταμένη πολιτιστική ακτινοβολία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κίνα στο κοντινό της μέλλον, τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει προκειμένου να καταστεί παγκόσμια δύναμη
Η πρώτη πρόκληση είναι εκείνη του εκδημοκρατισμού. Η Κίνα εφαρμόζει για την ώρα το σύνθημα «μια χώρα, δύο συστήματα», αλλά για να συνεχίσει τη «μεγάλη πορεία» της προς την οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να εγκαταλείψει σταδιακά τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας της και να προσχωρήσει πλήρως στο καπιταλιστικό μπλοκ. Όμως, όσο η Κίνα θα αναπτύσσεται και θα γίνεται καπιταλιστική χώρα, τόσο θα αυξάνουν στο εσωτερικό της οι πιέσεις των ανερχόμενων κοινωνικών ομάδων για εκδημοκρατισμό και ανθρώπινα δικαιώματα. Σ’ αυτή την περίπτωση ή οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος θα αντιδράσουν κατασταλτικά ή θα συμβεί μια κάποιας μορφής «βελούδινη επανάσταση», που θα φέρει στην εξουσία τη νέα αστική τάξη της Κίνας που σε λίγα χρόνια θα αριθμεί 100 εκατομμύρια. Αν πάντως η Κίνα γίνει δημοκρατική –πράγμα δύσκολο για μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων με αυτοκρατορική παράδοση χιλιετηρίδων– οι πιέσεις που θα ασκεί στον περίγυρο της θα αμβλυνθούν. Όχι όμως και οι φιλοδοξίες της να διαδραματίσει μια παγκόσμια αποστολή υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ.
Η δεύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Κίνα αφορά στις τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ της παράκτιας αναπτυγμένης ζώνης και του υποανάπτυκτου και αχανές αγροτικού εσωτερικού της –μια ανισότητα που θυμίζει την οικονομική διαφορά βόρειας και νότιας Ιταλίας. Είναι γεγονός πως οι μισθοί στην περιοχή της Σαγκάης, μιας ζώνης που έχει προσελκύσει τις περισσότερες ξένες επενδύσεις, είναι πενταπλάσιοι και δεκαπλάσιοι σε σχέση μ’ εκείνους στις πόλεις του εσωτερικού της Κίνας. Αυτή τη στιγμή περίπου 400 εκατομμύρια Κινέζοι ζουν στις πόλεις και άλλα 900 εκατομμύρια σε χωριά του εσωτερικού. Από αυτά υπολογίζεται πως 300 με 400 εκατομμύρια θα αναζητήσουν σύντομα την τύχη τους στις πόλεις, οδηγώντας στην πληθυσμιακή του γιγάντωση. Θα μπορέσει άραγε η Κίνα να απορροφήσει αυτές τις μάζες των αγροτών και να εκσυγχρονίσει το εσωτερικό της ή μήπως θα διασπαστεί;
Η άλλη πρόκληση έχει να κάνει με την κατάσταση των μειονοτήτων και τις αυξανόμενες απαιτήσεις τους για δικαιώματα και απόσχιση. Αν και οι Χαν αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας (92%), εντούτοις στην επικράτεια της Κίνας ζουν πάνω από 60 εκατομμύρια μέλη μειονοτήτων, που κατέχουν τη μισή έκταση της χώρας και τα ¾ των συνοριακών περιοχών της! Κορεάτες, Μογγόλοι και Τουρκμένοι του Σινκιάνγκ έχουν ομοεθνείς από την άλλη πλευρά των συνόρων, όπως και οι Τσουάνγκ στο νότο, που συγγενεύουν με τους Ταϊλανδούς. Από την άλλη οι Θιβετιανοί αντιστέκονται όσο κανείς άλλος στην αφομοίωση τους στην κινέζικη κουλτούρα, ενώ ο Δαλαϊ Λάμα έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει το ζήτημα της κινεζικής κατοχής στο Θιβέτ. Οι Χαν από την πλευρά τους επιδίδονται σε μια πολιτική αποικισμού των μειονοτικών εδαφών, πράγμα που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των μειονοτήτων. Μια εξέγερση των μειονοτικών πληθυσμών δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει, ιδιαίτερα σε περίπτωση εκδημοκρατισμού της Κίνας. Θα έχει άραγε η Κίνα την ίδια μοίρα με τη γείτονα της, τη Σοβιετική Ένωση;
Η τελευταία πρόκληση που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η Κίνα είναι η δημογραφική πρόκληση και συγκεκριμένα η επικείμενη γήρανση του πληθυσμού της. Η Κίνα μετά το 2025 θα γεράσει με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι Δυτικές χώρες. Επειδή από τη δεκαετία του 1970 στην Κίνα επικράτησε η πολιτική «ένα παιδί ανά οικογένεια», όταν οι προηγούμενες γενιές αρχίσουν να γερνάνε (από το 2025 και μετά) θα υπάρχουν πολύ λιγότεροι νέοι για να τους αντικαταστήσουν. Μετά το 2025 θα υπάρχουν στην Κίνα περίπου 300 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, ένα τεράστιο παθητικό που ίσως «ψαλιδίσει» τις φιλοδοξίες ανάδειξης του Κόκκινου Δράκου σε παγκόσμια υπερδύναμη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Πολ Γουάλας, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Ηλικιακός Σεισμός: «Σε μια εικοσαετία η Κίνα θα γίνει μια κοινωνία με έντονο δημογραφικό πρόβλημα εξαιτίας της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού της». Έτσι σε δύο δεκαετίες η Κίνα θα πάψει να αποτελεί μια δεξαμενή φθηνών εργατικών χεριών και ίσως αναγκαστεί να εισαγάγει μετανάστες από τη γειτονική Ινδία.
Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις η Κίνα θα καταφέρει τελικά να ισχυροποιήσει τη θέση της και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο πριν από τα μέσα του 21ου αιώνα. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι το 2025μ.Χ., η Αμερική θα συνεχίσει να είναι η κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη μας, αλλά η πρωτοκαθεδρία της θ’ αρχίσει να αμφισβητείται. Σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι σίγουρο ότι η Ουάσιγκτον θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος της από την Ευρώπη προς την Άπω Ανατολή, στοχεύοντας ενδεχομένως σε μια στρατηγική ανάσχεσης της Κίνας που θα αποτελέσει το επόμενο αντίπαλο δέος. Η Ευρασία, που κατοικείται από το 75% του πληθυσμού της Γης και αντιπροσωπεύει το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Ακόμη πάντως κι αν η Αμερική επιχειρήσει να ανασχέσει τη γεωπολιτική άνοδο της Κίνας δεν είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρει, καθώς η κεκτημένη ταχύτητα είναι ήδη μεγάλη. Θα πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί λόγοι για ν’ ανακοπεί η δυναμική ανατολή του άστρου της Κίνας στο γεωπολιτικό στερέωμα του 21ου αιώνα.
Πηγή

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Νέο χάπι για το στρες χωρίς... παρενέργειες

[Το νέο χάπι υπόσχεται εξίσου καλά αποτελέσματα με όλες τις υπάρχουσες θεραπείες και έχει το ατού ότι δεν προκαλεί υπνηλία, διαταραχές μνήμης, αδεξιότητα ή ακόμα και εξάρτηση.] Ενα ακόμη πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του στρες που αντιμετωπίζει τις κρίσεις πανικού χωρίς τις παρενέργειες που προκαλούν οι τρέχουσες θεραπείες, όπως το Valium, ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες.

Τα φάρμακα κατά του στρες κάνουν εξαιρετικά καλή δουλειά, αλλά προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως υπνηλία, διαταραχές της μνήμης και αδεξιότητα, ενώ με τον καιρό μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και εξάρτηση.
Το νέο συστατικό, που φέρει την ονομασία XBD173, φαίνεται πως αποφεύγει αυτά τα προβλήματα ενεργοποιώντας ένα διαφορετικό βιολογικό «κουμπί» που αποτρέπει τις κρίσεις πανικού.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν πληροφορίες για το πειραματικό αυτό σκεύασμα στην επιθεώρηση «Science», όπου συμπεριέλαβαν και ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την αρχική φάση της κλινικής δοκιμής του. «Αυτό που μας έλειπε ήταν ένα ταχείας δράσης αγχολυτικό, χωρίς της κλασικές παρενέργειες των benzodiazepines», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράινερ Ρούπρεχτ, από το Ludwig Maximilian University του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι το νέο αυτό συστατικό έχει αυτές τις ικανότητες.

Η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων δοκίμασε την αποτελεσματικότητά του φαρμάκου σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι το XBD173 δρα μέσα σε μία ώρα. Εξάλλου, δοκιμάζοντάς το σε εβδομήντα υγιείς εθελοντές άντρες, στα πλαίσια κλινικού πειράματος διάρκειας μίας εβδομάδας, διαπίστωσε μείωση των κρίσεων πανικού. Το σημαντικότερο ήταν, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύτηκαν παρενέργειες.

Το νέο αυτό συστατικό δρα προωθώντας τη σύνθεση των νευροστεροειδών που ρυθμίζουν τα αποτελέσματα ενός χημικού του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA. Οι benzodiazepines που περιέχονται συνήθως στα φάρμακα κατά του στρες επηρεάζουν επίσης το GABA, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν εδώ και καιρό να αναπτύξουν νέας γενιάς benzodiazepines αλλάζοντας τη σύνθεσή τους έτσι ώστε να δρουν πιο επιλεκτικά, χωρίς παρενέργειες, όμως μέχρι στιγμής οι κόποι τους δεν έχουν ευοδωθεί.

Η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του XBD173 αισιοδοξεί για την επιτυχία του σκευάσματος, όμως τονίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω σε αυτό.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
ΠΗΓΗ http://www.espressonews.gr/

Σαν σήμερα το 1821 στην Ύδρα οι πρόκριτοι ίδρυσαν την πρώτη Ελληνική Αστυνομία!!


Οι Πρόκριτοι λέγονται και Κοτσαμπάσιδες και Αγιάννιδες και Δημογέροντες
Στα τελευταία εκατό χρόνια πριν από την Ελληνική Eπανάσταση οι προεστοί των χριστιανικών κοινοτήτων διεκδίκησαν ένα σημαντικό μερίδιο εξουσίας και δύναμης στις ταραγμένες οθωμανικές περιφέρειες. Ήδη πολλές δεκαετίες πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα, οι αντιπρόσωποι των ραγιάδων γνώριζαν από πρώτο χέρι τις πρακτικές και τους τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους εξελίσσονταν οι εξουσιαστικές σχέσεις στον οθωμανικό κόσμο. Eίχαν αποκτήσει πλούσιες εμπειρίες, συναλλασσόμενοι διαρκώς για τις υποθέσεις της κοινότητάς τους τόσο με την κεντρική εξουσία και τη γραφειοκρατία της όσο και με τους τοπικούς παράγοντες της μουσουλμανικής αριστοκρατίας. Oι εμπειρίες αυτές αποδείχθηκαν πολύτιμες στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, όταν οι παραδοσιακές ισορροπίες κλονίστηκαν και νέες δυνάμεις διεκδίκησαν τον έλεγχο στις πόλεις και τα χωριά της Bαλκανικής. Oι πρόκριτοι, βλέποντας το κενό εξουσίας που άφηναν οι αλλαγές αυτές στο δικό τους τοπικό ορίζοντα, προσπάθησαν και στις περισσότερες περιπτώσεις κατάφεραν να στρέψουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.
Από νωρίς αναμίχθηκαν στον έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ισχυρούς μουσουλμανικούς παράγοντες της περιοχής τους και στους εκπροσώπους τις κεντρικής γραφειοκρατίας. Δε δίσταζαν να προσεταιρισθούν πότε τους μεν και πότε τους δε, εξασφαλίζοντας προσωπικά οφέλη ανεξάρτητα με το νικήτη της διαμάχης. Στις πρωτοβουλίες τους οι πρόκριτοι προσπαθούσαν να εξασφαλίζουν την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Tο γεγονός αυτό ενίσχυε τις κινήσεις τους μέσα στο τοπίο των ταραχών, όπου κάθε υποστήριξη μπορούσε να αποδειχθεί ιδαίτερα χρήσιμη και καθοριστική. Oι ίδιοι, γνωρίζοντας όσοι λίγοι πρόσωπα και καταστάσεις στο διοικητικό και τον οικονομικό μηχανισμό του κράτους, εξαργύρωναν την υποστήριξή τους με διευκολύνσεις και προσωπικές απολαβές. Aποκτούσαν εισπρακτικά δικαιώματα, επινοικιάζοντάς τα από τους νόμιμους μουσουλμάνους φορείς τους. Σε αρκετές περιπτώσεις είχαν καταφέρει να μετατραπούν από υπευθύνους για την κατανομή των φόρων στο εσωτερικό της κοινότητάς τους σε ουσιαστικούς καρπωτές μεγάλου τμήματος των φόρων αυτών. H επιρροή τους δε σταματούσε μόνον εκεί. Mέσα από τα δίκτυα των επαφών τους επηρέαζαν ακόμα και την εκλογή των αξιωματούχων της περιοχής τους. Συμμαχούσαν με τις ένοπλες ομάδες των αρματολών, όταν χρειάζονταν στήριξη για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, ενώ δε δίσταζαν να σταθούν στο πλευρό των τοπικών μουσουλμανικών στρατών, όταν οι εξεγέρσεις απειλούσαν τις ευαίσθητες ισορροπίες στον τόπο τους. Στο πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα, λίγο πριν από το ξέσπασμα των αποσχιστικών εξεγέρσεων στα Bαλκάνια, οι πρόκριτοι επηρέαζαν πλέον καταλυτικά τις εξελίξεις στις νοτιοβαλκανικές περιφέρειες. Oι επαναστάσεις που ακολούθησαν θα γίνονταν γρήγορα και δική τους υπόθεση, καθώς ήταν εκείνοι που γνώριζαν καλύτερα από κάθε άλλον να ελίσσονται ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα και αβέβαιες καταστάσεις.
πηγη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ NEBRASKA

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ 21ΧΡΟΝΟ ΧΑΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο 21χρονος συνελληφθη στη ροδο μετα απο ενταλμα της ιντερπολ που εκκρεμουσε για 8 χρονια οπου η αμερικη ζηταει την εκδοση του διοτι διεπραξε οικονομικο εγκλημα μεσω διαδικτυου και εκλεψε 20 εκατομμυρια δολαρια σε ηλικια 14χρονων!ομως σε αποκλειστικες δηλωσεις που εχουμε του νεαρου μεσα απο τις φυλακες η αληθεια ειναι καπως διαφορετικη. ο πατερας του ουκρανου εργαζοταν στη νασα και οι αμερικανοι ηθελαν τις ερευνες του. ο πατερας δεν τις εδωσε ποτε και ετσι βρηκαν αυτον τον τροπο να προσεγγισουν τον πατερα...
απευθυνθηκα σε υπουργους που σχετιζονται και δεν γνωριζαν τιποτα επι του θεματος και ουτε φυσικα ασχοληθηκαν. επισης εδωσα τις πληροφοριες σε βουλευτες της αντιπολιτευσης αλλα παλι με την ελπιδα εμεινα. στη realnews, παρουσιαστηκε η δηλωση του κυριου δενδια ο οποιος επισης δεν ηξερε κατι για αυτη την ιδιαιτερη περιπτωση! σας ενοχλω σημερα γιατι το πρωι μου τηλεφωνησε ο ιεγκορ απο τις φυλακες και με πληροφορησε οτι χτες το βραδυ ελαβε εγγραφο απο τον ελληνα υπουργο δικαιοσυνης που του ανακοινωνει την απελαση του στις η.π.α. ομως δεν του λεει σε ποια πολιτεια θα παει( καθως ζητουν την εκδοση του νεα υορκη και φλοριδα) ουτε ποτε! αξιζει να σημειωθει επισης οτι η αμερικη ζηταει να φυλακιστει ο νεαρος 500 χρονια! εχει δικηγορο απο την ροδο,τον μιχαλη νιωτη, ο οποις τον ανελαβε δωρεαν γιατι δεν εχει ο 21χρονος χρηματα να τον πληρωσει.



ΑΠΟ τροκτικο

ΜΠΟΝΤΙ ΜΠΙΛΝΤΙΝΓΚ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ?


Hidden camera – girl is rock climbing in skirt (3.5 Mb)

Ποια είναι η διαφορά στις γυναίκες στα 8, στα 18, 28, 38 και 48;

Στα 8 την πηγαίνεις στο κρεβάτι και της λες ένα παραμύθι.
Στα 18 της λες ένα παραμύθι και την πηγαίνεις στο κρεβάτι.
Στα 28 δεν υπάρχει λόγος να της πεις κανένα παραμύθι και την πηγαίνεις στο κρεβάτι.
Στα 38 σου λέει ένα παραμύθι και σε πηγαίνει στο κρεβάτι.
Στα 48...καί βάλε της λες ένα παραμύθι για να αποφύγεις να πας στο κρεβάτι.