“Πρέπει να ενισχύσουμε τις εφημερίδες, αλλιώς τα blogs θα καταλάβουν τον κόσμο”.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τη δυσάρεστη θέση της βιομηχανίας της ενημέρωσης δηλώνοντας πως θα εξετάσει την ενίσχυση των εφημερίδων. Αλλιώς, συνέχισε ο Ομπάμα, τα blogs θα καταλάβουν τον κόσμο, κάτι που θα αποτελούσε απειλή για τη δημοκρατία, αναφέρει η ιστοσελίδα Hill.
«Εκφράζω την ανησυχία μου διότι αν η κατεύθυνση της ενημέρωσης είναι μόνο η μπλογκόσφαιρα, μόνο απόψεις χωρίς σοβαρή διασταύρωση γεγονότων και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν οι ιστορίες σε πλαίσιο, τότε θα καταλήξουμε να έχουμε ανθρώπους που φωνάζουν ο ένας στον άλλον στο κενό χωρίς αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
Δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πρόθυμος να ενσκήψει σε νομοσχέδιο το οποίο θα έδινε φοροελαφρύνσεις σε εφημερίδες, ώστε να αναδομηθούν όπως 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ένα από τα νομοσχέδια είναι αυτό του γερουσιαστή Ben Cardin, που είχε εισάγει την «Νομοθεσία περί Ανανέωσης των Εφημερίδων».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, το Business Insider χαρακτηρίζει τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ ως τη χειρότερη μορφή προστασίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Οι εφημερίδες κερδίζουν χρήματα για 100 και πλέον χρόνια και αν η αγορά βάζει τώρα τέλος σ’ αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίσταση δεν είναι, πιθανόν, η καλύτερη ιδέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Υeal Bizouati και John Carney.
Οι δύο αρθρογράφοι είχαν ήδη από τον περασμένο Μάιο καταλήξει σε δέκα σύντομα σημεία «γιατί μια τέτοια οικονομική ενίσχυση είναι κακή ιδέα». Τα σημεία αυτά είναι τα ακόλουθα:
-Είναι λάθος να ανταμείβεις παρωχημένες επιχειρήσεις που βασίζονται σε ξεπερασμένη τεχνολογία.
-Τα φορτηγά διανομής εφημερίδων δεν λειτουργούν με νερό.
-Ως παραδοσιακά και «εγωϊστικά» μονοπώλια, οι εφημερίδες δεν γνωρίζουν πώς να καινοτομούν.
-Το γεγονός ότι οι εφημερίδες αποσύρονται δε σημαίνει το ίδιο και για τις «πηγές».
-Απασχολούν μόνο το 0,2% του εργατικού δυναμικού τη χώρας.
-66% των ανθρώπων ενημερώνονται από την τηλεόραση.
-Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων πιστεύουν ότι η Google είναι παράσιτο.
-Ρωτήστε τους ανθρώπους πότε αγόρασαν για τελευταία φορά εφημερίδα, πολύ περισσότερο πότε πλήρωσαν συνδρομή.
-Μια εφημερίδα «free press» χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου «free press».
-Καθώς οι εφημερίδες αποσύρονται, η μειούμενη προσφορά διαφημιστικών καταχωρίσεων θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές, ανταμείβοντας έτσι τα καινοτόμα, νέα media.
Σχόλιο:
Αν η ύπαρξη και ανάπτυξη των μπλοκ θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία, όπως δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την ερμηνεία του όρου. Αν η καταπληκτική ευκαιρία που έχει δώσει η τεχνολογία στους πολίτες όλου του κόσμου να εκφραστούν ελεύθερα δεν μπορεί να κατανοηθεί από τον κορυφαίο πολιτικό του πλανήτη σαν επίτευγμα της δημοκρατίας, τότε φαίνεται πως ο όρος “Δημοκρατία” αποτελεί πλέον το προκάλυμμα μιας νέας μορφής Φασισμού. Αν η δημόσια έκφραση έχει ανάγκη από επιτήρηση, τότε είναι μάταιοι οι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πρέπει να γραφτεί στη «μαύρη λίστα» και ο Βολταίρος, ο οποίος είχε πει την περίφημη φράση (σύμφωνα με την Evelyn Beatrice Hall η οποία κατέγραψε αυτή τη δήλωση στη βιογραφία του 1906 “ The friends of Voltaire”): «Δε συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να μπορείς να τα λες».
Μήπως βρισκόμαστε τελικά μπροστά στην αναβίωση του Μεσαίωνα; Τότε θα πρόκειται όμως για έναν Μεσαίωνα που δύσκολα θα καταφέρει να οδηγήσει σε μια νέα Αναγέννηση και ένα νέο Διαφωτισμό. Έχω την αίσθηση, πως βρισκόμαστε μάλλον στην εποχή όπου τα «φώτα» τείνουν να σβήσουν…
Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα;
ΠΗΓΗ