Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr", μίλησε αποκλειστικά πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος με αφορμή τα χθεσινά θρησκευτικά αιματηρά γεγονότα, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 500 άτομα κυρίως γυναικόπαιδα.

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, μιλώντας στον Διευθύνοντα της «Romfea» Αιμίλιο Πολυγένη, εξέφρασε την αγωνία και την ανησυχία του για τις θρησκευτικές συγκρούσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια στις κεντρικές και βόρειες Πολιτείες της Νιγηρίας.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει με βδελυγμία κάθε πράξη βίας στο όνομα του Θεού, από όπου κι αν προέρχεται. Καταδικάζει όλους εκείνους οι οποίοι ανερυθρίαστα χρησιμοποιούν τον Θεό για την επίτευξη των πολιτικών και οικονομικών τους επιδιώξεων. Γιατί ουσιαστικά η κρίση αυτή, οι συγκρούσεις αυτές, δεν είναι κατά βάση θρησκευτικές. Αφορούν στη απαίτηση ορισμένων για κατοχή και χρήση των εύφορων γαιών της περιοχής», τόνισε στην Romfea.gr, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, ο θρησκευτικός φανατισμός και συγκρούσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη, «μεταφέρονται» και σε άλλες περιοχές όπως η Νιγηρία για να εξυπηρετήσουν, προσωπικά πιστεύω, συμφέροντα και γεωπολιτικά σχέδια. Για να οδηγήσουν σε εντάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αντίκτυπο στην ενότητα και τη μορφή της χώρας όπως έχει σήμερα».

«Να θυμηθούμε τον εμφύλιο πόλεμο της Μπιάφρα πριν λίγες δεκαετίες.....Δυστυχώς και εδώ όπως και σε Ιράκ κλπ το πρόβλημα είναι ο έλεγχος των πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου», συνέχισε ο κ. Αλέξανδρος.

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, αναφέρθηκε και στον διάλογο με το Ισλάμ, εκφράζοντας επίσης τους προβληματισμούς του, τονίζοντας ότι «Η Ορθόδοξη Εκκλησία που παροικεί στη Νιγηρία, συμμετέχει σε κάθε επίπεδο στο διάλογο με το Ισλάμ και συνεργάζεται αρμονικά πάνω σε φλέγοντα για τις τοπικές κοινωνίες θέματα (Έιτζ, τράφικιν, παιδεία, ναρκωτικά κλπ). Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να μην εκφράσει και τον έντονο προβληματισμό και τη διαμαρτυρία της για τα όσα, εδώ και καιρό υφίστανται από φανατικούς και συντηρητικούς ισλαμικούς κύκλους, σε άλλες περιοχές, αδελφοί χριστιανοί άλλων δογμάτων. Δηλαδή την προσπάθεια επιβολής του ισλαμικού νόμου(σαρία), την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ».

Κλείνοντας, ο κ. Αλέξανδρος τόνισε: «Εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την καταλλαγή, την ανεκτικότητα, την αποδοχή του άλλου, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν είναι, ότι κι αν αυτός είναι.»

Να σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας είχε συμμετάσχει ως ένας από τους κύριους εισηγητές στο 3ο παγκόσμιο φόρουμ που οργάνωσε η Ουνέσκο το 2003 στη Νιγηρία, με θέμα Το ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην εκτόνωση θρησκευτικών, εθνικών και φυλετικών συγκρούσεων.

Η εισήγησή του, τελευταία, λόγω των εντάσεων στη χώρα, έχει δημοσιευθεί 2 φορές στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας.

Φώτο: Μπόνης

Πηγή: http://www.romfea.gr