steviaΗ ασφάλεια των γλυκαντικών ουσιών έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια και η υπερκατανάλωσή τους θεωρείται από πολλούς ειδικούς επικίνδυνη για την υγεία. Αν και το θέμα είναι αμφιλεγόμενο και αρκετοί διαιτολόγοι μας καθησυχάζουν σχετικά με την ασφάλεια τους, ο κόσμος πλέον, και με το δίκιο του, είναι πολύ πιο επιφυλακτικός στην αλόγιστη χρήση τους σε ροφήματα, στην μαγειρική καθώς και στην κατανάλωση όλων των σχετικών προϊόντων light με χημικές γλυκαντικές ουσίες.

Πρόσφατα όμως ήρθε στο προσκήνιο μια νέα γλυκαντική ουσία η Στέβια που αλλάζει και πάλι τα δεδομένα και φέρνει πίσω την ενναλακτική λύση στην ζάχαρη. Το αισιόδοξο με την Στέβια είναι το γεγονός ότι είναι τελειώς φυσικό προιόν και ως εκ τούτου η χρήση της απόλυτα ασφαλής .

Η Στέβια είναι ένα φυτό όπου αρχικά φύτρωνε στα δάση της Βραζιλίας και της Παραγουάης και το χρησιμοποιούνταν οι αυτόχθονες ως γλύκισμα για τα φαγητά τους. Το 1931, στη Γαλλία, επιστήμονες απομόνωσαν και μελέτησαν τη χημική σύσταση δύο γλυκοζιτών της στέβιας, που είναι υπεύθυνοι για τη γλυκιά της γεύση και διαπίστωσαν πως η στέβια είναι διακόσιες με τριακόσιες φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη χωρίς καθόλου θερμίδες!! Μόλις όμως τον Ιούνιο του 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε τελικά την έγκριση για την χρήση της στην διατροφή μας. Τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα των άλλων γλυκαντικών ουσιών εικάζεται πως είναι η αιτία για την «μικρή» αυτή καθυστέρηση.

Η Στέβια λοιπόν εκτός από το αυτονόητο όφελος που έχει να προσφέρει σε διάφορα διατροφικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης η υπογλυκαιμία, έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Είναι αντιοξειδωτική, αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδης. Στην Αμερική μάλιστα την προσθέτουν σε σαμπουάν και μάσκες προσώπου, αφού, εκτός των άλλων, φημίζεται και για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως η στέβια μπορεί να ευδοκιμήσει και στην Ελλάδα και έχει ήδη δοθεί έγκριση σε παραγωγούς για την καλλιέργειά της. Σύντομα λοιπόν θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Προς το παρόν, εάν δεν μπορείτε να περιμένετε, μπορείτε να την προμηθευτείτε από το amazon.co.uk