Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σκοποί του ΔΝΤ
Κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα, ή οσάκις κρίνεται αναγκαίο αποφασίζονται ιδιαίτερα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι:
1. Η ενιαία διαδικασία ομαλής προσαρμογής εκάστου κράτους μέλους στις συναλλαγματικές ισονομίες.
2. Διεθνείς διαβουλεύσεις σε περιπτώσεις σημαντικών αλλαγών των ακολουθουμένων συναλλαγματικών πρακτικών.
3. Επιβολές ορισμένων περιοριστικών συναλλαγματικών μέτρων και τέλος
4. Άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων κατόπιν διαπιστωμένης βελτίωσης οικονομικής θέσης του καθ΄ ου κράτους μέλους.
[Επεξεργασία] Διοικητική διάρθρωση ΔΝΤ
Ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ είναι το λεγόμενο «Συμβούλιο των Διοικητών» στο οποίο εκπροσωπείται κάθε κράτος μέλος μ΄ ένα Διοικητή και έναν αναπληρωματικό για πέντε συνεχή έτη. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται μία φορά ετησίως στη λεγόμενη "Τακτική Σύνοδο". Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής εγκρίνονται τα πεπραγμένα του Οργανισμού, εκλέγονται νέοι διευθυντές, ενώ λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις όπως π.χ. τυχόν αλλαγή ισοτιμιών, περί εισόδου νέων μελών, κ.λπ.
Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συμβουλίου προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθώς και όλου του προσωπικού του Οργανισμού.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του Οργανισμού αφού για τα σημαντικότερα επιλαμβάνεται αυτό τούτο το Συμβούλιο των Διοικητών.
[Επεξεργασία] Συστήματα Διάχυσης Δεδομένων (DDS)
Συμμετέχοντες στα Συστήματα Διάχυσης Δεδομένων του ΔΝΤ: ██ Μέλος ΔΝΤ, χρησιμοποιεί SDDS ██ Μέλος ΔΝΤ, χρησιμοποιεί GDDS ██ Μέλος ΔΝΤ, δεν χρησιμοποιεί κανένα DDS ██ Μη μέλος, χρησιμοποιεί SDDS ██ Μη μέλος, χρησιμοποιεί GDDS ██ Καμία σχέση με ΔΝΤ
Το 1995 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία προτύπων διάχυσης δεδομένων (data dissemination) με στόχο να καθοδηγήσει τις χώρες-μέλη του ΔΝΤ να δημοσιοποιούν στο κοινό τα οικονομικά τους στοιχεία. Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) προσυπέγραψε τα πρότυπα, τα οποία χωρίζονται σε δύο συστήματα: το Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων (GDDS - General Data Dissemination System)[1] και το Πρότυπο Διάχυσης Ειδικών Δεδομένων (SDDS - Special Data Dissemination Standard). [2]
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τα SDDS και GDDS το 1996 και το 1997 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν τροποποιήσεις οι οποίες εκδόθηκαν στον αναθεωρημένο "Οδηγό στο Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων" (Guide to the General Data Dissemination System). Το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε στατιστικολόγους και στοχεύει να βελτιώσει πολλές πτυχές στα στατιστικά συστήματα των χωρών.
[Επεξεργασία] Μέλη του ΔΝΤ
Μέλη του ΔΝΤ γίνονται δεκτά μόνο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες. Το 2000 τα μέλη του ΔΝΤ αριθμούσαν 182 (χώρες).
Μερικές οντότητες, χωρίς να είναι μέλη του ΔΝΤ, συνεισφέρουν στατιστικά δεδομένα στα συστήματα:
* Flag of Palestine.svg οι Παλαιστινιακές Αρχές - GDDS
* Flag of Hong Kong.svg το Χονγκ Κονγκ - SDDS
* Flag of Europe.svg Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
o η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ευρωζώνη - SDDS
o η Eurostat για όλη την ΕΕ. - SDDS
[Επεξεργασία] Κριτήρια για ένταξη
Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος του ΔΝΤ. Η αίτηση θα εξεταστεί πρώτα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα υποβάλει έκθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ με εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις αφορούν το μερίδιο που αναλογεί (quota) στο υποψήφιο μέλος, τον τρόπο πληρωμής της συνδρομής, και άλλους όρους και προϋποθέσεις για ένταξη. Αφού το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει την έκθεση, η αιτήτρια χώρα οφείλει να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα σύμφωνα με τη δική της νομοθεσία ώστε να μπορέσει να υπογράψει τη σχετική συμφωνία με το ΔΝΤ και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος.
Το μερίδιο (quota) ενός μέλους του ΔΝΤ καθορίζει τη συνδρομή που πρέπει να πληρώνει, το βάρος της ψήφου του, την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από το ΔΝΤ, και το μερίδιό του σε Special Drawing Rights. Ένα μέλος δεν μπορεί μονομερώς να αυξήσει το μερίδιό του - η οποιαδήποτε αύξηση πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Για παράδειγμα, το 2001 δεν επιτράπηκε στην Κίνα να αυξήσει το μερίδιό της όσο επιθυμούσε, ώστε να παραμείνει στο επίπεδο της μικρότερης οικονομίας των G7 (Καναδάς).[1] Έκτοτε, η συνεισφορά της έχει αυξηθεί μόνο ελαφρώς.
Από το 2006 διεξάγεται συζήτηση για αλλαγές στον τρόπο ψήφισης, ώστε να γίνεται πιο δίκαια. [3]
[Επεξεργασία] Βοήθεια και μεταρρυθμίσεις
Η βασική αποστολή του ΔΝΤ είναι να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Χώρες-μέλη που έχουν πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών μπορούν να ζητήσουν δάνεια ή/και διαχείριση της εθνικής τους οικονομίας. Σε ανταπόδοση, από τις χώρες αυτές απαιτείται συνήθως να προβούν σε μεταρρυθμίσεις (στις οποίες οι επικριτές αναφέρονται ειρωνικά ως "συναίνεση της Ουάσινγκτον"). Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνήθως απαιτούνται γιατί χώρες με σταθερά επιτόκια μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές, νομισματικές και πολιτικές πρακτικές οι οποίες να οδηγήσουν οι ίδιες το σύστημα σε κρίση. Για παράδειγμα, χώρες με τεράστια ελλείμματα προϋπολογισμού, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αυστηρό έλεγχο τιμών, ή ιδιαίτερα υπερτιμημένο ή υποτιμημένο νόμισμα διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον σοβαρό πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών. Έτσι, τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο, τουλάχιστον φαινομενικά, περισσότερο να διασφαλίσουν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις παρά να χρηματοδοτήσουν οικονομικές ατασθαλίες.
Όμως αυτή η προσέγγιση έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις, όπως φαίνεται πιο κάτω. Σύμφωνα με πολλούς υποστηρικτές του ΔΝΤ, κάποιες από αυτές τις επικρίσεις είναι αποτέλεσμα του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καλά τις λειτουργίες και τους στόχους του ΔΝΤ, και αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαφάνειας εντός του ΔΝΤ, καθώς και στην περίπλοκη φύση του διεθνούς οικονομικού συστήματος γενικότερα. Οι εισηγήσεις για βελτίωση αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν τη μείωση των οικονομολόγων, τους οποίους πολλοί φοβούνται ότι χρησιμοποιούν τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ως πειραματόζωα. Από την άλλη, κάποιοι φοβούνται αυτές οι αλλαγές αυτές που προτείνονται εισάγουν θέματα που είναι περισσότερα πολιτικά παρά οικονομικά, και τα οποία έχουν ήδη οδηγήσει σε οικονομικές κρίσεις. Σύμφωνα με τον Ούλριχ Μπεκ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποτροπή μια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
[Επεξεργασία] Επικρίσεις
Ο ρόλος των δύο οργανισμών του Μπρέτον Γουντς έχει αμφισβητηθεί από μερικούς από τα τέλη της ψυχροπολεμικής περιόδου. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι αυτοί που κατευθύνουν την πολιτική του ΔΝΤ εσκεμμένα στήριξαν καπιταλιστικές στρατιωτικές δικτατορίες που πρόσκεινταν φιλικά σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι επικριτές ισχυρίζονται επίσης ότι το ΔΝΤ είναι σε γενικές γραμμές απαθές ή και εχθρικό στις απόψεις τους για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και εργατικά δικαιώματα. Η αντιπαράθεση αυτή έχει συμβάλει στη δημιουργία του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το ΔΝΤ δεν έχει αρκετή ισχύ για να δημοκρατικοποιήσει κυρίαρχα κράτη, αν και αυτό δεν εντάσσεται ούτως ή άλλως στους δεδηλωμένους στόχους του, οι οποίοι είναι να συμβουλεύει και να προωθεί την οικονομική σταθερότητα. Το επιχείρημα υπέρ του ΔΝΤ είναι ότι η οικονομική σταθερότητα αποτελεί πρόδρομο της δημοκρατίας.
Δύο επικρίσεις από οικονομολόγους είναι ότι η οικονομική βοήθεια δίδεται πάντοτε υπό διάφορες προϋποθέσεις (conditionalities), περιλαμβανομένων των Προγραμμάτων Διαρθρωτικής Προσαρμογής (Structural Adjustment Programs). Οι προϋποθέσεις, υποστηρίζεται, παρεμποδίζουν την κοινωνική σταθερότητα και επομένως και τους δεδηλωμένους στόχους του ΔΝΤ, ενώ τα Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας στις χώρες που δέχονται τη βοήθεια.[2]
Κατά κανόνα, το ΔΝΤ και οι υποστηρικτές του είναι υπέρμαχοι της κεϋνσιανής προσέγγισης. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι εκείνοι που ανήκουν στη σχολή σκέψης της προσφοράς (supply-side economics) διαφωνούν ανοικτά με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ υποστηρίζει συχνά την υποτίμηση νομισμάτων, την οποία η σχολή της προσφοράς θεωρεί ότι αυξάνει τον πληθωρισμό. Επίσης, συνδέουν την ψηλή φορολογία των προγραμμάτων λιτότητας με συρρίκνωση της οικονομίας.
Η υποτίμηση του νομίσματος συνιστάται από το ΔΝΤ σε κυβερνήσεις χωρών των οποίων η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Οι οικονομολόγοι που δίνουν έμφαση στην προσφορά ισχυρίζονται ότι οι κεϋνσιανές πολιτικές του ΔΝΤ είναι καταστροφικές για την οικονομική ευημερία.
Από την άλλη, το ΔΝΤ μερικές φορές υποστηρίζει "προγράμματα λιτότητας", τα οποία συνεπάγονται αύξηση των φόρων ακόμη και όταν η οικονομία είναι αδύνατη, με στόχο να παρέχουν έσοδα στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα προϋπολογισμού, κάτι που είναι αντίθετο με την κεϋνσιανή πολιτική. Αυτές οι πολιτικές επικρίθηκαν από τον Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς, πρώην οικονομολόγο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο βιβλίο του Globalization and Its Discontents.[3] Ο Στίγκλιτς υποστήριξε ότι, στρεφόμενο σε μια πιο νομισματική προσέγγιση, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον έγκυρο στόχο, αφού σχηματίστηκε για να παρέχει κονδύλια σε χώρες για να υλοποιήσουν κεϋνσιανή αποκατάσταση των πληθωριστικών μεγεθών.
[Επεξεργασία] Προηγούμενοι διευθυντές
Βάσει άγραφου νόμου, ο Διοικητής του ΔΝΤ είναι πάντοτε από την Ευρώπη και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές, οι οποίοι εγκρίνουν τον Διοικητή, ψηφίζονται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών που εκπροσωπούν. Ο δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχία του ΔΝΤ είναι παραδοσιακά Αμερικανός.
Το ΔΝΤ ελέγχεται ως επί το πλείστον από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, με το βάρος ψήφου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο να καθορίζεται από την οικονομική συνεισφορά της κάθε χώρας στον οργανισμό. Σπάνια το Συμβούλιο υπερψηφίζει αποφάσεις που συγκρούονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή των ευρωπαϊκών χωρών.
Στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα κλιμάκιο του ΔΝΤ
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!!!"
"Οι κακοί μπάτσοι...."......
Τώρα για το θέμα που διατυπώνεται σχετικά με δημοσίευση για το πως αντιμετωπίζονται οι αστυνομικοί. Προσωπικά είμαι αστυνομικός και δεν με ενδιαφέρει η επιθετική γνώμη που έχουν κάποιοι. Δεν με ενδιαφέρει αν θα με που μπάτσο ή όχι, ειλικρινά μου είναι παντελώς αδιάφορο. Πριν με κρίνουν όλοι αυτοί τους έχω κρίνει και ..
εγώ, όπως και άλλοι βέβαια. Δεν έχει σημασία αν εγώ τους λέω κλέφτες γιατί όταν τους καλώ να μου φτιάξουν ηλεκτρικά ή υδραυλικά μου παίρνουν 100 ευρώ για μια δουλειά δέκα λεπτών. Τους λέω ταρίφες γιατί με πάνε διπλοκούρσες και από άλλες διαδρομές αλλά όταν εγώ βιάζομαι θέλω να με πάρουν διπλοκούρσα γιατί αλλιώς είναι αλήτες. Τους λέω κλέφτες και αλήτες γιατί αν αρρωστήσω θέλουν φακελάκι να με κάνουν καλά, για να μου βρουν δωμάτιο να με μεταφέρουν με το φορείο, να με προσέξουν στο δωμάτιο. Ληστές γιατί τα παίρνουν για να μου βγάλουν μια οικοδομική άδεια και για να μου διακονήσουν την εφορία. Απατεώνες που παίρνουν την ντομάτα 10 λεπτά και την αγοράζω 2 ευρώ, τι μπλούζα 2 ευρώ και τους την πληρώνω 50. Απατεώνες που πρέπει να τους πληρώνω τον καφέ 5 ευρώ, που με ταΐζουν κατεψυγμένα ψάρια για φρέσκα, σάπιο κρέας για κατσικάκι γάλακτος . Έλληνες που με λένε μπάτσο όταν τους σπάνε το μαγαζί αλλά και μπάτσο όταν πιάνω το παιδί τους να σπάει το μαγαζί του άλλου. Αδιάφορους και αγενείς όταν περιμένω στην ουρά στην τράπεζα με τις ώρες ή πάλι όταν περιμένω με τις ώρες να πληρώσω το λογαριασμό του κινητού ενώ μπροστά υπάρχουν μόνο δυο άτομα. Πόσους άλλους τέτοιους θέλεις να σου πω ότι έχω κρίνει και που δεν με ενδιαφέρει η γνώμη τους? Γιατί κανένας από αυτούς που με κρίνει δεν βρήκε ποτέ το θάρρος να κρίνει τους ομοίους του ενώ εγώ το κάνω. Εγώ συλλαμβάνω και αστυνομικούς που παρανόμησαν και δεν τους κάλυψα για να έχετε να λέτε όλοι εσείς δείτε τι κάνουν οι μπάτσοι. Λοιπόν μου είναι αδιάφορο το πως με κρίνεται και τι γνώμη έχετε για μένα ανάλογα με τα συμφέροντά σας, γιατί εγώ και πάλι θα κάνω την δουλειά μου χωρίς να με ενδιαφέρει το τι γνώμη έχετε, εσείς όμως ποτέ δεν θα έχετε το θάρρος να κρίνεται τον εαυτό σας, μόνο τους άλλους και πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντά σας. " ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Αυτό το σχόλιο έστειλε στο ΤΡΟΚΤΙΚΟ κάποιος αστυνομικός
προφανώς αγανακτισμένος για τα όσα ακούει και διαβάζει για αυτόν
και τους συναδέλφους του δηλαδή αρνητικά στην καλύτερη περίπτωση.
Το έχω πολλές φορές γράψει ότι στην Ελλάδα ο αστυνομικός είναι
αυτός που φταίει για όλα....ο σάκος του μπόξ.
Φεύγει το πρωϊ από το σπίτι του για να δείρει ακόμα και να σκοτώσει.
Σε αυτόν θα εκτονωθούν λεκτικά και όχι μόνο όλοι οι "Δημοκράτες"
"φιλήσυχοι" Πολίτες.
Είναι ο μπάτσος ο κακός αλλά που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια
και δουλεύει όπως οι περισσότεροι για ψίχουλα.
Οι περισσότεροι στον περίγυρό μας θα έχουμε ανθρώπους που ήταν
ή είναι αστυνομικοί και σίγουρα δεν τους βλέπουμε ως "κακούς μπάτσους".
Τι θα λέγαμε στην Ελλάδα αν είχαμε αστυνομία τύπου Αμερικής ή και
Ευρωπαϊκών Χωρών που πρώτα σε ακινητοποιούν με το όπλο
και μετά σου ζητάνε δίπλωμα και ταυτότητα;
΄΄ΤΟΥΡΚΟΣ΄΄ ΕΓΙΝΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ 100000 ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ!!!
αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακόμη, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δυσχεραίνουν τις ήδη δύσκολες προσπάθειες επανασυμφιλίωσης μεταξύ της χώρας του και της Αρμενίας.
Τρομάζουν… οι προβλέψεις για το καλοκαίρι
Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε με δηλώσεις του στην “Ημέρα” ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, που συμμετείχε στην έκθεση του Βερολίνου, ενώ το γραφείο του οργάνωσε ειδική εκδήλωση στη Μόσχα, πριν...
από περίπου 15 μέρες προβάλλοντας τη Ζάκυνθο, με την ευκαιρία έναρξης των απευθείας πτήσεων από τη συγκεκριμένη πόλη, από το Μάιο.
Στροφή στα “all inclusive”
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης στο Βερολίνο, ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε πως η πτώση των αφίξεων αφορά όλη την Ελλάδα και πολύ περισσότερο τη Ζάκυνθο. Αιτιολογώντας τα λεγόμενά του σημείωσε: “Η Ζάκυνθος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα ακόμη και η Κως, που διαθέτουν περισσότερα ξενοδοχεία με υποδομές για “all inclusive””.
Υπό αυτές τις συνθήκες προβλέπεται μείωση στα ποσοστά αφίξεων, με βάση και τις έως και σήμερα προ-κρατήσεις δωματίων, που μπορεί να φτάσει για το σύνολο του ερχόμενου καλοκαιριού από 7% ως 10%, νούμερα αρκετά μεγάλα με δεδομένο ότι και τα τελευταία χρόνια, η τάση είναι συνεχώς πτωτική.
“Οι αφίξεις στη Ζάκυνθο έφτασαν τα 490.000 άτομα το χρόνο. Τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, μετράμε συνεχώς μειώσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται φέτος να πέσουμε ακόμη και κάτω από τα 400.000 άτομα, χάνοντας κυρίως τους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία”, τόνισε ο ίδιος και σχετικά με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε.
Παιδί και κάπνισμα: «Έπιασα το παιδί μου να καπνίζει» - Δυσκολία των γονιών να επικοινωνήσουν
Mαρία-Eλένη Σπυροπούλου
Eχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το παιδί σας ήταν μικρό και «κρεμασμένο» από πάνω σας, και ακόμα περισσότερα από τότε που ήσασταν εσείς έφηβοι, ώστε να θυμάστε τι νιώθατε τότε. Tώρα ο γιος ή η κόρη σας έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να ανεξαρτητοποιούνται, να σας αμφισβητούν και με μεγαλύτερη ευκολία να κρύβονται από το άγρυπνο βλέμμα σας. H περίοδος αυτή ονομάζεται απλά «εφηβεία». Eίναι κατανοητή η δυσκολία των γονιών να επικοινωνήσουν σε αυτή τη φάση με τα παιδιά τους. Aπό γλυκά πλάσματα που ήταν μέχρι τώρα, έχουν μεταλλαχθεί σε άγουρους νέους με νεύρα, επικρίσεις και συνεχείς απαιτήσεις. Πώς μπορεί να βρεθεί μια κάποια συνεννόηση, ώστε να μην τα αφήσετε στο έλεος των προσωπικών τους αδιεξόδων;Mια από τις συνηθισμένες «επαναστάσεις», με τις οποίες οι έφηβοι δηλώνουν έμπρακτα ότι μεγάλωσαν, είναι οι αλλαγές στα μαλλιά τους. Ξαφνικά, ενώ μέχρι χθες πηγαίνατε μαζί στο κομμωτήριο, τώρα σας ζητάνε χρήματα να πάνε με την παρέα τους. Tο σοκ, όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που μπορεί να πάθατε όταν αδειάζοντας ένα μεσημέρι τη σχολική τσάντα, πέσατε πάνω σε ένα μισοάδειο πακέτο τσιγάρα, από αυτά με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη. Σοκαρισμένη αισθάνθηκε και η κυρία K.Δ., η μητέρα ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού: «Δεν ψάχνω πολύ συχνά την τσάντα της και δεν είμαι στο σπίτι όταν γυρνάει από το σχολείο. Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό να ελέγξω εάν μυρίζουν τα ρούχα της. Ήταν το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόμουν για τη μικρή μου, διότι αθλείται και προσέχει την υγεία της, τη διατροφή και την καθαριότητά της και δεν είχε το προφίλ των παιδιών που θα χαρακτήριζα καπνιστές. Tα έβαλα με μένα, αισθάνθηκα ένοχη για τα λάθη που είχα κάνει στην ανατροφή της».
Mετά τις πρώτες σκέψεις που έκανε η κυρία K.Δ., έκρινε σκόπιμο να μην ομολογήσει στην κόρη της ότι βρήκε το πακέτο, απλώς προτίμησε να γίνει καχύποπτη και παρεμβατική. Aυτό, όμως, έφερε αντίθετα αποτελέσματα, διότι η μικρή αισθάνθηκε ξαφνικά και αναίτια μια σοβαρή αλλαγή στη ζωή της λόγω της νέας συμπεριφοράς της μαμάς της, γεγονός που τις έφερε σε μεγάλη αντιπαράθεση. Ύστερα από συνεχείς καβγάδες για το πόσο θα βγαίνει η μικρή και με ποιους, η μητέρα αναγκάστηκε να τη ρωτήσει ευθέως εάν καπνίζει. Tο κορίτσι τής εκμυστηρεύτηκε ότι το πακέτο που είχε βρει δεν ήταν δικό της, αλλά κάλυπτε την καλύτερή της φίλη. H πραγματικότητα δεν ήταν τελικά όπως την είχε φανταστεί η κυρία K.Δ., όμως οι σχέσεις τους είχαν ενταθεί εξαιτίας της αδυναμίας της να μιλήσει ήρεμα και να συζητήσει με την κόρη της. Mπροστά στην προοπτική ενός υποθετικού παραπτώματος έχασε την εμπιστοσύνη στην κόρη της και θέλησε με μανία να ελέγξει τα όρια στην ελευθερία της.
Πολλές φορές, ακόμα και εάν τελικά το παιδί σας όντως κάπνιζε, είναι καλό να χτίζετε μια σχέση συμμαχίας και να του δείξετε ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του δεν κλονίστηκε. Mιλήστε ανοιχτά για τους φόβους σας, με διάθεση ειλικρινή να μοιραστείτε πτυχές της ζωής που ζει το παιδί σας, τους φόβους και τις ανασφάλειές του, το «γιατί» των πραγμάτων, χωρίς διάθεση επίκρισης και τιμωρίας. H οδός της σύγκρουσης είναι σε βάρος σας, γιατί έτσι θα χάσετε την ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, που είναι πιο πολύτιμη και τώρα και σε βάθος χρόνου. Όταν έχετε απέναντί σας έναν έφηβο, μη μένετε στην επιφάνεια. Κοιτάξτε βαθύτερα το παιδί σας και θυμηθείτε ακόμα και τις παιδικές του ανάγκες για ασφάλεια και τρυφερότητα, που επανέρχονται στην εφηβεία ενδεδυμένες το μανδύα της αμφισβήτησης. Προπάντων, φροντίστε να κάνετε εσείς το πρώτο βήμα της έμπρακτης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Eίναι το σημαντικότερο μάθημα ζωής που μπορείτε να του δώσετε.
Σε μικρές ηλικίες, όπως είναι από τα δεκατρία μέχρι τα δεκαέξι, δεν υπάρχει γονιός που να αντιδρά λελογισμένα ή ψύχραιμα μαθαίνοντας ότι το παιδί του καπνίζει. Aπό την άλλη, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά σήμερα ξεκινούν τα πάντα πιο νωρίς: από τη σεξουαλική ζωή μέχρι το αλκοόλ και το τσιγάρο.
H κυρία N.Σ. βρήκε έξω από το φροντιστήριο το δεκατριάχρονο γιο της να καπνίζει μαζί με ένα φίλο του. H εικόνα, όπως είναι φυσικό, την τάραξε και τη θύμωσε πολύ. Eυτυχώς για εκείνη, συγκράτησε τον εκνευρισμό της και δεν τον προσέβαλε μπροστά στο φίλο του, έως ότου βρέθηκαν μόνοι τους. O μικρός τα αρνήθηκε όλα. H μητέρα τον διευκόλυνε, όμως, λέγοντάς του ότι τον είδε. H κυρία N.Σ. είχε ξεκινήσει εκείνο τον καιρό ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσει θέματα του πρόσφατου χωρισμού με το σύζυγό της, και αυτό λειτούργησε θετικά προκειμένου να αντέξει το ατόπημα του γιου της. Ήταν πιο έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη στραφεί εξ ολοκλήρου εναντίον του. Άλλωστε, ήταν η ίδια καπνίστρια, αλλά και σκληρά εργαζόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι. Ήταν όμως απούσα και συναισθηματικά λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε τον τελευταίο χρόνο.
H κυρία N.Σ. δεν αντιλήφθηκε ότι τον ίδιο καιρό ο μικρός είχε μπει στην εφηβεία και βίωνε συναισθηματικές και ψυχικές δυσκολίες, καθώς είχε αλλάξει και σχολείο μετά το διαζύγιο των γονιών του. H συζήτηση λειτούργησε καταπραϋντικά, έφερε πιο κοντά τη μητέρα και το παιδί, και τους έκανε να αντιληφθούν ότι το κάπνισμα δεν ήταν παρά μόνο η αφορμή ώστε το παιδί να εξωτερικεύσει βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες, φόβους και ανασφάλειες.
Το κάπνισμα για έναν έφηβο συχνά υποδηλώνει προγενέστερες ανάγκες της παιδικής του ηλικίας, που καλύπτει πίσω από την υποτιθέμενη ξαφνική ωρίμανση. «Kαπνίζω, άρα είμαι μεγάλος», δηλώνουν με τη στάση τους τα παιδιά στο σχολείο, και αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν και για κάποια άλλα σαν πόλος δύναμης, αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας.
κ. Μαρία-Ελένη Σπυροπούλου είναι ψυχολόγος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.
Συλλήψεις Αλβανών για κατοχή 22 κιλών κάνναβης
Σύμφωνα με την Αστυνομία δύο 22χρονοι Αλβανοί και ένας ομοεθνής τους, ηλικίας 28 ετών, σκόπευαν να πουλήσουν το χασίς σε τοξικομανείς.
Σουρής, επίκαιρος (100 χρόνια πριν)
Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σʼ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νάʼχει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νάʼχει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
ΧΟΛΗ ΒΓΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
"Βίαιες διαδηλώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν χωρίς προειδοποίηση και ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Οι Αυστραλοί θα πρέπει να επισκέπτονται με ιδιαίτερη προσοχή τα εμπορικά κέντρα των εν λόγω πόλεων". [...]
"Οι Αυστραλοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν περπατούν μόνοι και να αποφεύγουν τις απομονωμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς τουρίστες έχουν υπάρξει θύματα σοβαρών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων, στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά".
Μέσα σε επτά μήνες άδειασαν τα 90 σπίτια οι Γεωργιανοί
και στη συνέχεια άδειαζαν τα σπίτια. Η αστυνομία βρήκε μεγάλη ποσότητα από τα κλοπιμαία και σήμερα έχει καλέσει τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της συμμορίας, μήπως και βρουν κάποια από τα πράγματα τους.
Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2008
1. Εννιά στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν στην εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ.
2. Το 65,27% των φορολογουμένων ή 5.382.329 άτομα σε σύνολο 8.246.361 δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ,
δηλαδή κατά μέσο όρο το μηνιαίο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
3. Σχεδόν 3 στους 10 φορολογούμενους ή 2.382.753 άτομα εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.
4. Μόνο το 5,8% των φορολογουμένων (481.279 φυσικά πρόσωπα) δηλώνουν ότι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Μόλις
18.700 άτομα εμφανίζονται να έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο.
5. Επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τραγουδιστές κ.ά.) εμφανίζουν
στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.500 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις
875 ευρώ τον μήνα και δεν πληρώνουν στην εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματά τους.
Πλουσιότεροι όλων των Ελλήνων είναι οι μισθωτοί και ακολουθούν οι συνταξιούχοι, καθώς δηλώνουν τα μεγαλύτερα κατά μέσο
όρο εισοδήματα. Συγκεκριμένα:
- Το μέσο εισόδημα των μισθωτών ανέρχεται σε 14.437 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι δηλώνουν κατά μέσο όρο 11.873 ευρώ τον χρόνο.
- Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι εμποροβιοτέχνες με 10.440 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα.
- Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μέσο ετήσιο εισόδημα 9.057 ευρώ, δηλαδή αρκετά κάτω από το
αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
- Οι εισοδηματίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.911 ευρώ.
- Στην τελευταία θέση βρίσκονται οι αγρότες με μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 2.455 ευρώ.
- Τέλος, υπάρχουν και 65 ΄Ελληνες ...Κροίσοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ ο καθένας!
Παπανδρέου: "Είμαστε ήδη στο ΔΝΤ"!!!
Το είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στους ευρωβουλευτές και έγινε πριν λίγο:
"Είμαστε ήδη στο ΔΝΤ απλά δεν το λέμε ακόμα"
Το μεταφέρουν από ...
τις Βρυξέλλες οι δημοσιογράφοι κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να έχει παρθεί και απλά να μην την υλοποιεί μέχρι να δει τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι έτεροι μας!
Σκάνδαλο οδηγεί πολιτικό στην Αμερική σε παραίτηση
Ο Kevin Gran ειναι πολιτικός στη Γιούτα της Αμερικής και σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Gran, πριν 25 χρόνια έκανε ένα λάθος που απο τότε τον έχει στοιχειώσει. Αυτός ήταν 28 και μαζί με μια 15 χρονη είχαν μια θερμή στιγμή σε ένα τζακούζι. Δεν έκαναν έρωτα όμως και μόνο το ερωτικό στοιχείο ήταν αρκετό για να τον καταστρέψει. Το 2002 ο Gran κατέβηκε υποψήφιος για το Κογκρέσο. Η γυναίκα αυτή τότε ...
του ζήτησε 150,000 δολάρια για να μη βγάλει την ιστορία στα κανάλια. Ο Gran τα έδωσε. Δεν ήταν ομως αρκετό. Η γυναίκα αυτή ηρθε πάλι μετά απο 8 χρόνια να βγάλει την ιστορία στη δημοσιότητα. Ο Gran αφού ενημερώθηκε για το γεγονός και πριν βγουν στον αέρα όσα έχει να πει αυτή η γυναίκα παραιτήθηκε σήμερα αναγνωρίζοντας τα λάθη του
Ελληνικά C-27J Spartan στο Αφγανιστάν;
fox2e-mag
ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!
"Με την παρούσα επιστολή θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Παιδιατρικού τμήματος του Ασκληπιείου Βούλας και να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους έναντι του σοβαρότατου και αιφνίδιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε το 11 μηνών παιδί μου.
Δεν θα ήθελα να δώσω μελοδραματικό τόνο στην επιστολή, άλλωστε όσοι γονείς έχουν βρεθεί στη θέση μου γνωρίζουν τα συναισθήματα της αγωνίας και της ευγνωμοσύνης που απορρέουν από μία τέτοια οδυνηρή κατάσταση. Γι’ αυτό θα σταθώ στην υποχρέωση μου να...
συγχαρώ τους ανθρώπους αυτούς όχι από ιδιοτελή ευγνωμοσύνη αλλά με καθαρή σκέψη, τώρα που η ένταση των πρώτων ημερών έχει καταλαγιάσει.
Βρέθηκα στο Ασκληπιείο την περασμένη Πέμπτη, 13.00 το μεσημέρι, λίγες στιγμές μετά την εκδήλωση του έκτακτου περιστατικού, αφού λόγω της απόστασης και της σοβαρότητας της κατάστασης δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Εντός ολίγων λεπτών, παρ’ ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε και υπήρχε γενική απεργία, το παιδί μου βρισκόταν υπό την φροντίδα Τεσσάρων (4) γιατρών που προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες. Διασωλήνωση, εκτεταμένες εξετάσεις, συνεχής παρακολούθηση κλπ.
Έμεινα έκπληκτος από τον επαγγελματισμό, την συνεχή παρουσία και την οργάνωση που συνεχίστηκε ακόμα και μετά το κρίσιμο διάστημα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανά μία ώρα, Τρεις Ιατροί βρισκόντουσαν στο πλευρό μας με διάθεση για προσφορά, με ήθος αλλά κυρίως με πραγματικό ενδιαφέρον αφού κάθε τους ενέργεια γινόταν με γνώμονα τον σεβασμό στην ψυχολογία του βρέφους και όχι ως στείρα εφαρμογή κάποιου πρωτοκόλλου διαδικασιών. Συνεχής ενημέρωση για την πορεία της υγείας, τήρηση σχεδιαγραμμάτων και λεπτομερούς ιστορικού αλλά και συμβουλές φροντίδας, ακόμα και συμπεριφοράς των γονέων. Ακόμα και έντυπο οδηγιών με αναλυτικές οδηγίες για τους γονείς που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση αφού δεν είχα συναντήσει κάτι τέτοιο, τόσο όμορφα δομημένο ακόμα και σε μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα.
Τα ευρήματα και η πορεία των εξετάσεων γινόταν αντικείμενο εκτενούς συμβουλίου των ιατρών, συγκεκριμένα τη Δευτέρα το πρωΐ, Δέκα (10) γιατροί με επικεφαλής την Διευθύντρια εξέτασαν το παιδί μου και συγκεντρώνοντας όλο το ιστορικό και τα αποτελέσματα των εξετάσεων έκαναν συμβούλιο με χρήση προφανώς ειδικού λογισμικού και διαφανειών, το οποίο διαπίστωσα ιδίοις όμμασι αφού εκείνη τη στιγμή έψαχνα τα ονόματα των ιατρών για να συντάξω την επιστολή. Μία εικόνα που παραπέμπει σε …κινηματογραφικές παραγωγές του εξωτερικού και όμως γινόταν στον όροφο ενός παλαιού κτιρίου. Η κατάσταση του οποίου δυστυχώς είναι αντιστρόφως ανάλογη του έμψυχου δυναμικού.
Το Σάββατο, παρατήρησα κάμερες στην είσοδο του νοσοκομείου που κάλυπταν την περίπτωση ενός ιατρού που δέχτηκε «φακελλάκι» από ασθενή. Πραγματικά ένιωσα οργή. Οργή, διότι έβλεπα για άλλη μία φορά το «παράδειγμα προς αποφυγή» να απολαμβάνει δημοσιότητα ενώ τα παραδείγματα προς μίμηση να μένουν στην αφάνεια. Διότι εγώ είδα ανθρώπους μαχητές που φρόντισαν το παιδί μου σα να ήταν δικό τους, χωρίς κανείς μα κανείς να αφήσει την παραμικρή υπόνοια για κάποια «αμοιβή». Στην εύλογη απορία μου για την υπέρβαση της εφημερίας, του ωραρίου κλπ η απάντηση ήταν «Εδώ, όποιο παιδί χρειάζεται βοήθεια, την έχει». Είδα λειτουργούς με οίστρο που δεν συνάντησα ούτε σε ακριβοπληρωμένα ιδρύματα να κρατούν τη σημαία της δημόσιας υγείας ψηλά και όμως να μένουν στην αφάνεια από κάποιον επίορκο που έπαιρνε τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της επιστολής αλλά και της διάρθωσης της λίστας των αποδεκτών. Θα πρότεινα μάλιστα σε αυτούς που θα λάβουν την επιστολή να κάνουν και ένα αφιέρωμα στο εν λόγω παιδιατρικό τμήμα για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι αυτό που εγώ έζησα και θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή με ευγνωμοσύνη. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να συγχαρώ έναν προς έναν τους ανθρώπους αυτούς που κάνουν τη διαφορά. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά και όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι θα υπάρχει και ελπίδα για την Ελλάδα. Μέσα στην κρίση και τις δυσκολίες που ζούμε, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι το παράδειγμα και ο φάρος για την κοινωνική ευμάρεια και αλληλεγγύη:
Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Οι γονείς του Μηνά.
Κυρία Παπαδάκου (Συντονίστρια – Διευθύντρια του Παιδιατρικού τμήματος του Ασκληπιείου)
Κυρία Διβόλη (διευθύντρια του Παιδιατρικού)
Κυρία Φιλίππου Όλγα
Κυρία Μπερή Δέσποινα
Κυρία Πανομήτρου Θεοδώρα
Κυρία Κούνη Σοφία
Κυρία Μανωλαράκη Ιωάννα
Κυρία Καζαντζίδου Ιουλία
Κυρία Κατσαδώρου Εύη
Κυρία Βλιώρα Χριστιάννα
Κύριος Παυλίδης Ιωάννης"
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!
Η ευαισθησία των αναίσθητων και ο παράδεισος της Κούβας...
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας διαδραματίστηκε στη μικρή πόλη Μπάνες, στο βορειοανατολικό άκρο της Κούβας, 700 χιλιόμετρα από την Αβάνα.
Αστυνομία γύρω από το κοιμητήριο. Αστυνομία παντού μέσα στην πόλη. Προληπτικές συλλήψεις αντικαθεστωτικών της περιοχής. Οι κουβανικές Αρχές προειδοποίησαν τους ξένους δημοσιογράφους να παραμείνουν στην Αβάνα, μακριά και απόντες. Ετσι, σε κλίμα ζόφου και τρομοκράτησης, έγινε στη Μπάνες -στον τόπο όπου γεννήθηκε- η κηδεία του Ορλάντο Σαπάτα.
Ορλάντο Σαπάτα. Κουβανός πολιτικός κρατούμενος. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου, σε ένα νοσοκομείο της Αβάνας, έπειτα από 85 ημέρες απεργίας πείνας. Ήταν 42 ετών.
Ορλάντο Σαπάτα. Καταδικάστηκε το... http://apneagr.blogspot.com/
Διπλαστιάστηκαν οι υπάλληλοι της βουλής μέσα σε 10 χρόνια
Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ Δ.ΣΙΟΥΦΑ, Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Η ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΑΚΗ
Μέχρι τις αρχές του 2000 στη Βουλή υπηρετούσαν περίπου 800 υπάλληλοι. Δέκα χρόνια μετά, στον προϋπολογισμό του 2009, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στα 1.600 άτομα. Τώρα έχουν ξεπεράσει τους 1.800, αφού μόλις πριν από δύο εβδομάδες μονιμοποιήθηκαν 232 μετακλητοί υπάλληλοι που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν σε γραφεία βουλευτών. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής κ.Νίκος Στεφάνου, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου κ. Δημήτρη Σιούφα. Yπάλληλος της Βουλής είναι και η κόρη του κ. Σιούφα, η ...
οποία όμως είχε διοριστεί παλαιότερα από τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Η κόρη της κυρίας Ελσας Παπαδημητρίου είναι επίσης υπάλληλος στο Κοινοβούλιο, όπως και η νύφη του πρώην γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη αλλά και η κόρη του λογογράφου του κ.Κώστα Καραμανλή, του κ. Ανδρέα Αθανασίου. Λέγεται μάλιστα ότι οι εκ Καρδίτσης καταγόμενοι υπερεκπροσωπούνται μεταξύ των υπαλλήλων, αφού ο κ. Σιούφας φρόντιζε ιδιαίτερα την πολιτική του περιφέρεια γιατί δεν ήταν βέβαιος ότι επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2009
(Π.Θ.)
Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Τα άδικα και σκληρά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένα απ' αυτά και ο φόρος πολυτελείας στους κοσμηματοπώλες, τείνουν να εξασθενίσουν και να εξαφανίσουν τον επαγγελματικό κλάδο που προσφέρει λάμψη, αισθητική και ποιότητα. Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής του φόρου πολυτελείας σε χρυσό και ασήμι, θα καταλάβει οτι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βαθιά μεσάνυχτα από οικονομικά. Επιβάλουν αγαπητοί μου φίλοι φόρο 10%, όχι στην αγορά πρώτης ύλης -ακατέργαστο χρυσό και ασήμι- αλλά στο εμπόρευμα που έχει ετοιμαστεί και είναι προς πώληση, με απλά λόγια μπαίνει φόρος πολυτελείας και στα ελληνικά εργατικά χέρια, που δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια στα εργαστήριά τους το χρυσό και το ασήμι!
Σας παραθέτω ένα απλό παράδειγμα, για να έχετε πλήρη εικόνα μιας ομάδας ''ειδικών'' που ετοίμασε το νόμο: ο έμπορος που ...........
αγοράζει χρυσό με το κιλό για να φτιάξει κοσμήματα, πληρώνει για το 1 kgr περίπου 27000 ευρώ. Αν υποθέσουμε οτι θα χρειαστεί 1 gr για την κατασκευή κάποιου κοσμήματος, θα το αγοράσει 27 ευρώ και για τα εργατικά που ποικίλουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή έστω οτι θα απαιτηθούν άλλα 23 ευρώ. Το συνολικό κόστος του παραγωγού είναι 50 ευρώ (27 ευρώ η πρώτη ύλη και 23 ευρώ τα εργατικά). Ο φόρος πολυτελείας που θα πουλήσει ο παραγωγός στον κοσμηματοπώλη μπαίνει στα 50 ευρώ και όχι στα 27 ευρώ. Άρα φορολογούνται και τα ελληνικά εργατικά χέρια και οδηγούν το ελληνικό κόσμημα στην εξαφάνιση. Στο ποσό αυτό υπολογίστε και ΦΠΑ 21% και τότε θα διαπιστώσετε οτι η τιμή εκτινάσσεται στα ύψη (50 * 10% + ΦΠΑ 21% = 66,55 ευρώ). Περίπου στη μισή τιμή θα έφτανε στον κοσμηματοπώλη, αν επικρατούσε η κοινή λογική και όχι η πρακτική του ΠΑΣΟΚ (35,97 ευρώ). Προτείνω την άμεση τροποποίηση του συγκεκριμένου μέτρου που πλήττει καίρια τη μικρομεσαία επιχείρηση και συστήνω την επιβολή του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα που εισάγονται από χώρες που δεν είναι κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κίνα, Τουρκία κτλ.). Έτσι περιορίζουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύουμε την ελληνική παραγωγή και επιτρέπουμε στα ελληνικά χέρια να συνεχίσουν στα εργαστήριά τους την επεξεργασία χρυσού και ασημιού.
Είναι απαράδεκτο να έρχονται οι ξένοι τουρίστες στα νησιά μας για διακοπές και να πηγαίνουν ημερήσιες εκδρομές στην Τουρκία για να αγοράζουν κοσμήματα σε χαμηλότερες τιμές. Έτσι θα ενισχύσουμε τα έσοδά μας από τον τουρισμό; Έτσι θα προστατεύσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου; Θεωρώ οτι ήρθε η ώρα να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Θέλουμε έσοδα στη χώρα, με παράλληλη ανάπτυξη ή θέλει η σημερινή κυβέρνηση να αποτελειώσει το εμπόριο και την παραγωγή; Κάποιος υπεύθυνος ας μας απαντήσει για να ξέρουν και οι επαγγελματίες τι θα κάνουν για το μέλλον τους. Τα διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης θα εφαρμοσθούν κάποια στιγμή για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στη χώρα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Aκόμα και αν το υποπτεύεστε, ακόμα και αν έχετε πειστεί ότι καπνίζει, πλησιάστε το και μιλήστε του για τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτή την κίνηση.
Ο Eνημερώστε το παιδί για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, είναι υπεύθυνος πια για τη ζωή του.
Ο Eάν καπνίζετε και εσείς, είναι πιο πιθανό να σας μιμηθεί το παιδί, διότι υπάρχει αυτό το πρότυπο στο σπίτι.
Ο Mην είστε απόλυτοι στις κρίσεις σας, πολλές φορές τα παιδιά καπνίζουν περιστασιακά και ορισμένα το κόβουν μεγαλώνοντας.
Ο Mην ταυτίζετε το κάπνισμα με τα ναρκωτικά. Xρειάζεται άλλου είδους ψυχική διεργασία το καθένα για να διεγερθεί ως ανάγκη.
Ο Aφοσιωθείτε στις συναισθηματικές του ανάγκες. Tο κάπνισμα και το αλκοόλ υποδηλώνουν ένα έλλειμμα φροντίδας, μια αναζήτηση μεγαλύτερης τρυφερότητας. Μην ξεχνάτε ότι τα πιο επιρρεπή παιδιά είναι τα πιο ευαίσθητα. Γι' αυτό, ακόμα και αν δεν θέλει να το κόψει, σταθείτε πλάι του, είναι το παιδί σας.