Συντάξεις και παροχές Υγείας στη μέγκενη της «ελεύθερης αγοράς»
Πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ θα καταβάλουν τον επόμενο χρόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μέσα από τις κρατήσεις τους για σύνταξη και υγεία, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό για το 2010 του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Παρά όμως αυτόν τον πακτωλό εισφορών από τους ασφαλισμένους (είτε με τη μορφή των εργατικών είτε των «εργοδοτικών» εισφορών) οι απολαβές τους χρόνο το χρόνο μικραίνουν. Δε λαμβάνουν ούτε αξιοπρεπή σύνταξη, ούτε στοιχειώδεις παροχές Υγείας.

Ετσι και το 2010 και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι 1.153.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν και πάλι συντάξεις πείνας, όπως και επί κυβέρνησης ΝΔ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η «αύξηση» στις συντάξεις θα είναι μόλις στο 1,5%, δηλαδή στη μέση σύνταξη θα προστεθούν μόλις 10 ευρώ το μήνα και αυτή θα διαμορφωθεί στα 673 ευρώ και αυτά μεικτά. Βέβαια, η πραγματική σύνταξη για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους - αφού οι μέσοι όροι δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια - θα είναι κατά πολύ μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις του ΙΚΑ για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα παραμείνουν συντάξεις ανάξιες για έναν κόσμο που, στην κυριολεξία, έχτισε το ΙΚΑ και από το υστέρημα του πενιχρού μισθού του πλήρωνε τις εισφορές του για ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Και βέβαια θα είναι πολύ κάτω από αυτά που απαιτούνται για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες.

Το ίδιο ανάξια είναι η μεταχείριση συνταξιούχων και ασφαλισμένων και στο ζήτημα της Υγείας. Η ταλαιπωρία, οι ουρές και η αναμονή για αναγκαίες εξετάσεις, η αυξημένη συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες και σε ιατρικές πράξεις που ξετινάζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς την ώρα της ανάγκης και πετσοκόβουν και αυτές τις πενιχρές συντάξεις, αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του οργανισμού.

Αιμοδότης των επιχειρηματικών κερδών

Στον αντίποδα, το ΙΚΑ έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους πελάτες των ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν εισβάλει και κάθε χρόνο κερδίζουν νέο έδαφος στο χώρο αυτό, πάντα σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Ενώ δηλαδή οι ασφαλισμένοι είναι οι αιμοδότες του ΙΚΑ, το ΙΚΑ, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει μετατραπεί σε σταθερό αιμοδότη των επιχειρηματικών κερδών της φαρμακοβιομηχανίας και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά και των εσόδων των δημόσιων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό της αιμορραγίας του ΙΚΑ προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ότι το 2010 η συνολική δαπάνη για τον κλάδο Υγείας ανέρχεται σε 5,115 δισ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2009 κατά 9%. Από τα 5,115 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη θα δαπανηθούν 2,659 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Η αύξηση στη φαρμακευτική περίθαλψη σε σχέση με φέτος προϋπολογίζεται στο 11%! Και αυτό παρά το γεγονός ότι παράλληλα αυξάνεται και η δαπάνη για τα φάρμακα που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Ετσι οι επιχειρηματίες λυμαίνονται και τα Ταμεία και το εισόδημα των ασφαλισμένων. Και όλα αυτά τη στιγμή που ενώ τα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ για τον κλάδο ασθένειας προϋπολογίζονται σε 4,044 δισ. ευρώ, το κράτος θα καταβάλει μόνο τα 250 εκατομμύρια, δηλαδή συμμετέχει μόνο κατά 6,18% στα έσοδα του κλάδου Υγείας. Μετά από τα παραπάνω, δεν είναι περίεργο που και το 2010 ο κλάδος Υγείας του ΙΚΑ θα είναι ελλειμματικός και το ύψος του «ελλείμματος» θα ανέλθει στα 1,782 δισ. ευρώ, προς δόξαν της «επιχειρηματικότητας» και της «ελεύθερης αγοράς». Το «έλλειμμα» και του κλάδου Υγείας είναι τα «λύτρα» που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Δεν το προκάλεσαν και δεν το προκαλούν οι ασφαλισμένοι.

Γι' αυτό προβάλλει η ανάγκη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης των επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, η εξασφάλιση πραγματικά δωρεάν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους και η χρηματοδότησή τους από το κράτος και τους εργοδότες. Οσο ο Μινώταυρος του κέρδους αλωνίζει στην Υγεία, Ταμεία και ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα σπασμένα.

Εισφοροδιαφυγή και ανεργία

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ΙΚΑ, ο φετινός προϋπολογισμός του στην κυριολεξία εκτροχιάστηκε. Οι εκτιμήσεις που γίνονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα έσοδά του το 2009 θα είναι λιγότερα κατά 1,140 δισ. ευρώ. Ελλειμματικός θα είναι και το 2010 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν πάνω από 12 δισ. ευρώ στα ταμεία του. Ποια όμως είναι η αιτία των μειωμένων εσόδων και των ελλειμμάτων στο ΙΚΑ;

Οι απολογητές των αντιασφαλιστικών μέτρων, της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας, αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη «γήρανση» του πληθυσμού, στην επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων/συνταξιούχων. Η πραγματικότητα όμως δείχνει άλλα. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η χρόνια και δόλια εισφοροδιαφυγή εκ μέρους των επιχειρήσεων, που γίνεται με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ανεβάζουν την εισφοροδιαφυγή στο 20% των εσόδων του ΙΚΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2010 θα λείπουν από τα ταμεία του ΙΚΑ περί τα 2,4 δισ. ευρώ! Το ύψος δηλαδή της εισφοροδιαφυγής αντιστοιχεί στο ποσό της κρατικής επιχορήγησης και αν αυτή εισπράττονταν θα ήταν δυνατό ο προϋπολογισμός του 2010, αντί για ελλειμματικός, να ήταν πλεονασματικός.

Ο μύθος όμως της «γήρανσης» και της αρνητικής σχέσης εργαζομένων/συνταξιούχων καταρρίπτεται και από το γεγονός ότι αυτό που λείπει στην πραγματικότητα δεν είναι τα εργατικά χέρια, αλλά η εργασία. Η ύπαρξη πάνω από 600.000 ανέργων είναι η αδιάψευστη μαρτυρία. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν πάνω από 250.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με stage, με «μπλοκάκι», οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι, και ιδιαίτερα οι μετανάστες, αλλά και το γεγονός ότι οι χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι σταθερά τροφοδοτούν την κερδοφορία, κόβουν όχι μόνο εισόδημα από τους εργαζόμενους, αλλά και πολύτιμους πόρους από το ΙΚΑ.

Το κράτος δεν πληρώνει

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τη χρηματοδότηση εκ μέρους του κρατικού προϋπολογισμού, που κάθε χρόνο βαίνει μειούμενη, τότε γίνεται φανερό ότι τα λεγόμενα «ελλείμματα» του ΙΚΑ είναι το επιστέγασμα της αντεργατικής πολιτικής και όχι μια «φυσική» εξέλιξη των πραγμάτων. Σημειώνουμε μόνο ότι το 2010, η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μικρότερη κατά 150 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος. Και δεν είναι μόνο η «νόμιμη» υποχρηματοδότηση. Το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος διεκδικεί το ρόλο του μεγάλου μπαταχτσή σε βάρος του ΙΚΑ. Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν αποδίδονται ούτε οι θεσμοθετημένοι πόροι. Τελευταίο κρούσμα αυτής της εγκληματικής στάσης είναι και το γεγονός ότι ενώ προεκλογικά το υπουργείο Απασχόλησης είχε δεσμευτεί πως θα αποδώσει στο ΙΚΑ ποσό ύψους 4,650 δισ. ευρώ, με τη μορφή ομολόγων, το ποσό αυτό λείπει από τον προϋπολογισμό του 2010. Εδώ προφανώς δεν ισχύει η περίφημη «συνέχεια του κράτους»! Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό ήταν μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ και αφορούσαν 1,140 δισ. ευρώ υπόλοιπο της κρατικής συμμετοχής για τους νεοεισερχόμενους των ετών 2001-2002, ποσό 2,040 δισ. ευρώ για τον κλάδο Υγείας των ετών 2003-2006 που δεν έχουν αποδοθεί και ποσό ύψους 1,460 δισ. ευρώ για υποχρεώσεις προς τρίτους. Αλλά και η «διαχείριση» της περιουσίας του Ταμείου αποδεικνύεται πέρα για πέρα «ελλειμματική». Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2010, οι πρόσοδοι της περιουσίας του ΙΚΑ θα μειωθούν σε σχέση με το 2009 κατά 11,42%.

Ολα τούτα μαρτυρούν ότι με τις εισφορές τους και τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινες παροχές Υγείας, αλλά και ένα εύρωστο οικονομικά Ταμείο. Το πραγματικό εμπόδιο σε αυτή τους την επιδίωξη είναι η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία παρά τις θυσίες των ασφαλισμένων οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να παραμερίσουν με την πάλη τους, αν θέλουν να εξασφαλίσουν τις εισφορές τους και να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.