Εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους για να κάνουν τη ζωή μας πιο αποτελεσματική. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις πραγματικές επιπτώσεις των αποβλήτων, της άδικα χαμένης ενέργειας, της αλόγιστης σπατάλης νερού κλπ, για την εύθραυστη υγεία του πλανήτη μας.

Ευτυχώς, το να ζείτε πιο αποτελεσματικά είναι φιλικό ως προς το περιβάλλον, όπως είναι και οικονομικά συμφέρον. Είναι επίσης πολύ απλό: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε προσοχή στον τρόπο που χρησιμοποιείτε τους πόρους γύρω σας κάθε μέρα.

Από τον τρόπο οδήγησης μέχρι τον τρόπο που τρώμε, οι καθημερινές μας συνήθειες καθορίζουν πόσα πράγματα χρησιμοποιούμε -είτε μιλάμε για τα τρόφιμα, καύσιμα ή πλαστικό- και μία μικρή αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα σας μπορεί να είναι ένα σωτήριο βήμα για το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, με την απλή χαλάρωση στον τρόπο που οδηγείτε -την επιτάχυνση και την πέδηση ήρεμα, την παραμονή στο όριο ταχύτητας, και διατηρώντας το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί ομαλά- μπορείτε να βελτιώσετε την απόσταση σε μίλια αερίου σας όσο το 33% και εκτός από 1 ευρώ ανά γαλόνι, ενώ επιτυγχάνετε ταυτόχρονα και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη φθορά του οχήματος!

Παρακάτω, έχουμε βάλει μαζί οκτώ βήματα που μειώνουν το κόστος και θα σας προσφέρουν ένα πρόγραμμα που θα σας φέρει στο δρόμο για την καθημερινή σοβαρή εξοικονόμηση, και δεν σας κοστίζει ούτε ένα επιπλέον ευρώ.

Οι ενέργειες αναφέρονται κατά σειρά δυσκολίας και του αντικτύπου. Έτσι αν και τα πρώτα βήματα θα είναι αρκετά εύκολο να τα ενσωματώσετε στη ζωή σας, η εξοικονόμηση πόρων και το περιβαλλοντικό όφελος είναι περιορισμένα. Τα τελευταία βήματα είναι λίγο πιο δύσκολα, αλλά υπόσχονται, επίσης, μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερα οφέλη για τον πλανήτη.

Κάθε μία από αυτές τις μικρές αλλαγές μπορούν να αποφέρουν μεγάλα αποτελέσματα, έτσι απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις για να βοηθήσετε να κρατήθει ο πλανήτης σας και το πορτοφόλι σας υγιείς!

1. Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

2. Περιορίστε το εμφιαλωμένο νερό - Φέρτε το δικό σας.

3. Χρησιμοποιείτε λιγότερα τρόφιμα και μην τα πετάτε.

4. Χαλαρώστε την οδήγησή σας.

5. Σβήστε τις ηλεκτρικές σας συσκευές και μην τις τοποθετείτε σε κατάσταση αναμονής.

6. Έσο πολυμήχανοι: ξαναχρησιμοποιήστε ό,τι μπορείτε.

7. Επιλέξτε προϊόντα με λιγότερη συσκευασία.

8. Περιορίστε τις αεροπορικές σας μετακινήσεις.