Τρίτη 11 Μαΐου 2010

παλλαϊκό σύνθημα το «να καεί, να καεί...» ;;;!!!


Μάλλον συμβαίνουν πολλά κάτω από την επιφάνεια του κοινωνικού γίγνεσθαι...


Οι πολιτικάντηδες πρέπει να αισθάνονται πολύ άβολα, να είναι ιδαίτερα ανήσυχοι ακούγοντας 35000 παόκια να φωνάζουν εν χορώ «να καεί, να καεί η ...σουλτάνα η Βουλή».

Ακούστε την αρχή του βίντεο, από την προχθεσινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.



Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε να ρημάζετε τις ζωές


«Απ' τα τσακάλια,
δε γλυτώνεις μ' εφκές ή παρακάλια»
(Κ. Βάρναλης).



Δεν μας κλέψατε μονό τον ισχνό μισθό μας, που με δικά μας έξοδα μας δίνατε.

Μας ΚΛΕΨΑΤΕ τους πιο ακριβούς θησαυρούς μας, που μέσα στην παλιά κασέλα κρύβαμε:

Την ελπίδα για το αυριανό σαλπάρισμα, προς μια καινούργια χώρα.
Τα εισιτήρια για το ταξίδι μας, για μια ζωή που μας αξίζει.
Το κρυφό ανεπίδοτο γράμμα στους κυβερνήτες μας, που μας πρόδωσαν.
Τη φωτογραφία του πεθαμένου καπετάνιου μας, να καλαφατίζει ολοκαίνουργο καράβι, πλησίστιο για το λιμάνι της ελπίδας.
Τη φωτογραφία της γιαγιάς, με τα παραμύθια, για τις όμορφες αλλοτινές μέρες.
Τη χαρά, να βλέπουμε το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας κι όλων των παιδιών, στο πρωινό ξεμύτισμα του Ήλιου.
Τα μυστικά σχέδια των «επαναστάσεών» μας, για όλα όσα μας πληγώνουν.
Όλες τις ιδανικές μας αυταπάτες, που μας κρατούσαν στη ζωή.

ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ όλα τα υπάρχοντά μας, αντί πινακίου φακής, στις άπληστες αγορές και το αντίτιμό τους το καταχραστήκατε.

ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΑΛΑΛΟΥΣ, χωρίς τη θεϊκή μας γλώσσα, να ψελλίζουμε γρυλίσματα δήθεν ευρωπαϊκά.

ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΑΤΕ Τ' ΑΥΤΙΑ, για να μην ακούμε τον απολλώνιο ύμνο μας, πάρα μόνο το τιντίρισμα του άνομου χρυσού σας και το γρύλισμα των αδόντων αιδοίων της τηλετύφλωσης.

ΜΑΣ ΤΥΦΛΩΣΑΤΕ για να μην βλέπουμε τον δικό μας Παρθενώνα, πάρα μόνο τη γύμνια των χρυσωμένων οπισθίων της παγκοσμιοποιημένης αγοράς σας.

ΜΑΣ ΜΑΘΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ και με καλοδεχούμενες λέξεις από όλες τις λογοκρισίες. Με κομψές εκφράσεις που δεν ενοχλούν καμία καθεστηκυία τάξη. Να μην λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, και τους κλέφτες κλέφτες.

Τώρα στα σχολεία διδάσκουν:
«Την εποχή των αγενών μετάλλων» (Μ. Αναγνωστάκης).
Την νεοφιλελεύθερη ιστορία του συνωστισμού της Σμύρνης.
Την πολυπολιτισμική αρλούμπα της εκρίζωσης των μύθων και των παραδόσεων ενός λαού που γέννησε τον μύθο και τον έκανε παράδοση.

Μυθοδίαιτος, όμως, είναι ο άνθρωπος. Αδύνατον να ζήσει χωρίς μύθο.

ΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ.
Κι έμεινε ξυλάρμενο μέσα στον ωκεανό του παγκοσμιοποιημένου τίποτα.
Να, έρχονται, οι παγκοσμιοποιημένοι τυμπανιστές:
Του χυδαίου ρυθμού των ορμονών του σεξ (όχι του έρωτα).
Της ασχήμιας των καταναλωτικών παραισθήσεων.
Του βόρβορου των χρηματοπιστωτικών ψευδαισθήσεων.
Της καταφρόνιας των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Οι προγραφείς τεχνοκράτες.
«Οι ληξίαρχοι των ημερών μας» (Μ. Αναγνωστάκης), από την Εσπερία.

Τα ΠΗΡΑΝΕ όλα, τα ΚΛΕΨΑΝΕ όλα, τα ΧΑΛΑΣΑΝΕ όλα.
Αυτοί, των ονείρων οι παγκοσμιοποιημένοι τρομοκράτες.

Ελαύνουν, τα επίλεκτα αγήματα:
Των βιαστών της εθνικής μας συνείδησης.
Των κερδοσκόπων του ιδρώτα του λαού μας, ντόπιων και ξένων.
Των «περάστε αυθέντα» πολιτικατζήδων μας.
Των εκμαυλιστών των οραμάτων μας.
Των δολοφόνων των ονείρων μας.
Των εργολάβων του ξεπουλήματος της χώρας μας

Εμείς, όμως, μήτε το Κουραδονήσι μας σας πουλάμε, αχρείοι της Εσπερίας (ντόπιοι και ξένοι).

Σπουδαγμένοι της Δύσης, περπατάτε πάνω στους μύθους του Ησιόδου, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη.
Πατάτε πάνω στους ώμους του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη, του Εμπεδοκλή.
Ζείτε μέσα στο πιθάρι του Σκύλου Διογένη και των άλλων κυνικών.
Γράφετε Ιστορία με τη γραφίδα του Θουκυδίδη.

Και ξεχνάτε, υπερφίαλοι αθέμιστοι (Όμηρος), απόφοιτοι των φώτων της Εσπερίας, πως: Στο ίδιο τούτο το χώμα, ο ίδιος λαός, εδώ και 3.000 χρόνια μιλάει την ίδια γλώσσα και λέει τον ουρανό, ουρανό" τη θάλασσα, θάλασσα" τη γη, γη" τον αέρα, αέρα.

Και δεν μάθατε, σεις, οι πολιτισμένοι της Δύσης, πως:
Πολλοί γαρ πλουτούσι κακοί, αγαθοί δε πένονται.
Αλλ' ημείς αυτοίς ου διαμειψόμεθα της αρετής τον πλούτον:
μα εμείς δεν θ αλλάξουμε την αρετή με τα δικά τους πλούτη. (Σόλων)

Και δεν περνάει από τον νου σας, σας διαφεύγει, Κήνωνες φύσγοντες: χοντροκοιλαράδες, (Αλκαίος, λυρικός ποιητής από τη Μυτιλήνη) πως:
«Με την αρετή η Ελλάδα, αντιμάχεται την φτώχεια και τη σκλαβιά: Αρετή διαχρεωμένη η Ελλάς την τε πενίην απαμύνεται και την δεσποσύνην» (Ηρόδοτος).

Την αρετή μας την ξεφτίσαμε με τα χρυσοστόλιστα ψιμύθια, που μας πασάρατε. Μα υπάρχει, αλώβητη, η ανάμνησή της.

Κάπου, κρυφά, στη θάλασσα της ψυχής μας, στις θάλασσες της ελληνικής πατρίδας, κάτω από «τον ήλιο τον ηλιάτορά μας», αρμενίζει «το τρελοβάπορο» των Ελλήνων Ανθρώπων.

Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
Χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε

Από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
Βάσανα ξεφορτώνει και αναστεναγμούς
...
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
Μπήκαμε μεσ' στα όλα και περάσαμε. (Ο. Ελύτης).

Γιατί, ευρωπαιοχρυσαγορίτες Ευρωπαίοι και χρυσά αγόρια (golden boyes για τους αγγλοβαρεμένους και αγορά) και ΗΠΑνθρωποι και ΔΝΤ (Διεθνή Νομισματικά Τέρατα)

στα μέρη τα δικά μας, (σ.σ. στην καθ' ημάς Ανατολή), κάνει ό,τι ώρα μας αρέσει κι ας λένε τα Γκρήνουιτς, (Ο. Ελύτης). Με μια απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό το «κάνει ό,τι ώρα μας αρέσει»: Η ευαισθησία και η εντιμότητα δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται στην αγορά.

Γιατί, κι άλλοτε, «Όταν σηκώσαμε τη σημαία αναντίον της τυραγνίας»,

Μαζί με τον «αγράμματο» Μακρυγιάννη μας μακάρι να μπορούσαν να νιώσουν μια λέξη του οι «φωτισμένοι» Δυτικοί.

Μαζί με τον αθυρόστομο-ελευθερόστομο, «κλάστε μου τώρα τον μπούτζον», Καραϊσκάκη μας (Δ. Φωτιάδη, Καραϊσκάκης, σελ. 885), τον δολοφονημένο από τους ξένους και τους ντόπιους σφουγγοκωλάριούς τους.

Μαζί με όλους του πατριώτες Έλληνες, από καταβολής της ιστορίας του λαού μας κι ας μην έλειψαν οι προδότες, οι ρουφιάνοι, οι δωσίλογοι, οι κάλπηδες, οι πατριδέμποροι. Κι ο Νόμος, «των ανόμων ασπίδα».

Γιατί, και τότε, «Ξέραμε ότι είναι πολλοί... κι έχουν όλα τα μέσα... όμως πολεμούμεν όσο μπορούμεν ανατίον της τυραγνίας». (Μακρυγιάννης).

Γιατί, για τους Έλληνες (όχι για τους μεταμοντέρνους νεοελληναράδες πατριδεμπόρους):

«Ουδέν γλύκιον πατρίδος» (Όμηρος).

«Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
Μόνον ετούτον αγαπώ» (Ο. Ελύτης).

Πατριωτικό Μέτωπο: Μας φτύνουν και αυτοί ακόμη λένε ψιχαλίζει.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όλο το σοσιαλνεοφιλελεύθερο αιρετό επιτελείο της, σε συνεργασία με τους μανδαρίνους του γυάλινου πύργου της Commission), αποφάσισαν πως η στήριξη εκατοντάδων δις ευρώ θα δοθεί (βασικά στο τραπεζικό σύστημα και όχι στους λαούς των χωρών μελών) στις χώρες «γουρούνια» (PIGS, Portugal, Ireland, Greece, Spain), όπως μας αποκαλούν περιφρονητικά.

Από όλα τα «γουρούνια» οι ηγέτες της ΕΕ, αποφάσισαν πως το ένα εξ’ αυτών, δεν χρειάζεται «σεβασμού των συνταγματικών του επιταγών». Της Ελλάδας δηλαδή, των οποίων η κατοχική συμμαχία ΓΑΠ-ΔΝΤ-ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, έσπευσε να εκχωρήσει εξουσίες που πηγάζουν από τον λαό, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έτσι, ενώ η αρχή «respecting their national constitutional requirements», με «σεβασμό δηλαδή των συνταγματικών τους επιταγών», ισχύει για τις Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, δεν ισχύει για την Ελλάδα, μια που τέθηκε ήδη η υπογραφή των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Καρατζαφέρη-Μπακογιάννη. Μια υπογραφή που λέει πως το ΔΝΤ, υπαγορεύει πια την επίσημη πολιτική της Πατρίδας μας, κατ’ αρχάς την οικονομική και κοινωνική και έπεται και η εθνική, όπως έγινε σε όλες τις χώρες που ενεπλάκη το ΔΝΤ.

Οι της κυβέρνησης, επιμένουν να λένε ασύστολα ψεύδη στον ελληνικό λαό, με φερέφωνα τα εξαρτώμενα από τις κρατικές διαφημίσεις και τα δημόσια έργα ΜΜΕ των εργολάβων και των «φίλων».

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν (με πιο πρόσφατη αυτή του Νομπελίστα οικονομολόγου Κρούγκμαν) πως η Ελλάδα, θα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο στην ύφεση (με ότι αυτό συνεπάγεται) και πως πρέπει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Η τραγική για τη χώρα μας αλήθεια, έχει δύο όψεις: Η πρώτη είναι πως τα χρήματα αυτά, θα δοθούν σε όλους αυτούς που εισήγαγαν τα τοξικά ομόλογα στη χώρα μας αλλά και στις τράπεζές τους. Διεθνείς δηλαδή και εγχώριους αλητήριους, οι οποίοι θα έπρεπε αυτήν την στιγμή να δηλώνουν ως έδρα τους, τις φυλακές του Μαλαντρίνου, ως σεσημασμένοι και επικίνδυνοι κακοποιοί. Η δεύτερη είναι πως το όποιο παραγόμενο οικονομικό προϊόν, (τουρισμός και ελάχιστες εξαγωγές), θα παραμείνουν πανάκριβα στη διεθνή αγορά, απομακρύνοντας έτσι ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα η χώρα να ανακάμψει, να προγραμματίσει την αναπτυξιακή της πολιτική. Την ίδια ώρα που φυσικά, οι φτωχοί και οι νεόπτωχοι, θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τις απάτες των φίλων, των κουμπάρων, των επίορκων πολιτικών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει αυτό που σε κάθε τόνο λέει το Πατριωτικό Μέτωπο: Πως όσο γρηγορότερα πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, τόσο θα περιορίσουμε το κακό που γίνεται σε βάρος της Πατρίδας μας και του Λαού μας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: Την αυτοοργάνωσή μας.

Οργανωθείτε λοιπόν. Κάντε κουράγιο και στήστε οργανώσεις του Πατριωτικού Μετώπου σε όλη την Ελλάδα, όπως ήδη γίνεται από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, αλλά ακόμη και στον Ελληνισμό της διασποράς όπως μας ενημερώνουν. Χωρίς αρχηγισμούς, ινστρούχτορες, μεσσιανισμούς, επαγγελματίες πολιτικούς. Τις απαντήσεις για το πρόβλημά μας τις γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πως έλυσαν το πρόβλημά τους στην Αργεντινή. Γνωρίζουμε που πέτυχε το κίνημα κατά της παγκόσμιας νέας τάξης πραγμάτων, σε διάφορα σημεία της υφηλίου. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η δράση. Φτάνει πια με τις ημερίδες, διημερίδες και λοιπά αντιπαραγωγικά, που επιλέγουν ακόμη ως μέσο δράσης τους καλοπροαίρετοι φυσικά πατριώτες αλλά και οι στημένοι, επαγγελματίες πατριωτίζοντες.

Το κίνημα που ενώνει όλη την Ελλάδα είναι ήδη παρόν. Αφήσαμε τα ιδεολογικοπολιτικά μας βαρίδια στο σπίτι. Πετάξαμε στα σκουπίδια τις κομματικές μας ταυτότητες. Σηκώνουμε σαν σημαία την ελληνική και μόνον την ελληνική. Τέλος, δεν πιστεύουμε σε αρχηγούς, καθοδηγητές και μεσσίες. Γιατί πολύ απλά, όποτε αυτή η Πατρίδα σώθηκε, σώθηκε από τα Παιδιά της. Τα ξενόφερτα σύμβολα, σβάστικες, τεκτονικά, σφυροδρέπανα κλπ, μόνο κακό έκαναν στην πατρίδα μας. Να το ξαναπούμε λοιπόν: Η ελληνική σημαία και οι οργισμένες μας καρδιές, φτάνουν και περισσεύουν. Να πάρουν τα όνειρα του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, επιτέλους εκδίκηση.

Στην Ιταλία συλλογή υπογραφών για ψήφιση νόμου εναντίον της «Τραπεζικής Δικτατορίας»!


Οι πολίτες, σύμφωνα με το ιταλικό σύνταγμα, μπορούν να συλλέξουν υπογραφές και να θεσμοθετήσουν με δημοψήφισμα (όπως συνέβη και με το νόμο εναντίον της κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας)…
Σε μια χώρα που η αριστερά (σοσιαλιστές και κομμουνιστές) δεν αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο, οργανώσεις πολιτών, διανοούμενων, δημοσιογράφων και ανεξάρτητων βουλευτών, καλούν το λαό στη συλλογή των αναγκαίων υπογραφών ώστε να τεθεί τέλος στη Δικτατορία του «χρηματοπιστωτικού» συστήματος, την Τραπεζική Δικτατορία!
Στην έκκληση, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ TOΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1915 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006..ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΜΕΤΑ 1962 Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΠΕΟΝΙΑ...ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ....




Επιπτώσεις στην ερωτική ζωή των ζευγαριών έχει η παγκόσμια οικονομική κρίση


Άμεσες επιπτώσεις στην ερωτική ζωή των ζευγαριών στις ΗΠΑ έχει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 1670 Αμερικανούς ηλικίας από 45 ετών και άνω και διήρκεσε από το 2004 ώς το 2009 έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που κάνουν έρωτα μια φορά την εβδομάδα έχει πέσει τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα οι άντρες από το 49% στο 41% και οι γυναίκες από το 43% στο 32%. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λογικό για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει στην δουλειά του ή ενδεχομένως έχει χάσει το σπίτι του να μην έχει ερωτική διάθεση.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το 21% των ανδρών και το 11% των γυναικών έχουν απατήσει τους συντρόφους τους τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια μια μακροχρόνιας σχέσης και το 12% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι γνωρίζει ότι ο σύντροφός του το έχει απατήσει.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι όποιες εξωσυζυγικές περιπέτειες δεν είχαν μεγάλη επίδραση στη σχέση.

Συγκεκριμένα το 40% ανέφερε ότι η απιστία δεν είχε καμιά επίδραση στη σχέση, το 30% ανέφερε ότι προκάλεσε μια προσωρινή ένταση και μόλις το 6% ανέφερε ότι η απιστία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση.


http://news247.gr/health/sex/oxi_sto_seks_nai_sthn_apistia.148157.html

Ανέλυσε το DNA του για να μάθει από τι θα πεθάνει

Προκειμένου να μάθει από τι θα πεθάνει, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, ανέλυσε το γονιδίωμά του, για να διαπιστώσει ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του ξαφνικά από την καρδιά του και ότι έχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη. Για να μάθει τι του...


επιφυλάσσει το μέλλον, ο Δρ Στήβεν Κουέικ, καθηγητής Βιο-Μηχανικής στο Στάνφορντ, και οι συνεργάτες του σχεδίασαν έναν αλγόριθμο, που συμπεριέλαβε το DNA και το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό του καθηγητή. Από την ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από 30 επιστήμονες που μελέτησαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια παραλλαγές των γονιδίων στο DNA του Δρ Κουέικ, προέκυψε ότι έχει 23% πιθανότητες να αναπτύξει στο μέλλον καρκίνο του προστάτη, εξαιτίας της γενετικής του κληρονομιάς, ενώ ο κίνδυνος να πάθει Αλτσχάιμερ είναι μηδαμινός. Τα πιο ανησυχητικά ευρήματα, όμως, αφορούσαν την καρδιά του.

Παρόλο που ο Δρ Κουέικ έχει φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, τα γονίδιά του τον κατατάσσουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. «Εντοπίσαμε σπάνιες μεταλλαγές σε τρία γονίδια, οι οποίες σχετίζονται κλινικά με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», αναφέρουν ο καρδιολόγος Δρ Γιουάν Ασλεϋ και η ομάδα των γιατρών που ερμήνευσαν τα γενετικά ευρήματα του Κουέικ. Τα γονίδια αυτά είναι τα TMEM43, DSP και MYBPC3.

Επιπλέον, ο Δρ Κουέικ έχει και έναν μακρινό συγγενή ο οποίος πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του, στα 19 του χρόνια. Ο έλεγχος άλλων γονιδίων κατέδειξε πως ο Δρ Κουέικ θα αντιδράσει καλά στα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (στις στατίνες) και ότι είναι απίθανο να παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτά.

ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ - ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...


Του Σωτήρη Νίκα
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Μπορεί το δημόσιο χρέοςνα μη μειώθηκε ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο τρία είναι τα κομβικά σημεία, κατά τα οποία εκτινάχθηκε από 20έως και 36 δισ. ευρώ μέσα σε μία μόνο χρονιά. Το πρώτο είναι το 1993, όταν...
έφτασε στα 69,2 δισ. ευρώ (98,3% του ΑΕΠ) από 49 δισ. ευρώ (78,3% του ΑΕΠ) που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Το δεύτερο, ήταν το 2000 οπότε και αναρριχήθηκε στα 141 δισ. ευρώ (103,4% του ΑΕΠ) από 118,6 δισ. ευρώ (94% του ΑΕΠ) που ήταν το 1999. Η αύξησή του κατά 22,4 δισ. ευρώ, συνέβη την χρονιά που «κλείδωσε» και η ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ.
Η τρίτη –και τελευταία ευελπιστούμε– φορά ήταν πέρυσι. Το 2009, το δημόσιο χρέος έφτασε στα 273,4 δισ. ευρώ (115,1% του ΑΕΠ) από 237,3 δισ. ευρώ (99,2% του ΑΕΠ). Δηλαδή, αυξήθηκε κατά 36,1 δισ. ευρώ σε ένα μόνον έτος! Πάντως, ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών ευθυνών, πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν 2,2 δισ. ευρώ (26,8% του ΑΕΠ) και για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 313 δισ. ευρώ (133% του ΑΕΠ).
Παρόμοια είναι και η πορεία του ελλείμματος, αν και σε αρκετές χρονιές μειωνόταν. Από το 1981 έως και το 1993, το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ εκινείτο κυρίως σε διψήφια νούμερα. Εκτοτε, άρχισε να αποκλιμακώνεται, με αποκορύφωμα το 1999, που διαμορφώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ. Τη χρονιά εκείνη ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό ελλείμματος που παρουσίασε ποτέ η Ελλάδα.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο εκτροχιασμός του ελλείμματος συντελείται την τελευταία εξαετία. Το 2004 –χρονιά διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων– το έλλειμμα ήταν 13,7 δισ. ευρώ. Το 2007, ανήλθε στα 12,2 δισ. ευρώ, το 2008 στα 18,3 δισ. ευρώ και πέρυσι στα 32,1 δισ. ευρώ. Για την... ιστορία, το 1981 ήταν 700 εκατ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά, το κονδύλι για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, από το 1988 μέχρι και το 1995, καταγράφεται διψήφια ποσοστιαία αύξησή του, ενώ σημαντική είναι και η αύξησή του το 1997, το 2002 και το 2004.
Τη ραγδαία επιδείνωση των παραπάνω βασικών μεγεθών και όχι μόνον, βλέπουν από την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις αγορές και επιβάλλουν πλέον στην Ελλάδα το σκληρότερο πακέτο μέτρων που έχει εφαρμόσει ποτέ χώρα της Ευρωζώνης.

Κέρδισαν μία ομάδα λόγω Fair Play, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία

Όπως συμβαίνει τις περισσότερες χρονιές ομάδες από τη Σκανδιναβία τήρησαν περισσότερο απ' όλους το Fair Play της UEFA, με αποτέλεσμα να κερδίσουν μία επιπλέον θέση στο Europa League της νέας περιόδου.Η Σουηδία αναδείχθηκε η πιο...ήσυχη χώρα για τη χρονιά που πέρασε, ξεπερνώντας στη σχετική λίστα τη Δανία και τη Φινλανδία. Ωστόσο και οι τρεις τους κέρδισαν το δικαίωμα να υπολογίζουν μία ακόμα ομάδα για το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό.

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι oμοσπονδίες για να διακριθούν στο βραβείο του Fair Play έχουν να κάνουν με το σεβασμό προς το πρόσωπο του αντιπάλου, του διαιτητή, τη συμπεριφορά του κοινό, τον διοικούντων τις ομάδες, ακόμα και για τις κάρτες που θα δεχθούν οι ομάδες κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων.

Στην τελική κατάταξη υπολογίζονται μόνο οι ομοσπονδίες στις οποίες διεξάγονται πρωταθλήματα που διαρκούν τουλάχιστον 32 αγώνιστικές. Οι ομάδες που θα εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη μέσω του Fair Play είναι αυτές που το τήρησαν πιστά στις εγχώριες διοργανώσεις. Αν έχουν ήδη εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή τους έξοδο τότε το εισιτήριο θα περάσει αυτόματα στη δεύτερη ομάδα της χώρας που τήρησε το Fair Play

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και ομάδες που έχουν υποβιβαστεί διατηρούν το δικαίωμα να κερδίσουν την έξοδό τους στην Ευρώπη μέσω του Fair Play. Ωστόσο, αν δεν έχουν εξασφαλίσει την αδειοδότηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τότε οι ελπίδες της για συμμετοχή στο Εuropa League αποδεικνύονται φρούδες.

http://www.contra.gr

ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ο δήθεν οργισμένος Βουλευτής...


Κεραυνός, καταπέλτης και λάβρος ο κ. Ψαριανός κατά την ομιλία του στα άδεια έδρανα της Βουλής αλλά, συμπτωματικά, μπροστά στο κανάλι της τηλεόρασης της Βουλής.

Τι τύχη. Μπροστά στην TV τα είπε όλα!!! και το βίντεο αναρτήθηκε αμέσως στο youtube. Τι σύμπτωση. Είπε ότι έκλεψαν τα λεφτά της Ελλάδας!!! Είπε... Είπε... Είπε...

Τα είπε όλα αλλά η θεωρία είναι γνωστή και δεν χορταίνει ούτε αναπληρώνει το εισόδημα της φτώχειας...

Είπε, αναφερόμενος στα δις (ή τρίς;) που λείπουν:

"Υπάρχουν 100 άνθρωποι που τα φάγανε. ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ. Έχουμε ονόματα, διευθύνσεις, περιούσιες, ιδιοκτησίες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και παντού. ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ."

Αν το παραπάνω αφορούσαν απλό Έλληνα Πολίτη, θα έλεγε συγκεκριμένα ονόματα και θα έκανε μήνυση και η εισαγγελία θα επενέβαινε άμεσα. Όμως πώς να καταγγείλει συνάδελφό του; Μιλά για 100 και ΟΥΤΕ ΕΝΑ όνομα ΔΕΝ είπε. Ούτε μία μήνυση δεν υπέβαλε...

Πολύ ωραία η θεωρία. Οι βουλευτές πάσχουν από πράξη κ. Ψαριανέ. Από πράξη. Την πράξη απαιτεί ο Ελληνικός Λαός και λαϊκός δικαστής.

Ως προς τα έξοδα για κομπιούτερ των Βουλευτών κ. Ψαριανέ: Γνωρίζετε πολλούς Δημόσιους υπάλληλους, νέους έστω, που να τους δίνει 5.000  το κράτος για εξοπλισμό PC στο προσωπικό τους γραφείο, για χρήση έξω από την υπηρεσία τους; Εγώ δεν ξέρω κανένα και μ' αυτό το κόστος; Τι θα αγόραζαν; την IBM; Εγκρίνατε αυτή την σπατάλη κ. Ψαριανέ ή όχι; Πως τολμάτε να θεωρείτε την αγορά PC για το σπίτι ή προσωπικό γραφείο και σε τέτοιο ύψος φυσιολογική; Το μαύρο άσπρο δεν θα ξανακαταφέρετε να μας το περάσετε...

Πήγε ή δεν πήγε στην παρέλαση με κόστος 4ήμερο 15.000 ; Ο απλός έλληνας θα έκανε το γύρο του κόσμου και θα του έμενε και κέρδος. Λοιπόν;

Αλλά ως προς την αυτοκριτική την οποία μνημόνευσε με τόσο μπριο, με τόσο πάθος, ας απολογηθεί πρώτος. Τι έκανε και τι δεν έκανε από το 2007 που εκλέγεται Βουλευτής;

Ήταν ή δεν ήταν υποχρεωμένος να ελέγχει την κυβέρνηση κυρίως τα οικονομικά; ήταν ή δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώνει το λαό; Τι έκανε στην διάρκεια της θητείας του για το προφανές θέμα για το οποίο ο Έλληνας Πολίτης δεν είχε ούτε την πρόσβαση ούτε τη δυνατότητα να ελέγξει. Τι έκανε το κόμμα του; Τι κάνει τώρα; ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ από τα 100. Μπράβο!!!

Δεν ήξερε ότι τρώγονται χρήματα; Μα ομολογεί ότι ήξερε άρα συγκάλυψε και είναι αυτουργός.

Αν δικαιολογηθεί ότι όχι, τότε δεν έκανε την δουλειά για την οποία ο λαός τον εξέλεξε. Ουδέν ελαφρυντικό.

Παράλειψη υποχρεώσεως ελέγχου ή συγκάλυψη εγκλήματος κατά της χώρας διώκεται ποινικά κ. Ψαριανέ. Όταν αυτή η παράλειψη οδηγεί στο γκρεμό μια χώρα και στην δυστυχία 10.000.000 Έλληνες, υποχρεούστε να κάνετε αυτό που ζητάτε από τους φυσικούς αυτουργούς.

Παροτρύνατε τους συναδέλφους σας κ. Ψαριανέ να βγουν και να πουν: "Λυπούμαστε πολύ, κάνουμε την αυτοκριτική μας, πέντε παραιτηθήκαμε, ένας έκανε χαρακίρι, ένας πήδηξε απ το μπαλκόνι ...;ε; Κανείς; Τίποτα;" Εσείς κ. Ψαριανέ, τι αυτοκριτική κάνετε και τι αποτέλεσμα θα έχει;

Είπατε ακόμα κ. Ψαριανέ "Τι πουλάμε στην Ευρώπη εκτός από τρέλα" . Αλήθεια αρχίζω να πιστευω ότι μόνο αυτό πουλάμε αλλά και στο εσωτερικό. Μερικοί Μερικοί. ΠΗΓΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ "ΒΟΜΒΑΣ ΜΟΛΟΤΟΦ"

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος
-εκτέλεση σε 10 βήματα -αυστηρά για ενηλίκους σε θέσεις εξουσίας


1. Πάρτε ένα νέο.

2.Θάψτε την γειτονιά του στο τσιμέντο και διαλύστε με ατελείωτες ώρες εργασίας την οικογενειά του.

3.Πείτε του ότι ζει σε μια ανταγωνιστική καπιταλιστική κοινωνία, ότι πρέπει να προσπαθήσει πολύ, ότι αντικειμενικός στόχος της γνώσης είναι η βαθμοθηρία και σχεδιάστε ένα πρόγραμμα εντατικής μελέτης και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων ( προς θεού όχι παιχνίδι!) και αφήστε τον να φτάσει ψηλά...

4.Την κατάλληλη στιγμή του σκάτε το παραμύθι, οτι βεβαίως πτυχία και μεταπτυχιακά δεν αξίζουν μια, καθώς η κοινωνία που νόμιζε εξορθολογισμένη και καπιταλιστική είναι στην πραγματικότητα ένα υβρίδιο μεταλλαγμένο όπου ο ατομισμός, η μοναξιά και η ανασφάλεια προσιδιάζουν στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, αλλά παράλληλα μια ..........
καθυστερημένη οθωμανική πολιτική τάξη που αναπαράγεται με ρυθμούς τρωκτικών προωθεί συστηματικά κόρες, γιους και ανήψια σε κάθε θέση όχι μόνο εξουσίας, αλλά και απλής εργασίας.


5.Ενημερώστε τον ακόμη ότι εκτός απο την ανεργία, στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, τα εργασιακά και κοινωνικά του δικαιώματα έχουν ξεπουληθεί, ήδη από την εποχή της εφηβείας του-προκειμένου να περισωθούν τα αντίστοιχα δικαιώματα των μεγαλυτέρων,ότι πλήθος ρατσιστικών νόμων έχουν ψηφιστεί που τον εντάσουν στους "νεοεισερχόμενους" στην αγορά εργασίας ( με χειρότερο μισθό, ασφάλιση, ωράριο κλπ.), κι ότι πιθανότατα θα ζήσει χειρότερα από τον πατέρα του.

6. Αν και παραζαλισμένος από τα παραπάνω καταφέρει τελικά να διαμαρτυρηθεί, να διαδηλώσει ή να εξεγερθεί, ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ! Καλέστε σε συστράτευση όλες τις προηγούμενες γενιές, γεμίστε την τηλεόραση με νουνεχείς διαμορφωτές της κοινής γνώμης που θα βρίζουν και θα συκοφαντούν ολημερίς τον "τολμητία νέο"- και που βεβαίως θα συγκλίνουν τα άσπρα σοφά κεφαλάκια τους στην ομόθυμη και διαχρονική διαπίστωση "περί κατάντιας των νέων", ΚΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στείλτε τα ΜΑΤ να συνεφέρουν τον "αχάριστο ταραξία" που μεγάλωσε "μέσα στην αφθονία και την άνεση" κι όμως επιμένει να υπερασπίζεται τα εκπαιδευτικά και εργασιακά του δικαιώματα... ( "όλα τα έχει το παλιόπαιδο" η μερική απασχόληση και η μαυρη εργασία τον πείραξαν;)

7.Είναι η στιγμή να τοποθετήσετε το φυτίλι. Τα υλικά είναι άφθονα. Επιλέγεται το χρώμα της αρεσκείας σας. Φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, περιθωριοποίηση, ομόλογα, χρηματιστήριο, οικονομική κρίση, διαφθορά σε πράσινο και μπλε χρώμα. Σε κόκκινο....κοκκινο...

Κόκκινο όπως Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ.

8.Τοποθετείτε την "βόμβα" στην βιτρίνα του καταναλωτισμού, ανάψτε τα φώτα, στήστε τις κάμερες, η ώρα είναι 8:00, η ενημέρωση ξεκινά...

9........

10...ΜΠΑΜ!


Συγχαρητήρια μόλις κατασκευάσατε και τοποθετήσατε μια "βόμβα μολότοφ"!-αν και 60 χρονών τα καταφέρατε τέλεια. Συνεχίστε!
(Νικολοπουλος Βασιλης)

Αθηναίος δικηγόρος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση, μέσω Ίντερνετ

Αθηναίος δικηγόρος κατηγορείται από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για συκοφαντική δυσφήμιση, μέσω Ίντερνετ, και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με βάση δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του.

Σύμφωνα με την ...

κατηγορία, ο δικηγόρος έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα σε μέλη της γενικής διεύθυνσης της Σκάλας του Μιλάνου με τα οποία συκοφαντούσε και δυσφημούσε υψηλόβαθμο στέλεχος -ελληνικής υπηκοότητας- του διασημότερου λυρικού θεάτρου του κόσμου.

Ο θιγόμενος, ο οποίος μένει μόνιμα στην Ιταλία, υπέβαλε μήνυση στην Ασφάλεια Αττικής για συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μέσω του διαδυκτίου. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ασφάλειας Αττικής, ο κατηγορούμενος, με τα μηνύματα που έστελνε, είχε σκοπό να πλήξει επαγγελματικά το στέλεχος της Σκάλας του Μιλάνου και να διαταράξει τις σχέσεις του με τη γενική διεύθυνση.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή εισαγγελέα, διενήργησαν έρευνα στο σπίτι του δικηγόρου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρεις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα λάπτοπ και μία τηλεφωνική συσκευή τύπου Blackberry.

Ο κατηγορούμενος δεν συνελήφθη, λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου. Η δικογραφία υποβλήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παρεμβάσεις υπέρ των ενοικιαστών επαγγελματικών χώρων

Νέος νόμος για τους ενοικιαστές ακινήτων επαγγελματικών χώρων και κατοικιών προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας. Έτσι οι ενοικιαστές θα μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση 3 αντί για 6 μήνες πριν αποχωρήσουν από το ακίνητο. Θα καταβάλλουν μόνο ένα ενοίκιο, αντί για τεσσάρων, σε περίπτωση που θελήσουν να αποχωρήσουν πριν από τη λήξη της εκμίσθωσης και θα έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν τη σύμβαση μισθώματος στον έναν χρόνο, αντί για δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με την φραπεδιά στο χέρι φυλάνε το μουσείο της Ακρόπολης

Αν θέλουμε τουρισμό κ।Γερουλάνε τότε πρέπει να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι. Δεν μπορεί οι αστυνομικοί να κυκλοφορούν στον περιβάλλοντα χώρο με φραπεδιές και κάποιοι άλλοι(ελάχιστοι( με τσιγάρο. Την Ακρόπολη πουλάς και έρχεται ο άλλος από το εξωτερικό για να δειαστυνομικούς να κρατάνε φραπέ στο χέρι; Ξενερώνει ακόμα και με τους εμπόρους που βρίσκονται εκεί στον περιβάλλοντα χώρο και πουλάνε την πραμάτεια τους. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά ας πάνε σε άλλο τετράγωνο για να μην χάσουν και το ψωμί τους. Είναι λίγο ξεφτίλα...

Άλλο να σου μένουν 120 χιλιάδες κι άλλο ...14!


Από την ΡΟΥΛΑ ΤΑΚΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ
Κυρία Κατσέλη είναι άλλο πράγμα να σου κόβουν 25.000 ευρώ και να ζεις με τα υπόλοιπα 120.000 και άλλο να σου κόβουν 3000 ευρώ και να ζεις με τα υπόλοιπα 14.000. Ειδικά όταν έχεις παιδιά να μορφώσεις σε ένα κράτος που προσπαθεί να τα κρατήσει αμόρφωτα.
΄Οταν υπάρχουν ηλικιωμένοι που είναι άρρωστοι σε ένα κράτος που η δημόσια υγεία χωλαίνει και πώς να το κάνουμε δηλαδή βολεύει και να πεθάνουνε γιατί θα...
γλυτώσει και τις συντάξεις τους. Σε ένα κράτος που θεσπίζει ημιυπαίθριους όταν κόβει τους μισθούς και τις συντάξεις, αλήθεια που θα βρει ο κόσμος λεφτά να πληρώσει; Σε ένα κράτος που η ΔΕΗ αυξάνεται κατά βούληση και που κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει.
Το θέμα είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί είναι εγκλωβισμένος από τις δικές του επιλογές, παρά μόνο να είναι θεατής στο θέατρο το παραλόγου. Του ζητάτε να πληρώσει ενώ την ίδια στιγμή του κόβετε τον μισθό του και αυξάνονται ακόμη και τα τρόφιμα. Λυπάμαι πολύ αν εσείς έτσι εννοείτε την δημοκρατία και κρίμα στον ελληνικό λαό που έχει τέτοιους ανθρώπους να τον εκπροσωπούν. Βέβαια γεγονός είναι ότι έχουμε αυτό που ψηφίσαμε. ΄Εχετε αναρωτηθεί αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι ποσοστό θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Οι Ενοπλες Δυνάµεις ντύνονται µε κινεζικά και τουρκικά ρούχα.



Συνέντευξη του Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας.

Σηµαντική µείωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά αύξηση στις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας προβλέπει για τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας Ελευθέριος Κούρταλης.

Η ζήτηση από ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις µήνες, εξέλιξη που βοηθά τους έλληνες κλωστοϋφαντουργούς να διατηρούν προς το παρόν τις θέσεις εργασίας. Θεωρεί ότι µακροπρόθεσµα η κλωστοϋφαντουργία θα ανακτήσει το χαµένο της έδαφος, καθώς προβλέπει αύξηση του εργασιακού κόστους στις τρίτες χώρες.

1. Ανησυχούν τα νέα µέτρα τους επιχειρηµατίες;

Με το έλλειµµα να υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ, το δηµόσιο χρέος να φθάνει στο 120% του ΑΕΠ, τα spreads στις 800 µονάδες βάσης και τη χώρα να βρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας τα µέτρα ήταν αναπόφευκτα.

2. Η κλωστοϋφαντουργία βρίσκεται στη δίνη της κρίσης;

Η εγχώρια κατανάλωση θα µειωθεί αισθητά αλλά η κλωστοϋφαντουργία θα αυξήσει τις εξαγωγές. Ελπίζω τα νέα µέτρα να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας.

3. Εδώ και 20 χρόνια τα ελληνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα χάνουν έδαφος εντός και εκτός συνόρων. Τι φταίει;

Τη δεκαετία 1994-2004 κάναµε τεράστιες επενδύσεις εκσυγχρονισµού, µε αποτέλεσµα να εξάγουµε το 60% της παραγωγής. Τα τελευταία όµως χρόνια οι διεθνείς οικονοµικές συνθήκες, όπως είναι οι ελεύθερες εισαγωγές από Κίνα, Ινδία, Τουρκία σε τιµές dumping αλλά και η ισοτιµία ευρώ – δολαρίου, έπληξαν τον κλάδο.

4. Εχετε ευθύνη εσείς οι παραγωγοί;

Οι παραγωγοί δεν δηµιούργησαν επώνυµα προϊόντα ή και προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας. Το βασικό όµως µερίδιο ευθύνης φέρουν η έλλειψη µακροχρόνιου φορολογικού συστήµατος, η γραφειοκρατία, οι εργασιακές σχέσεις, το τραπεζικό σύστηµα.

5. Δηλώσατε ότι «κρατικές προµήθειες στους κλωστο ϋφαντουργούς δεν έχουν κοι νοποιηθεί»…

Οι κρατικές προµήθειες των Ενόπλων Δυνάµεων για υφάσµατα και είδη ένδυσης ύψους 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως στήριζαν τον κλάδο για δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια όµως πολλές µονάδες έκλεισαν λόγω της επιδροµής τρίτων χωρών στους διαγωνισµούς. Οι Ενοπλες Δυνάµεις ντύνονται πλέον µε κινεζικά, τουρκικά, πακιστανικά ρούχα.

6. Η κλωστοϋφαντουργία είναι κρατικοδίαιτη;

Τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει καµία σχέση µε κρατικές συνεργασίες. Αντιθέτως ανταγωνίζεται στην ελεύθερη αγορά και µε άνισους όρους σε σχέση µε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες προστατεύουν την κλωστοϋφαντουργία τους.

7. Επιλεκτική η κρατική συν δροµή στις επιχειρήσεις του κλάδου;

Υπήρξε επιλεκτική κρατική συνδροµή σε συγκεκριµένη εταιρεία. Διαφωνήσαµε δηµόσια µε τέτοιες µεθοδεύσεις.

8. Ποιοι αγοράζουν ελληνι κά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα;

Γερµανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί, Σκανδιναβοί και κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης.

9. Λένε ότι η παραγωγή σας είναι ξεπερασµένη…

Δεν είναι αλήθεια. Μεγάλο µέρος της παραγωγής παγκοσµίως είναι συγκεκριµένης σταθερής ποιότητας και διεθνώς καθιερωµένων προδιαγραφών.

10. Γιατί λείπει η παραγωγή καινοτόµων προϊόντων;

Η παραγωγή καινοτόµων προϊόντων αποτελεί µια µικρή µερίδα παγκοσµίως. Εµείς παράγουµε προϊόντα βασισµένα στο ελληνικό βαµβάκι που είναι εξαιρετικής ποιότητας – παγκοσµίως κατοχυρωµένης – και τα είδη αυτά αποτελούν το 80% των εξαγωγών µας.

11. Θα καλύψει η διαφαινόµενη ανάκαµψη των ευρωπαϊκών αγορών τις απώλειες;

Τους τελευταίους τρεις µήνες παρατηρείται µεγάλη ζήτηση από τους πελάτες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι έχουν επανέλθει στη χώρα µας λόγω του κλεισίµατος του µεγαλύτερου µέρους των κλωστοϋφαντουργιών στην Ευρώπη.

12. Παρεµπόριο και παράνοµες εισαγωγές σας πλήττουν;

Εχουµε επισηµάνει στους αρµόδιους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων τις παράνοµες εισαγωγές µεγάλων ποσοτήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τρίτες χώρες αλλά και το ανεξέλεγκτο παρεµπόριο.

13. Πώς θα αντιµετωπιστούν;

Με συχνούς ελέγχους, αιφνιδιασµούς του ΣΔΟΕ και τον τερµατισµό της ανοχής που δείχνει σήµερα η Αστυνοµία.

14. Η οικονοµία σε ρυθµούς ύφεσης. Ανησυχούν οι επιχειρηµατίες;

Είναι κάτι που δεν µπορούµε ακόµη να προσδιορίσουµε. Βρισκόµαστε σε αναµονή της εφαρµογής και της θετικής, ελπίζουµε, απόδοσης των µέτρων.

15. Θα δούµε περισσότερες κλωστοϋφαντουργίες να κλείνουν;

Οχι, εφόσον στρέψει το ενδιαφέρον της η Πολιτεία στα χρονίζοντα προβλήµατα του κλάδου.

16. Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν;

Τα τελευταία 10 χρόνια χάθηκαν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.

17. Νέες απολύσεις;

Προς το παρόν οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ελπίζοντας σε ανάκαµψη του κλάδου µέσα στο 2010.

18. Οι χώρες φθηνού εργατικού κόστους κυριαρχούν στην κλωστοϋφαντουργία. Είναι µονόδροµος;

Τα επόµενα τρία χρόνια στις χώρες αυτές θα αυξηθεί το εργασιακό κόστος. Επιπλέον θα είναι ασύµφορο να συνεχίσουν να πριµοδοτούν τις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας που φτάνουν σήµερα µέχρι και το 80% της τιµής πώλησης.

19. Υπάρχει δρόµος σωτηρίας για την κλωστοϋφαντουργία;

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία είναι συνδεδεµένη µε τη βιοµηχανική ανάπτυξη της χώρας και επί σειρά δεκαετιών υπήρξε η «λοκοµοτίβα» της οικονοµικής ανάπτυξης. Θα ξαναβρεί τον δρόµο της.

20. Δυσκολότερη η επόµενη µέρα για τους κλωστοϋφαντουργούς;

Τα τελευταία 3-5 χρόνια η κλωστοϋφαντουργία ήταν σε βαθιά ύφεση. Ακόµη και σήµερα όµως εξάγει το 33% των βιοµηχανικών προϊόντων, γεγονός που δείχνει τη σηµερινή δυναµικότητα του κλάδου.

ΤΑ ΝΕΑ

ΠΗΓΗ