Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Ε !! ΟΧΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

Δεν άφησαν τον Ινδό ελεγκτή του ΔΝΤ να μπει στον Ευαγγελισμό
ΤΟΥ ΕΦΡΑΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΙΑΤΡΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ


ΑΣ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Μείωση 20% της ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες

birbili_tina_perivallon_02Μειώσεις έως 20% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα, η υπουργός Περιβάλλοντος. Η Τίνα Μπιρμπίλη. δήλωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος μέσα στο 2010, πλην της αναπροσαρμογής του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σχεδόν διπλασιάζεται για τα εμπορικά, βιομηχανικά και βιοτεχνικά τιμολόγια.

Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Τη θέσπιση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας με εκπτώσεις έως 20 % για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θεσπίζεται με απόφαση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα υπογραφεί μέσα στο μήνα. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του είναι:
  • Το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο.
  • Η τετραμηνιαία κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 200kWh και έως και 800kWh.
  • Το ρεύμα να χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών της πρώτης κατοικίας (δεν θα ισχύει δηλαδή σε εξοχικά).
  • Ο μετρητής να είναι μονοφασικός.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα εφαρμόζεται και όταν η κατανάλωση κυμαίνεται από 800 μέχρι 1000 Kwh. Στην περίπτωση αυτή οι πρώτες 800 kwh τιμολογούνται σύμφωνα με το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το επιπλέον με τις χρεώσεις που ισχύουν για τις οικιακές καταναλώσεις με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια. Σε περίπτωση υπέρβασης και του ορίου των 1000 ΚWh, τότε παύει να ισχύει το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το σύνολο της κατανάλωσης τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.


Για όσους πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις η χρέωση της ενέργειας για τις πρώτες 800 kwh θα γίνεται με έκπτωση 10% επί του ισχύοντος οικιακού τιμολογίου. Για όσους υπάγονται σε ειδικές ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, η μείωση ορίζεται σε 20%.

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη ΔΕΗ ή τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο το οποίο θα διατίθεται και μέσω ΚΕΠ.

Το Υπουργείο διαψεύδει παράλληλα τις πληροφορίες περί επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με εξαίρεση την αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η οποία πάντως δεν θα αφορά τους οικιακούς καταναλωτές.Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ γίνεται μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι "οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην ηλεκτρική αγορά κατά το 2009, καθώς και αυτές που προβλέπονται για ολόκληρο το 2010, όπως για παράδειγμα η κατά πολύ αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά που δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις νομοθετικά καθορισμένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ".

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του Ειδικού τέλους ΑΠΕ σε 5,57 ευρώ ανά 1000 kWh, για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών.

Το υπουργείο επισημαίνει τέλος ότι η ειδική μέριμνα για το τέλος ΑΠΕ όπως και η θέσπιση του Κοινωνικού Τιμολογίου λαμβάνεται στο πλαίσιο της απαραίτητης κοινωνικής ευαισθησίας που υπαγορεύει η παρούσα οικονομική συγκυρία, όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/72 σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τελικών πελατών και ειδικότερα να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν διασφαλίσεις για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

"Τελικά μέλι μέλι και τηγανήτα τίποτα!!"

"Mία εβδομάδα μόλις πέρασε από τα σκάνδαλα Μαντέλη, τη φοροδιαφυγή Βοσκόπουλου, τους περιβόητους γιατρούς που τάχα θα άνοιγαν οι λογαριασμοί τους, οι διορισμοί της Τζάκρη, το άνοιγμα λογαριασμών του Ρουσόπουλου! Ξαφνικά έπεσε πάλι σιωπη από τα μέσα! Η Γκερέκου θα μείνει με το Βοσκόπουλο στην Κέρκυρα και ούτε γάτα ούτε ζημιά; Πώς θα τιμωρηθεί ο κύριος; Η Τζάκρη τελικά την έβγαλε λάδι με το νομικό πλαίσιο; Και με την ηθική τι γίνεται; Οι γιατροί του Κολωνακίου και λοιπών περιοχών δε θα οδηγηθούν στη φυλακή τελικά; Οι λογαριασμοί του Ρουσόπου! λου, ξανάκλεισαν όπως άνοιξαν; Τώρα δηλαδή που ξέσπασε το σκάνδαλο Άκη, ξεχάστηκε ακόμα και ο Μαντέλης;

Τελικά μέλι μέλι και τηγανήτα τίποτα!! Έχω την εντύπωση ότι ρίχνουν απλά μερικούς σαν κ αυτούς στα λιοντάρια για τα μάτια του κόσμου και μετά δεν παθαίνουν τίποτα, συνεχίζουν τις ζωές τους χωρίς να πληρώνουν, περιμένοντας να βγει στν επιφάνεια το επόμενο σκάνδαλο, μήπως και ξεχαστεί το δικό τους!!!

Για να μη θυμηθούμε και παλιότερα σκάνδαλα που ήδη ξεχάστηκαν!! Ο Παυλίδης με τις άγονες γραμμές τι απέγινε; Ζει τη ζωούλα του στη Ρόδο; Ο Μαγγίνας με το αναψυκτήριο; Ο Βουλγαράκης; Για να μη θυμηθούμε τα μεγαλύτερα ψάρια όπως το Σημίτη, που υπερχρέωσε τη χώρα και παρόλα αυτά, από μερικούς θεωρείται ακόμα ικανός πρωθυπουργός !!!

Δε μπορούμε μια ζωή να είμαστε ο λαός με τη μνήμη του χρυσόψαρου!! Θέλουμε να τιμωρηθούν όλοι όσοι από τη μεταπολίτευση και μετά μας ξέσκισαν τα λεφτά και τώρα ζητάνε από εμάς να πληρώσουμε σαν θύματα που είμαστε και θα είμαστε αν δεν ξυπνήσουμε!! Φτάνει πια! Ας λάβει ο καθένας τα μέτρα του και επιτέλους να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αντιστοιχούν!!!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Kαι διηγώντας τα να κλαίς........


Πρόσφατη φωτογραφία......


05.03.2004
Δεν έπεφτε καρφίτσα στο πάρτι του Ακη
Σύνοψη: Δύο χιλιάδες νεολαίοι στο πάρτι του Aκη στη Θεσσαλονίκη
Πάνω από 2.000 νέοι και νέες από τη Θεσσαλονίκη έδωσαν το παρών στο πάρτι που διοργάνωσε η χθες βράδυ νεολαία της πόλης προς τιμήν του Ακη Τσοχατζόπουλου, στο club Olympion. Ο παλμός, η ένταση, ο ενθουσιασμός και τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού ήταν τα στοιχεία που έκαναν το χθεσινό βράδυ ξεχωριστό.


Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι νεολαίοι διέκοψαν τον Ακη με συνθήματα τα οποία άκουγε και απαντούσε:  • «Εκεί ψηλά στο μέγαρο Μαξίμου θα βάλουμε και μια ταμειακή απόδειξη να κόβουν στον πελάτη τον Κώστα τον Καραμανλή» του φώναξαν και απάντησε: «Ταμειακή; Γι' αυτό όταν περνάω από τις λαϊκές αγορές δεν έχει ταμειακές μηχανές… τις χρειάζονται απ’ ό.τι φαίνεται τα παιδιά στο Μαξίμου».


  • «Δεν βάλατε μυαλό, δεν βάλατε μυαλό και στις 8 του Μάρτη θα ψάχνετε αρχηγό» ξαναφώναξαν… «Ωραία, νέα συνθήματα... Οντως δεν έβαλαν μυαλό».


  • «Πότε; Ποτέ!!! Πότε; Ποτέ!!! Πότε; Ποτέ!!!» συνέχισαν με το γνωστό σύνθημα «Ποτέ, Ποτέ!!! Έτσι πρέπει! Πρέπει όμως και να ψηφίσουμε …. Και τα ψηφοδέλτια πρέπει να έχουν και κανένα καλό σταυρό» είπε ο Άκης.

Και ο Ακης όμως από την πλευρά του τους προκαλούσε συνεχώς...


  • «Είναι κανείς που θέλει να πάμε πίσω;» ρώτησε. «Οχιιι...» απάντησαν.


  • «Σε αυτούς λοιπόν που θέλουν να γυρίσουν πίσω τους αφιερώνουμε ένα πολύ ωραίο τραγούδι, το "Βack to the roots", αλλά δεν θα τους περάσει. Αυτοί εκεί ανήκουν, στο μαύρο παρελθόν του 1993».


  • «Θέλουμε ΠΑΣΟΚ;» ρώτησε και πάλι... «Ναιιιι» ακούστηκε με μεγάλη ένταση από τους νέους... «Πολύ ΠΑΣΟΚ μαζεύτηκε εδώ, ρε παιδιά!» είπε ο Ακης.
Τέλος, ο Ακης Τσοχατζόπουλος προέβλεψε ότι «το βράδυ τις Κυριακής θα είναι για γερά νεύρα. Θα έχει ανεβοκατεβάσματα, θα πάει κεφάλι με κεφάλι. Εσείς όμως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι νικητής, γιατί δεν ζητάμε από τον λαό την εξουσία. Ζητάμε την υποστήριξή του στις πολιτικές που έρχονται για να βοηθήσουν τον λαό».
akis.gr

George Carlin: American Dream-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ BLOGGERS

Αγαπητοί φίλοι bloggers,

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το Πατριωτικό Μέτωπο - Κίνημα Πολιτών, με στόχο την συστράτευση απέναντι στην λαίλαπα της Νέας Τάξης Πραγμάτων που έχει δρομολογήσει την διάλυση του κοινωνικού μας ιστού και τη μείωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας – εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να ενημερώσει για τις προτάσεις και τις δράσεις του, τους Έλληνες Πολίτες.

Σε αυτόν τον αγώνα και την αγωνία μας, το κεντρικό διαχειριστικό πολιτικο-εργολαβικό-τραπεζιτικό κατεστημένο και τα φερέφωνά του μεγαλοκάναλα, έχουν θάψει κυριολεκτικά τη φωνή μας, όπως φυσικά θάβουν την φωνή κάθε Έλληνα Πατριώτη που αγωνίζεται πια για το αυτονόητο: Την υπεράσπιση του ψωμιού της οικογένειάς του αλλά και της τραυματισμένης του αξιοπρέπειας.

Δεδομένου λοιπόν ότι, ο μόνος χώρος στον οποίο μπορούμε να αποταθούμε είναι οι ελεύθεροι bloggers, σας παρακαλούμε θερμά, στο βαθμό που επιθυμείτε και μπορείτε, να προωθήσετε την πρόσκληση του Πατριωτικού Μετώπου, για την ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Holiday Inn, στη Μοναστηρίου κοντά στο Βαρδάρη. Όπως εξάλλου αναγράφετε στην πρόσκληση αυτή, ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Πατριωτικό Μέτωπο.

Βουλγαρικό κοινοβούλιο Οικονομία ακόμη και στον τρόπο μεταφοράς των μελών του

Το ίδιο αυτοκίνητο θα «μοιράζονται» βουλευτές του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας μετά την απόφαση της Ολομέλειας να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών για τις μετακινήσεις βουλευτών κατά περίπου 250.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, μειώνεται ο αριθμός των συνολικά 116 οχημάτων που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του Κοινοβουλίου για τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα, πολλοί βουλευτές να «μοιράζονται» το ίδιο όχημα.

Επίσης, από τον Ιούλιο του 2010 τριάντα οχήματα θα διατεθούν σε ιδρύματα της Βουλγαρίας, ενώ οι δαπάνες για τη συντήρηση των υπολοίπων αυτοκινήτων θα μειωθούν κατά 21%.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=336700&dt=10/06/2010#ixzz0qU2xyIhe

"Ερώτηση στην κ. Κατσέλη"

"ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗ Κ.ΚΑΤΣΕΛΗ,ΤΙ ΓΙΝΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ,ΚΑΡΤΩΝ,ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ??ΤΟΣΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΑΝΕ???ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ , ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ?? Η ALPHA BANK ΣΟΥ ΕΥΘΜΙΖΕΙ ΜΕ 14,5%!!!!!ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ!!!!ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥΣ??ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ!!!ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΡΙΘΜΟΜΗΧΑΝΕΣ ΟΤΑΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΜΕ Τ! Η ΠΕΙΝΑ ΜΑΣ!!!!!"


ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΠΑΜΕ: Οι καταστροφείς της Ελληνικής οικονομίας.!


Νέα παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής φορτοεκφόρτωσης των βρετανικών συμφερόντων πλοίου, Ropax 1με αιτιολογικό την αντίδραση στην άρση του καμποτάζ, είναι σε εξέλιξη στο λιμάνι της Κορίνθου από ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ.
Eιδικότερα, ενώ το πλοίο έπρεπε να είχε ήδη αποπλεύσει από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, βρίσκεται ακόμα δεμένο στο λιμάνι, ενώ νωρίτερα έδεσε στο λιμάνι της Κορίνθου και δεύτερο πλοίο της ίδιας εταιρείας, Ropax 2.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα περίπου 50 άτομα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εμποδίζουν τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων σύμφωνα με τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Κορίνθου κ. Χρ. Δήμο, που ανέφερε ότι με πρόσφατη δικαστική απόφαση,απαγορεύεται στα μέλη της ΠΝΟ να εμποδίζουν τον απόπλου των πλοίων, και χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους ως "ασήμαντες μειοψηφίες που μπορούν να καταστρέφουν κλάδους της ελληνικής οικονομίας".
Στο μεταξύ αυτοί που παρακωλύουν τη φορτοεκφόρτωση στηλιτεύουν τόσο τις άθλιες συνθήκες εργασίας όσο και την εκδίωξη των ελλήνων μαγείρων από τα ελληνικά πλοία, όπως αναφέρουν οι Εκπρόσωποι της Ένωσης μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού
Τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέθεσε μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών.
Έλλη Κομνηνού

Απλήρωτοι προμηθευτές ζήτησαν επιστροφή ορθοπαιδικών υλικών από το νοσοκομείο Παπανικολάου!

Η υπουργός Υγείας τους κάλεσε να μη δημιουργούν προβλήματα

Την επιστροφή ορθοπαιδικών υλικών και μοσχευμάτων από την Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, ζήτησαν σήμερα οι προμηθευτές με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της νοσοκομειακής επιτροπής του Παπανικολάου, Λουκά Ζαγβιλέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τη διεύθυνση της Κλινικής ορισμένοι προμηθευτές πήραν από την εν λόγω Κλινική ορθοπαιδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης.

«Η κυβέρνηση...
καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αποπληρωμή των χρεών στους προμηθευτές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο διακανονισμού του χρέους στους προμηθευτές που τον Οκτώβριο του 2009 ανερχόταν σε 6,2 δισ. ευρώ. «Το 1,2 δισ. ήδη αποπληρώθηκε στους προμηθευτές μέχρι τα τέλη του 2009 και για το υπόλοιπο ήδη έχουμε ανακοινώσει έναν τρόπο διακανονισμού. Ταυτόχρονα όμως θέλω να είμαι σαφής και να δώσω ένα μήνυμα. Οφείλουν οι προμηθευτές σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αντί να δημιουργούν προβλήματα στις προμήθειες των νοσοκομείων να αναγνωρίσουν αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει πλήρης διακανονισμός των χρεών και έχουν και αυτοί την ευθύνη να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις προμήθειες των νοσοκομείων», συνέχισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε ότι για πολλά χρόνια αφενός οι προμηθευτές λειτουργούσαν σε ένα πλαίσιο στο οποίο δεν υπήρχε ούτε η δέουσα εποπτεία ούτε ο αντίστοιχος έλεγχος και αφετέρου υπήρχαν και τεράστιες υπερτιμολογήσεις ειδών. «Άρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες και ερχόμαστε να διακανονίσουμε ένα χρέος που κληρονομήσαμε, αλλά και οι προμηθευτές οφείλουν σε αυτή τη συγκυρία να συμβάλουν. Εμείς από τη πλευρά μας προχωράμε και με παρατηρητήριο τιμών για τα αναλώσιμα και με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και με ένα σύστημα προμηθειών τέτοιο στα νοσοκομεία που αφενός να εξασφαλίσει τις ανάγκες των νοσοκομείων και αφετέρου να υπηρετεί πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον στο χώρο του ΕΣΥ», πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του ΕΣΥ, τον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της υγείας και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της σπατάλης ώστε να υπάρξει καλή διαχείριση στα νοσοκομεία και στα οικονομικά της υγείας.

Πώς να σταθούμε απέναντι στο ζήτημα του κινέζικου εμπορικού ανταγωνισμού γενικά αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας

Ένα από τα ελάχιστα αυθόρμητα κινήματα βάσης που μπόρεσαν να φτάσουν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια είναι και κείνο των μικρεμπόρων και μικροβιοτεχνών του έτοιμου ρούχου ενάντια στα κινέζικα μαγαζιά. Η πιο μεγάλη εκδήλωση του κινήματος αυτού έχει μέχρι σήμερα σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι φυσικό για δυο λόγους. Ο ένας λόγος, ο καλός είναι ότι στη Θεσσαλονίκη τα δύο βασικά φιλοανατολικά κόμματα που είναι και τα βασικά κόμματα της λαϊκής χειραγώγησης, το ψευτοΚΚΕ και το ΣΥΝ, είναι πολύ πιο αδύνατα από όσο είναι στην Αθήνα. Ο άλλος λόγος, ο κακός είναι ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο ισχυρός ο σοβινισμός οπότε πολύ πιο εύκολο να φωναχτούν συνθήματα ενάντια σε μια άλλη εθνότητα.
Το πρόβλημα με τα κινέζικα μαγαζιά είναι ότι στην περίπτωση αυτή μια μαφιόζικη εισβολή ενός ξένου κεφάλαιου στην αγορά μπορεί να καλύπτεται πίσω από τη φυσική αποστροφή των προοδευτικών ανθρώπων για κάθε τι που μπορεί να μοιάζει με ξενοφοβία. Το πολύ δύσκολο δηλαδή με την αντίσταση στην κινέζικη “εισβολή” στην ελληνική αγορά είναι ότι πρέπει, όπως κάθε αντίσταση στο σοσιαλφασισμό, να είναι απαλλαγμένη από κάθε ανοχή στη βαθιά πολιτική αντίδραση, ειδικά στον εθνορατσισμό. Η άλλη δυσκολία είναι η γνωστή αντικαπιταλιστική δημαγωγία που χρησιμοποιούν σε κάθε ζήτημα οι σοσιαλφασίστες. Με αυτήν ξεπλένουν τα χειρότερα εγκλήματα των χειρότερων καπιταλιστών λέγοντας ότι όλα είναι καπιταλισμός, ότι ο κάθε καπιταλισμός ως γνωστό είναι εγκληματικός και ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα συγκεκριμένης αντίστασης στο συγκεκριμένο έγκλημα. Ο μόνος δρόμος σύμφωνα με αυτή τη δημαγωγία είναι η ριζική αλλαγή του συστήματος, δηλαδή η ανατροπή του καπιταλισμού.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με την αντικαπιταλιστική δημαγωγία για τα κινέζικα προϊόντα.
Η «θεωρία» είναι η εξής: Τα κινέζικα προϊόντα εκτοπίζουν τα υπόλοιπα γιατί είναι πιο φτηνά και είναι πιο φτηνά γιατί τα μεροκάματα στην Κίνα είναι χαμηλά και είναι χαμηλά επειδή ως χθες ήταν χαμηλό το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της Κίνας εξ αιτίας της αποικιοκρατικής προσοσιαλιστικής κατοχής της. Η συγκεκριμένη καταστροφή του έλληνα μικρέμπορου οφείλεται και στους παραπάνω ιστορικούς λόγους και πιο πολύ στο ότι τα δυτικά μονοπώλια διείσδυσαν στη φτωχή αυτή σοσιαλιστική Κίνα, άδραξαν το κινέζικο προλεταριάτο και εκμεταλλευόμενα την πτώση των δασμών και κάθε εμπορικό προστατευτισμό με την παγκοσμιοποίηση που τα ίδια επέβαλαν και έτσι τσάκισαν κάθε εθνική αγορά και κάθε μικρέμπορα στον πλανήτη. Συμπέρασμα: Κάτω ο δυτικός ιμπεριαλισμός, κάτω το δυτικό μονοπώλιο, κάτω η παγκοσμιοποίηση, ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση, ως την προλεταριακή εξουσία ενότητα με τα αδέλφια μας τους κινέζους μικρομαγαζάτορες μετανάστες, ενότητα με τους κινέζους εργάτες και …υπομονή.

Τα παραπάνω είναι ένας πολτός με λίγα αληθινά γεγονότα ζυμωμένα μέσα στο μεθοδικό ψέμα. Είναι πραγματικά ένα αναντίρρητο γεγονός ότι τα κινέζικα προϊόντα είναι φτηνά και εκτοπίζουν τα υπόλοιπα γιατί είναι φτηνότερο το κινέζικο μεροκάματο. Από κει και πέρα αρχίζει η εσκεμμένη σύγχυση και το ψέμα, η σύγχυση ανάμεσα στο γενικό και το ειδικό, ανάμεσα στη γενική τάση και τους ρυθμούς επιβολής της τάσης, ανάμεσα στο βάρος που έχει ο δυτικός και το βάρος που έχει ο ανατολικός ιμπεριαλισμός στο κινέζικο μεροκάματο, κυρίως ανάμεσα σε αυτό που γίνεται γενικά στη δυτική αγορά και αυτό που γίνεται ειδικά στην Ελλάδα.

Η γενική φιλοκινέζικη αντικαπιταλιστική δημαγωγία

Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για τους μικρέμπορους του πλανήτη, αλλά κυρίως για τους μισθωτούς, δεν είναι το χαμηλά διαμορφωμένο από τη χαμηλή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην Κίνα μεροκάματο. Το πρόβλημα είναι ότι το κινέζικο μεροκάματο παραμένει αφάνταστα χαμηλό παρ όλη την κατακλυσμιαία ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην Κίνα τα τελευταία 20 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι το κινέζικο μεροκάματο δεν μπορεί να ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε το κορεάτικο ή το ταϊβανέζικο ή το μαλαισιανό όταν άρχισαν να συρρέουν τα αμερικάνικα και αργότερα τα γιαπωνέζικα κεφάλαια στις χώρες αυτές για έναν απλό λόγο: ότι στην Κίνα δεν είναι δυνατή κανενός είδους συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη καθώς η κινέζικη σοσιαλφασιστική δικτατορία είναι απόλυτη, κτηνώδης και διακλαδωμένη στον πιο μικρό πόρο της κοινωνίας. Πουθενά δεν επιτρέπεται απεργία και κανένα μη επίσημο κρατικό συνδικάτο δεν μπορεί να υπάρξει. Όσοι εργάτες έχουν ηγηθεί «άγριων» απεργιών, έχουν συλληφθεί και κλειστεί στη φυλακή με βαριές ποινές ή ακόμα έχουν εκτελεστεί. Από την άλλη μεριά δεν είναι δυνατή στην Κίνα ούτε η αυθόρμητη διαμόρφωση ενός ψηλότερου μεροκάματου εξ αιτίας της αύξησης της ζήτησης νέων εργατικών χεριών που διαρκώς πρόκυπτε από την ταχύτατη αύξηση του συνολικού παραγωγικού κεφάλαιου. Ο λόγος είναι ότι μαζί με την αύξηση της ζήτησης εργατικών χεριών υπάρχει και μια ισοδύναμη αύξηση της προσφοράς τους στο βαθμό που έξω από τις πύλες των εργοστασίων στις πόλεις συνωθούνται για δουλειά ατέλειωτα κύματα από εκατοντάδες εκατομμύρια κατεστραμμένων κινέζων μικρο-αγροτών, εσωτερικών μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο εργατικό εφεδρικό στρατό του πλανήτη.
Η απαγόρευση της συνδικαλιστικής οργάνωσης καθώς και η καταστροφή της αγροτιάς έχουν μια κοινή βασική πηγή που δεν είναι ο δυτικός ιμπεριαλισμός και το δυτικό οικονομικό μονοπώλιο, αλλά ο κινέζικος σοσιαλιμπεριαλισμός και το κινέζικο στρατιωτικοφασιστικό μονοπώλιο. Είναι η στρατοκρατική μονοπωλιακή αστική τάξη νέου τύπου που βγήκε μέσα από την κινέζικη παλινόρθωση εκείνη που διάλεξε το δρόμο να γίνει μεγάλη παγκόσμια δύναμη μέσα σε λίγα χρόνια με το να συγκεντρώσει στο έδαφός της τον κορμό της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, να αποσπάσει από κει μια πελώρια γαιοπρόσοδο από τα συνολικά ιμπεριαλιστικά υπερκέρδη και για να περάσει από κει κάποια στιγμή στον οικονομικό και ταυτόχρονα πολιτικο-στρατιωτικό εκβιασμό του πλανήτη. Αυτή η βιομηχανική υπερσυγκέντρωση είχε και έχει μια οικονομική προϋπόθεση: να μένει μόνιμα χαμηλό το κινέζικο μεροκάματο σε σχέση με το μέσο παγκόσμιο. Μόνιμα όμως χαμηλό μεροκάματο σημαίνει και μόνιμη πολιτική δικτατορία και ατέλειωτος εφεδρικός εργατικός στρατός. Μια κίνηση του κινέζικου παραγωγικού κεφάλαιου προς τη γεωργία θα σήμαινε μείωση αυτού του εφεδρικού στρατού, αλλά θα σήμαινε ακόμα και μια τεράστια κατανάλωση κεφάλαιου που η νέα αστική τάξη δεν είναι διατεθειμένη να αφαιρέσει από τη διαδικασία της διεθνούς βιομηχανικής υπερσυγκέντρωσης στο έδαφός της, δηλαδή από τη διαδικασία της πολιτικής της για την παγκόσμια κυριαρχία. Από την άλλη η πολιτική δικτατορία στους εργάτες και στα υπόλοιπα φτωχά εργαζόμενα στρώματα είναι υποχρεωτική και για πολιτικούς λόγους. Γιατί η συνδικαλιστική οργάνωση αργά ή γρήγορα οδηγεί στην πολιτική οργάνωση των εργατών που σημαίνει στην πάλη για την πολιτική δημοκρατία. Αλλά πολιτική δημοκρατία στην Κίνα σήμερα σημαίνει και το τέλος μιας μεγαλοαστικής τάξης που έχει αποσπάσει την οικονομική της δύναμη μέσα από την πολιτική της εξουσία και μάλιστα μέσα από το απόλυτο μονοπώλιο αυτής της πολιτικής εξουσίας. Αυτός είναι ο βαθύς λόγος για τον οποίο η Τιεν Αν Μεν ήταν αναπόφευκτη και για τον οποίο μόνο μια μεγάλη και αιματηρή λαϊκή επανάσταση μπορεί να κάνει την Κίνα δημοκρατική χώρα.

Μόνο αν καταλάβει κανείς ότι αυτή η διαδικασία βιομηχανικής υπερσυγκέντρωσης ηγεμονεύεται από τον κινέζικο σοσιαλιμπεριαλισμό μπορεί να καταλάβει και το ρόλο του δυτικού μονοπώλιου και του δυτικού ιμπεριαλισμού σε αυτήν. Το δυτικό οικονομικό μονοπώλιο λειτουργεί σαν ο αναγκαίος σύμμαχος του κινέζικου κρατικοφασιστικού. Χωρίς τη δικιά του βουλιμία για νέες αγορές και πιο πολύ τη βουλιμία του για φτηνά μεροκάματα, δίχως το δικό του εσωτερικό ανταγωνισμό που κάνει το κάθε μονοπώλιο να τρέχει έντρομο πίσω από το πρώτο που πάτησε το ποδάρι του σε μια συμφερτική αγορά, δεν θα μπορούσαν οι κινέζοι κομματικοί μονοπωλιστές να στήσουν τη σύγχρονη αυτοκρατορία τους απαιτώντας από κάθε δυτικό μονοπωλιστή που επενδύει στην Κίνα δυο βασικά πράγματα: Μια γερή και μόνιμη μίζα στη σοσιαλφασιστική κομματική ολιγαρχία και μια δήλωση απόλυτης πολιτικής υποταγής σε αυτήν, που σημαίνει κουβέντα ποτέ ενάντια στην πολιτική δικτατορία, ενάντια στη διαφθορά και ενάντια στις τοπικές εδαφικές και παγκόσμιες ηγεμονιστικές βλέψεις του κινέζικου σοσιαλιμπεριαλισμού. Αυτό το «συμβόλαιο τιμής» ανάμεσα στους δυτικούς μονοπωλιστές και τους ανατολικούς που πουθενά αλλού δεν συναντιούνται καλύτερα από όσο στην Κίνα είναι υπογραμμένο με το αίμα και τον ιδρώτα του σκλαβωμένου, αλλά πάντα επαναστατικού κινέζικου προλεταριάτου της πόλης και της υπαίθρου.
Για τους αγοραίους μαρξιστές, που το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ο οικονομισμός, η σύμπτωση των άμεσων οικονομικών-ταξικών συμφερόντων του δυτικού μονοπώλιου με το κινέζικο μέσα στη χώρα αυτή σημαίνει και στρατηγική ταύτιση συμφερόντων στο διεθνές πολιτικό επίπεδο. Η διεθνής πολιτική πρακτική όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Στο επίπεδο αυτό διαπιστώνει κανείς σε κάθε βήμα τις βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα στους δύο λογιών ιμπεριαλισμούς. Αυτό γίνεται και στην ίδια την οικονομία όπου και η ΕΕ και οι ΗΠΑ απαιτούν από τους κινέζους μονοπωλιστές να σταματήσουν να κάνουν ακόμα πιο οξυμένο τον εμπορικό πόλεμο που επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο των πρώτων, όταν οι δεύτεροι κρατάνε δεμένο το κινέζικο γιουάν με το όλο και πιο υποτιμημένο δολλάριο. Ακόμα περισσότερο οι αντιθέσεις εκδηλώνονται στη διεθνή πολιτική όπου από τη μια μεριά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα βρίσκεται σταθερά πια ο ρωσοκινεζικός άξονας και από την άλλη οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ενώ στο κέντρο βρίσκεται η αδύναμη και αιώνια ταλαντευόμενη η Ευρώπη. Σε αυτό το επίπεδο είναι που εκδηλώνονται οι αντιθέσεις στο ζήτημα της πολιτικής δημοκρατίας στην Κίνα ή στο ζήτημα της Ταϊβάν, ή στο ζήτημα των σχέσεων της Κίνας με τις τριτοκοσμικές δικτατορίες όπου η Δύση αντιμετωπίζει με τρόμο τον κίνδυνο της αναβίωσης ενός νέου ιμπεριαλισμού χιτλερικού τύπου στην Ασία. Ακόμα και το ζήτημα του φτηνού κινέζικου μεροκάματου δεν είναι τόσο επιτακτικό για τους δυτικούς ιμπεριαλιστές όσο είναι για τους κινέζους. Γιατί για τους πρώτους η γενική άνοδος του μεροκάματου στην Κίνα που θα φέρει ένας ενδεχόμενος εκδημοκρατισμός της θα έχει αρνητικές συνέπειες μόνο για το κομμάτι του κεφάλαιου τους που λειτουργεί παραγωγικά στην Κίνα και αυτή η επίπτωση θα είναι τόσο μικρότερη όσο γενικότερη θα είναι μια αύξηση του μεροκάματου σε όλο τον κόσμο. Αρχικά το χαμηλό μεροκάματο της Κίνας βοήθησε τις εταιρείες που πρώτες επένδυσαν εκεί γιατί αυξήθηκε αλματώδικα το μέσο ποσοστό του κέρδους τους σε σχέση με το μέσο παγκόσμιο κέρδος. Σε αυτή τη φάση επίσης ο δυτικός ιμπεριαλισμός καθυστέρησε τη γενική πτωτική τάση του μέσου ποσοστού του κέρδους. Όμως μακροπρόθεσμα και όσο μπαίνουν και νέα κεφάλαια στην παραγωγή στην Κίνα και οι παγκόσμιες τιμές για κάθε νέο προϊόν θα ισορροπούν σε ένα νέο χαμηλότερο ύψος θα πέφτει και το μέσο ποσοστό του κέρδους και θα είναι όλο και πιο μικρά τα κέρδη για κάθε νέο κεφάλαιο που μπαίνει καθυστερημένα πλέον στην κινέζικη αγορά εργασίας. Αν λοιπόν τα κινέζικα μεροκάματα αυξηθούν ισόποσα για όλους τους μονοπωλιστές που είναι εγκατεστημένοι στην Κίνα αυτό θα σημαίνει ότι όλοι οι ανταγωνιστές θα βρεθούν στο ίδιο σημείο και θα αρχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές τους και να μειώνουν το ρυθμό συγκέντρωσης του παραγωγικού κεφαλαίου τους στην Κίνα και να διαλέγουν νέους προορισμούς όπου τα μεροκάματα ήταν ήδη ψηλότερα. Αυτό δεν θα πλήξει ιδιαίτερα κανέναν από αυτούς. Όμως για τους κινέζους μονοπωλιστές μια τέτοια απώλεια της ελκτικής δύναμης της εδαφικής τους νεοφεουδαρχικής επικράτειας θα σημαίνει τεράστια μείωση της συνολικής γαιοπροσόδου τους από μίζες και από τη σπέκουλα στα ακίνητα, θα σημαίνει μείωση του διαθέσιμου κεφάλαιου για εξοπλισμούς που ο ρυθμός τους είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, θα σημαίνει απώλεια του όπλου του οικονομικού πλανητικού εκβιασμού οπότε μείωση της συνολικής γεωπολιτικής τους ισχύος.

Να λοιπόν με ποιον τρόπο είναι το κινέζικο σοσιαλφασιστικό μονοπώλιο ο κύριος και βασικός υπεύθυνος της παγκόσμιας πτώσης του εργατικού μεροκάματου και των μισθών, να γιατί είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη σχετική κρίση κάθε βιομηχανίας έντασης εργασίας που είναι εγκατεστημένη στη Δύση και στον τρίτο κόσμο, να γιατί είναι υπεύθυνος ειδικά για την κρίση στο λιανικό εμπόριο και στα είδη ψηλής έντασης εργασίας, ειδικότερα στην ένδυση. Μάλιστα από την πιο άμεση πλευρά της οικονομικής κατάστασης των εργαζόμενων μαζών στον κόσμο οι πρώτοι και πιο έντονα θιγμένοι είναι οι προλετάριοι και οι μικροί αστοί του τρίτου κόσμου και όχι αυτοί του πλούσιου βορρά. Το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της κινέζικης βιομηχανίας ένδυσης-στην οποία τον πρώτο ρόλο παίζει η κλωστοϋφαντουργία-δεν είναι ο βιομηχανικός βορράς αλλά ο πρόσφατα βιομηχανοποιημένος νότος όπου χώρες σαν τις Τυνησία, Μαρόκο, Μεξικό, Ταϋλάνδη, χώρες με μεσαία μεροκάματα και κάποια στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους εργάτες τους δοκιμάζουν μια τεράστια κρίση στον βασικό κλωστοϋφαντουργικό βιομηχανικό τους τομέα και γενικά στο βιομηχανικό τομέα έντασης εργασίας εξαιτίας του κινέζικου ανταγωνισμού.

Ναι στους δασμούς στα κινέζικα εμπορεύματα

Αυτή είναι η διεθνής πλευρά του ζητήματος με τον κινέζικο ανταγωνισμό στα είδη ένδυσης. Η πλευρά αυτή αντανακλιέται σε κάθε χώρα ξεχωριστά, οπότε και στην Ελλάδα. Σε κάθε χώρα και στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα μιας γενικής απάντησης σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Η απάντηση αυτή έχει τοποθετηθεί από μερικά συνδικάτα στη Δύση και είναι τέτοια που διέσπασε το κίνημα της αντι-παγκοσμιοποίησης καθώς βάζει έναν όρο: τη δασμολογική προστασία των υπόλοιπων χωρών του κόσμου απέναντι στο κινέζικο εργασιακό ντάμπινγκ, δηλαδή απέναντι τελικά στον αθέμιτο ανταγωνισμό από το κινέζικο μεροκάματο.
Οι φίλοι του ρωσοκινεζικού άξονα που ηγούνται του μετώπου της αντι-παγκοσμιοποίησης απαντάνε ότι δεν πρόκειται για έναν αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί η πολιτική του χαμηλού μεροκάματου είναι παγκόσμια πολιτική του ιμπεριαλισμού, που γι αυτούς είναι μόνο ο δυτικός και γι αυτό δεν πρέπει να ξεχωριστεί ανάμεσα στα υπόλοιπα και να χτυπηθεί ειδικά το κινέζικο κράτος, πόσο μάλλον που αυτό σε μερικές πλευρές του αντιστέκεται τάχα σε αυτόν τον ιμπεριαλισμό και που στο παρελθόν υπήρξε θύμα του. Λένε επίσης ότι μια πολιτική προστατευτισμού απέναντι στα κινέζικα εμπορεύματα θα χτυπήσει και τους κινέζους εργάτες αφού θα μειώσει τις εξαγωγές οπότε τελικά και την παραγωγή των κινέζικων εμπορευμάτων. Αυτό το τελευταίο είναι το βασικό επιχείρημα και του κινέζικου κράτους.
Κατ αρχήν ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος μέσα στα διακρατικά καπιταλιστικά πλαίσια όταν τα εμπορεύματα πουλιούνται με την κρατική επέμβαση πιο χαμηλά από το πραγματικό κόστος τους. Ένα τέτοιο εμπόρευμα στην παγκόσμια αγορά είναι το κινέζικο μεροκάματο. Η πολιτική βία που ασκείται για την πτώση του καθώς και η γενικότερη κρατική πολιτική που ασκείται γι αυτή την πτώση είναι μορφές ντάμπιγκ. Μάλιστα αυτό το ντάμπιγκ γίνεται πιο ακραίο και φανερό στο βαθμό που οι κινέζοι σοσιαλφασίστες χρησιμοποιούν και τη δουλοκτητική δουλειά των εκατομμυρίων φυλακισμένων στην εμπορευματική παραγωγή. Αν επιβληθούν δασμοί στα κινέζικα προϊόντα αυτά θα χάσουν πράγματι σε ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά και οι πωλήσεις τους πράγματι θα μειωθούν, αλλά αυτοί οι δασμοί θα επιβληθούν μόνο και μόνο για όσο διάστημα και επειδή οι κινέζοι μεγαλοαστοί νεοφεουδάρχες και δουλοκτήτες αρνούνται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στους κινέζους εργάτες να πουλάνε ελεύθερα την εργατική τους δύναμη, πράγμα που περιλαμβάνει και το δικαίωμά τους να οργανώνονται συνδικαλιστικά. Αυτή η πίεση θα αναγκάσει τους κινέζους μονοπωλιστές να χαλαρώσουν τη βία τους πάνω στους εργάτες αν δεν θέλουν να δουν όλο τους το οικονομικό οικοδόμημα να καταστρέφεται μαζί με την ιδιοκτησία τους. Αυτό θα σημαίνει ότι σε ένα βαθμό οι μισθοί θα αυξηθούν και σε όσο βαθμό γίνεται αυτό οι κινέζοι εργάτες μπορεί να χάνουν από την άποψη ότι θα μειώνεται ο ρυθμός διείσδυσης και συσσώρευσης του παγκόσμιου κεφάλαιου στην Κίνα, οπότε θα πέφτει και ο ρυθμός αύξησης του εφεδρικού στρατού του αγροτικού προλεταριάτου που θα μπαίνει ολοένα στην παραγωγή, αλλά αυτή η απώλεια θα αντιρροπίζεται σε κάποιο σημαντικό βαθμό από την αύξηση του συνολικού όγκου των μισθών. Με λίγα λόγια σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε ένα κινέζικο προλεταριάτο αριθμητικά μικρότερο αλλά ποιοτικά πολύ πιο ανεπτυγμένο και σε πολύ καλύτερη ταξική θέση. Ταυτόχρονα μια σχετική μείωση του ρυθμού με τον οποίο η Κίνα απορροφά σαν μια διαστημική μαύρη τρύπα το παγκόσμιο κεφάλαιο θα σημάνει ότι αυτό το περισσευούμενο κεφάλαιο θα αναζητήσει την παραγωγική του αξιοποίηση σε άλλες χώρες με ψηλότερα μεροκάματα πράγμα που θα βοηθήσει και την παραγωγική ανάπτυξη άλλων ζωνών του πλανήτη, (οπότε και το πιο δραστήριο πέρασμα τους στη σύγχρονη οικονομική ζωή) και την αριθμητική και πολιτική ανάπτυξη του προλεταριάτου στις χώρες αυτές. Από την άλλη μεριά μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθερώσει την υδρόγειο από τον αναπόφευκτο πολιτικό εκβιασμό που θα ασκηθεί τη στιγμή που η μισή καταναλωτική του βιομηχανία θα βρίσκεται στα χέρια των χειρότερων φασιστών.
Νομίζουμε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πέρασε στη Δύση αυτή η θέση της ειδικής φορολόγησης των κινέζικων εμπορευμάτων με αίτημα τη μείωση της πολιτικής καταπίεσης στην Κίνα είναι ότι οι δυτικοί μονοπωλιστές φοβήθηκαν μήπως μία σχισμή πολιτικής δημοκρατίας στην χώρα αυτή και μια αίσθηση στους κινέζους εργάτες ότι έχουν στο πλευρό τους τις δυτικές χώρες δημιουργήσει τους όρους μιας πελώριας πολιτικής επανάστασης που μαζί με τους κινέζους σοσιαλφασίστες αποσταθεροποιηθεί συνολικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα και η παγκόσμια ιμπεριαλιστική οικονομία. Εννοείται ότι ενάντια σε ένα τέτοιο μέτρο στο πλευρό των κινέζων σοσιαλφασιστών στέκονται οι δυτικοί μονοπωλιστές που έχουν επενδύσει ήδη παραγωγικά κεφάλαια στην Κίνα. Βέβαια στο καθαρά οικονομικό επίπεδο οι χώρες όλου του κόσμου, ειδικά οι ευρωπαϊκές αντιστάθηκαν σε μια πρώτη φάση με εισαγωγικούς περιορισμούς στην πλημμυρίδα ιδιαίτερα των φτηνών ρούχων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Κίνας με τη γνωστή πολυινική συμφωνία που η ισχύς της έληξε πρόσφατα. Αυτή η συμφωνία είχε έναν περιορισμένο στόχο: Να δώσει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία το χρόνο να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί κάπως στον κινέζικο ανταγωνισμό που θα γινόταν σκληρότερος από την ώρα που η συμμετοχή της Κίνας στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου θα έριχνε και τις τελευταίες προστατευτικές ρυθμίσεις. Προσαρμογή σήμαινε ένα από τα δύο, ή μεταφορά των κλωστο-υφαντουργικών βιομηχανιών σε άλλες φτηνές χώρες, ιδιαίτερα στην Κίνα, ή προσανατολισμός του κεφάλαιου που ήταν απασχολημένο στην κλωστο-υφαντουργία σε άλλες σφαίρες της παραγωγής ή εκσυγχρονισμός του με τεχνολογική έρευνα και εκσυγχρονισμό για την παραγωγή καινοτόμων υφαντουργικών προϊόντων και ειδών πολυτελείας.

Η ελληνική ιδιαιτερότητα στο ζήτημα του κινέζικου ανταγωνισμού

Τώρα που η πολυινική συμφωνία έληξε οι σοσιαλδημαγωγοί ισχυρίζονται ότι αυτή η λήξη και γενικότερα αυτή η παγκοσμιοποίηση φταίει για όλα τα κακά της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και της βιοτεχνίας του έτοιμου ρούχου καθώς και του λιανεμπόριου. Οι έλληνες δημοκράτες και οι πατριώτες υπερασπιστές της βιομηχανικής ανάπτυξης έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν ειδικά σε αυτή την ελληνική δημαγωγία.
Ειδικά λοιπόν στην Ελλάδα των σαμποταριστών συμβαίνουν τα εξής πράγματα. Το κράτος δεν βοήθησε καθόλου την κλωστο-υφαντουργία να αναπροσαρμοστεί σε καμιά φάση και με τον παραμικρό τρόπο και την άφησε να συντριβεί. Το ελληνικό κράτος των σαμποταριστών είναι από τα λίγα στον κόσμο που δεν βοηθάει τις εξαγωγικές προσπάθειες των βιομηχανιών της στήνοντας δίκτυα πολιτικοοικονομικής υποστήριξης στις μεγάλες αγορές, είναι το μόνο κράτος που δεν τις ενισχύει στο επίπεδο της έρευνας-τεχνολογίας και της καινοτομίας και το μόνο που δεν αναζητάει κάποιους τρόπους έμμεσης οικονομικής προστασίας τους απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό πράγμα που κάνουν όλες ανεξαίρετα οι ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα το μόνο που κάνει είναι να τις ευνοεί να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες κατά προτίμηση σε γειτονικές χώρες που την εξουσία έχουν οι παλιές σοσιαλφασιστικές νομενκλατούρες και σε συνεργασία με αυτές. Είναι μια συνειδητή πολιτική να βρεθεί όλη σχεδόν η ελληνική βιοτεχνία έτοιμου ρούχου εκτός Ελλάδας.
Το σκάνδαλο είναι ακόμα μεγαλύτερο και αποκαλυπτικό με τα κινέζικα μαγαζιά. Οι κνιτοειδείς λένε: «Τι να κάνουμε; τα κινέζικα ρούχα είναι πιο φτηνά, οι μισθοί των κινέζων εμποροϋπαλλήλων είναι πιο φτηνοί, τα κινέζικα μαγαζιά είναι πιο φτηνά. Τα ελληνικά, τι να κάνουμε, θα κλείσουν. Έτσι είναι η ελεύθερη αγορά, αυτά έχει παγκοσμιοποίηση. Δεν θέλετε αυτάρκη οικονομία «σοσιαλιστικού» αλβανικού τύπου; να τι παθαίνετε».
Μα θα ήταν δυνατό οι σοσιαλφασίστες σαμποταριστές να πουν κάτι άλλο; Θα μπορούσαν δηλαδή να πουν ότι το ελληνικό κράτος καινοτομεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τη θυελλώδη και ανεμπόδιστη είσοδο και κυριαρχία του κινέζικου λιανεμπόριου σε όλα τα είδη, ιδιαίτερα τα είδη ένδυσης; Αν έλεγαν κάτι τέτοιο θα αρνιόνταν τη στρατηγική τους που περιλαμβάνει την άλωση της χώρας από τον οικονομικό ιμπεριαλισμό του ρωσοκινεζικού άξονα.
Ας καθαρίσουμε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ελληνική αγορά των κινέζικων προϊόντων από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή. Η βασική διαφορά βρίσκεται στο ότι το κινέζικο εμπόριο στην Ελλάδα παίρνει μια ξεχωριστή ώθηση και γίνεται ασυναγώνιστο από την κρατικά υποστηριζόμενη παρανομία στην οποία είναι βυθισμένο.
Για παράδειγμα. Σε όλη την Ευρώπη τα κινέζικα προϊόντα είναι φτηνά, αλλά σε όλη την Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του χρόνου αυτού είχαν εισαγωγικούς περιορισμούς. Στην Ελλάδα οι περιορισμοί αυτοί ήταν ανύπαρκτοι εξ αιτίας του «ελεύθερου» λαθρεμπόριου. Έγινε αρκετός λόγος στον τύπο και στα κανάλια και είναι πασίγνωστο στην αγορά ότι ολόκληρες καραβιές από κινέζικα προϊόντα πέρασαν τα τελωνεία και μπήκαν στην ελληνική αγορά χαρακτηρισμένα σαν δείγματα τα οποία ως γνωστό δεν υπόκεινται σε δασμούς. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν υπήρξαν και άλλοι πιο κλασσικοί τρόποι λαθρεμπόριου όταν σε μια περίοδο πριν ανοίξουν τα κινέζικα μαγαζιά είδαμε τα εμπορεύματα να πουλιούνται πολύ μαζικά στα αθηναϊκά πεζοδρόμια. Η δεύτερη μορφή που παίρνει η ειδική ελληνική πτώση των τιμών είναι η λαθραία εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών που ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης που χρησιμοποιείται σαν εμποροϋπαλληλικό προσωπικό στα κινέζικα μικρομάγαζα και στο μικρεμπόριο του δρόμου. Στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά τα κινέζικα εμπορεύματα πουλιούνται κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες ή από μαγαζιά που ανήκουν σε εμπόρους της δοσμένης χώρας και τα οποία κινούνται κυρίως με ντόπιους εμποροϋπαλλήλους. Εδώ το κράτος δίνει επίτηδες τη δυνατότητα της λαθραίας εισόδου κινέζων μεταναστών μικρεμπόρων και τη δυνατότητα να ανοίξουν μαγαζιά παρόλο που λείπουν από αυτούς μια σειρά νόμιμες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα η άδεια παραμονής. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία με το κινέζικο κράτος. Μας αναφέρθηκαν τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιοκτήτες μαγαζιών αρνήθηκαν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους σε κινέζους εμπόρους για τον απλό λόγο ότι δεν είχαν τις εγγυήσεις μιας νόμιμης λειτουργίας αυτών των μαγαζιών. Μετά την άρνησή τους δέχτηκαν πιεστικές εκκλήσεις και εγγυήσεις από την κινέζικη πρεσβεία να εκμισθώσουν τα μαγαζιά, και ταυτόχρονα πολύ ψηλές προσφορές μισθώματος στις οποίες δυο από αυτούς «υπέκυψαν».
Τι σημαίνουν οι παραπάνω ελληνικές ιδιορρυθμίες. Σημαίνουν ότι στο πιο χαμηλό κόστος εισαγωγής λόγω μη πληρωμής δασμών προστίθεται και το πολύ χαμηλό κόστος της λιανεμπορικής διαδικασίας πώλησης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μεγάλο λοιπόν ζήτημα για τη χώρα μας δεν είναι το παγκόσμιο πρόβλημα του κινέζικου εμπορικού ανταγωνισμού, αλλά το ειδικό πρόβλημα του ορμητικού ρυθμού με τον οποίο τα κινέζικα εμπορεύματα εκτοπίζουν στην Ελλάδα τα ντόπια.
Υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό. Δεν πρόκειται δηλαδή μόνο για το ότι τα κινέζικα εμπορεύματα εκτοπίζουν τα ελληνικά με ταχύτερο ρυθμό από οπουδήποτε αλλού, ούτε ότι με γοργότερο ρυθμό από αλλού καταστρέφεται η ελληνική μικροβιοτεχνία και το μικρομάγαζο ένδυσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορικής ζωής και ένας μεγάλος κοινωνικός πληθυσμός περνάει έμμεσα στον έλεγχο του κινέζικου κράτους. Λέγοντας κοινωνικός πληθυσμός δεν εννοούμε μόνο τους κινέζους αλλά και τους έλληνες μικρέμπορους και εμπορο-υπάλληλους που σταδιακά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα δέσουν -ήδη δένουν- τη μοίρα τους με το μέλλον του κινέζικου εμπόριου στην Ελλάδα. Μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι οι κινέζοι μικρέμποροι, ιδιαίτερα οι εμποροϋπάλληλοι λαθρομετανάστες και όσοι έλληνες εργαζόμενοι ή μικρο-ιδιοκτήτες συνδεθούν στο μέλλον με το κινέζικο εμπόριο είναι επίσης καταπιεσμένος λαός και ότι δεν μας χωρίζει τίποτα μαζί τους. Από στρατηγική άποψη πράγματι είναι λαός και τελικά δεν μας χωρίζει τίποτα μαζί τους, όμως είναι ένας λαός που για πολύ καιρό θα ζει κάτω από την προστασία αλλά και τους εκβιασμούς του κινέζικου και του ελληνικού κράτους. Γιατί συμβαίνει το εξής με αυτά τα κομμάτια πληθυσμού που εγκαθιστά σε έναν τόπο ένας ιμπεριαλισμός. Δεν τα αφήνει στη μοίρα τους να επιβιώσουν με τους όρους ύπαρξης του υπόλοιπου πληθυσμού, ανάμεσά του και των υπόλοιπων μεταναστών. Ειδικά όταν έχουν εγκατασταθεί σαν παράνομοι είναι εξαρτημένοι από τη διαρκή κάλυψη του ιμπεριαλιστικού κράτους και την κυριαρχία αυτού του κράτους πάνω στο κράτος που τους φιλοξενεί. Αλλά το κράτος μάνα και οι άνθρωποί του στο κράτος υποδοχής εξαρτούν αυτούς τους πληθυσμούς από την πολιτική τους και τους εντάσσουν σε αυτήν την πολιτική παρέχοντας τους όχι μόνο ειδική προστασία αλλά ακόμα και ειδικά προνόμια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, τον μεταναστευτικό ή μη. Αυτό είχε συμβεί την εποχή της αμερικανικής κυριαρχίας στη χώρα με το δικαίωμα ετεροδικίας των αμερικάνων πολιτών στην Ελλάδα. Τελευταία αυτό έχει συμβεί με τους ρωσοπόντιους που είτε είναι, είτε δεν είναι πραγματικά εθνοτικά έλληνες, έχουν επίτηδες προικιστεί με ξεχωριστά προνόμια από το κράτος (δικαίωμα προτίμησης στην πρόσληψη στο δημόσιο, προτίμηση στη στέγη κλπ) σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας (και ακόμα περισσότερο σε σχέση με τους εθνοτικά έλληνες μετανάστες από άλλες χώρες πχ Αλβανία) για να μπορούν να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο ρώσικο κράτος και στους έλληνες κομπραδόρους αστούς και πράκτορες του κράτους αυτού. Αυτό για το οποίο τους προορίζει το κράτος προστάτης είναι να μπορούν να λειτουργήσουν σαν πολιτικός στρατός κατοχής.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο βασικός λόγος που κάνει τους κινέζους σοσιαλιμπεριαλστες να ενδιαφέρονται τόσο έντονα και σχεδόν ανοικτά για την ταχύτατη και μαζική εγκατάσταση του κινέζικου μικρεμπόριου στη χώρα μας δεν είναι κύρια οικονομικός. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά και δεν θα είχαν πολλούς λόγους οι κινέζικες αρχές να προκαλούν εντάσεις με τους έλληνες μικρεμπόρους και μικροβιοτέχνες, δηλαδή με ένα κατά κανόνα συντηρητικό και ελάχιστα δημοκρατικό στρώμα της μικροαστικής και της μικρής αστικής τάξης που θα μπορούσε να είναι και σύμμαχό τους. Είμαστε της άποψης ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους κινέζους σοσιαλιμπεριαλιστές είναι μέσα από το μικρεμπόριο να δημιουργήσουν στο μέλλον τη βάση ενός άμεσα ελεγχόμενου πολιτικού στρατού στην Ελλάδα, ο οποίος όχι μόνο θα τους χρησιμεύσει μέσα σε αυτην, αλλά ακόμα περισσότερο θα τους προσφέρει μια ασφαλή βάση για να δουλέψουν και να δικτυωθούν οικονομικά και πολιτικά σε όλες τις υπόλοιπες πολιτικά ανεξάρτητες χώρες της ΕΕ. Όταν μιλάμε για πολιτικό στρατό δεν εννοούμε βασικά τους κινέζους μετανάστες εργαζόμενους, όσο τα αφεντικά του κινέζικου εμπόριου, τους ανθρώπους του πολιτικού δικτύου που στηρίζει αυτό το εμπόριο και τελικά τους έλληνες αστούς που θα συνεταιρίζονται με το κινέζικο εμπόριο και θα συμμετέχουν και στα κέρδη και στα πολιτικά και διοικητικά δίκτυα του.

Συνθήματα και αιτήματα

Το λεπτό πολιτικό πρόβλημα λοιπόν για τους έλληνες διεθνιστές αντιιμπεριαλιστές είναι να χειριστούν σωστά τις σχέσεις τους με το κινέζικο λαό και πιο ειδικά με τους κινέζους μετανάστες την ώρα που θα καταγγέλλουν την παράνομη κινέζικη διείσδυση και τον διεθνή αθέμιτο κινέζικο εμπορικό ανταγωνισμό.
Από αυτή τη σκοπιά σε ότι αφορά γενικά τον κινέζικο εμπορικό ανταγωνισμό και τα φτηνά κινέζικα εργατικά χέρια ή απάντηση αρχής είναι μια: Η υποστήριξη με κάθε μέσο του δημοκρατικού αντισοσιαλφασιστικού κινήματος του κινέζικου λαού. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο καθήκον του παγκόσμιου προλεταριάτου σήμερα για να υποστηρίξει και την πολιτική του ιδεολογία και τα άμεσα οικονομικά του ταξικά συμφέροντα και το άμεσο συμφέρον της ελεύθερης συνδικαλιστικής του οργάνωσης και πάλης. Γιατί η απόλυτη κατάπτωση του προλεταριακού μισθού σημαίνει τελικά σε όλο τον κόσμο ανεργία, σημαίνει υπερενταντικοποίηση της δουλειάς, σημαίνει τελικά διάλυση και της στοιχειώδους συνδικαλιστικής οργάνωσης. Κάθε σοβαρή εργατική κίνηση σήμερα στον κόσμο πρέπει να έχει σαν πρώτο της σύνθημα την απελευθέρωση ή έστω την ανακούφιση του κινέζου εργάτη. Δεν πρέπει κανείς να αγνοεί ότι όπου σήμερα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, γίνεται μείωση του μεροκάματου ή αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς στο βάθος υπάρχει η κινέζικη μαύρη τρύπα που ρουφάει στην άβυσσο της τον παγκόσμιο μισθό. Μέσα στα μέτρα αυτής της εργατικής διεθνιστικής πάλης πρέπει να είναι η απαίτηση που θα απευθύνεται σε κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά και σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου και πρώτα σε εκείνες των δυτικών ιμπεριαλιστών να επιβάλουν δασμούς στα κινέζικα προϊόντα εξ αιτίας της πολιτικής δικτατορίας που επιβάλλεται στη χώρα αυτή πάνω σε κάθε μορφής εργατική διεκδίκηση και οργάνωση.
Σε ότι αφορά τη στάση μας απέναντι στους κινέζους εργαζόμενους στη χώρα μας πρέπει να τους διακρίνουμε από τους κινέζους εκμεταλλευτές και φασίστες και να σταθούμε δίπλα τους απέναντι σε κάθε καταπίεση από τα αφεντικά τους και πάνω απ όλα να απαιτήσουμε την πρώτη απελευθερωτική τους κίνηση από την κινέζικη πρεσβεία και την ελληνική ασφάλεια: να τους αποδοθεί άδεια μόνιμης παραμονής και τελικά υπηκοότητας αρχίζοντας από τους παλιότερους από αυτούς. Από την άλλη σε αυτούς όπως και στους ρωσοπόντιους να εξηγούμε υπομονετικά για ποιους λόγους είμαστε αντίθετοι σε κάθε μέτρο θετικής διάκρισης, κάθε μέτρο προνομιακής μεταχείρισης που μπορεί να παραχωρηθεί στους κινέζους μετανάστες και μικρεμπόρους όπως και σε κάθε συγκεκριμένη εθνότητα σε σχέση με κάθε άλλη. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται κάθε διακριτική παράβλεψη ή υπόθαλψη της παρανομίας τους. Μια τέτοια διακριτική μεταχείριση και τα μέτρα που της αντιστοιχούν αποτελούν τμήμα του οπλοστάσιου του ιμπεριαλισμού που ξέρει πιο καλά από οποιονδήποτε εκμεταλλευτικό κοινωνικό σχηματισμό στην ιστορία να διασπά τους λαούς και να αντλεί τους δήμιους των λαών μέσα από τους ίδιους τους λαούς. Αυτήν την τέχνη έχει ανάγει σε επιστήμη ο φασιστικός και σοσιαλφασιστικός ιμπεριαλισμός. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα εξηγήσουμε επίμονα στο ελληνικό και στο μεταναστευτικό προλεταριάτο την ώρα που θα παλεύουμε σκληρά για τα δικαιώματά τους. Έχουμε μπει στην εποχή του επιστημονικού εκβαρβαρισμού των λαών. Θέλει απέραντη στρατηγική εμπιστοσύνη σε αυτούς, θέλει ατσάλινα νεύρα και ψύχραιμη και πεισματάρικη προπαγανδιστική και οργανωτική δουλειά.

Άρπαξαν μέσα στην Εγνατία χρυσές αλυσίδες από 67χρονη

Άτυχη 67χρονη έπεσε θύμα ληστή που της αφαίρεσε με βία δύο χρυσές αλυσίδες που φορούσε στο λαιμό της 67χρονη γυναίκα. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Εγνατία, σ’ έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης καιΟ δράστης, μετά την πράξη του, εξαφανίστηκε στο πλήθος...

"Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι τραγική"

"Η κοπέλα μου δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο στην Ομόνοια και παιδιά αναγκάζομαι κάθε βράδυ να πηγαίνω να την πέρνω γιατί φοβάτε μην την κλέψουν και όχι μόνο!! Η κατάσταση είναι φοβερή.Κάθε μέρα μου λέει και διαφορετική ιστορία που τυχαίνει σε πελάτες του ξενοδοχείου που είναι κυρίως τουρίστες. Τους κλέβουν πορτοφόλια,αλυσίδες απο τον λαιμό τους και ότι βρίσκουν. Γιατί κ. Χρυσοχοίδη θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοι να τους συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Εγώ όποτε και αν πήγα στο εξωτερικό γιατί δεν αντιμετώπισα κανένα ...
πρόβλημα. Που είναι οι πεζές περιπολίες? Φυλάνε τα καγιέν στην Εκάλη.Η περίφημη ομαδα ΔΕΛΤΑ τι κάνει φυλάει τα πεζοδρόμια γύρω απο τα εξάρχεια. Γιατί κ. Χρυσοχοίδη συντηρείτε αυτη η κατάσταση απο κάποιους διοικητές και κάποιους γαλονάδες οι οποίοι πέρνουν "καφέδες" και εγώ δεν ξερω τι άλλο και διατηρούν το παρεμπόριο,την πορνεία,τα ναρκωτικά,το real estate κ.τ.λ. Μόνο εμείς τους βλέπουμε ή εσείς κάνετε πως δεν τους βλέπετε.Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα κάποιοι λίγοι αστυνομικοί οι οποίοι όμως παλεύουν μόνοι τους. Εσείς κ. Χρυσοχοίδη μας λέγατε ότι θα βγουν όλοι στους δρόμους.Που είναι. Γιατί ακόμα εκατοντάδες αστυνομικοί να φυλάνε τους μεγαλογιατρούς,επιχειρηματίες,δημοσιογράφους,πρώην πολιτικούς.
Υ.Γ 1 Συγνώμη για τις μπερδεμένες σκέψεις μου αλλά είμαι πολύ αγανακτισμένος."

Πρώτη η Αττική στην υποδοχή λαθρομεταναστών


Quantcast

Πρωταθλήτρια στην υποδοχή λαθρομεταναστών είναι η Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στην δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά στο πρώτο τετράμηνο εφέτος συνελήφθησαν 4.883 λαθρομετανάστες , ενώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα είχαν συλληφθεί 6.000.

Δεύτερος στον κατάλογο με τους περισσότερες συλλήψεις εφέτος είναι ο νομός Θεσπρωτίας, αφού, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνελήφθησαν 4.643 λαθρομετανάστες.

Τρίτη στο κατάλογο έρχεται η Ορεστιάδα με 4.617 συλλήψεις και ακολουθούν η Καστοριά με 2.622 και η Θεσσαλονίκη με 2.408.

Όσον αφορά στις συλλήψεις διακινητών λαθρομεταναστών, πρώτη έρχεται η Θεσπρωτία, με 56, δεύτερη η Θεσσαλονίκη με 50, τρίτη η Καστοριά με 36, τέταρτη η Φλώρινα με 32και πέμπτη η Ορεστιάδα, με 28.

Οι λιγότερες συλλήψεις λαρομεταναστών, 11, πραγματοποιήθηκαν στην Ευρυτανία. Οι συλλήψεις έγιναν τόσο από τις υπηρεσίες της ΕΛ. ΑΣ όσο και του Λιμενικού Σώματος.

Σπύρος Κουντούρης / ΕΘΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε από Λουκάς