Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Απλήρωτοι προμηθευτές ζήτησαν επιστροφή ορθοπαιδικών υλικών από το νοσοκομείο Παπανικολάου!

Η υπουργός Υγείας τους κάλεσε να μη δημιουργούν προβλήματα

Την επιστροφή ορθοπαιδικών υλικών και μοσχευμάτων από την Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, ζήτησαν σήμερα οι προμηθευτές με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της νοσοκομειακής επιτροπής του Παπανικολάου, Λουκά Ζαγβιλέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τη διεύθυνση της Κλινικής ορισμένοι προμηθευτές πήραν από την εν λόγω Κλινική ορθοπαιδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης.

«Η κυβέρνηση...
καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αποπληρωμή των χρεών στους προμηθευτές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο διακανονισμού του χρέους στους προμηθευτές που τον Οκτώβριο του 2009 ανερχόταν σε 6,2 δισ. ευρώ. «Το 1,2 δισ. ήδη αποπληρώθηκε στους προμηθευτές μέχρι τα τέλη του 2009 και για το υπόλοιπο ήδη έχουμε ανακοινώσει έναν τρόπο διακανονισμού. Ταυτόχρονα όμως θέλω να είμαι σαφής και να δώσω ένα μήνυμα. Οφείλουν οι προμηθευτές σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αντί να δημιουργούν προβλήματα στις προμήθειες των νοσοκομείων να αναγνωρίσουν αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει πλήρης διακανονισμός των χρεών και έχουν και αυτοί την ευθύνη να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις προμήθειες των νοσοκομείων», συνέχισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε ότι για πολλά χρόνια αφενός οι προμηθευτές λειτουργούσαν σε ένα πλαίσιο στο οποίο δεν υπήρχε ούτε η δέουσα εποπτεία ούτε ο αντίστοιχος έλεγχος και αφετέρου υπήρχαν και τεράστιες υπερτιμολογήσεις ειδών. «Άρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες και ερχόμαστε να διακανονίσουμε ένα χρέος που κληρονομήσαμε, αλλά και οι προμηθευτές οφείλουν σε αυτή τη συγκυρία να συμβάλουν. Εμείς από τη πλευρά μας προχωράμε και με παρατηρητήριο τιμών για τα αναλώσιμα και με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και με ένα σύστημα προμηθειών τέτοιο στα νοσοκομεία που αφενός να εξασφαλίσει τις ανάγκες των νοσοκομείων και αφετέρου να υπηρετεί πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον στο χώρο του ΕΣΥ», πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του ΕΣΥ, τον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της υγείας και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της σπατάλης ώστε να υπάρξει καλή διαχείριση στα νοσοκομεία και στα οικονομικά της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου