Στην αρχαιότητα, όταν οι γονείς προετοίμαζαν τους νεαρούς γιους για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν παρέλειπαν να τους υπενθυμίζουν ότι... «Νους Υγιής εν Σώματι Υγιή».
Σήμερα, δύο χιλιετίες αργότερα, και ύστερα από αναρίθμητες θεαματικές ανακαλύψεις στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης, οι επιστήμονες είναι απόλυτα πεπεισμένοι πλέον ότι «Η σωματική άσκηση βοηθά 100% στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων μας».
Σύμφωνα με μια μελέτη που είχε παρουσιαστεί το 1991 στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας Αμερική, και περιλάμβανε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη ανάμεσα σε 6.000 γυναίκες, οι ερευνητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της πνευματικής διαύγειας είναι αποτέλεσμα της καθημερινής σωματικής άσκησης. Και επιπλέον μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι διανοητικές ικανότητες διατηρούνται αμείωτες στους ανθρώπους, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, όταν ο ανθρώπινος οργανισμός γερνά. Η έρευνα είχε διάρκεια περίπου οκτώ χρόνια και περιλάμβανε δύο βασικά στάδια. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος, αρχικά υποβλήθηκαν σε ένα απλό τεστ εγκεφαλικών λειτουργιών, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφτηκαν οι επιδόσεις τους. Στη συνέχεια εντάχθηκαν σε ένα σταθερό πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα οι επιστήμονες επαναλάμβαναν το τεστ των διανοητικών ικανοτήτων. Μέσα στο διάστημα των 8 χρόνων γινόταν λεπτομερής αξιολόγηση των φυσικών και σωματικών δραστηριοτήτων της κάθε γυναίκας, όπως για παράδειγμα, πόσα σκαλιά ανέβαιναν καθημερινά, πόση απόσταση περπατούσαν κλπ.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες με μεγάλη ενεργητικότητα εκδήλωναν λιγότερη εξασθένηση, καθώς ο οργανισμός τους είχε αναπτύξει μια προστατευτική δράση ενάντια στις συνήθεις παθήσεις, της τάξης του 40%.
Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε ότι η φυσική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών νοσημάτων, του κυκλοφοριακού και της παχυσαρκίας.
Το σημαντικότερο μάλιστα είναι ότι ακόμη και λίγη άσκηση αποδείχθηκε σωτήρια.
Να λοιπόν, που οι νεότερες έρευνες έρχονται να δικαιώσουν τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι έδιναν τόση βαρύτητα στη διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης.