Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Τα επαγγέλματα των κανακάρηδων
Τέσσερις φίλοι είχαν κανονίσει συνάντηση για να παίξουν γκολφ. Ο ένας τους καθυστερούσε να έρθει και έτσι οι άλλοι τρεις κάθισαν στο εντευκτήριο για να πιουν κάτι μέχρι να έρθει ο φίλος τους. Αντικείμενο της συζήτησης που άνοιξαν ήταν οι επιτυχημένοι γιοί τους.
-Ο γιός μου λέει ο πρώτος έχει γίνει το πρώτο όνομα στις οικοδομικές επιχειρήσεις. Ξεκίνησε από απλός κτίστης και τώρα έχει την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Να φανταστείτε ότι είναι τόσο πλούσιος που πρόσφατα έκανε δώρο σε ένα φίλο του μια βίλα!
-Ο δεύτερος είπε πως δεν θέλει να παινέσει το γιό του αλλά ξεκίνησε από πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τώρα έχει την μεγαλύτερη αλυσίδα πολυτελών αυτοκινήτων της χώρας. Να φανταστείτε είναι τόσο πλούσιος που πρόσφατα έκανε δώρο σε ένα φίλο του μια φεράρι.
-Ο τρίτος λέει και ο δικός μου δεν πήγε πίσω. Ξεκίνησε από υπάλληλος χρηματιστηριακού γραφείου και κατάφερε να ιδρύσει μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές επιχειρήσεις της χώρας. Είναι τόσο πλούσιος που δεν δίστασε να χαρίσει πρόσφατα σε ένα φίλο του ένα μεγάλο πακέτο μετοχών.
Καθώς επιτέλους φτάνει και ο τέταρτος φίλος, οι άλλοι των ρωτούν με τι ασχολείται ο γιός του.
-Τι να σας πω ρε παιδιά. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με το γιό μου. Εδώ και μια δεκαετία είναι κομμωτής και μόλις πρόσφατα ανακάλυψα ότι είναι ενεργός ομοφυλόφιλος. Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι φοβερά καλός με αυτό που κάνει γιατί ένας φίλος του χάρισε μια πολυτελέστατη βίλα, ένας άλλος μια φεράρι και ένας τρίτος ένα μεγάλο πακέτο μετοχών!
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ BLOGGS ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚουκουλοΦΛΩΡΟΥΣ και διακωμωδούν τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!!
Ξαναέσπασαν το βιβλιοπωλείο του ‘Άδωνη
Οι νεαροί που βγήκαν από τα Εξάρχεια έσπασαν για ακόμη μια φορά το βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη.
Φανταστείτε τι έχει να πει η γλώσσα του πάλι.
Αναρτήθηκε από troktiko
*********************
ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Θεωρώ απαράδεκτο το σχόλιο του "τρωκτικού" (http://troktiko.blogspot.com/2009/10/blog-post_1685.html) για το σπάσιμο του βιβλιοπωλείου του Άδωνι. Γι'αυτό κιόλας τους έστειλα το παρακάτω μήνυμα:
Καλησπέρα, θεωρώ απαράδεκτο το σχόλιό σας ή αναγνώστη σας, για την ανάρτησή σας για το νέο σπάσιμο του βιβλιοπωλείου του κου Γεωργιάδη. Τί πάει να πει "Φανταστείτε τι έχει να πει η γλώσσα του πάλι";;; Σας έχουνε σπάσει ποτέ εσάς γραφεία, καταστήματα και περιουσίες σας;;;
Όταν το troktiko γίνεται μη-προσβάσιμο από την google ή κάποιον άλλο εξωτερικό παράγοντα δεν αντιδράτε;;;;
Το θεωρώ τελείως προσβλητικό και ζητώ την απομάκρυνση του συγκεκριμένου σχολίου.
Σας ευχαριστώ Περιμένω απάντησηΒΑΣ.ΧΑΡ.
email: info@macedoniaisgreek.info.
www.macedoniaisgreek.info αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη
Η Βότκα βοηθά τις καρδιοαγγειακές παθήσεις;
ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ
Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σχετικά με την κατανάλωση της Βόκτας. Λενε πως λίγη βότκα σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει το καρδιοαγγειακό σύστημα του ανθρώπου και να αποτρέψει προβλήματα. Εκαναν για ένα χρόνο έρευνα σε μια ομάδα ανδρών και είδαν οτι...
με 100ml βότκας αναμεμιγμένη με χυμό πορτοκάλι φλεγμονές σε φλέβες είχαν καλύτερη κλινική εικόνα. Μην αρχίσετε να πίνετε τώρα βότκα, κλινικές έρευνες ειναι αυτές, αφήστε τους να ψάχνουν και όταν ειναι σίγουροι για κάτι θα το μάθουμε
Σεξ, ναρκωτικά και η δράση των Τούρκων στις ΗΠΑ
Η Σίμπελ Έντμοντς έχει μία ιστορία να πει: Λεσβίες και γκέι γερουσιαστές, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων στο οποίο εμπλέκονται ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τούρκοι πράκτορες που δημιουργούν λόμπι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τους εκμεταλλευόμενοι προσωπικές σχέσεις και όλα αυτά, ενώ καταγγέλθηκαν, ως μόνο θύμα είχαν την ίδια την καταγελούσα, η οποία έχασε τη δουλειά της αμέσως μετά.
Η Έντμοντς πέντε ημέρες μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους προσλήφθηκε ως μεταφράστρια των τουρκικών και φαρσί από το FBI, το Σεπτέμβριο του 2001, και απολύθηκε τον Απρίλιο του 2002 μετά τις πληροφορίες που κατέθεσε. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό «The American Conservative’’ μιλά με ονόματα και διευθύνσεις και δεν λέει λίγα. Δουλειά της ήταν να παρακολουθεί τις επαφές στις ΗΠΑ τούρκων πρακτόρων. Πρώτη ανακάλυψή της ήταν η λεσβιακή σχέση που είχε τουρκάλα μεταφράστρια στο FBI με τη βουλευτή του Ιλινόις Ιάν Σακόβσκι, με αποτέλεσμα τούρκοι πράκτορες, χρησιμοποιώντας τη βουλευτή, όχι μόνο να παρεμποδίσουν την έγκριση του αρμενικού ψηφίσματος, αλλά να αποκτήσουν και άλλα μυστικά…
Η Έντμοντς μιλά για το «δρόμο» των όπλων και των ναρκωτικών και δίνει λεπτομέρειες για μεταφορά όπλων και προσώπων από τις ΗΠΑ με στρατιωτικά αεροσκάφη προς Αζερμπαϊτζάν και Τατζικιστάν και από εκεί αλλαγή φορτίου… Νατοϊκά αεροσκάφη μετέφεραν στην Ευρώπη -Βέλγιο και Βρετανία- ναρκωτικά και στη συνέχεια μέρος αυτών στις ΗΠΑ. Εμπλέκει τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μαρκ Γκρόσμαν (1994 - 1997) και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών (Ρίτσαρντ Αρμιτάζ) και του Πενταγώνου (Ρίτσαρντ Περλ και Ντάγκλας Φέιθ) ως χρηματοδοτούμενος από την Τουρκία. Σημειώνει ότι 13 εκατ. δολάρια κατευθύνθηκαν από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον προς τον πρώην ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Λίβινγκστον, το λόμπι που ο ίδιος οργάνωσε εργάστηκε προς την κατεύθυνση της μη αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αμερικανοί βουλευτές, που κατονομάζονται από την Έντμοντς, όντως αντιτέθηκαν ενεργά στο αρμενικό ψήφισμα. «Αν ήταν μυθιστόρημα, κανείς δεν θα το πίστευε», σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό τη μαρτυρία της Έντμοντς.
Πηγή : http://geopolitics-gr.
Οι 10 μεγαλύτερες χαμένες πόλεις!!!
10. H πόλη του Καίσαρα
Επίσης γνωστή ως Wandering City ή City of Patagonia, πρόκειται για μια μυθική πόλη που θεωρείται ότι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής στην περιοχή γνωστή ως Παταγονία. Η πόλη δεν έχει βρεθεί ποτέ και θεωρείται από τους περισσότερους ότι είναι ένας μύθος, αλλά υπήρχαν αρκετοί στο πέρασμα του χρόνου που την αναζήτησαν, κυρίως άποικοι εξερευνητές. Λέγεται ότι είχε ιδρυθεί από τους επιζώντες ενός ισπανικού ναυαγίου και θεωρείται ότι στην πόλη υπήρχαν τεράστιες ποσότητες από χρυσό και κοσμήματα. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκαν διάφοροι μύθοι για την πόλη, με μερικούς από αυτούς να αναφέρουν ότι κατοικείτε από γίγαντες με ύψος 10 ποδιών και άλλοι ότι είναι μια πόλη φάντασμα που εμφανίζεται και εξαφανίζεται.
9. Τροία
8. Η χαμένη πόλη του Ζ
Υποθετικά βρίσκεται βαθιά στις ζούγκλες της Βραζιλίας. Στην χαμένη πόλη του Ζ, λέγεται ότι ζούσε ένας προηγμένος πολιτισμός με ένα περίπλοκο δίκτυο από γέφυρες, δρόμους και ναούς. Η μανία για την πόλη, άρχισε όταν βρέθηκε ένα έγγραφο στο οποίο ένας Πορτογάλος εξερευνητής, επέμεινε ότι είχε επισκεφτεί την πόλη το 1753, αλλά δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για τον ίδιο ποτέ. Η πόλη του Ζ έγινε ακόμα πιο διάσημη μετά την εξαφάνιση του εξερευνητή Percy Fawcett, ο οποίος το 1925 εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος, ενώ αναζητούσε την πόλη. Κατά την διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, διάφοροι άλλοι τυχοδιώκτες έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την πόλη. Τα τελευταία χρόνια, μια πόλη γνωστή ως Kuhikugu, ανακαλύφθηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και παρουσίασε στοιχεία περίπλοκων οχυρώσεων και εφαρμοσμένης μηχανικής, που οδήγησε πολλούς να σκεφτούν ότι αυτή η πόλη μπορεί να είναι η πηγή του μύθου της Ζ.
7. Πέτρα
Η Petra βρίσκεται στην Ιορδανία κοντά στη νεκρή θάλασσα και πιστεύεται ότι ήταν ένα κέντρο εμπορίου για τα καραβάνια. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό γνώρισμά, είναι η έξοχη αρχιτεκτονική της πέτρας, η οποία είναι χαραγμένη στους βράχους των περιβαλλόντων βουνών. Αυτό βοήθησε στο να γίνει η PETRA μια φυσικά ενισχυμένη πόλη όταν καθιερώθηκε ως πρωτεύουσα το 100 π.χ. Υπάρχουν αποδείξεις ότι δημιουργήθηκαν πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα στην πόλη, όπως τα φράγματα και οι δεξαμενές, οι οποίες βοήθησαν τους κάτοικους στις πλημμύρες της περιοχής και αποθήκευαν το νερό για χρήση σε περιόδους ξηρασίας. Μετά από εκατοντάδες χρόνια ευημερίας, η πόλη πέρασε σε παρακμή, όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή και το 363 μ.χ. ένας σεισμός κατέστρεψε πολλά από τα κτίρια της. Η Petra εγκαταλείφθηκε τελικά και ξεχάστηκε έως ότου να αποκαλυφθεί και να γίνει στον κόσμο ευρέως γνωστή το 1812 από έναν Ελβετό εξερευνητή.
6. El Dorado
Μία από τις πιο διάσημες θρυλικές πόλεις, το El Dorado ήταν μια μυθική αυτοκρατορία που υποτίθεται ότι βρίσκεται στις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής. Η ονομασία της σημαίνει "The Golden One" και η πόλη κυβερνιόταν από έναν ισχυρό βασιλιά και διέθετε ανείπωτο πλούτο σε χρυσό και κοσμήματα. Την εποχή των κατακτήσεων, η πόλη ήταν το όνειρο κάθε κατακτητή και πολλές καταστροφικές εκστρατείες ξεκίνησαν σε αναζήτηση της. Η πιο γνωστή από αυτά, ήταν με επικεφαλή τον Gonzalo Pizarro, ο οποίος το 1541 οδήγησε μια ομάδα 300 στρατιωτών και πολλές χιλιάδες Ινδούς στη ζούγκλα, στην αναζήτηση του El Dorado. Η ομάδα του αποδεκατίστηκε από την ασθένεια, την πείνα και επιθέσεις από τους ντόπιους. Έτσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εκστρατεία και να γυρίσει με άδεια χέρια.
5. Μέμφις
Ιδρύθηκε το 3.100 π.χ. και ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου. Χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο για εκατοντάδες χρόνια πριν εγκαταλειφθεί με την άνοδο της Θήβας και της Αλεξάνδρειας. Στο αποκορύφωμά της, η Memphis εκτιμάται ότι είχε πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων, καθιστώντας την, την μεγαλύτερη πόλη της αρχαιότητας. Με τα χρόνια, η τοποθεσία της Μέμφις ξεχάστηκε μέχρι να ανακαλυφθεί πάλι, από μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στα τέλη του 1700. Δυστυχώς, πέτρες από τα ερείπια είχαν διατεθεί για την κατασκευή γύρω οικισμών, και πολλά σημαντικά μέρη της περιοχής παραμένουν άγνωστα στους ιστορικούς.
4. Ανγκόρ
Η περιοχή της Καμπότζης Angkor, εξυπηρέτησε ως κέντρο εξουσίας για την αυτοκρατορία των Χμερ από το 800 μ.Χ. έως και το 1400. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε μετά από την πτώση της αυτοκρατορίας που έληξε με μία εισβολή από τον στρατό της Ταϊλάνδης το 1431, αφήνοντας την τεράστια πόλη και τους χιλιάδες βουδιστικούς ναούς να χαθούν από την ζούγκλα. Η πόλη έμεινε σχεδόν αμετάβλητη μέχρι το 1800, όταν μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων άρχισε να μελετά την πόλη. Η Angkor και τα περίχωρα της, που έχουν το μέγεθος του Λος Άντζελες και έχει αναγνωριστεί ως η μεγαλύτερη προ-βιομηχανική πόλη στον κόσμο και ο φημισμένος ναός του Angkor Wat θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο που υπάρχει.
3. Πομπηία
Η ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας καταστράφηκε το 79 μ.Χ. όταν εξερράγη το ηφαίστειο Βεζούβιος, θάβοντας το σύνολο της πόλης κάτω από 60 πόδια τέφρας και βράχων. Στην πόλη, εκτιμάται ότι ζούσαν περίπου 20.000 κατοίκοι και θεωρείτο ένα από τα μέρη που προτιμούσε η ανώτερη τάξη της ρωμαϊκής κοινωνίας για τις διακοπές. Τα ερείπια της πόλης, ανακαλύφθηκαν το 1748 από τους εργάτες που έχτιζαν στην περιοχή ένα παλάτι για τον βασιλιά της Νάπολης και από τότε στην Πομπηία γίνονται συνεχώς ανασκαφές από αρχαιολόγους. Κατά ειρωνικό τρόπο, η καταστροφή που προκλήθηκε από τον Βεζούβιο, βοήθησε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική δομή της πόλης, μαζί με αμέτρητες τοιχογραφίες και γλυπτά, βοηθώντας τους σύγχρονους ιστορικούς να κατανοήσουν καλύτερα την ζωή στην αρχαία Ρώμη.
2. Ατλαντίδα
Αυτή η θρυλική πόλη έχει γίνει πηγή κερδοσκοπίας από τότε που πρώτος ο φιλόσοφος Πλάτων έγραψε γι 'αυτήν το 360 π.χ. Περιγράφεται από τον Πλάτωνα ως ένας προηγμένος πολιτισμός με τεράστια ναυτική δύναμη. Η Ατλαντίς, λέγεται ότι είχε κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης πριν να βυθιστεί στη θάλασσα ως αποτέλεσμα κάποιας μορφής περιβαλλοντική καταστροφή. Ενώ η ιστορία του Πλάτωνα θεωρείται από κάποιους ως λογοτεχνικό έργο, η ιδέα ότι ένας πολιτισμός βρισκόταν χρόνια μπροστά από την εποχή του τεχνολογικά, κατέλαβε τη φαντασία των αμέτρητων συγγραφέων αλλά και τυχοδιωκτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αποστολές που ξεκίνησαν για να αναζητήσουν την πόλη. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση, είναι αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί, υποτίθεται, ότι οργάνωσαν ένα ταξίδι στο Θιβέτ με την ελπίδα να βρουν απομεινάρια του πολιτισμού των Ατλάντων.
1. Machu Picchu
Από όλες τις χαμένες πόλεις που έχουν βρεθεί και μελετηθεί, ίσως καμία δεν είναι πιο μυστηριώδης από το Μάτσου Πίτσου. Στην απομονωμένη περιοχή της κοιλάδας Urubamba στο Περού, αυτή η πόλη δεν είχε λεηλατηθεί από τους κατακτητές και είχε μείνει άγνωστη η ύπαρξή της μέχρι το 1911, όταν την ανακάλυψε ο ιστορικός Hiram Bingham. Η πόλη χωρίζεται σε περιοχές, και διαθέτει πάνω από 140 διαφορετικές δομές που οριοθετούνται από πέτρινους τοίχους. Λέγεται ότι χτίστηκε το 1400 από τους Ίνκας και εγκαταλείφθηκε μετά από 100 χρόνια περίπου, κατά πάσα πιθανότητα, όταν ο πληθυσμός της άρχισε να αποδεκατίζεται από την ευλογιά που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι. Υπήρξαν πολλές εικασίες όσο αναφορά την χρησιμότητα της πόλης, καθώς επίσης και γιατί οι Ίνκας επέλεξαν για την οικοδόμηση της πόλης, μία τέτοια περίεργη θέση. Ορισμένοι είπαν ότι ήταν ένα είδος ιερού ναού, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται προφανώς για προσωπική περιουσία του αυτοκράτορα των Ίνκας, Pachacuti και η θέση επελέγη, επειδή τα κοντινά βουνά ήταν σημαντικά για την μυθολογία-αστρολογία των Ίνκας.
Πηγή
ΟΙ Ε.Σ.Σ.Δ. ΚΑΙ Η.Π.Α. ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Στον Καπιταλισμό, ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο.
Στον Κομμουνισμό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
(Παροιμία)
Παρατηρώντας την πιο πρόσφατη Ιστορία, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι δύο υπερδυνάμεις του 20ού αιώνα, οι Η.Π.Α. και οι Ε.Σ.Σ.Δ, ήταν απλώς οι δυο διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος και στην πραγματικότητα συνιστούσαν ένα τεράστιο πείραμα κοινωνικής μηχανικής, που είχε σκοπό να μελετηθούν κάποιες καταστάσεις σε «αποστειρωμένο περιβάλλον».
Από τα ονόματά τους και μόνο, που ήταν σχεδόν παρόμοια (U.S.A. και U.S.S.R.), αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι κάτι τέτοιο είναι φανερό και από τα σύμβολά τους, τα οποία ήταν και στους δύο πεντάκτινα αστέρια και μασονικά σύμβολα (το σφυρί και το δρεπάνι στη θέση του διαβήτη και του γνώμονα και το μάτι στην πυραμίδα συν τη μασονική χειραψία στα δολάρια ...;)
Αν και αυτές οι παρατηρήσεις ανήκουν στη «συνωμοσιολογική» και για πολλούς «παρανοϊκή» θεώρηση της Ιστορίας, δεν νομίζω ότι πρέπει να τις προσπεράσουμε έτσι εύκολα ...;
Οι Ε.Σ.Σ.Δ. ήταν ένα κοινωνικό περιβάλλον που ήθελε να αποστειρώσει οποιαδήποτε ατομική επιδίωξη. Όλα γίνονταν για το καλό του «συνόλου», για το καλό της «επανάστασης», και το σύστημα προσπαθούσε να μειώσει κάθε δυνατότητα προσωπικού κέρδους.
Καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα χερσαίου αποκλεισμού των Ε.Σ.Σ.Δ. από την Ευρώπη για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες «συνθήκες δοκιμαστικού σωλήνα», στήθηκε για το γιγαντιαίο αυτό πείραμα κοινωνικής μηχανικής το περίφημο «σιδηρούν παραπέτασμα». (Στην Αμερική δεν συνέβη κάτι ανάλογο, αλλά ήταν ούτως ή άλλως αποκλεισμένη ανάμεσα σε δύο ωκεανούς).
Καθώς λοιπόν το κέρδος αποκλειόταν σαν επιδίωξη, προωθήθηκε η ιδέα μιας «επιστημονικής ηθικής» που είχε σαν απώτατους στόχους το διεθνισμό (μια άλλη λέξη για την παγκοσμιοποίηση) και την κοινωνική ισότητα (στην οποία, φυσικά, κάποιοι ήταν πιο «ίσοι» από τους υπόλοιπους).
Στις Ε.Σ.Σ.Δ., καθώς το «επιστημονικό» προσωπείο του συστήματος μπορούσε να αποδεχτεί πιο εύκολα τέτοιες ιδέες, τα πειράματα κοινωνικής μηχανικής ήταν πιο φανερά από οπουδήποτε αλλού.
- Ολόκληροι πληθυσμοί μετακινούνταν και αναμιγνύονταν για να παρατηρηθούν τα αποτελέσματα στον τρόπο σκέψης τους και οι αλληλεπιδράσεις των πληθυσμών.
- Οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις «μαγειρεύονταν» από ειδικά υπουργεία που, αν τις ενέκριναν, τις τοποθετούσαν σφραγίδα «εγκυρότητας».
- Τα ίδια υπουργεία, αν ήθελαν να αποδυναμώσουν κάποιες άλλες ιδέες, κινούσαν έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό διανοούμενων με σκοπό να δείξουν πόσο λάθος και πόσο «αντιδραστικές στην εξέλιξη της ανθρωπότητας» ήταν.
Μέχρι και η ανθρώπινη σεξουαλικότητα έγινε αντικείμενο πειραματισμού:
Τα πρώτα χρόνια των Ε.Σ.Σ.Δ. απελευθερώθηκαν τα ήθη (πιθανότατα για να γίνει το σεξ μια φτηνή, ελεύθερη και εμψυχωτική διασκέδαση για τους εργάτες των σοβιετικών βιομηχανιών).
Εξαιτίας όμως της άμβλωσης και της διάλυσης των οικογενειών, η τεκνοποιία έπεσε το 1934 στο 15,8% (ενώ επί Τσάρου, το 1914, ήταν 31%).
Όταν οι κομισάριοι κατάλαβαν ότι με το ελεύθερο σεξ δεν δημιουργούνταν πολλά νέα εργατικά χέρια για τις βιομηχανίες τους, αποφάσισαν ότι η σεξουαλική ηθική είναι τελικά καλή (αφού οι σεμνότυφες οικογένειες παράγουν πιο πολλά παιδιά από ό,τι οι ελεύθεροι εραστές) και ο Στάλιν δημοσίευσε το 1936 έναν «οικογενειακό κώδικα» που, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης στο βιβλίο του Μια Σταγόνα Ιστορία, «θα έκανε τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να τον χειροκροτήσει με ενθουσιασμό», αφού πρότεινε μια σεξουαλική αυστηρότητα πιο ακραία και από τη χριστιανική!
Το αποτέλεσμα του πειράματος κοινωνικής μηχανικής στις Ε.Σ.Σ.Δ. είναι γνωστό:
Ένα τέτοιο κοινωνικό σύστημα, στη σημερινή φάση της εξέλιξης του ανθρώπου, μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις χαοτικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις του παγκόσμιου σκηνικού.
Είναι συνεχώς κάτω από κίνδυνο κατάρρευσης.
Η αστάθεια και η κατάρρευση ενός κοινωνικού συστήματος είναι ο φόβος και ο τρόμος εκείνων που κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής «πίτας», γιατί, όπως φάνηκε και στη Γαλλική Επανάσταση, κάθε κατάρρευση απαιτεί μια αναδιοργάνωση, δηλαδή μια καινούργια μοιρασιά της πίτας, κάτι που δεν συμφέρει τους εξουσιαστές, αφού σίγουρα θα πρέπει να παραχωρήσουν κάποια πράγματα.
Μόλις λοιπόν η ανισορροπία των Ε.Σ.Σ.Δ. έγινε κατανοητή, το κομουνιστικό πείραμα εγκαταλείφτηκε από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς μάλιστα να σκηνοθετηθεί κάποιο είδος «κατάρρευσής» του.
Παραδόξως, οι πάμπολλες αναταραχές που μεσολάβησαν κρατήθηκαν συστηματικά κρυφές από το Δυτικό Κόσμο.
Όσο για τους κομισάριους, τους πρώην «υπερασπιστές της κοινωνικής ισότητας», κτλ., αυτοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο: οι περισσότεροι μεταβλήθηκαν αυτόματα σε αρχηγούς μαφιόζικων οργανώσεων, σε πάμπλουτους επιχειρηματίες και σε πολιτικά πρόσωπα τεράστιας δύναμης ...;
Αν και ο Κομμουνισμός από ηθικής τουλάχιστον πλευράς μοιάζει να είναι ένα πιο προοδευτικό σύστημα από τα υπόλοιπα, η «μπάζα» που έκαναν τελικά οι υποτιθέμενοι «υποστηρικτές» του, ήταν πολύ πιο μεγάλη από αυτές που κάνουν οι καπιταλιστές ομόλογοί τους ...;
Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α. ήταν -και είναι ακόμη- ένα περιβάλλον αποστειρωμένο από τη φιλοσοφική διάθεση των Ευρωπαίων (οι οποίοι μπορούμε να πούμε ότι έφτασαν στο σημείο να αναγνωρίσουν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, τη «ματαιότητα» των πάντων και έχασαν έτσι κάθε διάθεσή τους να κατακτήσουν τον κόσμο).
Στις Η.Π.Α. προωθήθηκε ένα «αμοραλιστικό» μοντέλο κοινωνίας, στο οποίο μοναδική επιδίωξη είναι το κέρδος.
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι στις Η.Π.Α., ακόμη και τα θρησκευτικά ή φιλανθρωπικά ιδρύματα αντιμετωπίζονται από το αμερικάνικο σύστημα σαν «επιχειρήσεις».
Οπότε, για να επιβιώσει οποιοδήποτε τέτοιο ίδρυμα ή οργανισμός, πρέπει να αναπτύξει οικονομική δράση, οπότε στα μάτια των ανθρώπων είναι αυτόματα «ύποπτο» και χάνει σημαντικό μέρος της πιθανής απήχησής του στο κοινό.
Με την πλήρη «χρηματοποίηση» των πάντων, ο Αμερικανός πολίτης αναπτύσσει έναν τρόπο σκέψης που κινείται συνεχώς γύρω από την έννοια του «κέρδους» και εκ των πραγμάτων χάνει τη διάθεση για οποιαδήποτε «ενατένιση» άλλου είδους.
Ακόμη και σήμερα, που οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την έλλειψη κουλτούρας και φιλοσοφικής στάσης που τους χαρακτηρίζει, ο φιλοσοφικός προβληματισμός δεν προωθείται από κανένα μέσο στη χώρα τους, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου θεωρείται απαραίτητο προσόν και «σήμα κατατεθέν» οποιουδήποτε μορφωμένου ατόμου.
Παρ'; όλα αυτά, το αποτέλεσμα του πειράματος κοινωνικής μηχανικής στις Η.Π.Α. είναι γνωστό:
Επιβίωσε, άνθισε, άρα συνεχίζεται, και μάλιστα επιβάλλεται με έμμεσους ή άμεσους τρόπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, άρα και σε εμάς ...;ΠΗΓΗΗ Ελληνίδα Ευστρατία Ζαφειρίου στο «τιμόνι» της Audi στην Κίνα
Η ίδια αποδίδει την επιτυχία της αφενός στα εφόδια που έλαβε κατά τις σπουδές της στο ΑΠΘ και αφετέρου στη φιλοσοφία των γερμανικών εταιρειών που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη διαφορετική κουλτούρα του προσωπικού τους, επενδύοντας σ’ αυτά.
Επισημαίνει, πάντως, πως το μυστικό της επιτυχίας της ήταν ότι πάντα ακολουθούσε τα αντικείμενα στα οποία ήθελε να εργαστεί, χωρίς να επιδίδεται στο στείρο κυνήγι της «καριέρας», ενώ σημαντικό ρόλο στην πορεία της διαδραμάτισαν η καταγωγή και η κουλτούρα της. «Η ελληνική μας προέλευση και ταυτότητα είναι προσόν στο εξωτερικό. Καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε ιδανικές συνθήκες στη χώρα μας, όσο αντίξοες κι αν είναι οι καταστάσεις έξω, μας τρέφουν», είπε στην «Κ».
Eισιτήριο με το «Erasmus»
Γεννημένη στην Τρίγλια Χαλκιδικής, παρά την οικονομική στενότητα της οικογένειάς της που δεν άφηνε περιθώρια για σπουδές στο εξωτερικό, αξιοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus» για ένα εξάμηνο στη Γερμανία. Το εισιτήριο επιστροφής, όμως, πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων όταν ήρθε η πρόταση από το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης να εκπονήσει εκεί τη διδακτορική διατριβή της.
Μολονότι μετά το πέρας των σπουδών της επιχείρησε να εργαστεί στην Ελλάδα, δεν βρήκε δουλειά. Αντιθέτως, ανέφερε, «εντός μηνός στη Γερμανία μου δόθηκαν πλήθος ευκαιρίες, απ’ τις οποίες ξεχώρισα ως ιδιαίτερη τη θέση στο τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της Volkswagen».
Η συνέχεια για τη νεαρή Ελληνίδα θα μπορούσε να είχε ξεπηδήσει από σκηνές ταινίας. Ακολουθώντας τα ενδιαφέροντά της, μεταπήδησε στην Audi και ανέλαβε διευθύντρια του τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του τομέα Σχέσεων με το Δημόσιο, εκπροσωπώντας την αυτοκινητοβιομηχανία στις Βρυξέλλες, αλλά και στο τμήμα Ερευνας Αγοράς.
Πέρασε, μάλιστα, και από τη θέση του Συμβούλου του επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού. Κατά την ίδια, στην επιλογή της βάρυνε η απάντησή της όταν ρωτήθηκε για το ωράριο εργασίας. «Ο διευθυντής μου έφτανε στο γραφείο του στις 6.30 το πρωί και με ρώτησε αν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω. Του απάντησα ευθέως πως κάτι τέτοιο δεν εντάσσεται στην ελληνική κουλτούρα μου, ωστόσο θα το έκανα, αν και χωρίς ευχαρίστηση», εξήγησε. Σύμφωνα με τη δρα Ζαφειρίου, η σημερινή υψηλόβαθμη θέση της στην Κίνα οφείλεται εν μέρει στην ελληνική ταυτότητά της. Οπως είπε «οι Κινέζοι εκτίμησαν την ευελιξία, τον ανοιχτό χαρακτήρα μου και την αγάπη μου για τον πολιτισμό τους».
Στους νέους και μέλλοντες Ελληνες μηχανολόγους μηχανικούς συστήνει «να μην είναι άτονοι και παθητικοί, αλλά πρέπει να επιδιώκουν την πρόοδο στη ζωή τους, κυνηγώντας πάντα τα ενδιαφέροντά τους. Για τέτοιους ανθρώπους υπάρχει πάντα ζήτηση στη βιομηχανία», κατέληξε.
Μέσα στο κλίμα της γενικότερης πολιτικής σάτιρας, ελέω των πρόσφατων εκλογών, πάλι βρήκε τρόπο και χρόνο κι “ αθώωσε” τα παιδιά ο προσφιλής μας Λάκης:
Προβοκάτορες και πράκτορες του υπόκοσμου δρουν ανάμεσα στις αθώες μαθητικές/νεανικές “ εξεγέρσεις”. Δεν έχει άδικο…Το΄χω γράψει κι εγώ: η πρώτη μολότωφ κι η πρώτη τζαμαρία που σπάει, από χέρια “ κουκουλοφόρου” μπάτσου διαπράττεται!
Απλά το Κράτος δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα, σ’ όποιον μπαχαλάκια διατηρεί ακόμα μέσα του, μερικές αμφιβολίες!
Η εύφλεκτη ύλη προϋπάρχει. Η Εξουσία απλώς, ανάβει την δάδα και την πετά στο υγρό πάτωμα!
Αλλά δεν δύναται να μας πείσει τώρα ο κ. Λαζόπουλος, ότι το «παρακράτος» βούτηξε τα ταμεία από τα μαγαζάκια των κοριτσιών στη Θεμιστοκλέους. Το “ παρακράτος” έκαψε και τα γραφεία του περιοδικού «Ρεσάλτου»! Το “ παρακράτος” στρογγυλοκάθησε στο, Αλβανικών συμφερόντων, εστιατόριο της Πλατείας, παρήγγειλε ψαρονέφρια κι ακριβά κρασιά, κι έφαγε κι ήπιε “ εις-υγείαν” των αφελών ιδιοκτητών του! Το “ παρακράτος” ήτο αυτό που θαυμάσαμε από τηλοψίας: να προβάρει με τις ώρες τα νέα μοντελλάκια ray-ban στο κατεστραμμένο κατάστημα οπτικών του Σταύρου! Κι ο κατάλογος είναι μακρύς…
Δε μας έφτανε ο ένας Θετταλός [Πέτρος Κωστόπουλος] που μας έδωκε μιά άλλη διάσταση του εν Ελλάδι rock’n'roll που εδώ και τόσα χρόνια, εμείς οι fan του Γιάννη Πετρίδη, αγνοούσαμε!
Έχουμε τώρα και τον έτερο, τον πρώην ΚΝίτη, που φρόντισε κι αυτός να μας υποδείξει το Ε9 στα κληρονομικώ δικαίω αγροτεμάχιά μας, λες και κατεβήκαμε λίαν προσφάτως στην Μεγάλη μας Πόλη, προερχόμενοι από το Νομό Κουτουρού και στεκόμαστε αποσβολωμένοι, με τις καλαθούνες στο χέρι, όξω από το Φαρμακείο του Μπακάκου! χα!