ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;;;
Έντονες διπλωματικές αναταράξεις προκαλεί δημοσίευμα των «Τimes» σύμφωνα με το οποίο οι Ιταλοί είχαν «λαδώσει» με δεκάδες χιλιάδες δολάρια τους Ταλιμπάν ώστε να παραμείνει ήρεμη η περιοχή Σαρόμπι, ανατολικά της Καμπούλ, όσο υπήρχαν εκεί ιταλικά στρατεύματα- και «ξέχασαν» να το πουν στους Γάλλους όταν παρέδωσαν τον έλεγχο σε αυτούς.
Το γραφείο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε το δημοσίευμα «απολύτως αβάσιμο». Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας το αποκάλεσε «σκουπίδι» και προειδοποίησε πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση εναντίον της βρετανικής εφημερίδας. «Ούτε λαδώνουμε, ούτε πληρώνουμε τους αντάρτες», δήλωσε από την πλευρά του Αμερικανός εκπρόσωπος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο συνταγματάρχης Γουέιν Σανκς. Επικαλούμενοι Δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους εντούτοις, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, οι «Τimes» ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν πως οι Ιταλοί ευθύνονται για τον θάνατο 10 Γάλλων στρατιωτών σε ενέδρα στο Σαρόμπι τον Αύγουστο του 2008, έναν μήνα αφότου είχαν παραλάβει από τα ιταλικά στρατεύματα τον έλεγχο της περιοχής. «Είναι ντροπή, οι Ιταλοί πρέπει να λογοδοτήσουν για πολλά», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών στην Καμπούλ.
Σύμφωνα πάντα με τους «Τimes», οι Ιταλοί δεν είχαν χρησιμοποιήσει την πατροπαράδοτη μέθοδο του λαδώματος ώστε να εξασφαλίσουν την ησυχία τους μόνο στο Σαρόμπι αλλά και στην επαρχία Χεράτ, στα δυτικά του Αφγανιστάν. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «υπέστησαν σοκ» όταν το πληροφορήθηκαν, από τηλεφωνικές συνομιλίες, μέσω υποκλοπής, και τον Ιούνιο του 2008 ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρώμη προέβη σε σχετικό διάβημα προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι- ο Μπερλουσκόνι ανέλαβε πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2008, νικώντας στις εκλογές τον απερχόμενο κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.
Στη συνέχεια όμως, και όπως δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα «πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ», αποκαλύφθηκε πως οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες (διότι αυτές φέρονται να δωροδοκούσαν τους Ταλιμπάν και τους τοπικούς πολέμαρχους, όχι ο στρατός) «κατέθεταν» δεκάδες χιλιάδες δολάρια και στην περιοχή Σαρόμπι, ώστε να «μην υπάρχουν μεταξύ των Ιταλών στρατιωτών απώλειες που θα δημιουργούσαν πολιτικές δυσκολίες πίσω στην Ιταλία».
«Δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ δογματικός με αυτά τα πράγματα», δήλωσε στην Καμπούλ ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος. «Ενδεχομένως έχει κάποιο νόημα να εξαγοράζεις τοπικές ομάδες και να χρησιμοποιείς τη μη βία ώστε να περιορίζεις τη βία. Το να το κάνεις όμως και να μην ενημερώνεις τους συμμάχους σου, είναι καθαρή τρέλα».
«Δεν υπήρχαν επιθέσεις εναντίον των Ιταλών», επιβεβαίωσε στους «Τimes» ο Χατζί Αμπντούλ Ραχμάν, ένας φύλαρχος από το Σαρόμπι. «Ο κόσμος έλεγε πως οι Ιταλοί και οι Ταλιμπάν είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Όταν ήρθαν όμως οι Γάλλοι τα πράγματα άλλαξαν».
Τον Ιούλιο του 2008, οι Γάλλοι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στο Σαρόμπι είχαν την εντύπωση πως επρόκειτο για μια ήρεμη, σχετικά ασφαλή περιοχή. Όλο τον προηγούμενο χρόνο, άλλωστε, οι Ιταλοί είχαν χάσει εκεί από εχθρικά πυρά μόνο έναν στρατιώτη. Επί μήνες, το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ έπλεκε το εγκώμιο των ιταλικών προγραμμάτων ανοικοδόμησης γύρω από το Σαρόμπι. Στις 18 Αυγούστου όμως, γαλλική περίπολος στην κοιλάδα Ουζμπίν έπεσε σε οργανωμένη ενέδρα 170 ανταρτών. «Μας αιφνιδίασαν», θα έλεγε αργότερα ο Γάλλος διοικητής. Δέκα στρατιώτες έπεσαν νεκροί - και αν δεν τύχαινε να βρίσκονται στην περιοχή μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που ζήτησαν αεροπορικές ενισχύσεις, ο απολογισμός θα ήταν ακόμα βαρύτερος. Έρευνα αποκάλυψε πως η γαλλική περίπολος δεν έφερε βαρύ οπλισμό, δεν είχε ζητήσει εκ των προτέρων αεροπορική υποστήριξη, ούτε υποστήριξη πυροβολικού, δεν διέθετε καν αρκετούς ασυρμάτους.
Ήταν, για τους Γάλλους, η πιο επώδυνη μάχη των τελευταίων 25 ετώνκαι μία από τις φονικότερες επιθέσεις εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Το γαλλικό έθνος υπέστη σοκ, το οποίο κορυφώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι πολλοί από τους νεκρούς είχαν ακρωτηριαστεί από τους Ταλιμπάν και- κυρίως- όταν Γάλλοι δημοσιογράφοι φωτογράφισαν αντάρτες να φοράνε τα ενισχυμένα μπουφάν των νεκρών Γάλλων στρατιωτών, να κραδαίνουν τα τουφέκια τους και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, να έχουν στον καρπό τα ρολόγια τους.
ΠΗΓΗ