Πέντε είναι οι μαγικοί αριθμοί που πρέπει να συγκρατήσουμε, με τη σειρά που παρουσιάζονται, για να κατανοήσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση: 275, 390, 385, 350, 450.

Δεν γίναμε ξαφνικά αριθμολάγνοι. Οταν όμως πρόκειται να «αποκωδικοποιήσουμε» με τα νούμερα αυτά την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης των πόλων και άλλες πρώιμες κλιματικές επιπτώσεις, τότε τα πράγματα απλοποιούνται: Γιατί το «κλίμα μάς καίει», όπως τιτλοφορείται η εκστρατεία ενημέρωσης-δράσης των Οικολόγων Πράσινων, που ξεκίνησε επισήμως χθες, με σύμμαχο και τη επιστημονική γνώση εν όψει της Κοπεγχάγης. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα κάνει εξαίρεση για τη χώρα μας, καθώς «μια άνοδος (των υδάτων) κατά ένα μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε κατακλυσμό παράκτιων εκτάσεων συνολικού εμβαδού 800 χιλιάδων στρεμμάτων».

Οι αριθμοί τώρα σημαίνουν τα εξής:

* Μέχρι 200 χρόνια πριν, η ατμόσφαιρα του πλανήτη περιείχε 275 ppm διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Τα μέρη στο εκατομμύριο (ppm) είναι απλώς ένας τρόπος μέτρησης της συγκέντρωσης διαφόρων αερίων, που φανερώνει την αναλογία του αριθμού των μορίων του CO2 συγκριτικά με όλα τα μόρια στην ατμόσφαιρα. Το 275 είναι μια χρήσιμη ποσότητα, διότι χωρίς κάποια ποσότητα CO2 και ορισμένων άλλων αερίων του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, ο πλανήτης μας θα ήταν πολύ κρύος για να τον κατοικούν άνθρωποι.

* Από τον 18ο αιώνα και μετά, οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε λιθάνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, για να παράγουν ενέργεια και αγαθά. Ετσι άρχισε να αυξάνεται το CO2 στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ο δεύτερος αριθμός, 390 ppm, δείχνει την υπερβολική αναλογία του CO2 προσφάτως (την υψηλότερη από οποιαδήποτε καταγεγραμμένη ιστορική περίοδο του πλανήτη) και αποκαλύπτει ότι αν αυξηθεί, τότε κάποια στιγμή μεταξύ του 2011 και του 2015 η Αρκτική δεν θα έχει καθόλου πάγους το καλοκαίρι. Δηλαδή, περίπου 80 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν πριν από λίγα χρόνια.

* Ο τρίτος αριθμός, 385, είναι αυτό που ισχύει σήμερα. Εχει μειωθεί ανεπαίσθητα ο δεύτερος.

* Ο τέταρτος αριθμός, 350 ppm CO2, είναι ο πο σημαντικός, γιατί είναι το όριο ασφαλείας για τον πλανήτη μας. Οπως έχει γράψει ο James Hansen (NASA), ο πρώτος επιστήμονας που προειδοποίησε για την παγκόσμια υπερθέρμανση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αν η ανθρωπότητα επιθυμεί να διατηρήσει έναν πλανήτη παρόμοιο με αυτόν στον οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, τότε το CO2 θα χρειαστεί να μείνει στο επίπεδο των 350 ppm το πολύ.

* Ο αριθμός αυτός, συγκρινόμενος με τα 450 ppm ή πτώση της θερμοκρασίας 2 βαθμούς Κελσίου που υποστηρίζει και η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, έχει αρχίσει μόλις πριν από ένα χρόνο να συζητείται από την επιστημονική κοινότητα. Το 450 είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας, δυστυχώς, αλλά όμως πολιτικά εφικτός για μεγάλους οργανισμούς και κάποιες κυβερνήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπερασπίστηκαν τις 10 προτάσεις τους για μια επανάσταση σχετικά με το κλίμα, την οποία θεωρούν απαραίτητη μια νέα ενεργειακή κουλτούρα, όπως είπαν ο Τάσος Κρομμύδας και ο Κώστας Κατώπης, υπεύθυνοι για θέματα κλίματος – ενέργειας».
Ελευθεροτυπία