Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Aκυρώθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία


Νομικό πρόβλημα ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας, αλλά και σοβαρό πρόβλημα στην πυρηνική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης ανέκυψε σήμερα, αφού το Συμβούλιο του Κράτους ακύρωσε άρθρα του Κανονισμού περί δημιουργίας πυρηνικών σταθμών. Ο διαγωνισμός είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο με νικητή μια ρωσοτουρκική κοινοπραξία που ήταν και η μόνη που είχε καταθέσει πρόταση. Την προσφυγή στο Συμβούλιο είχε καταθέσει η Ένωση Επιμελητηρίων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Τουρκίας, η ηγεσία της οποίας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι νομικώς δεν έχει ισχύ ο διαγωνισμός.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεχμέτ Σογαντζί, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου, δήλωσε ότι «έχει χάσει κάθε νομική βάση» ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου στην ρωσοτουρκική κοινοπραξία.
Ο κ. Σογαντζί είπε επίσης ότι ο διαγωνισμός είχε συνεχιστεί παρότι υπήρχε μόνο μία υποψηφιότητα και παρότι η τιμή για το κόστος της κατασκευής ήταν πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να υπάρξει διορθωτική πρόταση, με τρόπο που παραβαίνει τους κανονισμούς. Ο κ. Σογαντζί υπογράμμισε και την «αοριστία» που ακολούθησε στις εξελίξεις, με την παράταση που δόθηκε στο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2008. Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκαν και οι τιμές που πρότεινε η κοινοπραξία.
Το Συμβούλιο ακύρωσε τις διατάξεις του εν λόγω Κανονισμού που σχετίζονται με την παραχώρηση του χώρου όπου θα κατασκευάζονται οι σταθμοί, καθώς επίσης και με τις αρχές καθορισμού της τιμής πώλησης μονάδας για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα.
Πριν από ένα μήνα, στις 5 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, είχε δηλώσει ότι το Άκουγιου τηρεί όλες τις προδιαγραφές για να κατασκευαστεί εκεί πυρηνικός σταθμός, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο του συνεχίζει τη μελέτη για να εξακριβωθεί αν προσφέρεται για κατασκευή σταθμού και η Σινώπη.
Ο σταθμός στο Άκουγιου αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014 και να καλύπτει το 6% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο ενέργειας.

axiaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου