Φωτοβολταϊκά στοιχεία πάνω σε χαρτί κατάφεραν να τυπώσουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που αναζητά καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Tο ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από Ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI και το Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών. Η ENI έχει επενδύσει 5 εκατ. δολάρια στο ερευνητικό κέντρο «Eni-MIT Solar Frontiers Research Center», ενώ η χρηματοδότηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ερευνών φτάνει τα 2 εκατ. δολάρια.

Τα «χάρτινα» φωτοβολταϊκά στοιχεία βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να διατεθούν στο εμπόριο.

Ωστόσο η τεχνική που ακολουθείται, κατά την οποία το χαρτί «διαποτίζεται» με οργανικό ημιαγώγιμο υλικό, θεωρείται αποτελεσματική λύση για τη μείωση του βάρους των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η συγκεκριμένη τεχνική θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία εκτύπωσης, κατά την οποία το χαρτί διαποτίζεται με μελάνι.

Τα «χάρτινα» φωτοβολταϊκά στοιχεία δεν έχουν ακόμα μεγάλη αποδοτικότητα, ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν ότι χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές θα καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα.

Πηγή: econews.gr