Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Αυτό με τους πολύτεκνους.... απαράδεκτο
ΌΜΩΣ
Επειδή η εκπαίδευση είναι σοβαρό ζήτημα που απαιτεί χρήση του μυαλού και όχι της σεξουαλικής επίδοσης και αφού το ΥΠΕΠΘ κρίνει με αυτά τα κριτήρια και θέλει να τραβάει διαχωριστικές γραμμές κανείς άνεργος εκπαιδευτικός να μην ψηφίσει την ΝΔ στις εκλογές. Αυτό το κόμμα έχει δείξει ποιες ψήφους θέλει. Όλοι οι άλλοι οι σοβαροί άνθρωποι θέλουν να διοριστούν ΌΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΈΤΩΣ οι εκπαιδευτικοί χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Επιτέλους γιατί κατάντησε αηδία η όλη κατάσταση. Περαστικά σας κύριοι έρχονται εκλογές. Την απάντηση στην κάλπη.
Από argogerax
Καλύτερα οι 33 Δόκιμοι του Ναυτικού με τη νέα γρίπη...
.
Επιβεβαιώθηκαν και επισήμως οι πληροφορίες που πρώτο έγραψε το Press-gr σύμφωνα με τις οποίες ανέρχονται σε 33 οι Δόκιμοι του Πολεμικού Ναυτικού που παρουσίασαν εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού στο πλοίο «Προμηθεύς». Και οι 33 -η κατάσταση των οποίων βελτιώνεται- νοσηλεύονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης ενώ το «Προμηθεύς» θα επιστρέψει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας, 4 εκ των 33 συνεχίζουν να έχουν σχετικά υψηλό πυρετό.
Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com
Αγγλοελληνικές εκφράσεις-Καλοκαίρι είναι, μπορεί και να χρειαστούν
At the end they shave the groom: Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό
Back-feaster: Ο πισωγλέντης
Beam me and I slipped: Φέξε μου και γλίστρησα
Eye-removal beats name-removal: Κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα
Calabrian testicles: Αρ***ια καλαβρέζικα
Carpet I will be to step me: Θα γίνω χαλί να με πατήσεις
Seize the egg and groom it: Παρ’ το αυγό και κούρευ’ το
Coffee pots we bond;: Μπρίκια κολλάμε;
Defecate inside multi-time that we did not become broad-bands: Χέσε-μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε Ευζώνοι…
Don’t you defecate us you and your cricket: Δεν μας χέζεις εσύ και ο γρύλος σου!
Egglant with oregano: Κολοκύθια με ρίγανη!
From here go and the others: Από δω παν και οι άλλοι
Hairs curly: Τρίχες κατσαρές
Has the weather turnings: Έχει ο καιρός γυρίσματα
He ate bouquet: Έφαγε μπουκέτο
He ate his breads: Έφαγε τα ψωμιά του
He anally aerated me: Μ’ έκλασε
He sits on my neck: Μου κάθεται στο λαιμό
He saw G.I. Christ: Είδε τον Χριστό φαντάρο
He sleeps with the hens: Κοιμάται με τις κότες
How from here morning-morning;: Πώς από δω πρωί-πρωί;
I have dogbored: Έχω σκυλοβαρεθεί
I balded! - You balded me!: Καράφλιασα!
I came out of my clothes: Βγήκα από τα ρούχα μου
I don't chew: Δεν μασάω
I don't have face to exit in society: Δεν έχω πρόσωπο να βγω στην κοινωνία
I don't know my blindness: Δεν ξέρω την τύφλα μου
I don't know what is being done to me: Δεν ξέρω τι μου γίνεται
I spat them: Τους έφτυσα
I see it pale: Το βλέπω χλωμό
I remained bone!: Έμεινα κόκαλο!
I throw her on your ears: Στην έριξα στ’ αυτιά
I took my three: Πήρα τα τρία μου
I took them to the cranium: Τα πήρα στο κρανίο
I’ll have you on the opa-opas: Θα σ’ έχω στα όπα - όπα
I'm sitting on ignited coals: Κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα
It breaks her to me: Μου την σπάει
It didn't sit on us: Δεν μας έκατσε
It happened the come to see: Έγινε το έλα-να-δείς
It says!: Λέει!
It spoils me: Με χαλάει
I've played them!: Tα’ χω παίξει
Like the unjust curse: Σαν την άδικη κατάρα
Loosely!: Χαλαρά!
Shit and fromshit: Σκατά και απόσκατα
Shit high and contemplate!: Χέσε ψηλά κι’ αγνάντευε
The ass called the cock bigheaded: Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα
The fava beans are counted: Τα κουκιά είναι μετρημένα
The madness doesn't mountaineer: Δεν πάει η τρέλα στα βουνά
They did her from hand: Την έκαναν από χέρι
They perform the duck: Κάνουν την πάπια
They returned me the entrails: Μου γύρισαν τα άντερα
Three and the maternal belt: Τρεις και το λουρί της μάνας
To say the figs-figs and the tub-tub!: Λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη
We became robes - Robes unbuttoned!: Γίναμε ρόμπες – ρόμπες ξεκούμπωτες
We mingled our thighs: Μπλέξαμε τα μπούτια μας
Whatever he/she remembers he/she enjoys: Ό,τι θυμάται χαίρεται
Where are you going bare-assed amidst the cucumber grove;: Πού πας ξεβράκωτος στα αγγούρια;
Will I extract the snake from the hole;: Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;
Ποιοί πλήττονται περισσότερο από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στα λεγόμενα “εποχιακά” επαγγέλματα; Μα φυσικά οι Ρομά!
add a comment
Δεν το΄χες καταλάβει βέβαια. Που να το καταλάβεις και πως να βάλεις το μυαλουδάκι σου να δουλέψει σωστά, αφού έχεις χαζέψει από τις καθημερινές παπαριές που συγγράφει ο Βάτραχος, κι όλη η συν αυτώ αρκουδοπαρέα…
ΠΟΙΟΙ δούλευαν κάθε καλοκαίρι ως εποχικοί αγρότες, πριν εισβάλλουν τα λεφούσια από Τουρκία μεριά;
ΠΟΙΟΙ πήγαιναν να μαζέψουν φράουλες στην Μανωλάδα, πριν εφευρεθούν οι φθηνοί Πακιστανοί/Ινδοί;
Μα φυσικά οι Αθίγγανοι-Ρομά! Ποιοί να πάνε; Εσύ, εγώ, ο JAGO ή η Μ13;
Έχεις φτιάξει τώρα τον απολαυστικό φρέντο καπουτσίνο σου και“μπουτάρεις” την motherboard του Υπολογιστή, ώστε ν’ ανοίξουν τα“windows” κι αγωνιάς να συγγράψεις άλλη μιά πολυπολιτισμική παπαριά υπέρ των μειονοτήτων!
Μετανάστες, ρομά, ομοφυλόφιλους κλπ:ΟΛΟΥΣ ΕΣΥ θα τους υπερασπιστείς μάτια μου! Ο Ζορρό των μειονοτήτων! Μα ποιός είσαι ρε μεγάλε; Το Διεθνές Παρατηρητήριο των Συνθηκών της Τάμπερε Utd;
Δίχως να υπολογίζεις όμως τον ξενοδόχο: Δίχως να υπολογίζεις τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ αυτών των μειονοτήτων δηλαδής… Πως άλλωστε να το διαπιστώσεις αυτό; Κυκλοφόρησες ποτές στην πιάτσα να οσμιστείς τα vibes της κοινωνίας; Παρά κάθεσαι στην πευκόφυτη βίλλα σου, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο (αλλοδαπούς κι ημεδαπούς) και συνθέτεις τις καθημερινές διαδικτυακές πίπες σου πίσω από το πανάκριβο monitor σου!
Απειλούνται με διάσπαση τα Σκόπια!
ΠΗΓΗ
Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DPA στην ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τις εργασίες της Βουλής, εάν δεν τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση νέου νόμου για τη χρήση της αλβανικής που έχει καταθέσει και αν, γενικότερα, δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή οι σχετικές με ζητήματα της «αλβανικής ατζέντας» κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το κόμμα.
Την «απειλή» αυτή του DPA επαναβεβαίωσε με δήλωσή του από το Τέτοβο ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιλιάζ Χαλίμι, απαντώντας σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ, ο οποίος, αναφορικά με την τοποθέτηση αυτή του DPA, σχολίασε πως «σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου».
Η «Αλβανική ατζέντα» όμως, αναφέρεται και στην πρόοδο του κρατιδίου σχετικά με τις εργασίες εισόδου σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤο. Οι Αλβανοί πιέζουν τους τελευταίους μήνες ασφυκτικά την κυβέρνηση Γκρούεφσκι και έχουν απειλήσει μάλιστα πως δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη ολιγωρία από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα έντονη και εκφράστηκε χαρακτηριστικά, όταν πριν 2 μήνες περίπου, ο πρώην αρχηγός του UCK στο Κόσοβο προσπάθησε να εισέλθει στα Σκόπια από την πλευρά του Κοσόβου, προκειμένου να μεταβεί στο Τέτοβο (μία περιοχή που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς). Κατά την είσοδό του στα Σκόπια, κρατήθηκε από τις υπηρεσίες του Τελωνείου, οι οποίες κάλεσαν τις υπηρεσίες ασφάλειας και αφού ανακρίθηκε για ένα ολόκληρο 24ωρο προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισόδου του στα Σκόπια, τον έδιωξαν πίσω στο Κόσοβο…!
Ο φόβος, λοιπόν, ακόμη και για ανατροπή της υπάρχουσας κυβέρνησης αλλά και διαμελισμού του κρατιδίου των Σκοπίων, είναι μία καθημερινότητα που αντιμετωπίζεται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Μία καθημερινότητα που απειλεί την συνοχή και τελικά αυτή καθεαυτή την συνέχιση της ύπαρξης της ΠΓΔΜ με την γεωγραφική μορφή που έχει σήμερα. Οι Αλβανοί δεν είναι απλά ανυπόμονοι ή εξοργισμένοι με την μη είσοδο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και με την γενικότερη πολιτική του Γκρούεφσκι απέναντί τους. Και είναι πολύ εύκολο για τους Αλβανούς των Σκοπίων να θελήσουν να προσαρτηθούν πληθυσμιακά και γεωγραφικά στην Αλβανία ή στο Κόσοβο και να προχωρήσουν με συντομότερα βήματα προς την υλοποίηση της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα δημιουργήσει μεγάλες και σοβαρές ανακατατάξεις στην Βαλκανική. Η ειρήνη και η ισορροπία στα Βαλκάνια πραγματικά εξαρτάται από τα Σκόπια, όπως ισχυρίζεται και η ηγεσία της ΠΓΔΜ. Μόνο που δεν έχει καμία σχέση με το όνομα του κρατιδίου, αλλά με την γενικότερη φασίζουσα συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μέσα από αλυτρωτισμούς και εγωπάθειες προσπαθεί να εκτονώσει τα εσωτερικά προβλήματα και να μεταθέσει τις πραγματικές του ευθύνες για το κράτος-αίσχος που λέγεται ΠΓΔΜ.
Ο πρώτος πολίτης που θα πάει βόλτα στο διάστημα είναι Έλληνας!
ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΝΙΚΟ ΧΑΛΙΚΟΠΟΥΛΟ (ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ NIK HALIK), ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ>>>ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ MEDIAXWRI>>>
Ό άνθρωπος είναι μεγάλη ιστορία. Απο έλληνες γονείς, γεννημένος στην Αυστραλία, έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια στα 32, ενώ παράλληλα ασχολείται με τις επενδύσεις και ουσιαστικά μια απο τις δουλειές του είναι να πληρώνεται (και πολύ καλά μάλιστα) στο να μυεί ορισμένους ανθρώπους που τον επιλέγουν στα μυστικά της επιτυχίας.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, πλήρωσε περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να εκπαιδευτεί απο μια ομάδα ειδικών για να πάει μια βόλτα στο διάστημα. Έτσι και έγινε. Εκπαιδεύτηκε δυο περίπου χρόνια σε εξομιωτές και ειδικές συνθήκες, άλλοηυ τύπου, διαστημικές. Εϊναι ο πρώτος πολίτης και μάλιστα ελληνικής καταγωγής που σε περίπου ενάμισι χρόνο θα πραγματοποιήσει διαστημικό ταξίδι με το Ρωσικό πύραυλο Soyuz TMA-13.
Παρότι διαθέτει βίλες σε Μαρόκο, Αυστραλία και Μύκονο, εκείνος το τελευταίο διάστημα διαμένει σε διαμέρισμα του πολυτελούς ουρανοξύστη Setai, που βρίσκεται στο Soouth Beach του Miami. Απλός, ακομπλεξάριστος και πραγματικά επιτυχημένος, απολαμβάνει τους καρπούς της καριέρας του, ενώ στη στολή του για το διαστημικό ταξίδι, επέλεξε στο μέρος της καρδιάς να βρίσκεται η ελληνική σημαία και όχι εκείνη της Αυστραλίας όπως του είχε πει η εν λόγω χώρα. Τελικά, άνθρωποι όπως ο Halik είναι πιο έλληνες και απο τους έλληνες.
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΝΙΚ HALIK ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ
Το πάθημα της Άγκυρας...το μάθημα(;) των Σκοπίων.
Βίοι παράλληλοι στο δρόμο για την Ευρώπη...
Του κ.Δημ.Μαρδά
Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
H Τουρκία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ στις 31 Ιουλίου 1959. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου 1959, είχε προηγηθεί η ελληνική αίτηση. Η Ελλάδα είναι κράτος–μέλος της ΕΟΚ από το 1981, ενώ η Τουρκία πασχίζει να κρατήσει ζωντανή την ενταξιακή της διαδικασία το 2009, λόγω σωρείας λαθών.
Χρειάστηκαν δέκα γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών προκειμένου να φτάσουν τα δύο μέρη στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης στις 12 Σεπτεμβρίου 1963 και ακολούθως του «Πρόσθετου Πρωτοκόλλου» του 1970. Εκτός από την Τελωνειακή Ενωση προβλεπόταν και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εργαζομένων στον ορίζοντα της δεκαετίας του 1990.
Το χρονοδιάγραμμα της σύνδεσης, όπως και κύριοι όροι της Συμφωνίας δεν τηρήθηκαν. Οι ...πολιτικές παλινωδίες στην Τουρκία με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα ανά δεκαετία, όπως και η εισβολή της στην Κύπρο το 1974 δεν επέτρεψαν τη χάραξη μιας πορείας όμοιας με αυτήν της Ελλάδας.
Κατά την πρώτη δεκαετία της έναρξης ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης, η Γερμανία θέλησε να αναβάλει για το απώτερο μέλλον το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης Τούρκων εργατών, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία απαίτησαν την ανάκληση διευκολύνσεων. Λίγο πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η Επιτροπή, διαβλέποντας τις προθέσεις της Ελλάδας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κάλεσε την κυβέρνηση συνασπισμού του Ετσεβίτ να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Αυτός όμως αρνήθηκε. Ετσι χάθηκε μια άλλη ευκαιρία για την Αγκυρα.
Η κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ επιδίωξε να αναθερμάνει τις ευρωτουρκικές σχέσεις το 1987. Η έκθεση όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 1989 ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο της νέας διεύρυνσης εκείνη την εποχή. Ο πειραματισμός της Αγκυρας στα Ιμια το 1996 οδήγησαν την Τουρκία εκτός Ε.Ε. το 1997. Πράγματι, στις 16 Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το «Πρόγραμμα Δράσης 2000», ένα έγγραφο όπου, στο τμήμα που αφορούσε την επόμενη διεύρυνση, εξαιρούσε την Τουρκία. Αισίως, μετά 30 περίπου χρόνια, οι συζητήσεις, μόνο όμως για την Τελωνειακή Ενωση ξεκίνησαν το 1994 και ολοκληρώθηκαν στις 6 Μαρτίου 1995. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ή το 1999, η Αγκυρα εξασφάλισε απλώς την επιλεξιμότητά της ως υποψήφιο κράτος–μέλος. Στο Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε για πρώτη φορά με σαφή ημερομηνία με την εξής δήλωση: «Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, βάσει έκθεσης της Επιτροπής, αποφασίσει ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ε.Ε. θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Με την ένταξη της Κύπρου το 2004, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πάλι κόλλησε, λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει στην ουσία ένα κράτος–μέλος. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα σχετικά με την Τουρκία σήμερα είναι ότι συνδυάζει σειρά στοιχείων τα οποία ανησυχούν την Ε.Ε. και δημιουργούν ένα εκρηκτικό και απρόβλεπτο μείγμα. Το μέγεθος τής χώρας και του πληθυσμού της, ο φόβος απέναντι στον Ισλαμικό της χαρακτήρα, καθώς και ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Τουρκίας, μοιάζουν να είναι οι βασικές αιτίες, της μη ένταξής της.
Τα Σκόπια κινήθηκαν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Ηταν η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που υπέγραψε τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» στις 9-4-2001. Οι διαδικασίες έναρξης του σχετικού διαλόγου είχαν αρχίσει στις 5-4-2000. Η Συμφωνία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή, με τη συγκατάθεση της Ελλάδας, στις 1-4-2004. Σε όλο το κείμενο της Συμφωνίας χρησιμοποιήθηκε ο όρος FYROM. Η δεύτερη «Συμφωνία» που αφορούσε την Κροατία, τέθηκε σε εφαρμογή στις 1-2-2005.
Η εμμονή των Σκοπίων να μην αποδέχονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Ενδιάμεση Συμφωνία αναφορικά με την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο όνομα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην «τουρκοποίηση» της διαδικασίας ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε. Εχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν προχωρήσουν, κατοχυρώνοντας παράλληλα το όνομα «Μακεδονία». Το ίδιο πίστευαν και οι Τούρκοι το 1980, με υπό κατοχή της μισής Κύπρου.
Αν τα Σκόπια ακολουθήσουν τη «στρατηγική της μη ένταξης» της Αγκυρας, θα καταγράψουν απώλειες όπως και η Τουρκία. Οπως και στην περίπτωση της Τουρκίας (βλέπε Κύπρο), έτσι και εδώ (βλέπε το όνομα) η ένταξη των Σκοπίων θα τελματώσει. Ως αιτία θα φανεί η Ελλάδα. Αν τα Σκόπια καθυστερήσουν –πειραματιζόμενα όπως η Αγκυρα χάνοντας τις χρυσές ευκαιρίες των δεκαετιών 1970 και 1980– χώρες όπως η Αλβανία, Σερβία, Βοσνία θα βρεθούν μπροστά τους, ενώ είναι σήμερα αρκετά πίσω τους. Ουδείς γνωρίζει βέβαια πώς θα συμπεριφερθούν, π.χ. η Αλβανία, και τι θα απαιτήσουν από τα Σκόπια όταν ως μέλη της Ε.Ε., αντιμετωπίσουν την ώρα της ένταξης της γείτονος χώρας. Επιπλέον κάθε καθυστέρηση ανοίγει όλο και πιο πολύ το «κουτί της Πανδώρας».
Παρόμοια προβλήματα είναι δυνατόν να αναφύονται –και θα αναφύοντα– σε όλο το χρόνο της μη ένταξης των Σκοπίων, λόγω του ονόματος, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα Σκόπια θα ζήσουν, όπως και η Αγκυρα, μιαν ατέρμονη διαδικασία ένταξης. Η ιστορία δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Η Τουρκία δεν άδραξε τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις της. Το ίδιο φαίνεται να ακολουθούν και τα Σκόπια.
Προαιρετικά θα είναι τελικά το νηπιαγωγείο
By giannisver
Τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής αναιρεί υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του. Η απόφαση (50654/2009), την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Έθνος, αναφέρει ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στην A’ τάξη του δημοτικού, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου.
Την ίδια στιγμή, δεύτερη απόφαση του ίδιου υπουργείου (683/09) λέει ότι χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών που το ίδιο το υπουργείο θέσπισε για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ιστορία της μεταρρύθμισης στην προσχολική αγωγή έχει ως εξής:
Oκτώβριος 2006: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, κάτω από την πίεση της απεργίας των δασκάλων.
Δεκέμβριος 2006: Ψηφίζεται ο νόμος για υποχρεωτικότητα ενός έτους στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. A’, 21.12.2006)
Mάιος 2007: Kατάθεση νέου νόμου όπου «το σχολικό έτος 2007-08 μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του N. 2345/95 (ΦEK 213 A’). Δηλαδή, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων. Aξιοσημείωτο είναι ότι προέβλεψε την κάλυψη των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή ελαφρών αιθουσών (προκάτ!), δημιουργώντας έτσι τις πλέον ακατάλληλες υποδομές (θέρμανσης, προαυλισμού κ.λπ.).
Σεπτέμβριος 2008: Aίτηση για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας και ως νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει μόνο 250 ιδιωτικοί σταθμοί, από τους οποίους έλαβαν την άδεια περίπου οι 150, καθώς ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προέβλεπε αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις. Xιλιάδες γονείς που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφού από τα δημόσια είχαν κυριολεκτικά εκδιωχθεί, ειδοποιήθηκαν να μην πάνε τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Tην ίδια περίοδο οι διευθυντές των νηπιαγωγείων είχαν την ενημέρωση από το YΠEΠΘ, ότι εάν κάποιο νήπιο φοιτήσει σε σχολείο που δεν έχει λάβει τελικά άδεια νηπιαγωγείου, δεν θα μπορεί να εγγραφεί την επόμενη χρονιά στο δημοτικό σχολείο.
Aπρίλιος 2009: Mε νέα τροπολογία, την 683/14-4-09, που προήλθε από την πίεση των ιδιοκτητών των παιδικών σταθμών, τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θεσπίσει έπαψαν να ισχύουν και οι παιδικοί σταθμοί που είχαν άδεια από το υπ. Yγείας μπορούν να μετατραπούν αυτόματα σε νηπιαγωγεία, χωρίς άδεια από το υπ. Παιδείας και χωρίς καν αλλαγή χρήσης. Aίρονται όλες οι προδιαγραφές για τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς, και καλούνται να πάρουν όλοι αφειδώς άδειες.
Mάιος 2009: Aποστέλλεται εγκύκλιος σε όλα τα νηπιαγωγεία που λέει ξεκάθαρα ότι τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός έτους υποχρεωτικού νηπιαγωγείου!
Μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να επιφέρει την καλή γειτονία
«Οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο είναι γνωστές και ισχύουν στο ακέραιο. Το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι η μόνη βάση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, στις δηλώσεις του εκπροσώπου του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, με αφορμή το επεισόδιο με την κατάπλευση μικρού τουρκικού σκάφους κοντά στη νήσο Ρω.
Ο Μπ. Οζούγκεργκιν δήλωσε ότι «έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία δεκαετία», ενώ μίλησε για «μεγάλες διαφορές σε σχέση με το επεισόδιο, γύρω από τη βραχονησίδα Ίμια, πριν από 14 χρόνια».
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως παλιά», είπε ο Μπ. Οζούγκεργκιν υπογραμμίζοντας ότι «στα δεκατέσσερα χρόνια που πέρασαν από το επεισόδιο των Ιμίων «έχουν συσταθεί κάποιοι μηχανισμοί και λήφθηκαν αποφάσεις με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μην πληγούν οι σχέσεις των δυο χωρών».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νομικές διεκδικήσεις της μιας πλευράς γίνονται αποδεκτές από την άλλη και το αντίστροφο», πρόσθεσε.
«Τα ελληνικά νησιά, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης. Παρακολουθούμε το θέμα στενά», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που αποσπάστηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία σε διαφορετικές φάσεις».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για «διασφάλιση της Τουρκίας», παρατηρώντας πως «πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση των καλών σχέσεων με την Ελλάδα τα προβλήματα θα λυθούν. Πρέπει να λυθούν. Δεν πρόκειται για ανεπίλυτα θέματα. Αν υπάρχει καλή πρόθεση, μπορούν να ξεπεραστούν».
Ο Μπ. Οζούγκεργκιν είπε ακόμη ότι, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λειτουργεί πλέον απευθείας γραμμή μεταξύ των Αρχών του Λιμενικού των δύο χωρών, προκειμένου να «παρεμποδίζονται τα βραχυκυκλώματα. Όταν μιλάμε με την απέναντι πλευρά, καταλαβαίνουμε καλύτερα την πρόθεσή της. Έτσι εμποδίζουμε την κλιμάκωση των προβλημάτων».
Για το περιστατικό στην περιοχή της Ρω, έκανε γνωστό πως «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επενέβη αμέσως και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός ανέλαβε να εξασφαλίσει τον συντονισμό των τουρκικών εσωτερικών υπηρεσιών, ενώ ήρθε σε επαφή και με τις ελληνικές Αρχές».
Ο Μπ. Οζούγκεργκιν απηύθυνε έκκληση στο Τύπο και των δύο χωρών «να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και κατά τρόπο που δεν θα οδηγεί σε προκλήσεις, ειδικότερα όταν πληροφορείται όλες τις λεπτομέρειες του θέματος», διευκρινίζοντας πως «η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί με τετελεσμένα γεγονότα ή με το "ξεγέλασμα" της άλλης πλευράς» και τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν έχει καμία μυστική ατζέντα για το Αιγαίο».
Απαντώντας σε ερώτηση περί συγκεκριμένων διόδων, που προσφέρονται για επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών, ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για προσφυγή σε τρίτους, στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
«Στο Αιγαίο -είπε- υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα» και διευκρίνισε πως «το εύρος της υφαλοκρηπίδας, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, του FIR και των περιοχών έρευνας και διάσωσης, εξαρτώνται από το εύρος των χωρικών υδάτων».
«Στην περίπτωση προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, επειδή τα προβλήματα είναι αλληλένδετα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όλα μαζί. Αυτό πηγάζει από τη δομή του διεθνούς δικαίου», είπε.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος, όμως, αναφέρθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, υποστηρίζοντας πως «το 2008, οι αεροπορικές δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο αυξηθήκαν κατά 26%, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε αύξηση από την πλευρά της Τουρκίας» και πως «οι πτήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι δεκαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Τουρκίας».
«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η χρήση του δικαιώματος ελεύθερης πτήσης της κάθε χώρας, ακόμη και των τρίτων χωρών, στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η δραστηριότητα αυτή δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», κατέληξε.
Αναφερόμενος, τέλος, στην σχεδιαζόμενη επίσκεψη, στην Τουρκίας, της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία και σημείωσε ότι «αυτή η επίσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση». ΠΗΓΗ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - APOGEVMATINI.GR
- Αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία.
- «Κρυφή κυβερνητική ατζέντα» του ΠΑΣΟΚ με
- Χ.Α.: Ανοδος 0,45% στις 2.401,07 μονάδες
- Περιμένει απαντήσεις η Λάρισα
- Μακριά η καλή εμφάνιση, αλλά κοντά ο Λεονάρντο!
- Συνοριοφύλακας… λουλούδι!
- Επιχείρηση κατά… τραπεζοκαθισμάτων
- Μικρή πτώση του Euribor
- Ήμουν απλώς ο μεταφραστής είπε ο Ηλ. Γεωργίου
- Δύο πτήσεις την ημέρα προς και από Λονδίνο
Βγήκε από την Εντατική ο 33χρονος στην Κρήτη
Κερδίζει τη μάχη για τη ζωή ο 33χρονος στο Ηράκλειο που προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης και λόγω σοβαρών επιπλοκών που του παρουσιάστηκαν νοσηλεύεται από τις 19 Ιουλίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Τις τελευταίες ημέρες η υγεία του νεαρού άντρα παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης, γεγονός που ενθάρρυνε τους θεράποντες γιατρούς του να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας. Τελικά, χθες βγήκε από την Εντατική.
Παράλληλα, βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση του 42χρονου Βορειοηπειρώτη και της 16χρονης Βρετανίδας που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Παίδων Πεντέλης, αντίστοιχα. Η δεύτερη μάλιστα είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες να εξέλθει της Εντατικής.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Espresso» ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Ιωάννης Τσαγκαράκης: «Η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή. Ο,τι δηλαδή ισχύει και συνηθίζουμε να λέμε για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική».
Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε την περασμένη Τρίτη 4 Αυγούστου στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μετά την πληροφορία ότι τριάντα τρεις σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων εμφάνισαν εν πλω εμπύρετη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Οι τριάντα τρεις δόκιμοι παρουσίασαν τα συμπτώματα στη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού με το πλοίο υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Προμηθεύς», ενώ κατευθύνονταν στην Τυνησία. Με απόφαση του αρχηγού ΓΕΝ, το πλοίο σταμάτησε στη Σούδα και οι σπουδαστές μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου έδωσαν δείγμα για να εξεταστεί αν έχουν τον ιό της νέας γρίπης.
Τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα, που αναμένεται να βγουν σήμερα, θα δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα εάν η λοίμωξη σχετίζεται με τη νέα γρίπη, ωστόσο -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις- μάλλον δεν πρόκειται για τον ιό Η1Ν1. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι οι είκοσι εννιά από τους τριάντα τρεις είναι απύρετοι, ενώ και η κατάσταση των υπόλοιπων τεσσάρων δοκίμων που εμφανίζουν πυρετό δεν εμπνέει ανησυχία.
ΠΗΓΗ http://www.espressonews.gr
Σαν Σήμερα: 07/08/2009
1911: Γεννιέται ο αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκολας Ρέι.
1928: Γεννιέται ο θρυλικός αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964.
1955: Γεννιέται ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.
1957: Πεθαίνει ο ηθοποιός Όλιβερ Χάρντι, ο «Λιγνός» της μεγάλης οθόνης.
1959: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Εxplorer 6» στέλνει την πρώτη τηλεοπτική εικόνα από το διάστημα.
1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.
1973: Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.
1975: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Τσαρλίζ Θέρον.