Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Προαιρετικά θα είναι τελικά το νηπιαγωγείο

http://36dimotiko.blogspot.com/



By giannisver

Τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής αναιρεί υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του. Η απόφαση (50654/2009), την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Έθνος, αναφέρει ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στην A’ τάξη του δημοτικού, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου.

Την ίδια στιγμή, δεύτερη απόφαση του ίδιου υπουργείου (683/09) λέει ότι χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών που το ίδιο το υπουργείο θέσπισε για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ιστορία της μεταρρύθμισης στην προσχολική αγωγή έχει ως εξής:

Oκτώβριος 2006: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, κάτω από την πίεση της απεργίας των δασκάλων.

Δεκέμβριος 2006: Ψηφίζεται ο νόμος για υποχρεωτικότητα ενός έτους στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. A’, 21.12.2006)

Mάιος 2007: Kατάθεση νέου νόμου όπου «το σχολικό έτος 2007-08 μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του N. 2345/95 (ΦEK 213 A’). Δηλαδή, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων. Aξιοσημείωτο είναι ότι προέβλεψε την κάλυψη των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή ελαφρών αιθουσών (προκάτ!), δημιουργώντας έτσι τις πλέον ακατάλληλες υποδομές (θέρμανσης, προαυλισμού κ.λπ.).

Σεπτέμβριος 2008: Aίτηση για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας και ως νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει μόνο 250 ιδιωτικοί σταθμοί, από τους οποίους έλαβαν την άδεια περίπου οι 150, καθώς ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προέβλεπε αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις. Xιλιάδες γονείς που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφού από τα δημόσια είχαν κυριολεκτικά εκδιωχθεί, ειδοποιήθηκαν να μην πάνε τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Tην ίδια περίοδο οι διευθυντές των νηπιαγωγείων είχαν την ενημέρωση από το YΠEΠΘ, ότι εάν κάποιο νήπιο φοιτήσει σε σχολείο που δεν έχει λάβει τελικά άδεια νηπιαγωγείου, δεν θα μπορεί να εγγραφεί την επόμενη χρονιά στο δημοτικό σχολείο.

Aπρίλιος 2009: Mε νέα τροπολογία, την 683/14-4-09, που προήλθε από την πίεση των ιδιοκτητών των παιδικών σταθμών, τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θεσπίσει έπαψαν να ισχύουν και οι παιδικοί σταθμοί που είχαν άδεια από το υπ. Yγείας μπορούν να μετατραπούν αυτόματα σε νηπιαγωγεία, χωρίς άδεια από το υπ. Παιδείας και χωρίς καν αλλαγή χρήσης. Aίρονται όλες οι προδιαγραφές για τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς, και καλούνται να πάρουν όλοι αφειδώς άδειες.

Mάιος 2009: Aποστέλλεται εγκύκλιος σε όλα τα νηπιαγωγεία που λέει ξεκάθαρα ότι τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός έτους υποχρεωτικού νηπιαγωγείου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου