Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Απειλούνται με διάσπαση τα Σκόπια!

ΠΗΓΗ


Το Αλβανικό κόμμα των Σκοπίων

απειλεί με αποχώρηση από τη Βουλή

Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DPA στην ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τις εργασίες της Βουλής, εάν δεν τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση νέου νόμου για τη χρήση της αλβανικής που έχει καταθέσει και αν, γενικότερα, δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή οι σχετικές με ζητήματα της «αλβανικής ατζέντας» κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το κόμμα.
Την «απειλή» αυτή του DPA επαναβεβαίωσε με δήλωσή του από το Τέτοβο ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιλιάζ Χαλίμι, απαντώντας σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ, ο οποίος, αναφορικά με την τοποθέτηση αυτή του DPA, σχολίασε πως «σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου».
Η «Αλβανική ατζέντα» όμως, αναφέρεται και στην πρόοδο του κρατιδίου σχετικά με τις εργασίες εισόδου σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤο. Οι Αλβανοί πιέζουν τους τελευταίους μήνες ασφυκτικά την κυβέρνηση Γκρούεφσκι και έχουν απειλήσει μάλιστα πως δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη ολιγωρία από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα έντονη και εκφράστηκε χαρακτηριστικά, όταν πριν 2 μήνες περίπου, ο πρώην αρχηγός του UCK στο Κόσοβο προσπάθησε να εισέλθει στα Σκόπια από την πλευρά του Κοσόβου, προκειμένου να μεταβεί στο Τέτοβο (μία περιοχή που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς). Κατά την είσοδό του στα Σκόπια, κρατήθηκε από τις υπηρεσίες του Τελωνείου, οι οποίες κάλεσαν τις υπηρεσίες ασφάλειας και αφού ανακρίθηκε για ένα ολόκληρο 24ωρο προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισόδου του στα Σκόπια, τον έδιωξαν πίσω στο Κόσοβο…!
Ο φόβος, λοιπόν, ακόμη και για ανατροπή της υπάρχουσας κυβέρνησης αλλά και διαμελισμού του κρατιδίου των Σκοπίων, είναι μία καθημερινότητα που αντιμετωπίζεται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Μία καθημερινότητα που απειλεί την συνοχή και τελικά αυτή καθεαυτή την συνέχιση της ύπαρξης της ΠΓΔΜ με την γεωγραφική μορφή που έχει σήμερα. Οι Αλβανοί δεν είναι απλά ανυπόμονοι ή εξοργισμένοι με την μη είσοδο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και με την γενικότερη πολιτική του Γκρούεφσκι απέναντί τους. Και είναι πολύ εύκολο για τους Αλβανούς των Σκοπίων να θελήσουν να προσαρτηθούν πληθυσμιακά και γεωγραφικά στην Αλβανία ή στο Κόσοβο και να προχωρήσουν με συντομότερα βήματα προς την υλοποίηση της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα δημιουργήσει μεγάλες και σοβαρές ανακατατάξεις στην Βαλκανική. Η ειρήνη και η ισορροπία στα Βαλκάνια πραγματικά εξαρτάται από τα Σκόπια, όπως ισχυρίζεται και η ηγεσία της ΠΓΔΜ. Μόνο που δεν έχει καμία σχέση με το όνομα του κρατιδίου, αλλά με την γενικότερη φασίζουσα συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μέσα από αλυτρωτισμούς και εγωπάθειες προσπαθεί να εκτονώσει τα εσωτερικά προβλήματα και να μεταθέσει τις πραγματικές του ευθύνες για το κράτος-αίσχος που λέγεται ΠΓΔΜ.
Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου