Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες από το Φανάρι, δύο αρχιερείς φέρονται να συγκεντρώνουν, αυτή την ώρα, τις προτιμήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την διαδοχή του κ. Δημητρίου. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Τορόντο (Καναδά) κ. Σωτήριος. Έγκυροι κύκλοι του Φαναρίου θεωρούν ως πιθανότερο αντικαταστάτη του κ. Δημητρίου τον μητροπολίτη κ. Σωτήριο «ο οποίος, όπως λένε, γνωρίζει καλά τα πράγματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είναι κοινωνικός και άνθρωπος της συνεννόησης και της καταλαγής».

Τουρκική υπηκοότητα
Ωστόσο η αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής φέρεται να έχει περισσότερο και περίπλοκο παρασκήνιο, καθώς στην απόφαση του κ. Βαρθολομαίου φέρεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους άλλους μητροπολίτες των Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, ο κ. Δημήτριος δεν αποδέχθηκε να λάβει την τουρκική υπηκοότητα, όπως του ζητήθηκε πρόσφατα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Τουρκική υπηκοότητα αρνήθηκαν να λάβουν και όλοι οι μητροπολίτες Αμερικής, σε αντίθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, τους Μητροπολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, και αυτούς των Νέων Χωρών (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Κρήτης), οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει «αιτήσεις» για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα και οι οποίες αιτήσεις έχουν προωθηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι εκκρεμούν στην οικεία Νομαρχία του τουρκικού κράτους!!!

Αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση του Γερμανίας, καθώς είναι γνωστόν ότι, εάν λάβει οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα, θα απολέσει την γερμανική.

πηγή