Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Ο μέγας Ζαν Λικ Γκοντάρ υπερασπίζεται την Ελλάδα...


Από το ΦΑΝΤΑΣΜΑ της όπερας

“Ελλάδα σε ευχαριστώ,
θα σε υπερασπίζομαι πάντοτε”
Όπως φαίνεται οι θεοί του Ολυμπου μερίμνησαν ώστε ένας ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ με κεφαλαία να στείλει επιστολή στο 63o Φεστιβάλ των Κανών, όπου προβλήθηκε σήμερα η ταινία του «Film Socialisme». Πρόκειται γιά τον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, που λέγεται ότι είχε τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο Σαρκοζί, λέγοντάς του ότι αν υπερηφανεύεται και για προγόνους του που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχει και ο ίδιος –όπως καμαρώνει- ελληνική παιδεία, έχει χρέος να βοηθήσει τη χώρα του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών που βάλλεται πανταχόθεν.
Ο Γκοντάρ δικαιολογώντας τη μη παρουσία του στο Φεστιβάλ, έγραψε στον διευθυντή του Τιερί Φρεμό «ύστερα από σοβαρά προβλήματα, όπως το ελληνικό ζήτημα, δεν...
μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάνες.»
Σε συνέντευξή του ο μέγας δεξιοτέχνης της νουβέλ βαγκ, λέει ότι όλη η ανθρωπότητα χρωστάει χρήματα στην Ελλάδα και δεν έπρεπε να της φέρονται έτσι.
Το πλήρες κείμενο:
«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Ολος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα πνευματικά της δικαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό στα μαθητικά μου χρόνια. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου απο τότε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου